当前位置:首页 >> 英语 >> 中高考连词讲解+练习

中高考连词讲解+练习


连词部分 连词在句中的作用是把词与词、短语与短语、句子与句子连接起来。它不能 在句中单独作句子成分。 知识点概述 一、并列连词和从属连词的用法 连词是连结单词、短语、从句或句子的虚词, 在句子中不单独作句子成份。 连词按其性质可分为: 1.并列连词 如:and, or, but, for, 等, 连接并列的词与词,短语与 短语,句子与句子。 如:Rice and potatoes

are common foods. (词与词) Today we can travel by plane. (短语与短语) Many trees lose their leaves in winter, but evergreen trees do not. ( 句子 与句子) 关联连词是一类成对使用的连词 如:both……and……, not……but……. not only……but also…… not only…but… as well either……or…… neither……nor…… 关联连词必须后接同样的语法结构。 如:Either the windows were opened or the door was opened. 其中,表示平行或对等关系的有:and 和;both?and? ??和??两个都; as well as 也;not only?but also?不但??而且??;neither?nor?既不??也 不??等 表示转折关系:but 但是;yet 然而;while 而;however 然而 表示选择关系:or 或者;either?or?要么??要么??;neither?nor?既 不??也不?? 表示因果关系:so;for 注:either?or?及 neither?nor?连接主语时,谓语动词与靠近它的主语在人称、 数上保持一致,即“就近一致原则” 。 单项选择: 1.Come tomorrow, I will give it to you. A. or B.and C.though D.if 2.During the earthquake,many buildings fell down. the people there didn’t give up hope. A.And B.So C.Or D.But 3.We have to get up at 7:15 tomorrow morning, we will be late for the 7:40 train. A.before B.or C.if D.so 4. he Susan swim very well, for they have been trained since several years ago. A.Either;or B.Neither;nor C.Both;and D.Between;and 5. Tom Peter are fond of watching TV.

A.Not only;but also

B.Both;and

C.Either;or

D.Neither;nor

参考答案:BDBCB 2.从属连词 如: that, 导名词性从句和状语从句。

whether, when, because, though

等, 用以引

引导名词性从句的连词 1)that 连接由陈述句转变成的宾语从句。 I’m glad that you’re ready to help others. 2)if,whether 引导由一般疑问句转变而来的宾语从句,表“是否” if,和 whether 一般可互换,但以下情况只用 whether 不用 if: 与动词不定式连用时:I don’t know whether to go. 在介词后作宾语时:I’m worried about whether she can come here on time. 位于句首时:Whether we’ll go to the park depends on the weather. 与 or not 连用时:I don’t know whether or not this idea can be put into practice. 单项选择: 1.I don’t care A.if or not he stands on my side B.whether or not he stands on my side C.he stands on my side or not D.does he stand on my side or not 2.I wonder it will rain tomorrow. A.about B.that C.whether D.what 参考答案:BC 3) who,whom,what,which,whose,when,where,why,how 连接由特殊疑问句转变而来 的宾语从句 注:when 既可引导宾语从句,又可引导状语从句。引导状语从句时要用一般现 在时表示将来。例如:--Do you know when he will arrive tomorrow?(宾语从句) --I’ll ring you up when he arrives.(状语从句) 单项选择: 1.I couldn’t tell you his home was. A. when B. where C. whose D. that 2.No one had ever asked kids they thought. A. what B. when C. whose D. that 参考答案:BA 引导状语从句的连词 1)引导时间状语从句的连词: after“在??之后” ,通常用于过去时、现在时或完成时态的句子中。 如: I went to bed after I finished my homework. I played computer games after I had finished my homework. 做完功课后,我玩电 玩.(从句的动作发生在主句的动作前,因此,主句用一般过去式,从句用过去

完成时.) Please tell her I'll comeafter I do some shopping. (在含有时间状语从句和条件状语 从句的复合句中,主句用一般将来时,从句用一般现在时) before“在??之前” ,常与一般现在时、过去时连用。 when/while 两者都表示“当??的时候” 。 when 说明从句的动作和主句的动作可以是同时,也可以是先后发生;while 则 强调主句的动作在从句动作的发生的过程中或主从句两个动作同时发生。 When I got to the airport,the guests had left. 当表示年龄或是生命中的一段时间时,用 when 而不用 while. When I was a child we lived in London. 我小时候住在伦敦。 由 when 引导的时间状语从句,主句用过去进行时,从句应用一般过去时;如果 从句和主句的动作同时发生, 两句都用过去进行时的时候,多用 while 引导,如: a. When the teacher came in, we were talking. 当此句改变主从句的位置时,则为: While we were talking, the teacher came in. b. They were singing while we were dancing. 由 while 引导的从句,所用的谓语动词必须是延续性动词,而不能是瞬间性 动词(如 begin,come,go,leave) 如:Can you look after my pet dog while I’m away? since 自从??以来。该连词所连接的从句中的谓语动词通常是过去时,主句通 常是一般现在时或现在完成时。 如:It’s five years since I studied English. as soon as 意为 “一??就??” , 该连词所在的复合句中, 若主句是一般将来时, 从句要用一般现在时表示将来的意义。如:I’ll call you as soon as I get there. 单项选择: 1.It’s quite common in Britain to say “Thank you” to the drivers people get off the bus. A.after B.since C.until D.when 2.It is difficult for us to learn a lesson in life we’ve actually had that lesson. A.when B.after C.since D.until 3.I have lived in Guangzhou 2008. A.after B.before C.since D.when 4.He came across Mary he went home. A.while B.when C.for D.since 5.I will give you a call I finish my homework. A.as soon as B.before C.while D.when 6.She is listening to the music he is washing clothes. A.after B.before C.while D.until 参考答案:DDC BAC 2) 引导原因状语从句的连词: because, as, since 等。 (because 不能和并列连词 so 一起使用) She didn’t go there, because she was ill.

单项选择: 1.We had to stay at home A.because B.because of 参考答案:A

it was raining heavily. C.so D.if

3)引导目的状语从句的连词:so that, in order that 等。 He got up early so that he could catch the early bus. 单项选择: 1.The teacher speaks very loudly all the students can hear her. A.so that B.because C.since D.when 2.I hurried I wouldn’t be late for class. A. since B. so that C.as if D.unless 参考答案:AB 4)引导结果状语从句的连词:so??that, such??that 等。 such 修饰的中心词为名词:such +a/an+adj.+可数名词单数;such+adj.+不可数名 词/可数名词复数 so 修饰的中心词为形容词或副词:so+adj./adv.+that 从句 当名词由 many, much, few 或 little(少)修饰时不用 such 而用 so,即: so many/few+复数名词;so+much/little+不可数名词 例如:He is such a clever boy that we all like him.=He is so clever a boy that we all like him. 单项选择: 1.He is A.a so busy 参考答案:B 5) 引导条件状语从句的连词:if 如果,unless 除非 If it is fine tomorrow, we’ll go to the park. 单项选择: 1.You will achieve nothing you work hard. A.if B.unless C.when D.that 2.—Do you like sports? --Yes,I do some running in the park every day the weather is terrible. A.if B.after C.unless D.while 3.We will have no water to drink we don’t protect the earth. A.until B.before C.though D.if

man that he really needs a secretary. B.so busy a C.so a busy D.a such busy

参考答案:BCD 6)引导地点状语从句的连词:where, wherever 等。 You can go wherever you like. 单项选择: 1.Trees must be planted there is a lot of sunlight. A.that B.which C.where D.what 参考答案:C 7 ) 引 导 让 步 状 语 从 句 的 连 词 : though, although, even if, however 等 。 (though/although 不能和并列连词 but) Though it is raining hard,we must get there on time. 单项选择; 1.—the soldiers are very tired, they keep on working. --They are great.We must learn from them. A.Because;/ B.Though;/ C.Because;so D.Though;but 2.They will try their best in the match they may fail. A.if B.although C.unless D.until 参考答案:BB 8)引导比较状语从句的连词:than, as?as, more?than 等。 He can run as fast as Liu Xiang. 单项选择: 1.No one can be more fit for his office A.as he is B.as he does C.than he is D.than he does 2.Mary is as tall her sister. A.as B.than C.like D.then 3.My English is better yours. A.as B.than C.more D.then 参考答案:CAB 作业一 选择填空: 1. They are all new, ________ I’m not. A. and B. but C . so D . or 2. Is there a letter ______ a postcard ? There’s a letter.

A . and B . or C . not D. but 3.The old woman can’t read ______ write. A . and B . or C . but D . and can 4. ___ my classmates ____ our class teacher was there then. A . not only…but also… B . both… and…C . Neither… or… D . Either…nor… 5. Have one more try, ______ you will not succeed. A . and B . or C. then D . but 6. ____ you are ill, you should go to the clinic right now. A . For B. Though C. Until D. Since 7. ______ the midnight he waited for his mother. A. Till B. Since C. Until D. At 8._____the men drivers ______ the woman driver have been to the village. A. Neither…nor… B. Both of…and C. Either…or… D. None of…and… 9.She is the lady _______ helped the old woman yesterday. A. whom B. which C. what D. who 10. –Are your father and mother retired? -Well, _____ of them is. ______ of them are at work. A. both, Neither B. none, All C. neither, Both D. all, None 11. _____he felt tired, ____ he still went on working. A. Because, so B. Although, but C. / , so D. Though, / 12. I’ll offer some bread to Li Ming. Li Ming,_______, may not want it. A . but B . however C . yet D. still 13. ___ I looked for my toy, I could not find it. A. But B. Yet C. Because D. However 14. I don’t know _______ this evening. A. if he will be free B. whether he is free C . when he is free D. when is he free 15. There’s ______ on the moon. A . no air but water B. not any air or water C . not any air and water D. no air or no water 16. Lucy has seen the film , _______ Lily hasn’t . A. and B. or C. but D. so 17. Hurry up , _______ we will miss the trian . A. but B. and C. or D. so 18. — I’m going to Hangzhou for a holiday this weekend . — _______ you are there , can you buy me some green tea ? A. Because B. While C. If D. Though 19. _______ he was out of the room , he turned back and knocked at the teacher’s door again . A. Before B. Since C. As soon as D. Until

20. Study hard , _______ you’re sure to have a good result in the exam ! A. but B. and C. for D. or 21. I’ m looking for a babysitter (保姆) . She must be _______ too old _______ too young . A. neither ; nor B. both ; and C. either ; or D. not only ; but also 22. Which is bigger , the sun _______ the moon ? A. or B. and C. but D. so 23. Why not look up the new word in a dictionary _______ you don’t know it ? A. if B. that C. though D. whether 24. _______ all the passengers are here , why don’t we start at once ? A. As soon as B. After C. Now that D. When 25. He hurt her _______ badly _______ she had to see a doctor . A. too ; that B. so ; that C. either ; or D. too ; to 26. I can’t understand this passage _______ there are no new words in it . A. if B. because C. though D. And 参考答案 1.B 2.B 3.B 4.A 11.D 12.B 13.D 14.A 15.B B 21. A 22. A 23. A 24. C 5.B 16. C 25. B 6.D 7.C 17. C 18. B 26. C 8.B 19. C 9.D 20. 10.C

作业二 单项选择 1. I’d like to go shopping with you, _____ I’m too busy today. A. but B. and C. so D. or 2. I’m different from my twin sister. I love dancing, _____she is interested in reading. A. so B. or C. but D. and 3. Hold on to your dreams, _____they will come true one day. A. but B. and C. or D .so 4.-Somebody is waiting outside. He wants to see you. -_____no one knows I’m here. A. For B. And C. But D. So 5. I don’t understand the text _____ there are few new words in it. A. so B. because C. if D. though 6. We didn’t have enough chairs, _____some of the students had to sit on the floor. A. but B. so C. or D. and 7. _____Mrs Wilson came into the classroom, all the children welcomed her A. Whether B. As well as C. If D. As soon as 9. _____he isn’t rich enough, he often gives away money to some poor children. A. Though B. When C. Because D. If 10. _____our football team failed in the match, we tried our best. A.AS B. Though C. Because 11.-Would you like to play basketball with us? -Yes, I’d love to. _____I’m afraid I have no time. A. So B. But C. Or D. And

12.It was snowing hard _____ we had to stay at home and watch TV. A. that B. so .C. but D. because 13.-It’s a long story, _____you can hardly find any new words in it. -Good! _____it will be too hard for children. A. so, Then B. and, Or C. but, Or D. though, And 14.Take more exercise, _____you’ll be healthier. A. and B. or C. but D. then 15.-You saw the film Harry Potter last night,didn’t you? -Yes, _____ I missed the beginning. A. and B. so C. but D. then 16.-There are many pictures in the book. -Great! _____ it will be hard for young children to read. A. and B. So C. But 17. I had invited everybody , ______ only two people came to ma party. A. or B. but C. and D. so 18. You’ll do much better ______ you’re more careful with your spelling. A. if B. before C. although D. unless 20.This dress still looks pretty on you , ______ it is out of style. A. though B. but C. since D. if 21. What should I do ______ I want to be thinner ? A. though B. unless C. but D. if 22.-Would you please give this MP3 to Mary ? -Sure. I’ll give it to her ______ she come back.. A. before B. as soon as C. till 23. The question is ______ he won’t listen to anyone. A. that B. whether C. if D. when 24.-Your picture is wonderful! -I worked for 8 hours ______ I finished it. A. when B. before C. while D. after 25. Maths is not easy to learn, ______ we must work herder. A. but B. or C. so C. and 26. Ted tried his best, ______ he caught up with the others at last. A. but B. or C. and D. because 27. He can’t decide which to choose ______ there is no difference between them. A. but B. so C. because 28. Mr Huang decided to buy that CD player ______ it was expensive. A. even though B. so that C. because D. as if 30. A good friend always gives you a helping hand ______ you’re in trouble. A. when B. before C. until D. though 31. He didn’t know the news _______ his parents told him about it. A. when B. after C. as soon as D. until 32. ______ he said he wasn’t hungry at all, he ate a big breakfast. A. Unless B. Because C. If D. Though 33. –You watched the fashion show last week, didn’t you?

- Yes, ______ I missed the beginning. A. or B. so C. and D. but 34.I will wait ______ he come back, because I have something to tell him. A. until B. before C. when 35. Take more exercise, _______ you’ll be healthier. A. and B. or C. but 36. Woke hard, _______ you will fall behind. A. or B. and C. so D. so but 37. There was ______ smoke that they couldn’t see anything clearly. A. too B. too many C. so much D. so many 38. The two friends were ______ pleased to see each other that forgot everything. A. so B. too C. very D. much 39. He had ______ much work to do that he couldn’t go out. A. so B. much C. as D. or 40. Tom has been in the factory ______ he left school. A. when B. since C. as soon as D. whether 41. The nurse doesn’t feel well today, ______ she still works very hard. A. but B. and C. or D. when 42. ______ my mother ______ my sister watches TV plays these days. A. Either, not B. Both, and C. Neither, or D .Neither, nor 43. Lucy knew nothing about it ______ her sister told her. A. because B. until C. if D. since 44. I left my umbrella in my room. Could you wait ______ I go back to get it? A. when B. if C. while D. before 45. Study hard, ______ you will fall behind the other. A. and B. but C. or D. though

参考答案:1---5 ACBCD 6---10 BD AB 11---25 BBCAC 16---20 BBA A 21---25 CBABC 26---30 CCA A 31---35 DDDAA 36---40 ACAAB 41---45 ADBCC


更多相关文档:

高考连词专项练习 解题攻略和答案解析

高考连词专项练习 解题攻略和答案解析_英语_高中教育_教育专区。高质量 含答案...符号和并列连词在句中的不同作用 【考点三】引导状语从句的常见连词的使用 解题...

2016届高考英语 基础知识练习 连词的讲解与训练

2016届高考英语 基础知识练习 连词讲解与训练_英语_高中教育_教育专区。连词讲解与训练连词 知识要点 连词是一种虚词,用于连接单词、短语、从句或句子,在句子中...

高考英语语法复习:连词(讲解,练习题及答案)

高考英语语法复习:连词(讲解,练习题及答案)_高一英语_英语_高中教育_教育专区。...语法: 语法:连词 Link words 连词是虚词,不能在句中单独担任成分,只起连接...

高考逻辑连接词专项练习

高考逻辑连接词专项练习_数学_高中教育_教育专区。1. 用反证法证明命题“a、b...1. 用反证法证明命题“a、b∈N*,ab 可被 5 整除,那么 a、b 中至少有一...

高中英语连词专项练习

2 从属连词从属连词用来引导名词从句和各类的状语从句。 综观广东历年的高考题, ...从句中作状语时, 才会用关系副词, 否则要用关系代词 专项练习四:用适当的连词...

高考英语连词复习练习

高考英语连词复习练习高考英语连词复习练习3eud 教育网 http://www.3edu.net...(二)从属连词 从属连词是指在复合句中引导从句的连结词。常见的从属连词有: ...

高考连接词练习题

高考英语语法填空代词及... 暂无评价 17页 免费 P11高中英语连词用法归纳... 13页 免费高​考​连​接​词​练​习​题 ...

高考英语语法填空 连词考点及练习

高考英语语法填空 连词考点及练习_高三英语_英语_高中教育_教育专区。高考英语语法填空 连词考点及练习 一、知识点考点解密 在近两年广东高考的语法填空中连词,都是...

中考专项复习之连词讲解及练习

浦东分校周浦校区个性化教育教案教师:杨立平 学生: 时间 年月日 中考英语语法连词语法讲解练习(一)连词概述 连词是连接单词、短语或句子的一种虚词。在句中不单独...

高考英语讲解连词及状语从句

高考英语讲解连词及状语从句_高考_高中教育_教育专区。高考英语连词及状语从句详解练习题 高考英语讲解连词与状语从句(一)并列连词: 并列连词可用来连接词与词,...
更多相关标签:
网站地图

文档资料共享网 nexoncn.com copyright ©right 2010-2020。
文档资料共享网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。email:zhit325@126.com