四川省广安市 2016 高考英语完形填空和阅读理解一轮选练（9）
完形填空。 Cure for Sorrow There is an old story telling about a woman whose only son died in an accident. In her__1__， she went to the wise man that is alway
s__2__for his wisdom in her town and said, “What advice or what__3__ways do you have to bring my son back to life? I will__4__you with all I have if you can.” Instead of sending her away or__5__with her, he said to her, “Fetch me a mustard(芥 末) seed from a home that has never__6__sorrow. We will use it to drive the sorrow out of your life.” The woman went off at once in__7__of that magical mustard seed. She came first to a splendid apartment，__8__at the door, and said in a__9__voice, “I am looking for a home that has never known sorrow. Is this such a(n)__10__that I want? It is very important to me.” __11__， she didn’t get what she wanted, even without a single word of__12__. They told her that she had come to the wrong place. And they began to__13__all the tragic things that recently had happened to them. The woman said to herself, “Who is better able to help these poor，__14__people than I, though I also have had misfortune of my own？” She__15__to comfort them till they__16__. Then she went on searching for a home that had never known sorrow. But__17__she turned up, in small cottages or in other places, she found one__18__after another of sadness and misfortune. She became so__19__in helping other people out of their sorrow that finally she forgot about her quest for the special mustard seed, in fact, never__20__that it had driven the sorrow out of her life. 1.A.joy C．belief 2．A.envied C．respected 3．A.strange C．valuable B．danger D．sorrow B．considered D.treated B．magical D．important
4．A.reward C．provide 5．A.quarreling C．reasoning 6．A.suffered C．obtained 7．A.honor C．need 8．A.knocked C．stood 9．A.excited C．sad 10．A.place C．apartment 11．A.Luckily C．Gradually 12．A.praise C．comfort 13．A.exchange C．simplify 14．A.unfortunate C．unimportant 15．A.planned C．continued 16．A.settle down C．calm down 17．A.wherever C．however 18．A.excuse C．lie
B．supply D．award B．discussing D．arguing B．known D．forgotten B．favor D．search B．broke D．pointed B．confident D．urgent B．answer D．person B．Immediately D．Unfortunately B．respect D．encouragement B．describe D．decorate B．unfriendly D．unfamiliar B．managed D．stayed B．break down D．get down B．whatever D．whenever B．tale D．reason
19．A.curious C．worried 20．A.recognizing C．remembering
B．puzzled D．involved B．realizing D．wondering
[解题导语] 文章以一个故事告诉我们帮助别人能让我们真正的快乐起来，无论我们遇见多 大的痛苦。 1．解析：选 D。考查名词辨析。A 项快乐；B 项危险；C 项信念；D 项悲哀；根据上文可知儿 子死了，她很难过。 2．解析：选 C。考查动词辨析。根据上文可知这是一位智者，智者总是受到人们的尊重。 3．解析：选 B。考查形容词辨析。这里是指有魔力的能把她的儿子找回来的方法。 4．解析：选 A。考查动词辨析。A 项以??付报酬；B、C 项提供；D 项奖励。这里是指她以 她所有来回报那位智者。 5．解析：选 C。考查动词辨析。reason with sb.与??理论，谈论。这里指智者没有和她多 讨论。 6．解析：选 B。考查动词辨析。智者让她从一个从来都不知道悲哀的家庭里找芥末的种子。 7．解析：选 D。考查名词辨析。in search of 寻找。根据上下文可知是去寻找这样的人家。 8．解析：选 C。考查动词辨析。这里是指站在一家人的门前。本题容易错选 A。 9．解析：选 A。考查形容词辨析。这里是指她用兴奋的声音说话。 10．解析：选 A。考查上下文串联。很清楚她是在问这是不是她要找的地方。 11．解析：选 D。考查副词辨析。根据下文可知她找不到那样的地方，所以是很不幸的事情。 12．解析：选 C。考查动词辨析。这里是指甚至都没有人来安慰她。 13．解析：选 B。考查动词辨析。A 项交换；B 项描述；C 项使??简化；D 项装饰。指那些人 向她描述他们痛苦的事情。 14．解析：选 A。考查形容词辨析。这里是指那些比她还要不幸的人。 15．解析：选 D。考查动词辨析。这里是指她留在那个地方来帮助那些人直到他们平静下来。 16．解析：选 C。考查词义辨析。A 项定居；B 项机器坏；C 项平静；D 项写下。解析同上。 17．解析：选 A。考查语法分析。无论她到什么地方，都会发现一个接一个不幸的故事。 18．解析：选 B。考查名词辨析。A 项借口；B 项故事；C 项谎言；D 项原因。解析同上。 19．解析：选 D。考查固定词组。be involved in 参与??。 20．解析：选 B。考查动词辨析。这里是指她没有意识到帮助别人已经驱赶了她心中的悲哀。
阅读下列短文，从每题所给的 A.B.C 和 D 项中，选出最佳选项。 Although April did not bring us the rains we all hoped for, and although the Central Valley doesn’t generally experience the sound and lightning that can go with those rains, it’s still important for parents to be able to answer the youthful questions about thunder and lightning. The reason these two wonders of nature are so difficult for many adults to explain to children is that they are not very well understood by adults themselves. For example, did you know that the lightning we see flashing down to the earth from a cloud is actually flashing up to a cloud from the earth? Our eyes trick us into thinking we see a downward motion when it’s actually the other way around. But then, if we believed only what we think and we see, we’d still insist that the sun rises in the morning and sets at night. Most lightning flashes take place inside a cloud, and only a relative few can be seen jumping between two clouds or between earth and a cloud. But, with about 2,000 thunderstorms taking place above the earth every minute of the day and night, there’s enough activity to produce about 100 lightning strikes on earth every second. Parents can use thunder and lightning to help their children learn more about the world around them. When children understand that the light of the lightning flashing reaches their eyes almost at the same moment, but the sound of the thunder takes about 5 seconds to travel just one mile, they can begin to time the interval (间隔) between the flash and the crash to learn how close they were to the actual spark (闪光). 1. According to the author, in the area of the Central Valley____.
A. rains usually come without thunder and lightning.
B. it is usually dry in April
C. children pay no attention to the two natural wonders.
D. parents are not interested in thunder an lightning.
2. We believe that lightning is a downward motion because_______.
A. we were taught so by our parents from our childhood.
B. we are taken in by our sense of vision.
C. it is a common natural sight.
D. it is a truth proved by science.
3. What is TRUE about lightning according to the passage?
A. Only a small number of lightning flashes occur on earth.
B. Lightning flashes usually jump from one cloud to another.
C. Lightning travels 5 times faster than thunder.
D. There are far more lightning strikes occurring on earth than we can imagine.
4. The underlined word “activity” is most closely related to the word (s) _____.
A. cloud thunderstorms
B. lightning strikes
C. lightning flashes
5. It can be concluded from the passage that _______.
A. we should not believe what we see or hear.
B. things moving downward are more noticeable.
C. people sometimes may have wrong ideas about ordinary phenomena.
D. adults are not as good as children in observing certain natural phenomena.
As China becomes increasingly urbanized (城市化的)，it has to find space for its urban and rural citizens as both groups become increasingly integrated. Experts suggest a possible model way may be re?inventing a “garden city”． China's mega?cities are bursting at the borders and the the quickest and biggest urbanization that by 2025, China country is now undergoing
in the history of mankind. It is estimated
will have 400 million more people living in its cities, raising towns are mushrooming
its urban population to 900 million. Besides, new satellite
on the urban fringes while city ring roads are rippling outwards into the countryside at amazing speed. Satellite maps collected by Professor Joshua Bolchover at the University of Hong Kong bring the problem sharply into focus. They track the changing rural?urban framework in the past 30 years, and suggest that cities are cruelly destroying surrounding rural land and rapidly reducing the amount of arable(可耕 种的)land, which gives way to new residential blocks, new industrial zones, new financial centers and the This, however, is not other inevitable signs and signatures of economic growth. sustainable growth pattern, especially when China has
the world's largest population to feed. So concerned urban planners are starting to note the social and physical effects of diaspora(大移居)when replaced communities are forced into the cities. On the other hand, a trend of thought is gradually taking shape and this is the concept of the “garden city”， a combination of country and city that is being proposed by architects and city planners. Hua Li, from Tao Architects, is among the many professionals with such a voice. His argument is supported by a long?term study on this subject. As Hua says, the answer is to preserve patches of productive farmland within urban boundaries. Less transportation means we have fresh agricultural products at lower costs and less carbon emission in the city. And urban farmland can also be showcased for agricultural tourism and education. The concept is already practiced at grass roots level.Agriculture has gone into the air, up to roof and balcony in some communities in the cities. It's common to see organic “hanging garden” on the roof of some traditional courtyard home. According to some people, the rooftop project translates into practical benefits, such as safe, nutritious vegetables and a cooler home in summer. Some say thanks to the tomatoes they plant that are natural insect killers, there're fewer mosquitoes. Apart from these, it also contributes to better bonding with neighbors. Zhang, a doctor in Beijing, began creating his hanging garden five years ago. Since his garden became home to 30 kinds
of vegetables and fruit—all enough to feed his family, neighbors have enjoyed dropping by for a relaxing chat or just to see how well the lovely vegetables and fruit are growing. Although people like Zhang are still rare and the greening of roof space with vegetables and fruit takes skill and energy，with more positive media exposure and advanced technology there is the prospect that garden city will become common practice in the near future. By then, cities will no longer look so gray when seen from the satellites. 【语篇解读】 中国的城市化进程不断加快，这是一个我们不得不面对的现实。如果不能较好 地应对，这对我们来说将是个灾难。城市和农村将如何融合共生？ 16．Some experts suggest re?inventing a “garden city” because________. A．it is the only model way to save the cities B．it helps stop destroying the rural areas C．increasing urbanization takes place in China D．China has the largest population to feed 答案 C [细节理解题。根据第一段第一句的内容可知，专家提议重建花园城市是因为中国的
城市化进程在不断加快。] 17．In Hua Li's opinion, a combination of country and city will________. A．benefit the environment and lower living costs B．become a project that needs a long?term study C．lead to more rural communities being replaced D．attract more farmers to take tours in cities 答案 A [细节理解题。根据第四段倒数第二句“Less transportation means we have fresh
agricultural products at lower costs and less carbon emission in the city.”可知， 城乡结合既保护了环境又降低了生活成本。] 18．Zhang is mentioned(in Paragraph 5)to show that________. A．he achieves his dream to own a hanging garden B．hanging gardens are becoming more popular C．the garden contributes to a better neighborhood D．he is a pioneer to practise the gardening concept 答案 C [推理判断题。根据第五段最后一句中的“neighbors have enjoyed dropping by for
a relaxing chat or just to see how well the lovely vegetables and fruit are growing” 可知，邻居们都喜欢来他的空中花园玩，这有助于建立良好的邻里关系。] 19．As for the concept of the“garden city”，the writer feels________.
A．desperate C．disappointed 答案 B
[态度意图题。根据最后一段中的“there is the prospect that garden city will
become common practice in the near future”可知，作者认为花园城市的构想是可行的， 在不久的将来会成为现实，故作者对此充满希望。]
阅读理解。 A lot of us lose life's tough battles by starting a frontal attack--when a touch of humor might well enable us to win. Consider the case of a young friend of mine, who was on his trapped way to work shortly after receiving an ultimatum(最后通牒) about the job. Although there was a good reason for Sam's being late--serious illness at home--he decided that this by-now-familiar excuse wouldn't work any longer. His supervisor was probably already pacing up and down preparing a dismissal speech. Yes, the boss was, Sam entered the office at 9:35. The place was as quiet as a locker room; everyone was hard at work. Sam's supervisor came up to him. Suddenly, Sam forced a grin and stretched out his hand. "How do you do!" he said. "I'm Sam Maynard. I'm applying for a job, which, I understand, became available just 35 minutes ago. Does the early bird get the worm?" The room exploded in laughter, except that the supervisor had to clamp off a smile and walked back to his office. Sam Maynard had saved his job--with the only tool that could win, a laugh. Humor is a most effective, yet frequently neglected, means of handling the difficult situations in our lives. It can be used for patching up differences, apologizing, saying "no", criticizing, getting the other fellow to do what you want without his losing face. For some jobs, it's the only tool that can succeed. It is a way to discuss subjects so sensitive that serious dialog may start a quarrel. For example, many believe that comedians on television are doing more today for racial and religious tolerance than people in any other forum.
1. Why was Sam late for his job? A. Because he was seriously ill at home. B. Because he received an ultimatum. C. Because he was busy applying for a new job. D. Because he was caught in a traffic jam. 答案解析：答案为 D。本题为细节推理题。由第一段第二句话 “?, who was on his trapped way to work shortly after receiving an ultimatum about the job.”可知，Sam 迟到是因 为交通堵塞，故答案为 D。
2. What is the main idea of this passage? A. Sam Maynard saved his job with humor. B. Humor is important in our lives. C. Early bird can get the worm. D. Humor can solve racial discriminations. 答案解析：答案为 B。本题为主旨大意题。 结合文章第一段首句 “A lot of us lose life's tough battles by starting a frontal attack--when a touch of humor might well enable us to win.”和最后一段首句 “Humor is a most effective, yet frequently neglected, means of handling the difficult situations in our lives.”可知，本文是阐述幽默在生 活中的重要性。故答案为 B。
3. The phrase "clamp off" in Paragraph 3 means ________. A. try to hold back off D. give out B. pretend to set C. send
答案解析：答案为 A。本题为词义推断题。结合划线部分的前后文，Sam 屡次迟到，最后一次 要被主管炒鱿鱼的时候，他进办公室却用幽默的方式和主管讲了个冷笑话“您好！我是 Sam Maynard，我想申请一个 35 分钟之前空出来的位置，请问早到的鸟儿有虫吃吗？” 这个笑话 惹得办公室的人哄堂大笑，由 “except that the supervisor had to clamp off a smile and walked back to his office.” 可知，除了主管不得不强忍着微笑回到自己的办公室，以维 护自己的尊严。故答案为 A。
4. Which of the following statements can we infer from the passage? A. Many lose life's battles for they are always late. B. Sam was supposed to come to his office at 8:30. C. It wasn't the first time that Sam came late for his work. D. Humor is the most effective way of solving problems. 答案解析：答案为 C。本题为推理题。由第一段第二句话 “Consider the case of a young friend of mine, who was on his trapped way to work shortly after receiving an ultimatum about the job.”可知，Sam 刚接到了老板的最后通牒后，却又遇到了交通堵塞，可以推断他 经常迟到。故 C 选项正确。由第二段 Sam 说的话“I'm Sam Maynard. I'm applying for a job, which, I understand, became available just 35 minutes ago.”可推断，35 分钟前老板开 除了他，因为没按时到岗，而他在 9:35 到达办公室，故可推断上班时间是 9:00。故 B 选项错 误。A 选项未提及，D 选项太绝对，均不选。
阅读理解。 LONDON — Britain awoke on Easter Monday to a period of mourning for the Queen Mother, who died over the weekend after a life spanning a century of noisy and evident change. The 101-year-old royal matriarch died in her sleep last Saturday with Queen Elizabeth, her elder and only surviving daughter, at her bedside. For a woman who was one of the best-known figures in Britain for more than 80 years — from the era of tinted portraits on tin biscuit boxes and cigarette cards to the age of the Internet, the Queen Mother remained an enigmatic(不可思议的) and elusive(躲避的) figure. She achieved such a respect through aeons(永世, 亿万年) of, first, fawning and, later, intrusive media fascination, by remaining almost entirely silent. Her private thoughts were never paraded(炫耀) in public. What the public saw was a charming and benign elderly lady, adept at winning the admiration of press photographers, whom she always favoured with a particular smile. CHINA’s third unmanned spacecraft, Shenzhou Ⅲ, landed safely in central Inner Mongolia Autonomous Region Monday afternoon, after orbiting the earth 108 times in
- 10 -
slightly less than a week. The craft, which lifted off from Jiuquan in Gansu Province last Monday night, landed after successfully conducting a chain of flight and scientific experiments over a period of 162 hours. A powerful earthquake jolted Taiwan, killing five construction workers, authorities(官方) said. Over 200 injuries ware reported across the island, mostly minor, as a result of Sunday’s 7.5-magnitude quake. The quake was centred off Hualien, 180 kilometres east of Taipei. It struck at 2:53 pm and lasted for nearly a minute.
Which of the following statements is true according to the news?
A. The Queen Mother died on Easter Monday alone. B. The Queen Mother was an attractive person in her political life. C. The British people felt sorry for the death of the Queen Mother. D. The Queen Mother was suffering a lot when she was dying. 答案解析：答案为 C。本题为推理题。由第二段首句 “She achieved such a respect through aeons of,?”可推断，皇太后赢得了永世的尊重，人们对她的去世会感到遗憾。故 C 选项正 确。 由第一段第二句话 “The 101-year-old royal matriarch died in her sleep last Saturday with Queen Elizabeth, her elder and only surviving daughter, at her bedside.” 可 知，皇太后在安睡中去世，当时女儿伊丽莎白女王陪在她的床边，故 A、D 选项错误。由第二 段后面的内容 “Her private thoughts were never paraded in public. What the public saw was a charming and benign elderly lady, adept at winning the admiration of press photographers, whom she always favoured with a particular smile.”可知，她的个人思 想从未在公众面前炫耀过，公众看到的总是面带微笑的她在媒体照片中出现，故可推断，她并 未从政，故 B 选项错误。
It can be inferred that _______.
A. the craft landed in central Inner Mongolia unexpectedly B. it took the craft at least 2 hours to orbit the earth once C. the Chinese scientists did a lot of experiments in space D. China was successful in sending an unmanned spacecraft into space
- 11 -
答案解析：答案为 D。本题为推断题。由第三段的第一句话 “CHINA’s third unmanned spacecraft, Shenzhou Ⅲ, landed safely in central Inner Mongolia Autonomous Region Monday afternoon, ?” 可知，无人飞船已经安全着陆，故 D 选项正确，A 选项错误。B 选项 未提及；由首句的关键词 “unmanned”可推断，无人宇宙飞船上面不会有科学家在太空中做 实验，故 C 选项错误。
3. The third news mainly talks about the _______ in Taiwan. A. political matters C. unexpected damage B. social problems D. construction workers
答案解析：答案为 C。第三则新闻报道台湾发生了地震，属于没有预料到的灾害，故 C 选项正 确。
- 12 -
copyright ©right 2010-2020。