浙江省乐清市乐成寄宿学校高一年级 2015-2016 学年度下学期 3 月月 考英语试题
时间：150 分钟 分值 150 分 ★ 祝考试顺利 ★ 第Ⅰ卷(共两节，满分 30 分) 做题时，先将答案划在试卷上。录音内容结束后，你将有两分钟的时间将试卷上的答案 转涂到答题卡上。 第一节(共 5 小题；每小题 1.5 分，满分 7.5 分) 听下面 5 段对话。每 段对话后
有一个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选项中选 出最佳选项，并标在试卷的相应位置。听完每段对话后，你都有 10 秒钟的时间来回答有关 小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 1.What is the weather like at the moment? A. Rainy. B. Sunny. C. Cloudy. 2. What is the woman’s roommate like? A. She is a patient . B. She is nice. C. She is tidy. 3. Why has John moved out? A. To be near the school. B. To live in a quiet place. C. To avoid the trouble. 4. What’s the man’s problem? A. He can’t see the sign clearly. B. He has no ticket for the movie. C. He has parked in the wrong place. 5. Which musical instrument does Bob have? A. Drums. B. A guitar. C. A violin. 第二节（共 15 小题；每小题 1．5 分，满分 22．5 分） 听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项，并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前，你将有时间阅读 各个小题，每小题 5 秒钟；听完后，各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两 遍。 听第 6 段材料，回答第 6 至 7 题。 6.What can we learn from the conversation? A. The woman has missed her flight. B. The plane will take off tonight. C.The airport is closed 7. What does the woman want? A. A room for herself alone. B. A hotel close to the airport. C. A room with bright light. 听第 7 段材料，回答第 8 9 题。 8. What can we learn about the woman? A. She isn’t familiar with the Internet. B. She can’t afford a camera. C. She doesn’t like MA-205.
9. What is the man probably going to do next?' A. Reduce the budget. B. Change the model C. Order a camera 听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。 10. What does the man show the woman? A. A magazine B. Hair care products C. A b ottle of red wine. 11. How will the woman’s hair look? A. Long. B. Short. C. Shoulder-length. 12. Why doesn’t the woman want to change the color of her hair? A. She thinks it is too expensive.. B. She is afraid it might damage her hair. C. She doesn’t like the suggested color.. 听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。 13. How much pocket money (零花钱)does Lily get a month? A. About 20 pounds. B. About 15 pounds C. About 5 pounds 14. Why does Lily want more pocket money? A. To get as much as her friends B. To pay for music lessons. C. To buy some clothes 15. When can Lily have more pocket? A. When she proves good at he school work.. B. When she no longer argues with her mum. C. When she is mature in her mum’s eyes. 16What does David suggest Lily do? A. Have a discussion with her mother. B. Help her mum with housework. C.Sit down and wait calmly. 听第 10 段材料，回答第 17 至 20 题。 17. Where is the speaker? A. On a plane. B. In a bus. C. At a tourist site . 18. Why is food or drink not allowed on the journey? A. To avoid annoying others. B. To show respect for the guide. C. To guarantee passengers’ safety. 19.How long can the tourists sty at the first destination? A. 15 to 30 minutes. B. About an hour. C. About two hours. 20. What is the second destination famous for? A. Stonehenge. B. The River Avon C. The Roman Baths 第 II 卷 （共两部分，满分 120 分） 第一部分 阅读理解 第一节、 完形填空（共 20 小题；每小题 1.5 分，满分 30 分） 阅读下面短文，从短文后各题所给的四个选项（A, B, C, D）中，选出可以填入空白处 的最佳选项，并在答题卡上将该项涂黑。Elaine was a saleswoman，who drove all over the
city five days a week. When all the freeway lanes were at a dead stop，she would drive quickly along the emergency lane. While driving she usually__1__on her cellphone，drinking a soda or eating a sandwich—her hands, legs and mouth were always__2__while she was driving. Last night she got__3__in Friday evening rush hour. She was going to be __4__for her date. She was already__5__when things seemed to be getting worse and all the traffic stopped. Elaine drove__6__over to the emergency lane. Soon she saw the red flashing lights in the mirror. She had to__7__her car. A good?looking officer walked up. “Officer，my boyfriend left me after he got me pregnant. I have constant morning sickness. I’m just trying to get to the nearest store to buy my__8__.” She looked at the officer with__9__eyes. He looked at her pitifully，then s aid__10__，“Okay，ma’am. Take the first exit. I hope you’ll be feeling better.” The officer walked back to his car and Elaine drove on. This was the second time that__11__had worked for her. She had one more thing to do before she got home. She had to mail a package. When she got to the shopping mall at 7 pm, no parking was__12__， except for the handicapped (残疾的) space. Elaine drove right into it. She would only be a minute，she told__13__.All she had to do was __14__the post office，get the package__15__，and pay the clerk. Fortunately，there was no__16__in the store. Everything was done so __17__that she was whistling while she walked back out to her car. Then she stopped__18__.There was an envelope on the windshield (挡风玻璃)．She opened it slowly. She knew__19__it w as，but not how much it was. She screamed when she saw the__20__.A dog started barking. 1．A. depended B. carried C. talked D. sold 2．A. full B. open C. free D. busy 3．A. stuck B. hurt C. annoyed D. punished 4．A. late B. ready C. excitedD. mad 5．A. satisfied B. angry C. exhausted D. calm 6．A. reluctantly B. immediately C. guiltilyD. gratefully 7．A. stop B. start C. discard D. speed 8．A. gas B.ticket C.medicine D.package 9．A. innocent B. aggressive C. addicted D. proud 10．A. softly B. rudely C. skeptically D. strictly 11．A. officer B. excuse C. driver D. mistake 12．A. adoptable B. accessible C. acceptable D. available 13．A. the clerk B. the guard C. the worker D. herself 14．A. take out B. get out C. run into D. push into 15．A. weighed B. printed C. repaired D. paid 16．A. car B. line C. police D. service 17．A. quickly B. slowly C. strangely D. quietly 18．A. talking B. driving C. thinking D. whistling 19．A. how B. why C. what D. that
20．A. invitation B. order C. amount
第二节 阅读理解（共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分） 阅读下列短文 ，从每题所给的四个选项 （A 、B 、C 和 D ）中选出最佳选项 ，并 在答题卡上将该项涂黑。 A Anyone who wants to buy a gun in California will have to wait for 2 weeks. Four people waited for 15 days to buy guns. Then they robbed a store and shot 3 people . Congress(国会) is now trying to pass a law that will make everyone wait to buy a gun. Many people do not want this law. Others are glad it might happen. California is one of the longest waiting times for someone to buy a gun. A gun dealer said that this waiting time does not seems to do much good．He has not seen crime(犯罪) go away because of it. One good thing that has happened with the waiting time to buy a gun is a smaller number of suicide (自杀) . a lot of suicides are with a gun. In California, there are less suicides by gun than in other places. One reason to make people wait to buy a gun is to make sure the guns are not sold to criminals(罪犯). Last year, this check stopped 2,400 guns from being sold to criminals. This check does not stop anyone else from buying a gun. Many criminals buy guns on the street and not in a store? some people think that a law like this will not do any good．But other people think that if only one person is stopped from getting a gun, then this law is worth it. 21．A long waiting time to buy in California has led to ___. A．a good gun control B．less suicides by gun C．less shop robbery D．a sharp fall of gun sales 22．If congress passed the law, ____. A．no one could kill himself B．there would be no gun deals C．one would see more crimes go away D．criminals couldn’t easily get guns in a store 23．From the passage we can infer that ___. A．California is the only state to have a waiting time to buy guns B．Congress will surely fail to pass the law to have a waiting time to buy guns C．Different states can have some different laws in the United States D．No laws can cover all the states in the United States of America A punctual person is in the habit of doing a thing at the proper time and is never late in keeping an appointment. The unpunctual man, on one hand, never does what he has to do at the right time. He is always in a hurry and in the end loses both time and his good name. A lost thing may be found again, but lost time can never be regained. Time is more valuable than material things. In fact, time is life itself. The unpunctual man is for ever wasting and mismanaging his most valuable asset ( 财产 ) as well as others. The unpunctual person is always complaining that he finds no time to answer letters,
or return calls or keep appointments promptly. But the man who really has a great deal to do is very careful of his time. He knows that he can not get through his huge amount of work unless he faithfully keeps every piece of work when it has to be attended to. Failure to be punctual in keeping one’s appointments is the sign of disrespect towards others. If a person is invited to dinner and arrives later than the appointed time, he keeps all the other guests waiting for him. Usually this will be regarded as a great disrespect to the host and all other guests present. Unpunctuality, moreover, is very harmful when it comes to one’s duty, whether public or private. Imagine how it would be if those who are put in charge of important tasks failed to be at their proper place at the appointed time. A man who is known to be habitually unpunctual is never trusted by his friends or fellow men. 24．What does the author think i s the main difference between a punctual person and an unpunctual person? A. A punctual person does everything ahead of time. B. An unpunctual person never does anything at the right time. C. A punctual person has a lot of appointments. D. An unpunctual person has little time to do anything. 25．According to the passage, the main reason that a person is always unpunctual is that _______. A. he has more work to do than other people B. he is always in a hurry when he works C. he doesn’t care much about time D. he always mismanages and wastes his time 26．If someone isn’t punctual in keeping his appointments, he might ________. A. lose his life B. mismanage his asset C. be thought to disrespect others D. do harm to others 27．According to the third paragraph, when you are invited to dinner, you should arrive there ________. A. after other guests B. before other guests C. at the appointed time D. after the host getting things ready 28．Which of the following statements best describes the harm of unpunctuality? A. If you are an unpunctual person, you cannot be in charge of any important task. B. If your friends know that you are unpunctual, they may not see you again. C. Unpunctuality may bring about heavy losses for both public and private affairs. D. Unpunctuality may make you miss a lot of appointments and lose friends. There was once an old wis e man living on the top of a mountain. Whenever the
villagers had a problem, they would climb up the mountain and ask the old man for advice. One day a young man arrived. “Wise man,” he asked, “What makes a man truly great?” The old man said, “Do you sincerely want to know?” “Yes, yes!” the young man replied. “Well,” the wise old man s aid to him, “Let me tell you in the form of a story.” There was once a Greek man who suffered from a deadly disease. Knowing that he would die soon, he was the first to join the army when his country was in a battle with the enemy. Hoping to die in battle, he would fight in the front line, risking himself without any worry for his life. Finally they won the battle and he was still alive. His general (将军) was so impressed with his bravery which contributed much to the victory. The general decided to promote him and award him with medals of bravery and honor. On the day of presentation (授予仪式), he was looking very down and sad. Curiously, the general asked him why he was so sad on a day he should be so proud. The soldier told him of his deadly disease. “How could I let such a brave soldier die?” the general thought. So the general hired the best physician and finally cured the soldier. But from that day on, the once valiant soldier was no longer seen at the front. He would always avoid danger and tried his best to protect his life. “Young man,” the wise man said, “if you want to be truly great, you must not be afraid of dying, you must be daring.” 29．The reason why the young man went to see the old man was that . A. he enjoyed the scenery of the great mountain B. the old man was very good at te lling stories C. there was a difficult problem troubling him D. he was not sure who the greatest man was 30．The general decided to award the Greek man . A. after he realized the man’s serious illness B. because the man fought bravely in battle C. though he knew the man would die soon D. so that he could find the man a good doctor 31．The underlined word “valiant” is closest in meaning to . A. brave B. polite C. curious D. proud 32．What the old man really wanted the young man to do was . A. trying to be kind to the people in trouble B. mastering the skills of telling C. joining the army to fight for his country D. learning a lesson from the Greek man America is a mobile society. Friendships between Americans can be close and real, yet disappear soon if situations change. Neither side feels hurt by this. Both may exchange Christmas greetings for a year or two, perhaps a few letters for a while — then no more. If the same two people meet again by chance, even years later, they
pick up the friendship. This can be quite difficult for us Chinese to understand, because friendships between us flow more slowly but then may become lifelong feelings, extending(延伸) sometimes deeply into both families. Americans are ready to receive us foreigners at their homes, share their holidays, and their home life. They will enjoy welcoming us and be pleased if we accept their hospitality (好客) easily. Another difficult point for us Chinese to understand Americans is that although they include us warmly in their personal everyday lives, they do n’t show their politeness to us if it requires a great deal of time. This is usually the opposite of the practice in our country where we may be generous with our time. Sometimes, we, as hosts, will appear at airports even in the middle of the night to meet a friend. We may take days off to act as guides to our foreign friends. The Americans, however, express their welcome usually at homes, but truly can not manage the time to do a great deal with a visitor outside their daily routine. They will probably expect us to get ourselves from the airport to our own hotel by bus. And they expect that we will phone them from there. Once we arrive at their homes, the welcome will be full, warm and real. We will find ourselves treated hospitably. For the Americans, it is often considered more friendly to invite a friend to their homes than to go to restaurants, except for purely business matters. So accept their hospitality at home! 33．Which of the following statements is TRUE according to the passage? A. Friendships between Americans usually last for all their lives. B. Americans always show their warmth even if they are very busy. C. Americans will continue their friendships again even after a long break. D. Friendships between Americans usually extend deeply into their families. 34．From the last two paragraphs we can learn that when we arrive in America to visit an American friend, we will probably be ______. A. offered a ride to his home B. treated hospitably at his home C. treated to dinner in a restaurant D. warmly welcomed at the airport 35．A suitable title for this passage would probably be “______”. A. Americans’ and Chinese’s views of friendships. B. Friendships between Americans. C. Friendships between Chinese. D. Americans’ hospitality .
第三节、根据短文内容，从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两 项为多余选项根据短文内容。 （共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分） 。 Any car accident is frightening, but an accident in which your vehicle is thrown into the water, with you trapped inside, is absolute ly(绝对地) terrifying. 36． . However, most deaths result from fear, without a plan or understanding what is happening to the car in the water. By adopting a brace(支撑) position, acting
decisively and getting out fast, you can save yourself from a sinking vehicle. Brace yourself for impact (撞击力). As soon as you're aware that you're going off th e road and into a body of water, adopt a brace position. The impact could set off the airbag system in your vehicle, so you should place both hands on the steering wheel(方向盘) in the "ten and two" position. Undo your seatbelt. 37． . Release the children, starting with the oldest first. Forget the cell phone call. Your car isn't going to wait for you to make the call. 38． . Leave the door alone at this stage and concentrate on the window. A car's electrical system should work for up to three minutes in water, so try the method of opening it electronically first. Many people don't think about the window as an escape choice either because of fear or misinformation about doors and sinking. Break the window. If you aren't able to open the window, or it only opens halfway, you'll need to break it with an object or your foot. It may feel counter-intuitive (有悖常理的) to let water into the car. 39． . Escape when the car has equalized. If it has reached the stage where the car has been filled with water and it has become balanced, you must move quickly and effectively to ensure your survival. 40． . While there is still air in the ca r, take slow, deep breaths and focus on what you're doing. A. Open the window as soon as you hit the water. B. This is the first thing to do, yet it often gets forgotten. C. Surviving a sinking car is not as difficult as you think. D. In short, if you know what to do in the water, you will be safe. E. It takes 60 to 120 seconds for a car to be filled with water usually. F. Such accidents are particularly dangerous to the risk of drowning(淹死). G. But the sooner the window is open, the sooner you can escape directly through it. 第四节 语法填空（共 10 小题；每小题 1.5 分，满分 15 分） 阅 读下面材料，在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。 Smith: Hi, Cathy, how did you find yesterday’s speech competition? Cathy: Well, to be honest, it was quite 41． (disappoint). S: You didn’t like the speeches? C: Yes, I did． In fact, I 42． (enjoy) listening to most of the speeches． But I just couldn’t accept the result, you know. S: Hmm, you mean the judges? C: I mean, most of the listeners including me didn’t understand 43． the judges didn’t like Samantha． It was such a shock 44． they announced the winner was Jim．We all thought Samantha’s 45． (pronounce) was the best. S: You’re 46． (probable) right．But don’t you think the speech itself is 47． (important)? As I see it, Jim’s speech was more meaningful．I was deeply moved by the story he told us. C: That I know now.In my 48． ,we also learned something very important 49． Samantha’s speech.
S: That’s right． Samantha and Jim were indeed very close． I guess it was difficult for the judges. C: Well, I wish I 50． (can) agree with you．But I do think Samantha was best. 第三部分写作（共两节；满分 35 分） 第一节短文改错（共 10 小题；每小题 1 分，满分 10 分） 51．假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文，请你修改你同桌写的以下作文。文 中共有 10 处语言错误，每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。 增加：在缺词处加一个漏字符号（∧） ，并在其下面写出该加的词。 删除：把多余的词用斜线（＼）划掉。 修改：在错的词下画一横线，并在该词下面写出修改后的词。 注意： 1. 每处错误及其修改均仅限一词； 2. 只允许修改 10 处，多者（从第 11 处起）不计分 W hen I was at middle school, I have a nice classmate, that was the first foreigner I had ever met. She was friendly and very pretty. She was good in three languages, although he was born in China. It was interested that her father was a Frenchman while her mother came from England. All of them were teaching at a universi ty at that time. She was crazy collecting stamps, listening to pop music, as well as playing the football. Her dream was to be an engineer, so she usually studied harder to achieve it. She often told funny stories in English to make us laughing. We all liked her. 笫二节书面表达（满分 25 分） 52．阅读下面的征友信。假如你是湘南中学的李华，愿意与写信人交朋友。请根据以下 要点写一封回信，介绍个人的基本情况和学校生活。要求：1）介绍个人基本情况不少于 3 条信息，如年龄、性别、性格、爱好等；学校生活也不少于 3 条信息，如作息时间、班级大 小、学习课程等；2）词数：100 左右，信的开头和结尾已给出，不计入总词数；3）将回信 写在答题卡上。 Dear friend, Hi! My name is Jack. I am a high school student in the UK. I’m 17, an active and easy-going boy. I like ball games and surfing the Internet very much. School here starts at 9 a.m. and ends at about 3:30 p.m.. Our class is small, only 29 students or so. We have to move to different classrooms for different classes. Besides the main subjects, we can choose other subjects like Woodwork and German. Right now, I’m busy preparing myself for the A-level exam. Please write and tell me about yourself and your school life if you are willing to be my pen friend. Best wishes, Jack Dear Jack, Hi, I am Li Hua from China. I am very glad to be your pen friend. I study in Xiangnan High School?.
____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________
参考答案 1．C 2．D 3．A 4．A 5．B 6．B 7．A 8．C 9．A 10．A 11．B 12．D 13．D 14．C 15．A 16．B 17．A 18．D 19．C 20．C 【解析】 试题分析：本文主要讲述了在晚上回家的途中发生在女推销员 Elaine 身上的事情 1．C 考查动词辨析 A. depended 依靠；B. carried 携带；C. talked 谈论；D. sold 卖；她在开车时通常打电话、喝苏打汽水或吃三明治。talk(to sb.)on one’s cellphone 意为“用手机(和某人)通话”，故选 C 项。 2．D 考查形容词辨析 A. full 充满；B. open 开的；C. free 自由的；D. busy 忙的； 在开车时她的手、腿和嘴巴总是闲不住。busy 忙碌的，符合语境 3．A 考查动词辨析 A. stuck 困住；B. hurt 伤害；C. annoyed 恼怒；D. punished 惩罚；昨晚她赶上了周五晚上的交通高峰期。get stuck in 意为陷入??，故选 A 项。 4．A 考查形容词辨析 A. late 迟到；B. ready 准备；C. excited 兴奋；D. mad 发疯 的；她的约会要迟到了。be late for 迟到，符合语境，故选 A 项。 5．B 考查形容词辨析 A. satisfied 满意的；B. angry 生气的；C. exhausted 筋疲力
尽的；D. calm 平静的；就在事情似乎变得更糟糕，所有的交通都停止的时候，她已经生气 了。angry 生气的，发怒的，故选 B 项。 6．B 考查副词辨析 A. reluctantly 不情愿地；B. immediately 立刻；C. guiltily 内疚的；D. gratefully 感激的； Elaine 立即(immediately)将车开上应急车道。此空与文 章第一段第二句中的“quickly”相呼应，故选 B 项。 7．A 考查动词辨析 A. stop 停止；B. start 开始；C. discard 丢弃；D. speed 加速； 她不得不将车停(stop)下，根据语境选 A 项。 8．C 考查名词辨析 A. Gas 气；B.ticket 车票；C.medicine 药；D.package 包裹；她说 她只是想到最近的商店买点儿药。根据语境可知选 C 项。 9．A 考查形容词辨析 A. innocent 无辜的；B. aggressive 好斗的；C. addicted 沉迷 的；D. proud 骄傲的；她用无辜的(innocent)眼神望着那名警官，根据语境可知选 A 项。 10．A 考查副词辨析 A. softly 柔软的；B. rudely 粗鲁地；C. skeptically 怀疑地； D. strictly 严格地；他满怀同情地看着她，温和地(softly)说：“那行，女士。走第一个 出口吧。我希望你会好起来。 ，故选 A 项。 11．B 考查名词辨析 A. officer 长官；B. excuse 借口；C. driver 司机；D. mistake 错误；这是那个借口(excuse)第二次奏效了，根据语境可知选 B 项。 12． D 考查形容词辨析 A. adoptable 可采纳的； B. accessible 可接近的； C. acceptable 可接受的；D. available 有空的；当她晚上 7 点钟到达购物中心的时候，除了残疾人专区 外，已没有可供使用的(available)泊车位，故选 D 项。 13．D 考查名词辨析 A. the clerk 职员；B. the guard 守卫；C. the worker 工人； D. herself 她自己；她告诉自己，只会停一分钟。反身代词 herself 在此作 told 的宾语， 故选 D 项。 14．C 考查动词短语辨析 A. take out 拿出；B. get out 出去；C. run into 进入 ； D. push into 推进去；她要做的就是跑进(run into)邮局，将包裹称重(weighed)，并付钱 给工作人员，根据语境选 C 项。 15．A 考查动词辨析 A. weighed 称重；B. printed 印刷；C. repaired 修理；D. paid 支付；她要做的就是跑进(run into)邮局，将包裹称重(weighed)，并付钱给工作人员，根 据常识选 A 项。 16．B 考查名词辨析 A. car 汽车；B. line 线；C. police 警察；D. service 服务； 幸运的是，不需要排队。line 队伍，行列，符合语境 17．A 考查副词辨析 A. quickly 快速地；B. slowly 慢慢地；C. strangely 奇怪地； D. quietly 安静地；一切都做得很快(quickly)以至于她往回走向汽车时竟吹起了口哨，根 据当时的语境，故选 A 项。 18． D 考查动词辨析 A. talking 说话； B. driving 开车； C. thinking 思考； D. whistling 吹口哨；一切都做得很快(quickly)以至于她往回走向汽车时竟吹起了口哨，可见当时很顺 利，故选 D 项。 19．C 考查宾语从句；A. how 如何；B . why 为什么；C. what 什么；D. that ；她知 道那是什么(what)，但她不知道是多少，根据下方提到罚单可知选 C 项。 20．C 考查名词辨析 A. invitation 邀请；B. order 命令；C. amount 金额；D. letter 信；当她看到罚单上的金额(amount)时，她尖叫起来，根据语境可知以让尖叫的也只有罚单 了，故选 C 项。 考点：故事类阅读。 21．B
22．D 23．C 【解析】 试题分析： 这篇文章讲的是关于加利福利亚州枪支购买的事情。 国会准备颁布一项法律， 即买枪需等一段时间，用于确认买枪的人是否为罪犯。一些人持赞同意见，一些人持反对意 见。 21．细节理解题。由文中“One good thing that has happened with the waiting time to buy a gun is a smaller number of suicide (自杀) . a lot of suicides are with a gun. In California, there are less suicides by gun than in other places.”可知， 购买枪支需要等待一段时间这一规定带来的一件好事情是自杀人数变少了， 大部分的自杀都 使用的是枪，在加州，用枪自杀的远远少于其他地区。故选 B。 22．细节推理题。由文中“One reason to make people wait to buy a gun is to make sure the guns are not sold to criminals(罪犯). This check does not stop anyone else from buying a gun.”可知，法律颁布是为了确认枪不是卖给罪犯，但是这个检查并不阻止 其他非犯罪人员买枪。所以法律通过后，犯罪分子想买枪就没有那么容易了。故选 D。 23．推理判断题。由文中“Congress(国会) is now trying to pass a law that will make everyone wait to buy a gun. California is one of the longest waiting times for someone to buy a gun.国会正试图通过一项法律， 即每个人买枪都需要等待一段时间，加 州的等待时间最长”，可知，国会颁布的法律是针对所有州的，但每个州可以自己规定等待 的时长。 选项 AD 排除。 由文中“But other people think that if only one person is stopped from getting a g un, then this law is worth it.”可知，还是有很多人认为这一法律 通过后只要有一个犯罪分子因为买枪受阻而不能犯罪， 那么这个法律就是值得的。 所有还是 有很多人是支持这一法律， 因此国会的这一议案是否能通过还不确定。 选项 B 排除。 故选 C。 考点：考查社会热点类阅读。 24．B 25．D 26．C 27．C 28．C 【解析】 试题分析：本文主要讲述了守时的人总是在合适的时间做合适的事情，从不会失约。而 那些不守时的人从不在合适的时间内做事， 他们总是很匆忙， 而且最后失去了时间和好名声。 而失去时间是永远都无法补偿的。而在一次与他人的约会中，不守时的人，既是对人的不尊 重，同时在涉及一个人的责任时，也是有害的。 24．细节题。由第二自然段前两句 The unpu nctual man, on one hand, never does what he has to do at the right time. He is always in a hurry and in the end loses both time and his good name.意思是：不守时的人，一方面，从不在合适的时间里做他必须做 的事。他总是很匆忙，到最后既失去了时间，也失去了好名声。可知作者认为守时和不守时 的人之间最主要的区别是不守时的人从来不在正确的时间里做任何事。故选 B。 25．细节题。由第二自然段 The unpunctual man is for ever wasting and mismanaging his most valuable asset (财产) as well as others.意思是：不守时的是曾经失去和错 误地管理他最重要的财产和其他的东西。这里最重要的财产是指时间。因此很据短文，一个 人不守时最主要的原因是他总是错误地管理和浪费他的时间。故选 D。
26 ．细节题。由第 三自然段第一 句 Failure to be punctual in keeping one’s appointments is the sign of disrespect towards others.意思是：无法在保持约会时准 时是一种不尊重别人的表现。 可知如果一个人在保持与他人的约会中没有做到准时， 他将会 被认为不尊重别人。故选 C。 27．推断题。第三自然段主要讲述了不守时将会被认为是不尊重别人，因此在被邀请吃 晚餐时，你应该再约定的时间内到达。故选 C。 28． 细节题。 由最后一自然段第一句话 Unpunctuality, moreover, is very harmful when it comes to one’s duty, whether public or private.意思是：不守时，另外，当它涉 及到一个人的责任时，是非常有害的，不管是公共的还是私人的。故选 C. 考点：考查议论文阅读 29．C 30．B 31．A 32．D 【解析】 试题分析：山上住着一位智者，每当人们遇到难题时，就会向智者求助。一天，一个年 轻人来找智者，他想知道怎样才能变得伟大。智者给他讲了一个故事，并希望他能明白其中 的道理。 29．细节理解题。根据“he asked, “What makes a man truly great?””可知，年 轻人找智者是想解开自己的困惑，故选 C。 30．细节理解题。根据“His general (将军) was so impressed with his bravery which contributed much to the victory. ... The general decided to promote him and award him with medals of bravery and honor.”可知，希腊男子在战场上的英勇表现得到了将 军的赏识，将军决定嘉奖他的英勇，故选 B。 31．猜测词义题。根据“How could I let such a brave soldier die?”可知，士兵 在战场上非常英勇，但当他的病被治好后，他不再是战场上的英雄，他开始变得退缩，害怕 丢掉性命。由此可知，划线词是勇敢的意思，故选 A。 32．推理判断题。智者通过一个故事回答了年轻人问的问题“What makes a man truly great?”，通过这个故事，智者想告诉年轻人的是，真正伟大的人，应该是多为他人着想， 敢于牺牲自己的人，故选 D。 考点：故事类短文阅读 33．C 34．B 35．A 【解析】 试题分析: 美国人和中国人在处理友谊和朋友上的不同观点和做法 33．C 细节题：根据第一段中“If the same two people meet again by chance, even years later, they pick up the friendship”说明美国人隔了很长时间还会继续友谊。故 选C 34．B 细节题：根据第三段最后一句“Once we arrive at their homes, the welcome will be full, warm and real. We will find ourselves treated hospitably.”一旦我 们到了他们的家,会受到热情欢迎，温暖而又真实。我们会发现自己被亲切对待。故选 B
35．A 主旨题：文章讨论的中国人和美国人对待友谊和朋友方面的差异。故选 A 考点：文化类阅读。 【答案】 36．F 37．B 38．A 39．G 40．E 【解析】 试题分析：本文为说明文，主要介绍了当遇到汽车掉入水中时，人们应该如何应对。 36．F 考查句意理解和上下文串联。空格前的“an accident in which your vehicle is thrown into the water”与 F 项中的“Such accidents”对应，而空格处句子与空格后一 句为转折关系，故选 F。 37． B 考查句意理解和上下文串联。 空格前句“Undo your seatbelt.”与 B 项中的“This is the first thing to attend to”对应， B 项意为“这是首先要做的,但它经常被人遗忘。 ” 故选 B。 38．A 考查句意理解和上下文串联。根据本段中的“concentrate on the window”和 “Many people don't think about the window as an escape option either because of panic...”，A 项意为“你一打水就打开窗菊”，符合语境，故选 A。 39．G 考查句意理解和上下文串联。首先空格前句与空格处为转折关系，本段仍旧围绕 “window”进行阐述，G 项所表达的意思为打开窗户逃生，与本段主旨一致，故选 G。 40． E 考查句意理解和上下文串联。 空格前的“car cabin has been filled with water” 与 E 项中的“fill up with water”对应，而 E 项所表达的意思也与空格后的“While there is still air in the car”相关联，故此题选 E。 考点：考查信息匹配能力。 【名师点睛】 信息匹配题主要要求学生对文章大意的理解以及上下文的联系能力。 首先，要根据空格前后的关键性的词句来对选项进行筛选。如：小题 3，根据本段中的 “concentrate on the window”和“Many people don't think about the window as an escape option either because of panic...”，A 项意为“你一打水就打开窗菊”，符合 语境，故选 A。 其次就是要求学生利用逻辑关系等对上下文分析进行答题。如：小题 1，空格前的“an accident in which your vehicle is thrown into the water” 与 F 项 中 的 “Such accidents”对应，而空格处句子与空格后一句为转折关系，故选 F。 这种匹配类的题目，主要锻炼学生的眼里，所以平时学生要加强对文章的阅读。 41．disappointing 42．enjoyed 43．why 44．when 45．pronunciation 46．probably 47．more important 48．opinion
49．from 50．could 【解析】 41．句子的主语是 it（事物） ，故表语用 ing 形式，disappointing 令人失望的。 42．根据句子的意思，可知本句用过去进行时 43．分析句子成分，可判断句中缺少连词，是一个宾语从句；根据句子的意思，可知应 填连接副词 why。 44．分析句子成分，可判断句中缺少连词，是一个时间从句；据句子的意思，可知应填 连词 when。 45．根据空格前的词 Samantha’s，是一个所有格，其后应该跟名词，故把 pronounce 变成名词形式。 46．根据空格后的 right 这个形容词，可知道应 该用副词修饰形容词，把 probable 变 成副词形式。 47．根据句子的意思，应该用比较级。 48．in one’s opinion 为固定搭配，根据某人的意见的意思。 49．learn form 为固定搭配，从?中学习的意思。 50．I wish 后可跟一个虚拟句，根据上下文的意思，是对现在发生的事情的一个虚拟， 故用一般过去时。 考点：语法填空 51． 【小题 1】have 改为 had; 【小题 3】in 改为 at 【小题 4】he 改为 she 【小题 5】interested 改为 interesting 【小题 6】All 改为 Both; 【小题 7】collecting 前加 about 【小题 8】harder 改为 hard; 【小题 9】laughing 改为 laugh 【小题 10】are 改为 is 【解析】 【小题 1】文中第一行 have 改为 had。根据前半句中的 was 判断时态为一般过去式。 所以 have 要变为过去式 had 【小题 3】文中第二行 in 改为 at。Be good at 擅长?，固定搭配，所以要将 in 改为 at 【小题 4】文中第三行 he 改为 she。根据前半句，主语是 she，集合语境这里的主语并 没有发生改变，所以将 he 改为 she 【小题 5】文中第三行 interested 改为 interesting， interesting 主语通常是物。 而 interested 主语通常是人，这里是 it 作形式主语，故将 interested 改为 interesting 【小题 6】文中第四行 All 改为 Both;这里的 them 指的是作者的同学和她父亲，是两 个人，而 all 表示三个人，故用 both。 【小题 7】 文中第五行 collecting 前加 about。 原句中的 collecting 前面是动词 crazy， 动词后面不可能直接再接一个动词，所以需要介词来连接。 【小题 8】文中第五行去掉 the。球类运动前面不加冠词。 【小题 9】文中第六行 harder 改为 hard;这里并没有表示更努力，所以不用比较级，
改为 hard。 【小题 10】 文中第七行 laughing 改为 laugh。 固定结构 make sb do sth， 所以将 laughing 改为 laugh。 考点：考察固定结构、时态等基本语法知识。 52． One possible version: Dear Jack, Hi, I am Li Hua from China. I am very glad to be your pen friend. I study in Xiangnan High School. This year I’m 17, too. I’m a shy and quiet girl and I love reading and listening to music, especially classical music. In our school, class begins at 8 a.m. and ends at 5 p.m. Compared with yours, our classes are very big, generally up to 50 students each. Besides, we usually have different classes in the same classroom. At school, we study as many as 13 subjects, and I am crazy about English. By the way, I am engaged in an English speech contest. Could you please give me some advice? Best wishes, Li Hua 【解析】 试题分析：分析要求可知，本文是一篇关于征友的信件。包括个人的性格爱好，学校生 活等相关信息。短文用第一人称来描述，时态应该用一般现在时。还应该尽量多使用较高级 的词汇和短语以及固定句式，并且还要注意句子之间的连贯性。 【亮点说明】 文中用了一些高级的短语和句式。如：Could you please give me some advice?和 as many as，generally up to，especially，Compared with，as many as 等。 连接词 Besides ，By the way 使句子之间的联系很紧密。 考点：提纲作文。
copyright ©right 2010-2020。