第 4讲 如何解答推理判断题
隐含信息。它要求考生根据文章的表面信息和作者的意 图，客观而合理地进行推理。这种题要求考生具有很强 的阅读理解能力，做这种题的好坏决定着考生能否在考 试中取得高分。出题的形式主要有：
1. This passage implies
that . . 2. It can be inferred from the passage that
3. We can conclude that
4. When the writer talks about· · · what he really means is that ?
5. Which of the following can be inferred from the passage?
判断推理题属于主观性极强的高层次阅读理解题， 所以必须用细读的方法，对相关的段落、句子和单词 进行反复推敲，从而找出隐含的信息。做这类题目时，
找出能够表露作者思想倾向和感情色彩的词语， 然后 利用自己已获得的相关知识进行推理判断，从而得出
湖北卷) C篇 例 (2009· When I was seven my father gave me a Timex, my first watch. I loved it, wore it for years, and haven’t had another one since it stopped ticking a decade ago. Why? Because I don’t need one. I have a mobile phone and I’m always near someone with an iPod or something like that. All these devices(装置)tell the time — which is why, if you look around, you’ll see lots of empty wrists; sales of watches to young adults have been going down since 2007.
湖北卷) C篇 例 (2009· But while the wise have realized that they don’t need them, others — apparently including some distinguished men of our time — are spending total fortunes on them. Brands such as Rolex, Patek Philippe and Breitling command shocking prices, up to ￡250,000 for a piece. This is ridiculous. Expensive cars go faster than cheap cars. Expensive clothes hang better than cheap clothes. But these days all watches tell the time as well as all other watches. Expensive watches come with extra functions — but who needs them? How often do you dive to 300 metres into the sea or need to find your direction in the area around the South Pole? So why pay that much of five years’school fees for watches that allow you to do these things?
湖北卷) C篇 例 (2009· If justice were done, the Swiss watch industry should have closed down when the Japanese discovered how to make accurate watches for a five-pound note. Instead the Swiss reinvented the watch, with the aid of millions of pounds’ worth of advertising, as a message about the man wearing it. Rolexes are for those who spend their weekends climbing icy mountains; a Patek Philippe is for one from a rich or noble family; a Breitling suggests you like to pilot planes across the world.
湖北卷) C篇 例 (2009· Watches are now classified as “investments (投资)”. A 1994 Patek Philippe recently sold for nearly ￡350,000, while 1960s Rolexes have gone from ￡15,000 to ￡30,000 plus in a year. But a watch is not an investment. It’s a toy for selfsatisfaction, a matter of fashion. Prices may keep going up — they’ve been rising for 15 years. But when fashion moves on, the owner of that ￡350,000 beauty will suddenly find his pride and joy is no more a good investment than my childhood Timex.
) 60. It seems ridiculous to the writer that . A. people dive 300 metres into the sea B. expensive clothes sell better than cheap ones C. cheap cars don’t run as fast as expensive ones D. expensive watches with unnecessary functions still sell 剖析
推理判断题。根据第二段，既然很多设备都能 报时，人们还花费很多钱购买那些拥有一些新的但 并不实用的功能的世界名表，这显得很荒谬，应选 择D才符合作者的意思。
( ) 61. What can be learnt about Swiss watch industry from the passage? A. It targets rich people as its potential customers. B. It’s hard for the industry to beat its competitors. C. It wastes a huge amount of money in advertising. D. It’s easy for the industry to reinvent cheap watches.
剖析 推理判断题。根据第四段the Swiss reinvented the watch, with the aid of millions of pounds’ worth of advertising, as a message about the man wearing it.可知 瑞士表工业主要是针对有钱人。
copyright ©right 2010-2020。