当前位置:首页 >> 英语 >> (英语)肇庆市2008届高中毕业班第一次统一检测

(英语)肇庆市2008届高中毕业班第一次统一检测


肇庆市 2008 届高中毕业班第一次统一检测 英语
说明:1、本试卷答题时间 120 分钟,满分 150 分。 2、答卷前,考生务必将自己的姓名、考试科目写在答题卡上,密封线内的项目也要 填写清楚。 3、每小题选出答案后,用铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,或将答案写在 答题卡上的相应位置,如有改动,用橡皮擦干净后再选涂或选写其他答案。 I、听力(共两节,满分 35

分) 做题时,先将答案划在试卷上。录音结束后,你将有两分钟时间将试卷上的答案转涂到答 题卡上。 第一节:听力理解(共 15 小题,每小题 1 分,满分 30 分) 每段播放两遍。各段后有几个小题,各段播放前每小题有 5 秒钟的阅题时间。请根据各 段播放内容及其相关小题,在 5 秒钟内从题中所给的 A、B、C 项中,选出最佳选项,并标 在试卷的相应位置。 听第 1 段对话,回答第 1 至 3 题 1. What's the matter with John? A.He is having trouble working. B.He is having a flu. C.He is having a backache. 2. What's Mary's attitude to the medicine? A.Western medicine is of a little use. B.Chinese medicine is of a little help. C.Chinese medicine is very effective. 3. What will John do? A.Have a try at Chinese medicine. B.Ask for more medicine from the doctor. C.Stay in bed for several days. 听第 2 段对话,回答第 4 至 6 题 4.What happens in the company? A.Many people are fired from their jobs. B.Fewer and fewer people are working for the company. C.Many people from the company are now working at their homes. 5.According to the conversation, what advantage is there working at home? A.People can earn more money. B.People can have more time to themselves. C.People can work more efficiently. 6.What's the situation in the future? A.A company's jobs can be done by employees in another city or country. B.Any company will have its employees working in foreign countries. C.A companv will employ fewer and fewer workers. 听第 3 段对话,回答第 7 至 9 题 7. Who is probably the man speaker? A. A college student. B. A college teacher. C. The woman speaker's schoolmate. 8. What do we know about the two speakers? A. They are both from well-off families.

1

B. They both work to earn money for their education. C. They want to gain experiences in the work. 9. What does the man speaker want? A. To earn more money from the work. B. To take the woman's place in the restaurant. C. To work in the same restaurant as the woman. 听第 4 段对话.回答第 10 至 12 题 10. What probably are the two speakers? A. A policeman and a witness. B. Two drivers. C. A passenger and a driver. 11. Where was the white Ford when the accident happened? A. It shot out from a side road. B. It was going in front of the blue Benz. C. It was going behind the blue Benz. 12. According to the conversation, which car might be blamed for the accident? A. The Blue Benz. B. The woman's car. C. The white Ford. 听第 5 段独白,回答第 13 至 15 题 13. What most likely is the speaker? A. A scientist. B. A writer. C. A professor. 14. Why does the speaker change his interest from space to the deep sea? A. He thinks the space has no more attraction. B. He thinks the deep sea is as attractive as the space. C. He thinks the sea is more dangerous and attractive. 15. What do we know about the speaker? A. He is a person easy to change his ideas or interests. B. He is tired of space travel and wants to spend less money. C. He is a person liking to experience new things. 第二节:获取信息(共 5 小题,每小题 1 分,满分 5 分) 听下面一段独白。请根据题目要求,从所听的内容中获取必要的信息,填入答题卡上标 号为 16-20 的空格中。独白读两遍,你有 80 秒钟的作答时间。

Ⅱ、语言知识及应用(共两节,满分 35 分) 第一节:完形填空(共 10 小题,每小题 2 分,满分 20 分) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从 21-30 各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中, 选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 In the dining room of my grandfather's house stood a heavy grandfather's clock. Meals in the dining room were a 21 for our four generations to become one. The grandfather's clock always stood like a trusted old family friend, 22 us playing jokes and telling storied, which was already a 23 of our life. As a child, the old clock interested me. I watched and listened to it during 24 . I

2

was surprised how at 25 times of the day, the clock would strike three times, six times or more, with a wonderful great 26 that echoed(发出回声) throughout the house.The clock struck year after year, a part of my 27 , a part of my heart. Even more 28 to me was my grandfather's special action each day. He carefully 29 the clock with a special key each day. The key was magic to me. It 30 our family's magnifi-cent(宏伟的) clock ticking and striking all year round. 21. A. time B. possibility C. problem D. pleasure 22. A. seeing B. hearing C. feeling D. observing 23. A. symbol B. part C. sign D. mark 24. A. stories B. jokes C. days D. meals 25. A. busy B. special C. happy D. different 26. A. voice B. sound C. song D. music 27. A. memories B. minds C. thoughts D. ideas 28. A. surpring B. hopeful C. wonderful D. meaningful 29. A. opened B. wound C. turned D. started 30. A. left B. found C. kept D. got 第二节:语法填空(共 10 小题,每小题 1.5 分,满分 15 分) 阅读下面短文,根据上下文填入适当的词语,或使用括号中的词语的适当形式填空,并 将答案填写在答题卡上标号为 31-40 的相应位置。 Mrs.Smith never goes anywhere without an empty spectacles(眼镜) case. It is as vital to her as her purse. Yet, she doesn't wear glasses. The reason she can't do without it is that she can't read and she can't write. If ever she gets into any situation 31 she might be expected to do 32 of these things, she fishes around in her bag for the spectacles case, finds it's empty, and asks the person concerned to do the reading for her. Until a few months ago hardly anybody knew about her problem. Her husband didn't know and her children didn't know. She had a number of tactics(策略) 33 hiding her difficulty-for example, never lingering near a phone at work, in case she had to answer it and might 34 (require) to write something down. It has never occurred to the children 35 their mother cannot read.She doesn't read them stories, but then their father doesn't either, so they find nothing surprising in the fact. Simi-larly they just accept that Dad is the one who writes the sick notes and reads the school reports. Now that the elder boy Tom is quite a good reader, Mrs. Smith can 36 (skill) get him to read any notes brought home from school simply 37 asking, "What's that all about, then?" Mr.Smith never 38 (guess) the truth in ten years of marriage. For one thing, he insists on handling all domestic(家庭的)correspondence and bills 39 . A salesman for a large company,he travels a great deal and so is not around so much to spot the truth. While he's away she copes with any situations by explaining that she can't do anything 40 she's discussed it with her husband. Ⅲ、阅读(共两节,满分 40 分) 第一节:阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡 上将该项涂黑。 A Throughout July,1945, the Japanese mainland. from Tokyo on Honshu northward to the

3

coast of Hokkaido, was bombed as if an invasion were about to take place.In fact, something far more threatening was at hand, as the Americans were telling Stalin at Potsdam. In 1939 physicists in the United States had learned of experiments in Cermany demonstrating the possibility of atomic power and understood the potential damage of an atomic bomb. On August 2, 1939, ALbert Einstain warned President Roosevelt of the danger of Nazi Cermany's advances in development of the atomic bomb. Eventually, the U.S. Office of Scientific Research and Develop-ment was created in June 1941 and given combined responsibility with the war department in Man-hattan Project to develop a nuclear bomb. After four years of intensive research and development ef-forts, an atomic device was set off on July 16,1945, in a desert area at Alamogordo,New Mexico,generating an explasive power equal to that of more than 15,000 tons TNT.Thus, the atomic bomb was born. Truman, the new U.S. president, believed that this terrible object might be used to de-feat Japan in a way less costly of U.S.lives than a conventional invasion of the Japanese homeland.Japan's unsatisfactory response to the Allies' Potsdam Declaration decided the matter. On August 6,1945, an atomic bomb carried from Tinian Island in the Marianas in a specially e-quipped B-29 was dropped on Hiroshima, at the southern end of Honshu.The combined heat and blast deatroyed everything in the explosion's immediate neighborhood. generated spontaneous fires that burned out almost 4.4 square miles completely, and killed between 70,000 and 80,000 people.in addition to injuring more than 70.000 others. A second bomb, dropped on Nagasaki on August 9, killed between 35,000 and 40,000 people, injured a like number, and ruined 1.8 square miles. 41. What is the main idea of the passage? A. After intensive research and development efforts,an atomic device was born. B. The birth and use of the atomic bomb to end the Second World War. C. An invasion was ahout to take place with the use of the atomic bomb. D. An atomic bomb was dropped on Hiroshima. 42. Albert Einstein warned Roosevelt________. A. that Nazi Germany was about to succeed in making an atom bomb B. of the possibility of atomic power from Nazi Cermany C. of Japan's unsatisfactory response to the Allies' Potsdam Declaration D. of destruction of everything from the explosion of the atom bomb 43. What made the U.S. decide to drop the atom bombs over Japan? A. Truman became the president of the United States. B. The atom bomb had great destruction power. C. The U.S. wanted to reduce the cost of its lives. D. The U.S. was not content with Japan's response. 44. How many people were killed by the two bombs dropped in Japan? A. Between 70,000 and 80,000 people. B. Between 35,000 and 40,000 people. C. Between 105,000 and 120,000 people. D. Between 140,000 and 150,000 people. 45. The passage is likely taken from_______. A. a novel B. a short story C. a play D. a book of facts(encyclopedia)

4

B One of the most interesting paradoxes in America today is that Harvard University, the oldest university of higher learning in the United States, is now engaged in a serious discussion about what a university should be, and whether it is measuring up. Should Harvard-or any other university-be an intellectual sanctuary(圣地), apart from the political and social revolution of the age, or should it be a laboratory for experimenting with these political and social revolutions: or even an engine of the revolution? This issue was defined several years ago by Walter Lippmann, a famous Harvard graduate:"If the universities are to do their work," he said, "they must be independent and they must be disinter-ested(公正)...They are places to which men can turn for judgments which are fair. Obviously, the moment the universities fall under political control, or under the control of private interests, or the moment they themselves take a hand in political affairs and leading positions in government, their value as an independent and fair source of judgment is weakened..." This is part of the discussion that is going on at Harvard today. Another part is the discussion of radical(激进的) and even many conservative students that a university is the keeper of our ideals and morals, and should not be "disinterested but active in bringing the nation's ideals and actions together. " Harvard's men of today seem more troubled and less sure about personal, political and study purpose than they did at the beginning. They are not even clear about how they should discuss and resolve their problem, but they are struggling with them privately, and how they come out is sure to influence American university and political life. 46. According to Walter Lippmann, a unversity must______. A. depend on the govemment B. take active part in political affairs and social issues C. fall under the control of special and private interests D. remain independent of our society 47. Those who disagree with Walter Lippmann argue that a university should______. A. be engaged in a serious discussion on the role it plays in the society B. support our old and established universities C. take an active part in solving society's problems D. not be interested in social revolutions 48. In regard to their goals and purposes in life, Harvard men of today are becoming______. A. more sure about them B. less sure about them C. less interested in them D. completely lost 49. The underlined word "paradoxes" in the first sentence of this passage means________. A. a difficult problem B. an out-of-the-ordinary condition C. a state of self-contradiction(矛盾) D. an unusual situation 50. According to the writer, the discussion going on at Harvard________. A. will soon be over B. will have no result C. will influence on future life in America D. will cause little influence on other universities C Ask Steveland Morries and he'll tell you that blindness is not necessarily disabling. Steveland was born in 1950 prematurely( 早 产 ) and totally without sight. He became Stevie

5

Wonder-compors-er, singer and pianist. The winner of ten Grammy awards, Stevie is widely acclaimed for his out-standing contributions to the music world. As a child, Stevie learned not to think about the things he could not do, but to concentrate on the things that he could do. His parents encouraged him to join his sighted brothers in as many ac-tivities as possible. They also helped him to sharpen his sense of hearing, the sense uponwhich the visually disabled are so dependent. Because sound was so important to him, Stevie began at an early age to experiment with different kinds of sound. He would bang things together and then imitate the sound with his voice. Often relying on sound for entertainment, he sang, beat on toy drums, played a toy harmonica(口 琴),and listened to the radio. Stevie soon graduated from toy instruments to real instruments. He first learned to play the drums. He then mastered the harmonica and the piano. He became a member of the junior church choir and a lead singer. In the evenings and on weekends, Stevie would play different instruments and sing popular rhythm and blues tunes on the front porches of neighbors'homes. One of Stevie's sessions was overheard by Ronnie White, a member of a popular singing group called The Miracles. Ronnie immediately recognized Stevie's talent and took him to audition(试演)for Berry Gordy, the president of Hitsville USA, a large recording company now known as Motown.Stevie recorded his first smash hit " Fingertips" in 1962 at age twelve, and the rest of Stevie's story is music history. 51. This passage could be entitled_______. A. The Music World B. Stevie Wonder C. Great Musicians D. Blind People 52. Which of the following is NOT true about Stevie's childhood? A. Stevie often tells people that a blind person is not necessarily disabled. B. He learned to concentrate on things that he could do. C. He played as often as possible with his brothers, who had normal sight. D. He tried very hard to train his sense of hearing. 53. By saying "Stevie soon graduated from toy instruments to real instruments", the author means that________. A. Stevie finished his study at a toy instruments school B. Stevie began to study in a real instruments school C. Stevie gave up all his toy instruments and began to buy many real instruments D. Stevie started to play real instruments 54. The author mentions all the following facts EXCEPT that________. A. Stevie's neighbours could often bnjoy his playing and singing B. It was Ronnie White that recognized Stevie's talent and led him to a successful career C. Berry Cordy helped him to set up his own recording company D. Stevie's parents played a very important part in training his sense of hearing 55. The "Fingertips"_______. A. recorded all of Stevie's musical perdormance that won him instant fame B. was a record that turned out to be a great success C. carried the message that all the blind people could work miracles with their fingertips D. told Stevie's story of his musical life 第二节:信息匹配(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分) 下面是一些应用文及其应用场合的信息,请阅读有关信息,并按照要求匹配信息。请在

6

答题卡上将对应题号的相应选项字母涂黑。 56. Active Duty is similar to working at a full-time civilian job. There are hours when sol-diers must be training or performing their jobs and then there are off-hours when soldiers can do what they like. For an Active Duty Soldier, length of service can range from two to six years. 57. The Army Reserve is more like a part-time job that enables soldiers to keep their civilian careers while they continue to train near home and serve their country. Many professionals as well as college students are soldiers in the Army Reserve.Soldiers in the Army Reserve typically spend one weekend a month in training, and attend a two-week Field Training Exercise(FTX)once a year. 58. Enlisted Soldiers put plans into action. Much like employees at a company, Enlisted Sol-diers perform specific job functions and have the knowledge that ensures the success of their unit's current mission within the Army. An Enlisted Soldier's rank can range from private to sergeant ma-jor of the Army. 59. Warrant Officers are highly specialized experts and trainers in their career fields. Warrant Officers remain single-specialty Officers whose career track is oriented toward progressing with-in their career field rather than focusing on increased levels of command and staff duty positions like their Commissioned Officer counterparts. 60. Commissioned Officers are the managers, problem-solvers, key influencers and plan-ners who lead Enlisted Soldiers. They have the skills, the training and the character needed to in-spire and encourage others. They embrace and embody the Core Army Values and apply them to every decision they make and every action they take. An officer's rank can range from Second Lieu-tenant to General of the Army. 请从下列说明中选出适合 56-60 各题中军队人员级别的选项。 A. They are experts and trainers who are highly specialized. For example, a helicopter, pilot is one of them. B. They are a group of people who can lead Enlisted Soldiers in all situations. C. Just like employees, they perform specific task functions and put every decision into action. D. If you are a member of it, you work full-time as those working full time in a civilian job. E. They keep their civilian careers while they continue to train near home and serve their country. F. They are specialized researchers who work in factories or research institutions. Ⅳ、写作(共两节,满分 40 分) 第一节:基础写作(共 1 小题,满分 15 分) 2008 年北京奥运会将选拔十万自愿者为之服务。请你以“Dos and Don'ts for the 2008 Beijing Olympic Volunteers”为题,参考下表内容,用英语写一篇短文,讨论志愿者应该做 什么,不应该做什么。 Dos 1、待人礼貌 2、坚守岗位 3、多介绍中国的历史和文化 [写作要求] 只能使用 5 个句子表达全部的内容。 [评分标准] 句子结构准确,信息内容完整连贯。 生词:履行 fulfill vt.
7

Don’ts 1、避免不得体的言行 2、不忘履行自己的职责 3、不损害祖国的形象

第二节 读写任务(共 1 题,满分 25 分) 阅读下面短文,然后按照要求写一篇 150 词左右的英语短文。 The ability of forests to take in man-made CO2 is weakening, according to an analysis of two decades of data from more than 30 sites in the frozen north. The study was conducted by a team of Canadian, Chinese and European researchers and published in the science journal Nature on January 3. The findings mean that more of the CO2 we release(排放)into the atmosphere will end up affect-ing the climate rather than being safely locked away in trees or soil. Around the world, winter is starting later and spring earlier. That means a longer growing sea-son for plants. As plants take up more CO2, that should put a break on CO2 increase, scientists thought. However, the new data suggests that this idea is too simplistic.The research team moni-tored the date in autumn at which the forests switched from being a net sink for carbon into a net source. Instead of moving later in the year as they had expected, this date actually got earlier-in some places by a few days, but in others by a few weeks. "This means potentially a bigger warming effect," said Timo Vesala at the University of Helsin-ki, who led the study. The precise effect the trend will have on future warming is hard to predict.But the research could partly explain why the amount of CO2 in the atmosphere is increasing faster than expected. 【写作内容】 1、以约 30 个词概括文章的要点; 2、然后以约 120 个词就“减少人类的 CO2 排放刻不容缓”为题发表自己的看法,并包 括以下要点: (1)人类的生产活动是产生 CO2 的主要原因; (2)CO2 大幅增加导致的温室效应可能产生极其严重的生态灾难; (3)人类必须减少 CO2 的排放,特别是工厂和汽车的 CO2 的排放; (4)人类不做出应有的努力,就将受到自然的惩罚。 【写作要求】 (1)你可以使用实证或其他论述方法支持你的观点,也可以参照阅读材料的内容,但不 得照抄原文中的句子。 (2)标题自定。

8

参考答案
I. (一)1. B 2. C 3. A 4. C 5. B 6. A 7. A 8. B 9. C 10. A 11. A 12. C 13. B 14. B 15. C (二)16. Thanksgiving dinner 17. Western customs 18. a bunch of 19. chocolate 20. a silk table cloth Ⅱ. (一)21. A 22. A 23. B 24. D 25. D 26. B 27. A 28. C 29. B 30. C (二)31. where 32. either 33. for 34. be required 35. that 36. skillfully 37. by 38. guessed 39. himself 40. until Ⅲ. (一)41. B 42. A 43. D 44. C 45. D 46. D 47. C 48. B 49. C 50. C 51. B 52. A 53. D 54. C 55. B (二)56. D 57. E 58. C 59. A 60. B Ⅳ. (一)One possible version: Dos and Don'ts for the 2008 Beijing Olympic Volunteers As volunteers for the 2008 Beijing Olympic Games, a great event in our country, we should be polite and kind to visitors, especially those from other countries and try not to do anything impolite or improper. We should stick to our posts whatever happens and never forget to fulfill our duty. As China is a great country with a long history, we should always remember to tell our visitors about our long history and splendid culture. Whenever and wherever, we must not do anything to damage the image of our country. If we all can pay attention to these dos and don ts we will become the most welcomed volunteers. (二)One possible version: Reducing CO2 or Facing Punishment Forests have been a major source to absorb CO2 in the atmosphere but this role has been weak-ened due to certain reasons, resulting in the increase of warming effect upon climate. In the past 50 years, the society and the economy of every country in the world have been de-veloped fast and people are living a better life. But with the expansion of production and the use of automobiles, there is more and more CO2 releasing into the atmosphere, causing the severe green-house effect. This effect, if getting out of control, could result in very serious ecological disasters,which we can see almost everywhere in the world. So, mankind must do its uttermost to reduce the release of CO2, especially those from the factories and cars if we want to live on a friendly planet in the future. Otherwise, we will surely be terribly punished by nature.

9


更多相关文档:

(英语)肇庆市2008届高中毕业班第一次统一检测

肇庆市 2008 届高中毕业班第一次统一检测 英语说明:1、本试卷答题时间 120 分钟,满分 150 分。 2、答卷前,考生务必将自己的姓名、考试科目写在答题卡上,密封线...

(化学)肇庆市2008届高中毕业班第一次统一检测

(英语)肇庆市2008届高中毕... 暂无评价 9页 免费 肇庆市2010届高中毕业班第...肇庆市 2008 届高中毕业班第一次统一检测 化学本试卷共 8 页,27 小题,满分...

(文基)肇庆市2008届高中毕业班第一次统一检测

(英语)肇庆市2008届高中毕... 暂无评价 9页 免费 肇庆市2010届高中毕业班第...肇庆市 2008 届高中毕业班第一次统一检测 文科基础(共 75 小题,每小题 2 ...

(地理)肇庆市2008届高中毕业班第一次统一检测

(英语)肇庆市2008届高中毕... 暂无评价 9页 免费 肇庆市2010届高中毕业班第...肇庆市 2008 届高中毕业班第一次统一检测 地理本试卷分选择题和综合题两部分,...

(生物)肇庆市2008届高中毕业班第一次统一检测

(英语)肇庆市2008届高中毕... 暂无评价 9页 免费 肇庆市2010届高中毕业班第...肇庆市 2008 届高中毕业班第一次统一检测 生物说明:本试题共分二卷。第Ⅰ卷为...

(政治)肇庆市2008届高中毕业班第一次统一检测

肇庆市 2008 届高中毕业班第一次统一检测 政治一、选择题 I:在下列每小题的...不懂电脑、不会英语是后者的标志,不读书 (特别是不读传统经典)、 少写字(...

(理数)肇庆市2008届高中毕业班第一次统一检测

(英语)肇庆市2008届高中毕... 暂无评价 9页 免费 肇庆市2010届高中毕业班第...肇庆市 2008 届高中毕业班第一次统一检测 数学(理科)本试卷共 4 页,21 小题...

肇庆市2016届高中毕业班第一次统一检测(英语)

肇庆市2016届高中毕业班第一次统一检测(英语)_英语_高中教育_教育专区。试卷类型:A 肇庆市 2016 届高中毕业班第一次统一检测题 英语 本试卷共 8 页,卷面满分...

2016届广东省肇庆市高中毕业班第一次统一检测英语试题 word版

2016 广东省肇庆市高中毕业班第一次统一检测英语试题第一部分 阅读理解 (共两节,满分 40 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分) 阅读下面...

肇庆2015高中毕业班第一次统一考试英语

肇庆2015高中毕业班第一次统一考试英语_英语_高中教育_教育专区。肇庆市中小学教学质量评估 2015 届高中毕业班第一次统一检测英 语 本试卷共 8 页,满分 135...
更多相关标签:
德国第一次统一 | 日本第一次统一 | sql2008第一次登陆 | 2008年第一次g20峰会 | 统一2008 | 红警2统一2008 | 2008域用户统一桌面 | 红警2任务 统一2008 |
网站地图

文档资料共享网 nexoncn.com copyright ©right 2010-2020。
文档资料共享网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。email:zhit325@126.com