当前位置:首页 >> 英语 >> 2016届吉林省吉林市高三第三次调研测试英语(解析版)

2016届吉林省吉林市高三第三次调研测试英语(解析版)


2016 届吉林省吉林市高三第三次调研测试英语

Modern life can be stressful. It’s full of pressure and hardships, worries and annoyances. But after years of being dosed up by doctors and seeking solution

s on the self-help shelves, can most common complaints be cured through your next holiday? The festival doctor will see you now. Complaint Prescription 方) ( 处 Dosage (剂量) A weekend at any Wanderlust Festival should restrain some of the shame you are feeling. Empty your mind with meditation ( 冥 想 ) sessions in the mountains of America or adjust your feelings with a sound bath in Santiago, Chile. Have fun at the largest comedy festival, which attracts more than two million ha-ha hunters every summer. Apart from 250 comedy acts, there will be walkabout theatre, circus acts and lots of new comedy films to make you laugh to tears. Spend a week or so in the company of like-minded individuals and you will see you are not the only one overt hinking things. The world ’ s largest philosophy festival, held in Hareous Wye, will have talks, debates and classes on culture, philosophy, politics, art and science. A week at Liverpool’s matchmaking festival could be a choice as Ireland ’ s mythical matchmakers (媒人) have been pairing lovers together for centuries. Try to find Willie Dally, a fourth-generation matchmaker, for your best chance of ever lasting love. Those who touch his lucky book are said to fall in love and marry within six months.

Guilty

Restart yourself at the Wanderlust Festival.

Sad

A healthy dose of laughter at Just for Laughs in Montreal, Canada in July. Get nourishing food for your thought at the UK ’ s How The Light Gets In in May.

Overthinking

Heartbroken

Find one of your favorite fish in the sea at Ireland’ s matchmaking festival in June.

1.When celebrating the festival Just for Laugh in Montreal, you will __________. A. empty your mind with meditation sessions B. burst into tears by watching comedy films C. be thrilled and your depression will be removed

D. have discussions on the meaning of life 2. If you are thinking too much about work, you can spend a few days at _________. A. the Wanderlust Festival B. Ireland’s matchmaking festival C. Just for Laughs D. How The Light Gets In 3 . According to the passage, we can learn the festival doctor specializes in _________. A. offering a cure through the festival form B. celebrating the festivals with the patients C. treating people falling ill during festivals D. listening to people’s complaints during festivals On a hot summer day in America a little boy decided to go for a swim in the old swimming hole behind his house. He dived into the cool water, not realizing that as he swam towards the middle of the lake, a crocodile (鳄鱼) was swimming toward him. His mother in the house was looking out of the window and saw the two as they got closer and closer. In great fear, she ran toward the water, shouting to her son as loudly as she could. Hearing her voice, the little boy became alarmed and made a U-turn to swim to his mother. It was too late. Just as he reached her, the crocodile reached him. From the shore, the mother grabbed her little boy by the arms just as the crocodile snatched his legs. That began an incredible tug-of-war (拔河) between the two. The crocodile was much stronger than the mother, but the mother was much too passionate to let go. A farmer happened to drive by, heard their screams, raced from his truck, took aim and shot the crocodile. Remarkably, after weeks and weeks in the hospital, the little boy survived. His legs were extremely scarred by the attack of the animal. And, on his arms, were deep scratches where his mother's fingernails dug into his flesh in her effort to hang on to the son she loved. The newspaper reporter, who interviewed the boy, asked if he would show him his scars. The boy lifted his legs. And then, with obvious pride, he said to the reporter, “But look at my arms. I have great scars on my arms, too. I have them because my Mom wouldn’ t let go.” Never judge another person's scars, because you don't know how they were made. 4.Which of the following is most related to the underlined word “passionate”? A. Anxious. B. Determined. C. Frightened. D. Courageous. 5.By saying “But look at my arms. I have great scars on my arms, too” in the fourth paragraph, the boy really wants to show__________. A. how many scars and scratches he had B. how deep the scars made by the crocodile were C. how great and beloved his mother was D. what a brave and courageous boy he was 6.In the story the writer intends to tell us that __________.

A. scars always remind people of their past experiences B. it’s dangerous to swim alone in the water C. the boy also feels painful in his mind D. scars do not necessarily mean pain at all times 7.Which of the following will be the best title for the text? A. A Terrible Experience B. Women Hold up Half the Sky C. Scars of Love D. Don't Judge by Appearances Studying abroad will shape you in various ways. You will learn things you never would have if you had stayed home. When you are young and unattached, you should travel. Besides, you just might save a large sum of money. College is expensive in the United States. It’s cheap or free in other countries even for foreigners, so why not get out of here and come back smarter? More and more American students are currently studying at German colleges. That number has increased 20% over the last three years. Living costs are about $7,000 a year, which is even lower than in other European countries. Germany encourages international students. They create a multicultural landscape that benefits German students as well. According to a new report, Germany is home to six of the world’ s 100 best universities. These schools offer around 900 degrees completely in English and many German students speak the language. You could be part of Finland’s excellent education system. The Finns charge no tuition and offer a number of courses purely in English. They would be happy for you to add flavor to their school scene. Cost of living there is high. Be prepared for frosty winters that far north, but you will get that sweet midnight sun in the summer. Many other European nations offer cheap or free college for foreign students, but if South America is more your thing, try Brazil. Most of the education will take place in Portuguese, so if that is in your plan you can study near beautiful beaches and jungles. The University of Sao Paulo and State University of Campinas are both highly ranked internationally. Your money will go a long way there, too. Many of the lessons you will learn will be outside the classroom. Living on the economy in a foreign country will keep you on your toes. You will learn new customs, how to bargain, stay safe, budget and become more flexible with people. There is no better way to learn a language than by immersing yourself in it. At first, it will be the toughest thing you have ever done. Eventually, it will become second nature. 8.German universities are popular among US students mainly because _________. A. they offer a multicultural landscape B. they belong to the world’s best ones C. the cost of living there is reasonable D. the students can get their degrees easily 9.The fourth paragraph suggests that __________.

A. students can learn to earn some money after class B. many universities are surrounded by beautiful sceneries C. Brazil provides excellent education to foreign students D. students needn’t worry about their expense in Brazil 10.Which of the following statements is NOT TRUE according to the passage? A. Foreign students are welcomed in Finland. B. Studying abroad wisely can reduce your expense. C. Students can learn English well only by learning abroad. D. Cost of living in Finland is high because of its special climate. 11.What is the author’s attitude in the last paragraph? A. Critical. B. Encouraging. C. Doubtful. D. Objective. For many men, the idea that they have a better sense of direction than women has been improved by a scientific study. Researchers from Norway scanned on the brains of volunteers as they completed navigation ( 导航 ) tasks to discover men are more skillful at finding their way because they use a separate part of their brain. According to lead researcher Dr. Cal Pintzka from the Norwegian University of Science and Technology (NTNU), men and women have different navigational strategies. Med use basic directions—the use of north, south, east and west—during navigation to a greater degree. Men’s sense of direction was more effective. They quite simply got to their destination faster. “If they’re going to the Students Society building in Trodheim, for example, men usually go into the general direction where it is located.” Dr. Pintzka explained. Women usually orient (标定方向) themselves along a route to get there, for example, go past the hairdresser and then up the street and turn right after the shore. The study shows that using the basic directions is more efficient because it is a more flexible strategy. The destination can be reached faster because the strategy depends less on where you start. Meanwhile, the study also shows both men and women use large areas of the brain when they navigate, but some areas were different. The man used the hippocampus (海马 体) more, whereas women use their frontal areas to a greater extent. That degrees with the fact that the hippocampus is necessary to make use of basic directions. Losing one’s sense of direction is one of the first symptoms in Alzheimer’s disease. Understanding how men and women use different brain areas and strategies to navigate, researchers will be able to enhance the understand of the disease’s development, and develop coping strategies for those already affected. 12. How are men different from women in navigation? A. They use a separate part of their brain. B. They deal with navigation in complex ways. C. They make different actions to the road signs. D. They form different images of road conditions. 13. What strategy do men usually take to find a place?

A. Finding out all possible routes. B. Remembering all the landmarks. C. Making out the general direction. D. Drawing a general map of the place. 14.Why is men’s strategy more efficient? A. Because it is much easier to be carried out. B. Because it is more helpful to identify roads. C. Because it is simpler for telling directions. D. Because it is less limited by the starting place. 15.What does the passage mainly tell us? A. Getting to the destination is no more a difficult thing. B. Men have a better sense of direction than women. C. Alzheimer’s disease can be prevented effectively. D. Hippocampus is playing a key role in navigation.

根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。 选项中有两项为多余选项。 Many of us feel sleepy in winter, but other species often take it a step further and hibernate (冬眠). 16. The body slows down and breathing, temperature and metabolic and heart rate all decrease. Dormice (睡鼠) head underground and hedgehogs (刺猬) hunker down in their nests. Hibernation seems to do them good. But human cannot bed down for long periods. 17. To work out why we do not, first we need to find out why animals do. The most obvious reason for hibernating is to avoid the cold. Conditions are harsh and there is little food to eat, as fewer plants are growing. 18. Then they live off body-fat reserves until it’s time to wake up. But a 2015 study of dormice found that they continued hibernating even when cold conditions had ended. 19. The key issue seemed to be connected with their main food: beech trees. The dormice need their seeds to reproduce, or for the baby dormice to gain enough body fat. In a harvest year, they produce plenty of seeds. Somehow the dormice could predict it. Otherwise, they stop reproduction these years and increase their survival by staying underground. 20. By staying out of sight, the dormice avoided being hunted by their predators (天敌) like owls. Until recently people thought hibernation was just about energy saving, a defense against cold weather and food shortage, and now we think it’s more predator avoidance. The survival rates in hibernation are close to 100%. A. So obviously there are other reasons. B. They were hibernating underground to save energy. C. Hibernation is an extended period of energy-saving state. D. All kinds of animals hibernate, from insects to birds and primates. E. Why, if it is so beneficial, do we not hibernate? F. The dormice had another reason to stay underground. G. So many animals fatten themselves up during summer.

完形填空 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的 最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 Whenever my child caused me to change my schedule, I thought to myself, “We don’ t have time for this.” _________ , the two words I most commonly spoke to my child were: “Hurry up” But my promise to _________was made almost three years ago, and I began my journey to grasp what _________in life. My younger daughter is my living _________of why I must keep trying. In fact, the other day, she reminded me once again. The two of us had taken a bike ride to the _________ . After buying a cool treat for my daughter, she sat down at a table in _________ admiring the ice cream she held in her hand. Suddenly a look of worry _________ on her face. “Do I have to rush, Mama?” I could have _________ .Perhaps the pains of a _________ life don ’ t ever completely disappear, I thought sadly. As my child looked up at me waiting to know _________ she could take her time, I knew I had a(n) _________ . I could sit there _________ about the number of times when I rushed my child through life?.or I could celebrate the fact that today I’m trying to do things _________ . I chose to live in today. “You don’t have to rush. Just take your time,” I said in a(n) _________ way. Her whole face instantly brightened and her shoulders _________ . And so we sat side by side talking about things that interested us. When she got to the last bite, she held out a spoonful of ice crystals and sweet juice for me.“I _________ the last bite for you, Mama,” my daughter said _________ . As I left the icy goodness put out my thirst, I _________ I just got the deal of a lifetime. I gave my child a little time? and_________ , she gave me her last bite and reminded me that things taste sweeter and love is _________ to get when you stop rushing through life. 21.A. However B. Instead C. Therefore D. Besides 22.A. speed up B. slow down C. give up D. keep on 23.A. works B. happens C. minds D. matters 24.A. reminder B. message C. example D. guide 25.A. church B. park C. supermarket D. school 26.A. relief B. sorrow. C. advance D. delight 27.A. brought in B. turned up C. went by D. made up 28.A. cried B. hated C. wondered D. regretted 29.A. difficult B. desperate C. hurried D. terrified 30.A. when B. if C. how D. what 31.A. duty B. chance C. choice D. idea 32.A. thinking B. complaining C. worrying D. talking 33.A. differently B. vividly C. perfectly D. casually 34.A. angry B. obvious C. gentle D. cautious 35.A. raised B. relaxed C. shook D. trembled

36.A. 37.A. 38.A. 39.A. 40.A.

saved frequently realized in contrast harder

B. B. B. B. B.

tasted carefully imagined in return better

C. C. C. C. C.

purchased proudly expected in charge closer

D. D. D. D. D.

rushed slowly remembered in control easier

语法填空 阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入适当的内容(不 多于 3 个单词) ,并将答案填写在答题卷标号为 1-10 的相应位置上。 Do you shop online with websites 41. Taobao? When you make 42. order on Taobao, the money you pay doesn’ t go directly to the sellers. Instead, it goes through Alipay, 43. keeps your money for a while. After you receive your goods and click the “ confirm receipt(确认收货)”button, Alipay then gives the money to the sellers. This process 44 . (call) “ third party online payment” . There is a transfer station(中转站), or a third account , between sellers and buyers 45. (make) online shopping safe. Buyers don ’ t need to worry about paying for goods and then 46. (receive) nothing. Sellers also get rid of the risk of receiving no money after sending out goods. These transfer stations are 47. (usual) set up by payment service companies such as Alipay, Tenpay and Yeepay. Among them, Alipay is the biggest in China. It has more than 270 million active users, according to Xinhua. While most online sellers and shoppers like the third party online payment system, banks are not very 48. (satisfy) with it. That is 49. companies like Alipay are fighting over money with the banks. Users can invest in financial products through Alipay and make money. Thus lots of people 50. (choice) to put money in Alipay rather than in banks.

51.短文改错 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有 10 处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。 增加:在缺词处加一个漏字符号(∧) ,并在其下面写出该加的词。 删除:把多余的词用斜线(\)划掉。 修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。 注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词; 2. 只允许修改 10 处,多者(从第 11 处起)不计分。 Frank joined the army after middle school. He did quite well in everything besides shooting. One day, the new soldiers were practiced shooting. Frank performed poorly while the rest was doing quite well. After he had shot at the target nine times but had not hit once, the officer shouted, “I had never seen such a fool! Don’t waste away your last bullet! Go behind that wall and shoot yourself with it!” Frank went behind a wall, and a few seconds late the sound of a shot was heard by the officer and the other soldier. “Heavens!” the officer said. “ Has that silly man real

done so?” He ran behind the wall anxiously, only find Frank standing there straight, saying, “ I’m sorry, but I missed again.” 52.书面表达 假如你是李华,最近你所居住的城市(北京)的雾霾严重影响了人们的生活。请根据写作要 点给报社写一篇稿件反映这一问题。 写作要点:1. 雾霾带来的危害。 2. 你的建议。 注意:词数 100 左右。 参考词汇:雾霾 smog 参考答案 1.D 2.D 3.C 【解析】 试题分析:日常生活中因为竞争和压力,人们会有很多抱怨。我们可以通过参加各项活动提 升自己情绪。 1.D 推理判断题。根据第二部分最后一句 Apart from 250 comedy acts, there will be walkabout theatre, circus acts and lots of new comedy films to make you laugh to tears.可知在 Just for Laugh in Montreal 中有很多戏剧,让你在笑的时候也在流泪。让 你体会了生活的真正的含义,才可以治愈的悲伤的情绪。故 D 正确。 2.D 推理判断题。根据第三部分标题 Over- thinking,可知当我们想得过多的时候,就可 以到英国参加 How The Light Gets 活动。故 D 正确。 3.C 推理判断题。根据 But after years of being dosed up by doctors and seeking solutions on the self-help shelves, can most common complaints be cured through your next holiday? The festival doctor will see you now.可知 festival doctor 会在这些 活动中对那些患病的人进行治疗。故 C 项正确。 考点:考查布告类阅读 4.C 5.C 6.D 7.C 【解析】 试题分析:本文中介绍来了一位勇敢的母亲从鳄鱼嘴里救下了儿子,救儿子的过程中,她在 儿子的胳膊上留下了伤痕,这些伤痕是爱的痕迹。 4.C 词义猜测题。根据本句 The crocodile was much stronger than the mother, but the mother was much too passionate to let go.鳄鱼比他母亲更强壮,但是这位母亲很害怕 不敢松手。因为一旦松了手,她儿子就会被鳄鱼拖进水里吃掉了。该词指 C 项含义。 5.C 推理判断题。根据第四段最后两句 And then, with obvious pride, he said to the reporter, “But look at my arms. I have great scars on my arms, too. I have them because my Mom wouldn’t let go.”可知男孩对于胳膊上的伤疤很自豪,因为那是他的母 亲为了救他而留下的。这正好可以说明妈妈多么爱他。故 C 项正确。 6.D 推理判断题。根据文章最后一句 Never judge another person's scars, because you

don't know how they were made 可知不要根据别人的伤疤去判断他人,因为你不知道这些 伤疤是如何留下的。本文中的伤疤并不意味着痛苦,而指母亲对男孩的爱。故 D 正确, 7.C 主旨大意题。本文中介绍来了一位勇敢的母亲从鳄鱼嘴里救下了儿子,救儿子的过程 中,她在儿子的胳膊上留下了伤痕,这些伤痕是爱的痕迹。故 C 项与文章一致。 考点:考查记叙文阅读 8.A 9.D 10.B 11.D 【解析】 试题分析: 本文介绍了出国学习英语是学习英语的有效方法, 并介绍了世界各国对于国际生 的态度以及部分教育信息。 8 . A 细节理解题。根据 Germany encourages international students. They create a multicultural landscape that benefits German students as well.可知德国人创设了多 元文化让德国学生和国际学生都从中收益。这一情况很受美国学生的欢迎。故 A 正确。 9.D 细节理解题。根据第四段最后一句 Your money will go a long way there, too.可 知在巴西, 学费并不高, 所以国际生不要过于担心学习的费用问题。 本段并未涉及 A 项内容, BC 两项不够精确。故 D 正确。 10.C 推理判断题。作者指本文中提出出国学习语言是最好的学习方法,但是并没有说只有 出国学习才可以学好英语,C 项犯了绝对化的错误。故 C 项符合题意。 11.B 态度意图题。根据本段最后两句 There is no better way to learn a language than by immersing yourself in it. At first, it will be the toughest thing you have ever done. Eventually, it will become second nature.作者认为没有让自己亲身参与更好的 学习方式了,虽然开始的时候,我们可能会有困难。但是最后一切都会很好。这说明作者的 对于这种学习方法是持鼓励态度的。故 B 正确。 考点:考查教育类阅读 12.A 13.C 14.D 15.A 【解析】 试题分析:本文属于科普说明文,主要介绍了男性的方位感要比女性更好的科学原理。 12.A 细节理解题。根据第二段第一句 Researchers from Norway scanned on the brains of volunteers as they completed navigation (导航) tasks to discover men are more skillful at finding their way because they use a separate part of their brain. 研究人员发现男性比女性更擅长辨别方向是因为男女辨别方向所使用的大脑部分不一样。 故 A 正确。 13.C 细节理解题。根据第三段最后一句“If they’re going to the Students Society building in Trodheim, for example, men usually go into the general direction where it is located.”可知男性主要是通过确定大概的方位来寻找具体的地点的。故 C 项正确。 14.D 细节理解题。根据第五段 The study shows that using the basic directions is more efficient because it is a more flexible strategy. The destination can be reached

faster because the strategy depends less on where you start.可知男性确定方位的方 法不受开始的方位的影响,更加灵活。故 D 正确。 15.A 主旨大意题。根据文章第一段 For many men, the idea that they have a better sense of direction than women has been improved by a scientific study.可知本文主要讲述 男性的方位感要比女性更好,在下文中给出了科学的解释。故 A 正确。 【名师点睛】 本文前三题均属于细节题。事实理解题主要考查学生对文章中的细节与具体事实的把握能 力,内容涉及询问事实、原因、结果和目的等,属于浅层次的理解题,难度较低。细节理解 题的解题方法: 1. 跳读查找法。 这个方法的要点在于先看题干,带着问题读文章。以 what, who, where, when, why, how 提 问的问题,可以从文章中直接找到答案。同学们做这类题时可以边读边做记号,能加强阅读 的针对性,提高做题的准确率,节省宝贵的时间,这是做事实细节题最基本也是最常用的方 法。一般来说,细节题主要考查考生对某句话或某几句话的理解,同学们若能根据题干内容 从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。 另外,运用跳读查找法解题时,同学们要特别注意试题以及选项与原文之间的适当变换。根 据近几年的中考题情况来看, 很少有直接用原文中的句子进行考查和测试的, 通常要进行一 定的处理,而这种“处理”主要就是进行语义转换,其中包括同义变换、概念解析、归纳事 实等。 2. 排除法 排序题也属于事实细节题的一种题型,它通常出现在说明文中。这类文章有明显的信息词, 如 first, to begin with, after that, afterwards, later, next, second, third, then, finally 等。按照信息词的提示阅读,可以加快理解的进程。在做细节排序题时,首先要确 定首或尾的答案, 通常四个选项中会有两个选项的顺序类似, 正确答案往往在这两个选项中 选择, 找到两者的不同之处,回到原文,进行核对, 一旦确定, 后面的排序就不用再比较了。 3. 简单计算法 数字计算题也是事实细节题的一种, 要求对文章中提到的数据进行简单的加减乘除运算, 以 便得出符合题目要求的数据。解答这类题目时,考生首先要弄清题干的要求是什么,然后找 到与它相关的数字,再对它们进行分析、整合,最后计算出正确答案。 细节题占阅读理解的比例很大,阅读时要特别注意以下几点: 第一,阅读时,利用这类关键词和词组 that is to say, above all, especially, mainly 等,把握文章的思路和脉络。另外在问题的选项中表示绝对意义的词 first (第一) ,least (最不) ,always (总是) ,never(永不) ,all(所有) ,none(一个也不) ,any(任何) 和 表示唯一性的词汇 only(只有) , just(仅仅) ,往往是命题的陷阱,因此要多加注意。 第二,阅读时,必须以原文提供的事实、细节和逻辑关系为依据,切忌把自己的观点和看法 与原文或作者的观点、看法混为一谈。 第三,文章中的数字、日期、时间都是设题的重点,此类题目很少是文章中表层出现的数字 或日期,通常需要做简单的计算。 阅读能力的提高非一朝之功,需要一个过程。同学们应该持之以恒,进行有计划、有目的的 阅读实践,提高阅读能力。 考点:考查科普说明文阅读 16.B 17.E

18.G 19.A 20.F 【解析】 试题分析:本文属于说明文阅读,介绍了动物冬眠的原因:节省能量。同时告诉我们有时候 冬天结束以后,动物还在冬眠是因为他们等着食物的出现。 16.B 根据横线前句 Many of us feel sleepy in winter, but other species often take it a step further and hibernate.可知其他动物在冬天会冬眠。横线后句 The body slows down and breathing, temperature and metabolic and heart rate all decrease.介绍冬 眠的时候,动物的身体特征。横线句必须是连接上下文,故 B 项“They were hibernating underground to save energy.”符合上下文串联。 17.E 根据横线前两句 Hibernation seems to do them good. But human cannot bed down for long periods.可知冬眠对动物是偶好处的,而我们人类是不可能睡那么长时间的。因 为动物的冬眠是为了节约能量。 故E项 “Why, if it is so beneficial, do we not hibernate? 既然冬眠有这么多的好处,那么为什么人类不冬眠的?”符合上下文串联。 18.G 根据横线后句 Then they live off body-fat reserves until it’s time to wake up.可知冬眠的动物依靠储存在体内的能量过冬。那么前句应该叙述动物在夏天努力储存一 定的脂肪以备冬眠消耗。故 G 项符合上下文串联。 19.A 根据前句 But a 2015 study of dormice found that they continued hibernating even when cold conditions had ended.可知睡鼠在冬天结束以后还在冬眠。那么肯定存在 其他的原因,故 A 项“So obviously there are other reasons.”符合上下文串联。 20.F 根据横线后句 By staying out of sight, the dormice avoided being hunted by their predators (天敌) like owls.在介绍睡鼠继续冬眠的其他原因。故 F 项“The dormice had another reason to stay underground”起着承上启下的作用,符合上下文串联。 考点:考查说明文阅读 21.C 22.B 23.D 24.A 25.C 26.D 27.B 28.A 29.C 30.B 31.C 32.A 33.A 34.C 35.B 36.A 37.C 38.A

39.B 40.D 【解析】 试题分析:作者之前是一个生活节奏很快的人,一直在催促孩子们快点快点,让家人的生活 节奏也很快。但在超市里给女儿多一点时间吃冰激凌以后,女儿给她省下了一勺冰激凌,让 她感觉到生活其实不需要那么着急,慢一点会让我们更容易感受到爱。 21. C 考查上下文串联。 副词 however 然而; instead 代替, 而不是; therefore 因此; besides 而且;前一句说“我们没有时间做这件事” ,后句:从我嘴里对孩子说出来的最常见的两个 字是“快点” ;说明上下文是因果关系,所以使用 therefore。故 C 正确。 22. B 考查上下文串联。 根据第三段叙述的内容可知女儿吃冰激凌这件事情让我意识到生活 实际上不要那么着急, 要学会把生活的节奏减慢, 让我们过着慢节奏的生活。 所以 B 项 “slow down”符合上下文。 23.D 考查动词辨析。动词 work 工作,起作用;happen 发生,碰巧;mind 介意;matter 重要,有关系;作者三年前做出了要放慢生活节奏的允诺,我开始我的旅行去理解生活中真 正重要的事情。本句中 what matters in life 作为动词 grasp 的宾语。只有 D 项与上下文 语义一致。 24.A 考查上下文串联。名词 reminder 提醒人/物;message 消息;example 例子;guide 指导,导游;我的女儿就是那个提醒我一直要这样做的人。与后一句在的 remind 相呼应。 故 A 正确。 25. C 考查上下文串联及生活常识。 根据后半句 After buying a cool treat for my daughter 我给女儿买了冰激凌,这说明我们一起去了超市。ABD 三个对方是买不到冰激凌的。故 C 正 确。 26.D 考查名词辨析。名词 relief 欣慰,安慰;sorrow 悲伤,难受;advance 进步,提前; delight 快乐;我给女儿买了冰激凌,她很开心地看着手里拿的冰激凌。ABC 三项与语境不 符。 27.B 考查动词短语辨析。短语 bring in 介绍,引进;turn up 出现,调高;go by 经过; make up 化妆,编造,弥补,组成;突然担忧的表情出现在女儿脸上。因为之前我一直要求 快节奏的生活,总是在催促孩子快点快点。女儿想慢慢吃冰激凌,但是又怕我催她。所以才 会有担忧的表情。故 B 正确。 28.A 考查动词辨析。动词 cry 哭;hate 讨厌;wonder 想知道;regret 遗憾,后悔;听到 女儿这样说,我差点哭了起来。多年以来快节奏生活的痛苦还没有彻底消失。女儿连吃冰激 凌都担心被我催促。我很难受,所以 A 正确。 29.C 考查上下文串联。根据文章第一段可知我一直都在催促孩子们要快点,所以孩子们已 经习惯了快节奏的生活,现在连吃冰激凌都担心被妈妈催促。故 C 正确。 30.B 考查宾语从句。本句中 if 意为“是否” ,引导宾语从句。女儿抬头看着我等着想知道 她是否可以慢慢吃冰激凌。其余三项与上文的语义不符。故 B 正确。 31.C 考查名词辨析。名词 duty 责任;chance 机会,可能性;choice 选择;idea 观点; 在那时我有了一个选择,我要让孩子的节奏彻底慢下来。所以 C 正确。 32.A 考查动词短语辨析。短语 think about 考虑;complain about 抱怨;worry about 担忧;talk about 谈论;我就开始思考我有多少次催促孩子快点。所以 A 正确。 33.A 考查上下文串联。根据下文可知作者告诉女儿慢慢吃,不要着急。而之前她一直催促 女儿。说明这次她做事的方法和以前不一样了。故 A 正确。 34.C 考查形容词辨析。形容词 angry 生气的;obvious 明显的;gentle 温和的;cautious 谨慎的;我用一种温柔的语气对女儿说:你不要急,慢慢吃。从说话的内容看出作者也应该

是很温和地对女儿说这样的话。故 C 正确。 35.B 考查上下文串联。女儿之前很担心我催促她快点,但是我让她慢慢吃。这让她一下子 就放松了下来,可以慢慢享用冰激凌了。所以 B 项正确。 36.A 考查动词辨析。动词 save 节约,节省;taste 品尝;purchase 购买;rush 奔跑;女 儿把一勺冰激凌给我吃,告诉我这是她省给我吃的。这让我很感动。故 A 正确。 37. C 考查副词辨析。 副词 frequently 频繁地; carefully 细心地; proudly 骄傲地; slowly 缓慢地; 女儿能够从自己非常喜欢的冰激凌中省下一口给妈妈吃, 对她来说这是很骄傲的事 情。ABD 三项与语义不符。 38.A 考查动词辨析。动词 realize 意识到;imagine 想象;expect 期待;remember 记得; 在这个时代我意识到我做了一个一辈子最大的交易, 我给孩子一点时间, 作为回报孩子给了 一勺冰激凌。这是我心里意识到的事情。故 A 正确。 39.B 考查介词辨析。介词短语 in contrast 作为对比;in return 作为回报;in charge 负责;in control 控制;我给女儿一点点时间,她回报给我的是一勺省下来的冰激凌。故 B 正确。 40. D 考查形容词辨析。 形容词 harder 更困难的; better 更好的; closer 更接近的; easier 更容易的; 在生活中当我们不再催促的时候, 事物会更甜蜜, 也更容易得到爱了。 故 D 正确。 【名师点睛】 完形填空题除了注重考查考生对语境的理解外, 还经常在完形填空的短文中设臵前后互相暗 示的考题。这里需要注意的是:若是前面暗示后面,做题相对来说比较容易。但从对历届考 题的研究情况来看, 这种暗示多为后面暗示前面, 也就是说前面的某些填空从当时的情况来 看,或是线索不清,或是语境不明,无法填出,但只要我们继续往后看,就会发现此空在后 面的某个地方有暗示。 所以, 考生在做题时一定要充分利用这一特点, 以提高做题的准确率。 本文【小题 1】根据 the two words I most commonly spoke to my child were: “Hurry up” 说明我一直都催促孩子快点,这和前句“We don’t have time for this.”一致构成因果 关系,所以使用 therefore。 【小题 2】根据第三段内容可知女儿吃冰激凌这件事情让我意识到生活实际上不要那么着 急,要学会把生活的节奏减慢,让我们过着慢节奏的生活。所以选择“slow down” 。 【小题 4】与下文 she reminded me once again 中的 remind 形成呼应。 以上四个例子都说明在完成完形填空时, 一定要注意上下文前后暗示, 这样才可以更好提高 准确率。 考点:考查夹叙夹议类阅读 41.like 42.an 43.which. 44.is called 45.to make 46.receiving 47.usually 48.satisfied 49.because 50.choose 【解析】 试题分析:本文属于说明文阅读,介绍了淘宝购物的流程以及第三方支付的支付宝公司。

41.like 考查介词。介词 like 像...一样;该词还可以作为动词“喜欢” 。句意:你在像 淘宝这样的网站上购物吗? 42.an 考查固定搭配。短语 make an order 订购;句意:当你在淘宝上订购的时候,你 付的钱没有直接给卖家。 43.which. 考查非限制性定语从句。本题定语从句的先行词是 Alipay,which 引导非限制 性定语从句并指代先行词在句中作主语。 44.is called 考查语态。名词 process 与动词 call 之间构成被动关系,所以使用 is called。句意:这个过程被称之为“第三方支付” 。 45.to make 考查不定式用法。当名词前面有序数词修饰或者序数词本身就是不定式所修 饰的词。本句中不定式短语 to make online shopping safe 修饰名词 a third account。 句意:在卖家和买家中间有一个中转站或另外一个让网络购物安全的账户。 46. receiving 考查动名词用法。 本句中动名词短语 receiving nothing 与 paying for goods 是并列关系,都使用动名词短语作为 about 的宾语。 47.usually 考查副词。本句中副词 usually 做状语修饰谓语部分 be set up。在英语中 形容词通常作为定语或者表语,不能做状语修饰副词。 48.satisfied 考查固定搭配。形容词短语 be satisfied with...对...满意;句意:尽 管大部分的买家和卖家很喜欢第三方支付,但是银行对它很不满意。 49.because 考查连词。句意:那是因为像支付宝这样的公司正在和银行争夺金钱。 50.choose 考查动词。本句的主语是 lots of people,横线上要使用的是谓语动词,名词 choice 的动词是 choose。 【名师点睛】 本文【小题 5】中考查了不定式做定语的用法,不定式及其短语作定语,与其他短语作定语 一样,一般都放在被修饰的词之后,通常表示一个将来的动作,有时也可以表示某一过去的 特定动作。 一些名词后常用不定式作定语,如:chance(机会) ,way(方法) ,time(时间)等;另外, the first, the second, the last, the only 等作名词或者它们作形容词用来修饰代词, 它们或它们所修饰的代词后,也常用不定式作定语。 不定式作定语时,不定式与被修饰词之间存在的关系复杂,有的是主谓关系;有的是动宾关 系;有的是动状关系,还有的不存在主谓、动宾、动状关系。 1、主谓关系的 (1)We must find a person to do the work. (2) There is no one to take care of her. (3) In my family,my mother is always the first one to get up. (4) He is always the first to come and the last to leave. (5) We need someone to go and get a doctor. 2、动宾关系的 如果不定式与被修饰的词在逻辑上存在动宾关系,不定式里的动词必须是 及物动词。注意:是及物动词的,后面不要再加宾语,因为前面的被修饰词是它的宾语;是 不及物动词的,要加上适当的介词或副词让它变成及物动词,只有这样,它才能带上前面的 宾语。 (1) He has a lot of books to read. (2) I would like a magazine to look at. (3) Here is some advice for you to follow. (4) Do you have anything else to say? (5) There is no one to take care of.

(6) She has nothing to worry about. 3、动状关系的 被修饰词如果是不定式里动词的状语,应多用介词短语。由于被修饰词前没 有介词,所以只能在不定式里的动词后加介词。 (1)Please give me some paper to write on. (2) Let's find a room to put these things in (3) I have no house to live in. (4) He has no pen to write with. (5) There are five pairs to choose from. 4、不存在主谓、动宾、动状关系的 被修饰词与不定式里的动词不存在主谓、动宾、动状 关系的,被修饰词多是些抽象名词。 (1)I have no time to go to the movie. (2)There"s no need to send for a doctor. (3) Where's the best place to meet? (4) Is that the way to do it? (5) I'm not sure about his ability to complete the task alone. 考点:考查说明文阅读 51. 【小题 1】besides 改成 except 【小题 2】practiced 改成 practicing 【小题 3】was 改成 were 【小题 4】Had 改成 have 【小题 5】把 away 删掉 【小题 6】a 改成 the 【小题 7】late 改成 later 【小题 8】soldier 改成 soldiers 【小题 9】real 改成 really 【小题 10】only 和 find 之间加 to 【解析】 试题分析:本文属于记叙文,讲述了 Frank 中学毕业以后去当兵,在射击训练这一项上表现 很糟糕。 【小题 1】 besides 改成 except 考查介词。 介词 besides 除...之外 (包括在内) ; except 除...之外(不包括在内) ;句意:除了射击,他所有方面都很好。根据下文可知他的射击不 好,也就是没有被包括在本句的 everything 之内,所以使用 except。 【小题 2】practiced 改成 practicing 考查语态。本句中主语 the new soldiers 与动词 practice 构成主动关系,所以使用过去进行时的主动形式。 【小题 3】was 改成 were 考查主谓一致。本句的主语是 the rest,指代其余的 soldiers, 当 the rest 指代可数名词复数的时候,谓语动词使用复数形式。 【小题 4】had 改成 have 考查时态。本句是一个直接引语,军官说:我从来没有见过这样 一个傻瓜。在直接引语中使用现在完成时,表示到说话的时候已经完成的动作。 【小题 5】 把 away 删掉 考查动词。 动词 waste 浪费, 这是一个及物动词, 后面直接加宾语, 介词 away 是多余的。 【小题 6】a 改成 the 考查冠词。在英语中常常使用定冠词 the 表示特指,本句中使用 the 修饰 wall,特指前面一句中提到的 that wall。 【小题 7】late 改成 later 考查副词用法。副词 later 与一段时间连用,表示“一段时

间以后” ,句意:几秒钟以后,军官听见了一声枪响。 【小题 8】 Soldier 改成 soldiers 考查名词单复数。本句表示军官和其余的士兵都听到 了一声枪响,而根据第三句可知很多新兵在一起训练,所以使用复数形式。 【小题 9】real 改成 really 考查副词。在英语中通常使用副词做状语修饰动词,使用 本句中使用 really 修饰谓语动词 has done so。形容词 real 通常在句中充当定语或者表语, 不能做状语。 【小题 10】only 和 find 之间加 to 考查不定式用法。不定式常常和 only 连用,表示意料 之外的结果。句意:他焦急地跑到墙后面,结果却发现 Frank 还站在那里说:对不起,我又 打偏了。 【名师点睛】 高考短文改错考点层次一般而言可依次分为词法的测试、句法的测试和语篇的测试三个层 面。考点层次越高,就越能测试出考生运用语言的能力。低层次的考点往往侧重于语法方面 的考查,而高层次的考点往往侧重于考生对文章意义方面的理解。 一、词法改错 词法的测试包括:定冠词和不定冠词的用法;名词的单复数和名词的所有格;动词的时态、 语态、语气,情态动词和非谓语动词等;人称代词、人称代词的格、物主代词、指示代词、 连接代词、不定代词等的用法;介词的搭配;并列连词、从属连词的用法;形容词、副词的 区别以及比较级和最高级的用法;固定搭配和习惯用法。 例如:本题中的 【小题 1】besides 改成 except 考查介词 【小题 2】practiced 改成 practicing 考查语态 【小题 4】had 改成 have 考查时态 【小题 5】把 away 删掉 考查动词 【小题 6】a 改成 the 考查冠词 【小题 7】late 改成 later 考查副词用法 【小题 8】soldier 改成 soldiers 考查名词单复数 【小题 9】real 改成 really 考查副词 二、句法改错 句法的测试包括:主谓语在数上的一致性;名词性从句、定语从句和强调句;句子结构的连 贯性、完整性、对等性和逻辑性。 例如:本题中的 【小题 3】was 改成 were 考查主谓一致 三、语篇改错 语篇的测试包括:上下文的时态是否一致;上下文中的代词指代是否一致;上下文中的逻辑 关系是否一致。 考点:考查语法的运用能力 52. As we all know, smog has always been a serious problem in Beijing, which has done great harm to our daily life. Recently it has become more and more serious. The heavy smog has caused many traffic accidents, which has brought great sadness to the families. In the street, you can see many people wear masks. But unluckily, many old people wear and babies can’t escape suffering from illness caused by smog. Therefore, it is very urgent for us to take measures to reduce the smog. It is very vital to educate people, especially factory owners to raise awareness of protecting

the environment. Moreover, people should go to work by bus or bike instead of driving every day. And media should call on citizens to work together to do something to save the air that we can’t live without. 【解析】 试题分析: 考查开放性作文。 要求以李华的身份给你报社写文章反映北京的雾霾严重影响人 们的生活的问题。所以文章要使用一般现在时,同时第一称和第三人称交替使用。本文对学 生的要求很高,文章的要点都没有给出,只给了一个提纲,要求考生根据实际情况自行组织 要点。 建议要点如下: 1.提出问题: 最近越来越严重的雾霾已经成为北京市一个严重的问题。 2.雾霾的危害:影响日常生活;导致交通事故,给家人带来悲伤;很多人因为雾霾患上了呼 吸道疾病;3.个人建议:立刻采取措施减少雾霾;最重要的教育人们导致雾霾的主要原因, 人们应该绿色出行,所有的媒体应该呼吁大家一起努力减少空气污染。建议文章分成两段, 第一段提出问题并叙述雾霾的危害。 第二段提出个人治理雾霾的建议。 写作时注意谋篇布局, 所给要点要接地气,建议要实用有效。 【名师点睛】 本篇范文很好地进行了语篇设计,全文分成两段显得很有条理;各要点的叙述井井有条,层 次分明。 第二段所列出解决雾霾的方法实用有效很接地气。 作者在文章中多次实用了定语从 句,如 As we all know, ...., which has done....;...., which has brought ....; 同时句中的高级词汇使用合理,作者没有堆砌辞藻。如 be vital to...对...重要等;范文 中语言地道,并没有出现中国式英语的句型。另外文章中的连接词运用较好,如第二段中 therefore,moreover 等等。 考点:考查开放性作文


更多相关文档:

吉林省吉林市2016届高三第三次调研测试英语试卷(含答案)

吉林省吉林市2016届高三第三次调研测试英语试卷(含答案)_高三英语_英语_高中教育_教育专区。2016,高考模拟,英语试题 吉林市普通中学 2015—2016 学年度高中毕业班...

吉林省吉林市2016届高三第三次调研测试试题 英语

吉林省吉林市2016届高三第三次调研测试试题 英语_高三英语_英语_高中教育_教育专区。2016年全国各地高三英语模拟试题及答案 吉林市普通中学 2015—2016 学年度高中...

吉林省吉林市2015届高三第三次模拟考试 英语 Word版含答案

吉林省吉林市2015届高三第三次模拟考试 英语 Word版含答案_高考_高中教育_教育专区。2015 年普通高中高三复习第三次调研测试卷 英 12 页。共 150 分。考试时间...

吉林省吉林市2016届高三第三次调研测试试题 数学(文)

吉林省吉林市2016届高三第三次调研测试试题 数学(文)_高三数学_数学_高中教育_教育专区。吉林市普通中学 2015—2016 学年度高中毕业班第三次调研测试 数学(文科)...

2016届吉林省吉林市高三下学期第三次调研语文(解析版)

暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档2016届吉林省吉林市高三下学期第三次调研语文(解析版)_高三语文_语文_高中教育_教育专区。2016 届吉林省吉林市高三下学期第三...

2016吉林省吉林市高三第三次调研测试数学(理)试卷(含答案)

2016吉林省吉林市高三第三次调研测试数学(理)试卷(含答案)_数学_高中教育_教育专区。吉林市普通中学 2015—2016 学年度高中毕业班第三次调研测试 数学(理科) 本...

吉林省吉林市2016届高三第三次调研测试文综试卷

吉林省吉林市2016届高三第三次调研测试文综试卷_高考_高中教育_教育专区。吉林市普通中学 2015—2016 学年度高中毕业班第三次调研测试 文科综合能力测试注意:本试卷...

吉林省吉林市2016届高三第三次调研测试理综试卷

吉林省吉林市2016届高三第三次调研测试理综试卷_高三理化生_理化生_高中教育_教育专区。吉林市普通中学 2015—2016 学年度高中毕业班第三次调研测试 理科综合能力...

吉林省吉林市2016年高三第三次调研理综试题及答案

吉林省吉林市 2016 届高三第三次调研测试 理科综合能力试题注意:本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分,满分 300 分,考试时间 150 分钟。 可能用...
更多相关标签:
2016届高三第三次联考 | 吉林省吉林市 | 吉林省吉林市黑社会 | 吉林省吉林市区号 | 吉林省吉林市昌邑区 | 吉林省吉林市邮编 | 吉林省吉林市龙潭区 | 吉林省吉林市船营区 |
网站地图

文档资料共享网 nexoncn.com copyright ©right 2010-2020。
文档资料共享网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。email:zhit325@126.com