1. 2. 3. 4. 5. _________ n. 根；根源 _________ n. 十年；十年期 _________ n. 产量；输出 _______ n. 庄稼；农作物；产量 __________ n. 营养；滋养
6. _________ n. 矿物；矿石 7. _________ n. 土壤 8
. _________ v. 输出；出口 9. __________ vt. 使迷惑 10. ________ adj. 特级的; 超级的 11. 12. 13. 14. 15. ___________ ___________ ___________ ___________ ___________ adj. 化学的 adv. 因此；所以 vt.& n. 斗争；拼搏 n. 战役 v. 搏斗 n. 评论 v. 表达意见
super nutrition comment
Chemical therefore struggle battle
1. __________ n. 国家；民族 __________ adj. 民族的 ____________ n.国籍 2. __________ vt. 占据, 占领; 使忙碌; 居住 ____________ n. 工作; 职业; 占领 3. __________ v. 生产；制造 __________ n. 产品 ___________ n. 生产；制造 4. __________ v. 发现 __________ n. 发现；发觉 5. __________ vt. 减少；减缩 __________ n. 减少；减缩 6.____________ v.使疑惑, 使为难 ____________ n. 疑惑, 困惑 ____________ adj.疑惑的, 难以理解的
Confuse confusion confused
Nation national nationality Occupy occupation
Produce product production Discover discovery
Reduce reduction Confuse confusion confused
(B) 灵活运用 (用所给词的适当形式填空)。
1. Your question really made me __________ (confuse). 形容词作宾补
2. He said the earthquake could lead to a ___________ (reduce) in steel exports from Japan.
3. The __________ (discover) of a child’s body in this river has shocked the community. 名词作主语 4. What is your ___________ (nation)? 名词作表语, nationality“国籍” 5. His ___________ (occupy) is teaching in a primary school. 名词作主语 confused reduction discovery nationality occupation
1. _______________摆脱; 除去 2. _______________幸亏; 由于; 因为 3. ________________ 对??感到满意 4. _______________ 宁愿; 宁可 5. _________________________ 使?免受(影响、伤害)
6. ___________导致; 造成(后果) 7. ___________ 集中(注意力、精力)于 8. ___________逐渐增强; 建立; 开发
9._______________过着??生活 10.______________富含?? 11.______________另外 12.______________根据??, 按照?
rid ...of lead to lead a…life
thanks to be satisfied with focus on build up be rich in
keep ...free from/of
1. struggle vt.&vi. 斗争, 拼搏, 努力
原句: Indeed, his sunburnt face and arms and his slim, strong body are just like those of millions of Chinese farmers, for whom he has struggled for the past five decades. 的确, 他那被太阳晒得 黝黑的脸庞和手臂, 以及他那消瘦而结实的身躯, 就跟其他千百万中国农民一样, 过去 50 年来,他一直在帮助他们。(B4P10) 例句 They had to struggle for their freedom and equality. 他们不得不为了自己的自由和平等 而战。 搭配
struggle for 为……斗争 struggle against 同……作斗争 struggle to one’s feet 挣扎着站起来 struggle on 继续努力, 拼命活下去 运用 用恰当的介词填空。 ⑴ She struggled ____ the independence of her country all her life. ⑵ We all struggle _______ the pollution of the environment. ⑶ The old man struggled ___ his feet, walking out of the room.
2. rid? of 免除, 清除, 摆脱
原句: Thanks to his research, the UN has more tools in the battle to rid the world of hunger. 由 于他的研究, 联合国在消除世界饥饿的战斗中有了更多的方法。(B4P10) 例句: I want to rid this city of corruption! 我要这座城市摆脱腐败现象! rid oneself of sb./sth. 摆脱; 从……中解脱 be rid of sb./sth 摆脱 get rid of 摆脱; 除掉
运用 ⑴ They rid the house __ old furniture. ⑵ Paul finally rid _______________ (摆脱了债务). ⑶We must _________ (处理掉) these old newspapers.
3. be satisfied with 对??感到满意
原句: Dr Yuan is quite satisfied with his life. 袁博士对他的生活非常满意。(B4P10) 例句: The teacher is quite satisfied with what the boy has answered. 老师对这个男孩的答案 很满意。 运用 根据汉语意思完成句子。 ⑴ 她从来不满足于现状。 She’s never ______________the present situation. ⑵ 你对他的解释满意吗? Are you ___________________ _____________?
4. would rather (do sth.) 宁愿, 宁可(做某事)
原句: He would much rather keep time for his hobbies. 他宁愿把时间花在自己的业余爱好 上。(B4P10) 例句: I would rather stay at home on Sundays.我宁愿星期天呆在家里。
would rather not do sth.宁愿不做某事 would rather sb. did sth. 宁愿某人做某事 would rather do A than do B 宁愿做 A 事也不做 B 事 would do A rather than do B 宁愿做 A 事也不做 B 事
运用 用所给词的正确形式完成句子。 ⑴ I would rather____ (go) with you than _____(stay) by myself. ⑵ I would rather you_______ (go) to the cinema now.
⑶ I would rather you ______ (come) tomorrow. ⑷ I would rather fail than ____ (cheat) in the examination.
5. lead to 导致, 通往 (to 是介词)
原句: Many of these chemicals can lead to cancer or other illnesses. 很多化学物质能导致癌 症和其它疾病。(B4P14) 例句: His careless driving led to this terrible accident. 他的粗心驾驶导致了这次严重的事 故。 联想 to 为介词的短语动词还有：
look forward to 盼望 pay attention to 注意 stick to 坚持 devote to 贡献，致力于…… turn to 转向…… refer to 查阅，涉及 add to 增加，增添
运用 根据汉语意思完成句子。 ⑴This road _________ (通向)that mountain village. ⑶ Einstein did many experiments，_______________________________ (使他得出了这 个结论).
6. thanks to 幸亏; 由于; 因为(=because of)
原句: Thanks to his research, the UN has more tools in the battle to rid the world of hunger. 由于 他的研究, 联合国在消除世界饥饿的战斗中有了更多的方法。(B4P10) 例句: Thanks to your support, we won the match.由于你的支持, 我们赢得了这场比赛。 运用 根据汉语意思完成英文句子。 ⑴ 由于校长的努力, 我现在又能回学校上学了。 _________________________________ , ⑵ 由于天气很糟糕, 露天表演取消了。 ___________________________, the open-air show was cancelled. Thanks to the headmaster’s efforts
For against Of
to get rid of explanation
himself of debt
satisfied with Go stay leads to went
satisfied with his Came cheat
which led him to this conclusion
Thanks to the bad weather I can go back to school now.
1. make it possible (for sb.) to do 使(某人)做某事成为可能
原句: This special strain of rice makes it possible to produce one third more of the crop in the same fields.这种特殊的稻种使得同样的田地多收获三分之一的产量。 (B4, P10) 例句: The Internet has made it possible for us to get more information in much less time. 因特网已经使我们用更少的时间获得更多的信息成为可能。
仿写 根据汉语意思完成英文句子。 ⑴ 这些新技术将使得从废弃物中回收可用之物成为可能。 The new techniques __________ __________recover usable things from waste.
⑵ 过去的几十年, 先进的医疗技术已经使得人们比过去活得更长成为可能。 In the last decades, advances in medical technology ____________________________________ ________than in the past.
原句: Using his hybrid rice farmers are producing harvests twice as large as before. 用他的杂交水稻种子, 农民们种出比以前多一倍的粮食。(B4, P10) 例句: The new building is three times as tall as the old one. 新大楼是旧大楼的 三倍高。 说明 英语中常用的倍数表达法还有：
⑴ 倍数+形容词/副词的比较级+than... ⑵ 倍数+the+名词(length, width, height, size )+of...
仿写 这根绳子是那根的三倍长。 ⑴ This rope is ________________that. ⑵ This rope is__________________ that. ⑶ This rope is _____________________ that.
3. no matter what ... 不管/不论? (后接状语从句)
原句: It seems a strange name since all crops are organic no matter how they are produced.这个名字看起来很奇怪, 因为不管怎样种植, 农作物都是有机的。(L1, P13) 例句: We will go to see the movie no matter how hard it rains. 无论雨下的多大, 我们都要去看电影。 仿写 根据汉语意思完成英文句子。 ⑴ 不管做什么事, 你都必须非常细心。 _______________________, you must be very careful. No matter what you do
⑵ 不论你选择哪一个, 你都会满意的。 ____________________________, you will be satisfied. ⑶ 不管你说什么, 我都喜欢听。 ________________________, I like to listen.
4. keep...free from/of 使??免受(影响、伤害等)
原句: They focus on keeping their soil rich and free of disease. 农民关心的是保 持土壤肥沃并且免受病害。(B4P14) 例句 Eating well and good exercise keep you free from/ of cold.良好的饮食和适度 的锻炼使你远离感冒。 运用 根据汉语意思完成英文句子。 ⑴ 我们把书放进书柜以避免落上灰尘。 We put our books in a bookcase ____________________________. ⑵ 我们必须尽力使这条河流免受污染。 We must try our best ___________ _________________________. have made it possible for people to live longer will make it possible to twice longer than three times as long as three times the length of No matter which you choose No matter what you say to keep them free from dust to keep the river free from pollution
? 我的同学刘清以前宁愿上课睡觉也不愿听老师讲课。 1. For a time, my classmate Liu Qing would rather sleep in class than listen to the teacher.
? 2. 无论他怎么努力, 他都无法把精力放在学习上。 2. No matter how hard he worked, he couldn’t focus his mind on his studies. 3. 听懂老师的课也是不可能的。 3. It was impossible for him to understand the teachers. 4. 他的这个习惯导致了他考试不及格。 4. This habit led to his failure in the exams. 5. 为了使自己免受父母的惩罚, 他请求老师的帮助。 To keep himself free from his parents’ punishment, he went to his teachers for help. 6. 由于老师的帮助, 他终于改掉了这个坏习惯。 Thanks to the teacher’s help, he finally rid himself of this bad habit. 7. 老师对他的改变很满意。 7. The teacher was satisfied with his change. 8. 他现在的分数是他原来的三倍。 8. His mark now is three times as much as that of his past.
合并： For a time, my classmate Liu Qing would rather sleep in class than listen to the teacher and no matter how hard he worked, he couldn’t focus his mind on his studies. It was impossible for him to understand the teachers, which led to his failure in the exams. To keep himself free from his parents’punishment, he went to his teacher for help. Thanks to the teacher’s help, he finally rid himself of this bad habit. The teacher was satisfied with his change because his mark now is three times as much as that of his past. 课文概括 Yuan Longping, an agricultural pioneer, regards himself as an ordinary farmer, he has been working for five decades to produce super hybrid rice, which has proved very successful and is spread worldwide.
Earth is our only home in the universe. If we don’ t protect it from now on, we will have nowhere to go when the environment 16 ______ (ruin). Look at what we have done 17 ___ our land. is ruined to 16. 由主语可知用被动语态。 17. 根据前面的 done 可知。
We let out so much exhaust gas 18 _____ our atmosphere is no longer clear and healthy for breath. In many big cities, we can hardly see 19 ___ bright blue sky. We use as many resources 20 ___ we can find, then turn 21 _____ into rubbish. that a as them 18. 引导结果从句, 由前面的 so 可知。 19. 不定冠词表示“一片” 。 20. 根据前面的 as many 可知。 21. 指代前面的 resources。 幻灯片 58 The rubbish is taking up more and more space in our planet. We also pollute water. Fishes and other living things 22 _____________ (suffer) due to our mistakes. Some died out, and others are dying out in future. All of us must do something 23 ______ (protect) our earth. are suffering to protect 22. 根据语境, 应用进行时态。 23. 不定式作状语, 表目的。 幻灯片 59 of
Take a bus instead 24 ___ private car; use goods that are made of recycled material. We can take many small steps in our 25 ______ (day) life for the sake of our better future. daily 24. 由前面的 instead 可知。 25. 形容词作定语。 幻灯片 60 二、完形填空 ? Three of those rich men and their servants were 1 together on a road when they came to a very 2 village.
1. A. standing B. running C. gathering D. travelling D 根据本句的 on a road when they came to?可知。 2. A. faraway B. poor C. different D. ancient B 由下一段的 The first could not stand seeing the poverty 可推出, poor 与 poverty 是同根词复
幻灯片 61 The first could not stand seeing the poverty, so he took all the gold and jewels from his wagons (四轮马车) and 3 them out among the 4 .
3. A. shared B. send C. picked D. found A 根据常识及后面的 among the 4 可推出这里填 shared。 4. A. workers B. farmers C. villagers D. servants C 由前面的 they came to a very 2 village 可知。villager 与 village 属同根词复现。
幻灯片 62 He wished them all the best of luck, and he 5 .
5. A. cried B. stayed C. laughed D. left D 根据前面的临别祝福的话“He wished them all the best of luck”可知选 left。 幻灯片 63 The first could not stand seeing the poverty, so he took all the gold and jewels from his wagons (四轮马车) and 3 them out among the 4 . ?The second rich man, seeing the 6 situation, stopped for a short time and gave the villagers all his 7 and drink, since he could see that money would be of little 8 to them.
6. A. curious B. worrying C. dangerous D. puzzling B 根据上一段的 seeing the poverty 可推出。worrying situation 与 poverty 是上下义复现。 幻灯片 64 ? stopped for a short time and gave the villagers all his 7 and drink, since he could see that money would be of little 8 to them. He made sure that they each received their fair share and would have enough food to last for some time.
7. A. alcohol B. food C. bread D. rice B 由下一句中的 would have enough food 可知。与 food 是原词复现。 8. A. interest B. concern C. use D. attraction C 根据他给这些村民食物和饮品可判断出：他明白钱对这些村民几乎无用。 幻灯片 65 Three of those rich men and their servants were 1 together on a road when they came to a
very 2 village?. The third rich man, on seeing such poverty, sped up and went straight through the 9 without stopping.
9. A. village B. land C. field D. road A 由前面的 they came to a very 2 village 可知。与 village 是原词复现。 幻灯片 66 The two other rich men saw this from a distance and commented with each other how the third rich man lacked 10 . 10. A. experience B. exercise C. sympathy D. courage C 常识题。根据前面第三个富人的表现(without stopping)，这两位富人认为他没有同情心 (sympathy)。 幻灯片 67 It was good that they themselves had been there to offer 11 . However, three days later, they 12 the third rich man, who was coming in the opposite direction. 11. A. advice B. help C. drink D. gold B 根据常识, 这两个富人为村民提供的都属于 help。 12. A. welcomed B. accepted C. met D. persuaded C 下文是他们所看见的情形, 这里自然用 met, 否则哪有下文呢？
幻灯片 68 He was still travelling 13 , but his wagons, instead of the gold and valuables they had been carrying, were now full of farming tools and bags of 14 . He was rushing back to help them out of 15 . 13. A. happily B. safely C. slowly D. quickly D 根据上文的 The third rich man?sped up 以及本句中的 still 可推出。 14. A. food B. jewels C. money D. seeds D 与 farming tools 有关的只能是 seeds。seeds 和 farming tools 词语同现。
幻灯片 69 He was still travelling 13 , but his wagons, instead of the gold and valuables they had been carrying, were now full of farming tools and bags of 14 . He was rushing back to help them out of 15 .
15. A. poverty C. curiosity
B. trouble D. question
A 本文的主题就是讲三个富人如何帮助村民脱贫(out of poverty)。 与前面的 poverty 是原词复 现。 幻灯片 70 【助读词汇】
servant 仆人 comment 评价 valuable 贵重物品
幻灯片 71 三、阅读理解 技巧点拨
要求考生根据语境判断代词(this, that, it, they, them, one 等), 或代动词(do, does, did, do that 等)究竟指代什么。 1. What does the underlined phrase “ ...” refer to? 幻灯片 72 2. What does the underlined word “they” refer to? 3. The underlined word “them” refers to____. 一般说来, 代词的指代内容大多在这一句的前、后句中(特别是前句), 或者前几个句
子中, 有的甚至指代前一段话中的某个内容, 找到指代的内容后把它放在那个代词的位置上, 看一看这句话是否合理, 与前后的内容是否一致, 然后再判定它是否为正确答案。
幻灯片 73 即时练习 1. Rainforests can help to adjust the climate because they ____. A. reflect more heat into the atmosphere B. bring about high rainfall throughout the world C. rarely cause the temperature to drop lower than l6℃ D. reduce the effect of heat from the sun on the earth D 细节理解题。从第一段第二句话可知答案。 幻灯片 74 2. What does the word “this” underlined in the third paragraph refer to? A. We will lose much more than we can gain. B. Humans have begun destroying rainforests. C. People have a strong desire for resources. D. Much carbon dioxide comes from burning rainforests. A 代词指代题。从第三段后面的叙述中可知人们失去的会比得到的多. 幻灯片 75 3. It can be inferred from the text that ___. A. we can get enough resources without rainforests B. there is great medicine potential in rainforests C. we will grow fewer kinds of crops in the gained land D. the level of annual rainfall affects wind patterns B 推理判断题。从最后一段的数字列举中可知 B 答案最适合。 幻灯片 76 4. What might be the best title for the text? A. How to Save Rainforests B. How to Protect Nature C. Rainforests and the Environment D. Rainforests and Medical Development C 主旨大意题。 本文是在向读者介绍热带雨林的减少会对环境造成的影响,呼吁人们要保护 热带雨林, 进而保护整个人类生存的环境。 幻灯片 77 5. The writer wrote the passage in order to ____.
A. introduce the rainforest for us B. warn people of the effect of carbon dioxide C. call on people to protect the rainforest D. advise people to do more research on the rainforest C 推理判断题。本文论述了热带雨林的重要作用以及对环境的影响, 以此号召人们保护热 带雨林。 幻灯片 78 幻灯片 79 6. According to Jane in the first paragraph, the law____ . A. can’t take her children away from her B. can’t do anything with the case C. will best settle the problem D. will disturb her children C 推理判断题。依据文章第 1 段 A law? Yeah, right. Don’t disturb me when it comes to my children. You are never going to win 可推出。 幻灯片 80 7. What does “to do that” refer to in the second paragraph? A. To live with John. B. To hire a house for John. C. To allow John to see the children. D. To ask John to set up a regular life. C 词义猜测题。根据第 1 段的 If John wants to see them?However, his visit in his present condition ?可知。 幻灯片 81 8. What does the underlined sentence in the third paragraph mean? A. Jane’s life is very difficult. B. Jane continues to live as usual. C. Jane almost can’t control her life. D. Jane works very hard to live a happy life. B 推理判断题。 根据第 3 段首句 While matters of money and care won’t be settled for weeks, Jane hardly puts her life on hold 可知, 尽管金钱和抚养问题在几周内难以解决, Jane 几乎不 让生活受到影响。 幻灯片 82 9. Where does Jane work? A. In a film studio. B. In a school. C. In a kindergarten. D. In a network.
D 细节理解题。 第 3 段第 2 句 Last week the ABC network announced that Jane would return with her own show?中提到。 幻灯片 83 10. Which word can best describe Jane? A. Proud. B. Fierce. C. Determined. D. Independent. C 推理判断题。Jane 面对一切压力, 坚决要求孩子的抚养权, 努力克服困难维持生活都 表现了她的坚强决心。 幻灯片 84 【助读词汇】
fear plays no part 恐惧不起作用 his present condition 他目前的状况 stable 稳定的 fierce 猛烈的 only to make me more fierce 只会使我更凶猛
幻灯片 85 四、话题写作 基础写作 根据下列提示, 以 Should chemical fertilizer be forbidden?为题, 写一篇英语短文。 [写作内容] 1. 随着科技的发展, 越来越多的农民选择天然的肥料来代替化学肥料。 幻灯片 86 2. 使用天然的肥料的好处: 可使土壤含有更丰富的矿物质, 而土壤也会更肥沃; 保持空气、 土壤、水以及食物来源不受化学物质的勿扰； 3. 使用化肥的问题： 在田地里长期遗留化学物质会造成土壤的贫瘠; 化肥会同时杀死有益和 有害的细菌和昆虫并污染环境。 幻灯片 87 Should chemical fertilizer be forbidden? With the development of science and technology, more and more farmers prefer natural waste from animals to chemical fertilizers. They argue that putting natural waste from animals in their fields makes the soil richer in minerals and more fertile and it is good for the crops. 幻灯片 88 When farmers use this kind of natural fertilizer, they keep air, soil and water as well as the food supply free from chemical. However, using chemical fertilizer the soil exhausted. In the meantime, chemical fertilizer will kill both helpful and harmful bacteria and pests and it will also pollute the environment. 幻灯片 89 任务写作 The passage tells that with the world’s need, organic farming is becoming popular. Organic
farming is good for the soil, the food and people’s health. It is obvious that using chemical fertilizers has many disadvantages. Above all, there is no doubt that the chemicals staying inside the crops can lead to cancer or other illnesses. 幻灯片 90 Besides, the vegetables grown with chemical fertilizers grow so fast that they contain little nutrition. However, organic foods are becoming more and more popular with customers. There are many reasons for this. The first reason is that as people become richer, they attach great importance to health. 幻灯片 91 Secondly, we simply use natural fertilizers, making our vegetables and fruits tasty and nutritious. In addition, the vegetables and fruits grow in clean air. It is safe to eat organic vegetables and fruits. Buying our organic foods means choosing to be healthy. 幻灯片 92
copyright ©right 2010-2020。