1. (2012· 安徽高考)
Why is pink or purple a color for girls and blue or brown
The answer depends largely on cultu
ral values as well as personal experiences. To the Egyptians, green was a color that represented the hope and joy of spring, while for Muslims, it means heaven. Red is a symbol of good luck in many cultures. In China, children are given money in a red envelope to bring
good fortune in the New Year. For many nations, blue is a symbol of protection and religious beliefs. Greek people often wear a blue necklace hoping to protect themselves against evils(灾祸). People’s choice of colors is also influenced by their bodies’ reactions (反应)toward them. Green is said to be the most
restful color. It has the ability to reduce pain and relax people
both mentally and physically. People who work in green
environment have been found to have fewer stomach aches.
Red can cause a person’s blood pressure to rise and increase people’s appetites( 食 欲 ). Many decorators will include different shades of red in the restaurant. Similarly, many commercial websites will have a red “Buy Now” button because red is a color that easily catches a person’s eye. Blue is another calming color. Unlike red, blue can cause
people to lose appetite. So if you want to eat less, some suggest
that eating from blue plates can help.
The next time you are deciding on what to wear or what color to decorate your room, think about the color carefully. Which of the following would be the most proper title for the text? A. Colors and Human Beings B. The Cultural Meaning of Color
C. Colors and Personal Experiences
D. The Meaning and Function of Color
2. (2012· 新课标全国卷) Grown-ups are often surprised by how well they
remember something they learned as children but have never
practiced ever since. A man who has not had a chance to go swimming for years can still swim as well as ever when he gets back in the water. He can get on a bicycle after many years and still ride away. He can play catch and hit a ball as well as
his son. A mother who has not thought about the words for
years can teach her daughter the poem that begins “Twinkle, twinkle, little star”or remember the story of Cinderella or Goldilocks and the Three Bears.
What is the main idea of Paragraph 1? A. People remember well what they learned in childhood. B. Children have a better memory than grown-ups. C. Poem reading is a good way to learn words. D. Stories for children are easy to remember.
【专家支招】 考查目的：针对学生对文章的中心思想、段落的主题以及写 作意图等的理解能力所进行的考查。
1. 考查文章的中心思想 The main idea/key point of this passage is that ______. /The passage is mainly about _______ . From the passage we can learn/conclude that_______./ What’s
the main idea of the Paragraph. . . ?
Which of the following statements best expresses the main idea of the passage? /What does the passage mainly talk about?
2. 考查文章标题的选择 The best title/headline for this passage is _______. /Which of
the following is the best title?
What would be the best title for the text? /The title that best
expresses the idea of this passage is _______ .
3. 考查作者意图 The author writes the passage mainly to _______ . What’s the key information the author wants to give in Paragraph. . . ?
应试策略： 1. 抓住主题句，确定文章主旨 找准主题句是关键。寻找主题句多采用浏览法(skimming)。 主题句有可能在文章开头，也有可能在文章中间或末尾。
寻找整篇文章的中心思想是建立在寻找具体段落中心的基础 上的。各段落中心的整体归纳便是文章的中心思想。 3. 抓住主线和关键，归纳文章中心 先弄清该文章主要讲了哪几方面的内容，这些内容在逻辑上 有什么联系，然后加以归纳形成主题。
copyright ©right 2010-2020。