当前位置:首页 >> 英语 >> 高中英语语法专项训练大全

高中英语语法专项训练大全


高中英语语法练习册

一:句子成分;简单句、并列句和复合句..................................................................... - 2 二:主谓一致 .......................................................................

............................................ - 8 三:名词性从句 ............................................................................................................. - 12 四:定语从句 ................................................................................................................. - 18 五:强调句、It 的用法、省略和插入语 ....................................................................... - 23 六:状语从句 ................................................................................................................. - 27 七:倒装句 ..................................................................................................................... - 32 八:动词时态和语态...................................................................................................... - 35 九:动词词义辨析 ......................................................................................................... - 42 十:动词的语气——虚拟语气 ...................................................................................... - 45 十一:助动词与情态动词 .............................................................................................. - 48 十二:非谓语动词(一)——动词不定式................................................................... - 51 十三:非谓语动词(二)——动词-ing 形式 ............................................................... - 54 十四:非谓语动词(三)——过去分词 ...................................................................... - 56 十五:形容词和副词...................................................................................................... - 60 十六:代词 ..................................................................................................................... - 64 十七:名词 ..................................................................................................................... - 70 十八:数 词 ................................................................................................................. - 75 十九:冠 词 ................................................................................................................. - 77 二十:介 词 ................................................................................................................. - 82 -1-

一:句子成分;简单句、并列句和复合句
练习一 一、指出下列句子划线部分是什么句子成分: 1. The students got on the school bus. 2. He handed me the newspaper. 3. I shall answer your question after class. 4. What a beautiful Chinese painting! 5. They went hunting together early in the morning. 6. His job is to train swimmers. 7. He took many photos of the palaces in Beijing. 8. There is going to be an American film tonight. 9. He is to leave for Shanghai tomorrow. 10. His wish is to become a scientist. 11. He managed to finish the work in time. 12. Tom came to ask me for advice. 13. He found it important to master English. 14. Do you have anything else to say? 15. To be honest; your pronunciation is not so good. 16. Would you please tell me your address? 17. He sat there, reading a newspaper. 18. It is our duty to keep our classroom clean and tidy. 19. He noticed a man enter the room. 20. The apples tasted sweet.

二、用符号划出下列短文各句中的主语(—)、谓语(=)、宾语(~): I hope you are very well. I'm fine, but tired. Right now it is the summer vacation and I'm helping my Dad on the farm. August is the hottest month here. It is the time of year for the rice harvest, so every day I work from dawn until dark. Sometimes we go on working after dark by the lights of our tractors. We grow rice in the south of the States, but in the north where it is colder they grow wheat. We have a lot of machines on the farm. Although the farm is large, my Dad has only two men working for him. But he employs more
-2-

men for the harvest. My brother takes care of the vegetable garden. It doesn't often rain in the summer here. As a result, we have to water the vegetable garden. Every evening we pump water from a well. It then runs along channels to different parts of the garden.

三、用符号划出下列短文各句中的定语(—)、状语(=)、补语(~): Most Saturday evenings there is a party, even at harvest time. These parties often make us very happy. We cook meat on an open fire outside. It's great! Americans eat a lot of meat — too much in my opinion. Some of my friends drink beer. I don't, because I have to drive home after the party. In your letter you asked about the time in different areas of the States. There are five different time areas in the States. In my state we are fourteen hours behind Beijing time. How many different time areas do you have in China? Well, I must stop and get some sleep. Please give my best regards to your parents.

四、选择填空: ( )1. ____ will leave for Beijing. A. Now there the man C. The man who is here now ( ) 2. The weather ____. A. wet and cold ( B. is wet and cold C. not wet and cold D. were wet and cold B. The man here now D. The man is here now

) 3. The apple tasted ____. A. sweets B. sweetly C. nicely D. sweet

(

) 4. He got up ____ yesterday morning. A. lately B. late C. latest D. latter

(

)5. The actor ______at the age of 70. A. dead B. died C. dyed D. deaded

(

)6. ____ were all very tired, but none of ____ would stop to take a rest. A. We, us B. Us, we C. We, our D. We, we

(

)7. He found the street much ______. A. crowd B. crowding C. crowded D. crowdedly

(

) 8.I think _____necessary to learn English well. A. its B. it C. that D. that is

(

) 9. The dog ____ mad. A. looks B. is looked C. is being looked
-3-

D. was looked

(

)10.I will never forget the day ______ I joined the army. A. that B. when C. in which 练习二 D. where

一、判断下列句子是简单句、并列句还是复合句: 1. We often study Chinese history on Friday afternoon. 2. The boy who offered me his seat is called Tom. 3. There is a chair in this room, isn’t there? 4. My brother and I go to school at half past seven in the morning and come back home at seven in the evening. 5. He is in Class One and I am in Class Two. 6. He was fond of drawing when he was yet a child. 7. Neither has he changed his mind, nor will he do so. 8. What he said at the meeting is very important, isn’t it? 9. The farmer is showing the boy how to plant a tree. 10. Both Tom and Jack enjoy country music.

二、判断下列短文中各句是简单句、并列句还是复合句: I hope you are very well( and I'm helping my Dad on the farm( ). I'm fine, but tired( ) . Right now it is the summer vacation ). It is the time of

). August is the hottest month here(

year for the rice harvest, so every day I work from dawn until dark.( after dark by the lights of our tractors( where it is colder they grow wheat(

) Sometimes we go on working

). We grow rice in the south of the States, but in the north ). We have a lot of machines on the farm( ). Although

the farm is large, my Dad has only two men working for him( harvest( summer here( ). My brother takes care of the vegetable garden(

). But he employs more men for the ) . It doesn't often rain in the ) . Every evening we ).

). As a result, we have to water the vegetable garden(

pump water from a well(

). It then runs along channels to different parts of the garden(

Most Saturday evenings there is a party, even at harvest time( very happy( ). We cook meat on an open fire outside(

). These parties often make us ). It's great( ) !

Americans eat a lot of meat — too much in my opinion( ). I don't, because I have to drive home after the party( time in different areas of the States(

). Some of my friends drink beer( ). In your letter you asked about the ).

). There are five different time areas in the States(
-4-

In my state we are fourteen hours behind Beijing time(

). How many different time areas do you have

in China( parents(

)? Well, I must stop and get some sleep( ). 练习二

). Please give my best regards to your

三、选择填空: 1. Give me one more minute ____ I’ll be able to finish it. A. and B. or C. if D. so

2. It’s the third time that John has been late, ____? A. hasn’t he B. isn’t he C. isn’t it D. hasn’t it

3. ____ joyful he was to meet his brother again! A. How 4. Let us pass, ____? A. shan’t we B. shall we C. won’t we D. will you B. What C. What a D. What an

5. I suppose he’s serious, ____ ? A. do I B. don’t I C. is he D. isn’t he

6. You had better not smoke here, ____? A. will you B. had you C. shall you D. have you

7. Train as hard as you can ____ you’ll win the swimming competition. A. then B. but C. and D. or

8. I’m sorry to have to say this, ____ you forgot to turn off the lights when you left the room last night. A. and B. but C. so D. because

9. John has not yet passed the driving test, and ____. A. Henry hasn’t too B. Henry also has not either C. neither Henry has D. neither has Henry

10. There are many sports lovers in his office. Some love climbing, ____ others enjoy swimming. A. or B. for C. while D. so

11. ---- Do you feel like going out ____ would you rather have dinner at home? ---- I’d like to go out. A. or B. and C. but D. so

12. ---- “____ is the temperature today?” A. Which B. How

----“It’s 38 degrees.” C. How hot ---- ____. C. No, he is
-5-

D. How high

13. ---- Your uncle isn’t an engineer, is he? A. Yes, he isn’t B. No, he isn’t

D. He is

14. ____ friendly ____ to everyone!

A. How, is she

B. What, is she

C. How, she is

D. What, she is

15. Mary went to bed early, ____ she felt very tired. A. or B. so C. for D. yet

16. Mother ____ a dress when she cut her finger. A. was making B. makes C. is making D. made

17. He lay in bed ____ read something borrowed from library. A. but B. and C. or D. yet

18. ---- I’d really like some lunch but I have so much work to do. ---- ____ what you want and I can get it for you. A. Tell me B. If you would say to me C. You will tell me D. If you tell me

19. As he is strong, ____ can lift one hundred pounds. A. yet he B. but he C. and ---- I had, ____ I’ve lost it. C. because D. so D. he

20. ---- I thought you had an umbrella. A. since B. but

21. ____ down the radio ---- the baby’s asleep in the next room. A. Turning B. To turn C. Turned D. Turn

22. ---- I don’t like chicken ____ fish. A. and, and B. and, but

---- I don’t like chicken ____ I like fish very much. C. or, and D. or, but ---- I’d like to, ____ I’m too busy. D. but

23. ---- Would you like to come to dinner tonight? A. and B. so C. as

24. Would you like a cup of coffee ____ shall we get down to business right away? A. and B. then C. or D. otherwise

25. She set out soon after dark ____ home an hour later. A. arriving B. to arrive C. having arrived D. and arrived

26. “Can’t you read?” Mary said ____ to the notice. A. angrily pointing B. and point angrily C. angrily pointed D. and angrily pointed

27. She thought I was talking about her daughter, ____, in fact, I was talking about my daughter. A. whom B. where C. which D. while

28. ____ it with me and I’ll see what I can do. A. When left B. Leaving C. If you leave D. Leave

29. ---- Alice, you feed the bird today, ____? A. do you B. will you
-6-

---- But I fed it yesterday. C. didn’t you D. don’t you

30. ____ him and then try to copy what he does. A. Mind B. Glance at C. Stare at D. Watch

四、按要求完成下列句子: 1. He dares to tell the truth.(改为否定句)

2. They have lived here for more than ten years.(对画线部分提问)

3. There will be a sports meet at the end of this month, ____________?(完成反意疑问)

4. You must be careful with your pronunciation.(改为祈使句)

5. They went for a walk after supper yesterday evening.(改为一般疑问句)

6. It is an interesting story.(改为感叹句)

7. This magazine comes out(出版)every other week.(对画线部分提问)

8. They could hardly believe his words, ____________?(完成反意疑问)

9. The moon is shining brightly.(改为感叹句)

10.Our English teacher is always encouraging us to speak English in class. (对画线部分提问)

-7-

二:主谓一致
1.I, who____ your friend, will try my best to help you with your English. A.am B.is C.are D.be

2. The rich ____ not always happy. A.are B.is C.has D.have

3. Neither Tom nor Jack and I ____ his students. A.are B.am C.is D.was

4. Mary as well as her sisters ____ Chinese in China. A. are studying B. have studied C. studies D. study

5. Neither my father nor I ____ at home. A.am B.is C.are D.be

6. Not only my brother but also I ____ good at painting. Both of us ____ good painters., A.are;are B.am;am C.ani;are D.is;is

7. Every' boy and every girl ____ to attend the evening party. A.wish B.wishes C.is like D.like

8. Over 80 percent of the population of China ____ peasants. A.was B.is C. would be D.are

9. The population of China ____ larger than that of .any other country in the world. A.is B.are C.has D.have

10. Every means ____ tried but without any result. A. have been B.is to be C.are to be D. has been

11. Alice, together with two boys,____ for having broken the rule. A. was punished B. punished C. were punished D. being punished

12. The League secretary and the monitor____ asked to attend the .meeting this afternoon. A.is B.was C.are D.is being

13. The great writer and professor____. A. is an old man C. is an old man and a young man B. are both old men D. were two Chinese

14. There ____ a pen, two pencils and three books on the desk. A.are B.is C.has
-8-

D.have

15. A large number of students in our class____ girls.

A. are

B. was

C. is

D. be

16. The number of deer, mountain lions and wild roses ____ much if people leave things as they are. A. doesn' t change B.don't change C.change D.changed

17. The Arabian Nights ____ well known to the English. A. is B. are C. was D. were

18. Chairman Mao' s works ____ published. A. has been B.have been C.was D.is

19. A chemical works____ built there. A. is to being B.have been C. were to D.has been

20. The Olympic Games ____ held every ____ years. A.is;four B.are;four C.is;five D.are;five

21 .The United States of America A.is B.are

one of the most developed countries in the world. C.was D.were

22.He is the only one of die students who ____ elected. A. are B.have C.has D.is

23.Theis is one of the most interesting questions that ____ asked. A.have B.has C. have been D.has been

24.Many a man ____ come to help us. A.have B.has C.is D.are

25."All____ present and all____ going on well," our monitor said. A.is;is B.are;are C.are;is D.is;are

26. The police ____ the murderer everywhere when he suddenly appeared in a theatre. A. is searching for C. are searching for B. were searching for D. were searching

27.Your trousers____ dirty.You must have____ washed. A.is;il B.are;it C.are;them D.is;them

28.This pair of trouseis ____ too long for him. A.is B.be C.are D.were

29. One and a half bananas ____ left on the table. A.is B.are C.has D.have

30. Eight times eight ____ sixty - four. A.is B.are C.get
-9-

D.equal

31 .Ten minutes____ an hour when one is waiting for a phone call. A.seems B.seem C.seemed D.seemes

32.____of the money____ nm out. A. Three-fifth; has C. Three-fifths; has B. Three-fifth; has been D. Three-fifths; have

33. The whole class ____ the teacher attentively. A. are listening to C.are listening B. is listening to D. is listening

34.1 have finished a large part of the book, the rest of which___ more difficult. A.is B.are C.was D.were

35. Between the two rows of trees ____ the teaching building. A.stand B.stands C. standing D.are

36. Large quantities of water ____ for irrigation. A. is needed B. has -needed C. are needed D. need

37. That they were wrong in these matters ____ now clear to us all. A. is B.was C.are D.all

38.What we need____ good textbooks. A.is B.are C.have D.has

39. What you said just now____ the matter we are discussing. A.have something to at C.had something to do with B. has something to do with D.has been something to do with

40. More than one member ____ against the plan. A. is B.are C.has D.have

41. When and where to build the new factory ____ yet. A. has not decided C. are not decided 42. Half of the fruit ____ bad. A. are B. has C. is D. have B. is not decided D. have not decided

43. ____ either of your parents come to see you recently? A. Have B. Had C. Has D. Is

44. Mathematics ____ the language of science. A. are B. are going to be C. is
- 10 -

D. is to be

45. My family ____ small. A. is B. were C. are D. makes

46. The following ____ some other examples. A. are B. is C. was D. were

47. They both have some friends; but his ____ more active. A. is B. will be C. was D. are

48. Both rice and wheat ____ grown in that country. A. is B. are C. was D. has

49. Early to bed and early to rise ____ a good habit. A. are B. is C. were D. was

50. To play basketball and to go swimming ____ useful for character-training. A. was B. is C. are D. were

51. Either he or I ____ to attend the mass meeting this evening. A. is B. am C. are D. be

52. ____ either he or I to attend the mass meeting this evening. A. is B. am C. are D. be

53. An iron and steel works, with some satellite factories, ____ to be built here. A. are B. were C. is D. will

54. She as well as her brother ____ a League member. A. are B. were C. will D. is

55. His family ____ a big one. Now the family ____ watching TV. A. is, are B. are, is C. is, is D. are, are

56. It is I who ____ going to attend the meeting tomorrow. A. is B. am C. are D. be

57. More than 60% of the students ____ the countryside. A. is B. are C. is from D. are from

58. Many a man ____ the novel. A. has read B. have read C. is read D. are read

59. Tom is the only one of the students who ____ going to swim this afternoon. A. is B. was C. are D. were

60. Here ____ a pen, a few pencils and some paper for you. A. are B. is C. was
- 11 -

D. were

三:名词性从句
一、判断下列各句哪句含有名词性从句,并指出是什么从句: 1. China is no longer what it used to be. 2. The truth that the earth turn around the sun is known to all. 3. It was snowing when he arrived at the station. 4. How he persuaded the manager to change the plan is interesting to us all. 5. The news that they had won the game soon spread over the whole school. 6. The news that you told me yesterday was really disappointing. 7. That is where Lu Xun used to live. 8. He spoke as if he understood what he was talking about. 9. Do you remember the teacher who taught us English at middle school? 10. I wonder why she refused my invitation. 二、用适当的连词填空: 1. I can’t decide ____________ dictionary I should buy. 2. That’s ____________ he refused my invitation. 3. I am very interested in ____________ he has improved his pronunciation in such a short time. 4. ____________ we need is more time. 5. The fact ____________ she had not said anything at the meeting surprised everybody. 6. ____________ and ____________ they will meet has not been decided yet. 7. Please tell me ____________ you are waiting for. 8. Is that ____________ you are looking for? 9. Would you please tell me ____________ the nearest post office is? 10. I don’t know ____________ he will agree to the plan or not. 三、选择填空: 1. Do you see _____ A. that I mean? B./ C. how D. what

2. Tell me_____ is on your mind. A. that B. what C. which D. why

3. We must stick to _____ we have agreed on. A. what B. that C. /
- 12 -

D. how

4. Let me see _____. A. that can I repair the radio C. I can repair the radio 5. Keep in mind _____. A. that the teacher said C. that did the teacher say 6. Could you advise me _____? A. which book should I read first B. what book should I read first C. that book 1 should read first 7. He was criticized for _____. A. he had done it B. what he had done C. what had he done D. that he had done it D. which book I should read first B. what did the teacher say D. what the teacher said B. whether -I can repair the radio D. whether can I repair the radio

8. Would you kindly tell me _____? A. how can I get to the Beijing Railway Station B. how I can get to the Beijing Railway Station C. where can I get to the Beijing Railway Station D. whether can I get to the Beijing Railway Station 9. Mrs. Smith was very much impressed by _____. A. what had she seen in China C. what she had seen in China 10. We took it for granted ___ A. that they were not coming C. they were coming not 11. I really don't know _____ A. I should do next C. what I should do next 12. I'm afraid _____. A. the little girl will have to be operated on B. that will the little girl have to operate on C. the little girl will have to operate on D. that will the little girl have to be operated on 13. She walked up to _____ . A. where did I stand B. where I stood
- 13 -

B. that she had seen in China D. which had she seen in China

B. that were they not coming D. were they not coining

B. what should I do next D. how I should do next

C. I stood there 14. Can you tell me _____? A. who is that gentleman C. who that gentleman is 15. We'll give you _____. A. that do you need C. whatever you need

D. where I stood there

B. that gentleman is who D. whom .is that gentleman

B. what do you need D. whether do you need

16. They want us to know _____ to help us. A. what can they B. what they can 17. We must put _____ into practice. A. what we have learned C. that have we learned 18. Did she say anything about _____? A. that the work was to be done C. that was the work to be done 19. He was never satisfied with _____. A. what she had achieved C. she had achieved B. had what she achieved D. that she achieved B. how was the work to be done D. how the work was to be done B. that we have learned D. what have we learned C. how they can D. how can they

20. These photographs will show you _____. A. what does our village look like C. how does our village look like B. what our village looks like D. how our village looks like

21. Peter insisted _____ he pay the bill. A. on that B. what C. that D. on which

22. They urged _____ the library open during the vacation. A. when B. where C. why D. that

23. We wish we could have learned _____ when we were at high school. A. what you did C. that what you did B. that you had done D. what did you do

24.1 will describe to you _____ I saw when there. A. what B. that C. which D./

25. From _____ I should say he is a good worker. A. what 1 know of him B. that I do know of him
- 14 -

C. what do I know of him

D. that do I know of him

26. I will give this dictionary to __ wants to have it. A. whomever B. anyone C. whoever D. someone

27._____ they will come here hasn' t been decided yet. A. What B. That C. When D. Where

28. _____ was said here must be kept secret. A. Who B. The thing C. Whatever D. Where

29. It is still a question _____ we shall have our sports meet. A. if B. that C. what D. when

30. I'm going anyway. _____ she will go is up to her to decide. A. If or not B. Whether or not C. If D. That

31. It is strange _____ she have left without saying a word. A. that B. what C. why D. how

32. It is very clear _____ our policy is a correct one. A. what B. that C. why D. where

33. _____ Mr Zhang said is quite right. A. That B. When C. What D. Whether

34. It has been decided _____ he will be sent there. A. if B. whether C. why D. that

35. It doesn' t matter _____he' s come back or not. A. if B. whether C. that D. when

36. It's a great pity _____ we won’t be able to finish the task on time. A. when B. that C. why D. where

37. It happened _____ I wasn't there that day. A. when B. why C. where D. that

38._____ you have done might do harm to other people. A. What B. That C. Which D. The things

39. _____ leaves the room last ought to turn oft the lights. A. Anyone B. The person C. Whoever D.Who

40._____ the 2000 Olympic Games won't be held in Beijing is known to all. A. Whether B. If C. Whenever
- 15 -

D. That

41. _____ fails to see this will make a big mistake.

A. That

B. Whoever

C. Whether

D. Whether or not

42. __ we need more equipment is quite obvious. A. What B. Whether C. That D. Whatever

43. Has it been announced _____? A. when are the planes to take off C. where are the planes to take off 44. That is _____ we all support his idea. A. what B. why C. where D. when B. that are the planes to take off D. when the planes are to take off

45. That’s _____ we should do. A. that B. what C. how D. why

46. _____ is troubling me is _____ I don’t understand _____ he said A. What; that; what C. That; that; what B. What; what; what D. Why; that; which

47. Things were not _____ they seemed to be. A. when B. why C. that D. what

48. That’s _____ I want to say. A. all what 49. That’s _____ . A. where our differences lie C. where do our differences lie 50. That is _____ . A. where lived he there C. where he lived 51. The questions is _____. A. whether is it worth doing C. whether it is worth doing B. that if it is worth doing D. if it is worth doing B. where did he live D. that where he lived B. our differences lie there D. that where our differences lie B. what C. all which D. what that

52. Water will continue to be _____ it is today next in importance to oxygen. A. how 53. That's_____. A. how did I become a teacher C. how a teacher I became 54. They are just _____.
- 16 -

B. which

C. what

D. as

B. how I became a teacher D. that I became a teacher

A. that what shall I have C. that I shall have what 55. It looked ____. A. as if it was going to rain C. as if was it going to rain 56. That's_____. A. how she did it C. how did she do it

B. what shall I have D. what I shall have

B. that as if it was going to rain D. as if that it was going to rain

B. that how did she do it. D. what she did it

57. That is _____ we decided to put the discussion off. A. where B. which C. that D. why

58. That’s _____ I lived when I was ten years old. A. where B. at which C. there where D. when

59. My suggestion is _____ we should send a few comrades to help them. A. if B. that C. when that D. that where

60. The idea _____ all people are selfish is wrong. A. what B. that C. why D. if

61. We heard the news _____ our team had won. A. that B. what C. whether D. why

62. The fact _____ he hadn’t said anything surprised us all. A. why B. if C. that D. whether

63.I have no idea _____ she will be back. A. that B. where C. that when D. when

64. We must keep in mind the fact _____ China is still a developing country. A. whether B. that C. why D. when

65. They have no idea at all _____. A. where he has gone C. where has he gone B. where did he go D. which place he has gone

- 17 -

四:定语从句
一、把下列每对句子合并成含有定语从句的主从复合句: 1. The fan is on the desk. You want it.

2. The man is in the next room. He brought our textbooks here yesterday.

3. The magazine is mine. He has taken it away.

4. The students will not pass the exam . They don’t study hard.

5. The woman is our geography teacher. You saw her in the park.

6. The letter is from my sister. I received it yesterday.

7. The play was wonderful. We saw it last night.

8. The train was late. It was going to Nanning.

9. The boy is my brother. He was here a minute ago.

10. The tree is quite tall. He is climbing it.

11. Here is the girl. Her brother works in this shop.

12. That’s the child. We were looking at his drawing just now.

13. This is the boy. His sister is a famous singer.

14. I want to talk to the boys. Their homework haven’t been handed in.

15. Is that the woman? Her daughter is in my class.
- 18 -

16. He used to live in a big house. In front of it grew many banana trees.

17. They passed a factory. At the back of the factory there were rice fields.

18. The soldier ran to the building. On the top of it flew a flag.

19. In the evening they arrived at a hill. At the foot of the hill there was a temple.

20. She came into a big room. In the middle of it stood a large table.

二、根据句子意思,在第一个空白处填入介词,在第二个填入关系代词 whom 或 which: 1. The person ________ 2. The pencil ________ 3. Wu Dong, ________ ________ I spoke just now is the manager that I told you about. ________ he was writing broke. ________ I went to the concert, enjoyed it very much.

4. The two things ________ ________ Marx was not sure were the grammar and some of the idioms of English. 5. Her bag, ________ ________ she put all her books, has not been found. 6. The stories about the Long March, ________ 三、选择填空: 1. The man ____ visited our school yesterday is from London. A. who B. which C. whom D. when ________ this is one example, are well written.

2. The woman ____ is talking to my mother is a friend of hers. A. whose B. who C. whom D. which

3. Because of my poor memory, all ____ you told me has been forgotten. A. that B. which C. what D. as

4. Do you remember those days ____ we spent along the seashore very happily? A. when B. where C. which D. who

5. Tom did not take away the camera because it was just the same camera ____ he lost last week. A. which B. that C. whom D. as

6. Those ____ want to go please sign their names here. A. whom B. which C. who
- 19 -

D. when

7. Where is the man ____ I met this morning? A. when B. where C. which D. who

8. Who is the woman ____ is sweeping the floor over there? A. who B. / C. that D. when

9. The man ____ you talked just now is a worker. A. who B. whom C. to whom D. to who

10. The man ____ you are going to make friends is my father’s neighbour. A. with whom B. when C. to whom D. which

11. The doctor ____ is leaving for Africa next month. A. the nurse is talking to him C. the nurse is talking to B. whom the nurse is talking D. who the nurse is talking

12. The man ____ around our school is from America. A. which you showed B. you showed him C. you showed D. where you showed

13. He talked about a hero ____ no one had ever heard. A. of whom B. from whom C. about that D. who

14. In fact the Swede did not understand the three questions ____ were asked in French. A. where B. who C. in which D. which

15. Have you read the book ____ I lent to you? A. that B. whom C. when D. whose

16. Finally, the thief handed over everything ____ he had stolen to the police. A. that B. which C. whatever D. all

17. The foreign guests, ____ were government officials, were warmly welcomed at the airport. A. most of them B. most of that C. most of whom D. most of those

18. This is the very letter ____came last night. A. who B. which C. that D. as

19. I know only a little about this matter; you may ask ____ knows better than I. A. whoever B. whomever C. anyone D. the one

20. This is the school ____ we visited three days ago. A. where B. / C. when D. what

21. This is the factory ____ we worked a year ago. A. where B. that C. which
- 20 -

D. on which

22. Nearby were two canoes ____ they had come to the island.

A. which

B. in which

C. that

D. /

23. Jack is pleased with ____ you have given him and all ____ you have told him. A. that, what B. what, that C. which, what D. that, which

24. Do you work near the building ____ colour is yellow? A. that B. which C. its D. whose

25. In the dark street, there wasn’t a single person ____ she could turn for help. A. whom B. who C. to whom D. form whom

26. Is this school ____ we visited three years ago? A. the one B. which C. that D. where

27. Is this the school ____ we visited three years ago? A. the one B. where C. in which D. /

28, How many students are there in your class ____ homes are in the country? A. whose B. who C. whom D. which

29. Alice received an invitation from her boss, ____ came as a surprise. A. it B. which C. that D. he

30. The train was crowded and I had to get into a carriage ____ already seven other people. A. when there were B. which there were C. that there were D. where there were

31. I live in the house ____ windows face south. A. which B. whose C. where D. in that

32. ---- What game is popular with them? A. game they like it B. game they like

---- The ____ most is tennis. C. best game they like D. best game they like it

33. They stayed with me three weeks, ____ they drank all the wine I had. A. which B. which time C. during which time D. during which

34. The room ____ Mr White lives is not very large. A. that B. which C. where D. when

35. Don’t forget the day ____ you were received into the Youth League. A. when B. that C. at which D. where

36. I’ve finished writing the novel, ____ is to be published next month. A. that B. what C. which D. when

37. He returned home safe and sound after a fierce battle, ____ was unexpected. A. which B. as C. that
- 21 -

D. it

38. ____ we is known to all, English is not very difficult to learn.

A. What

B. As

C. That

D. Which

39. The old man had three sons, all of ____ died during World War Ⅱ. A. whose B. that C. whom D. who

40. I have bought two pens, ____ write well. A. none of which B. neither of which C. both of which D. all of which

41. Do you know the reason ____ she has changed her mind? A. why B. which C. for that D. of which

42. He failed in the exam, ____ proves that he wasn’t working hard enough. A. which B. what C. it D. that

43. During the week ____ he tried to collect materials for his article. A. following B. followed C. to follow D. that followed

44. ____ was expected, he succeeded in the exam. A. It B. Which C. As D. That

45. He studied hard and later became a well-known writer, ____ his father expected. A. that was what B. what was that C. and which was D. which was what

46. We should read such books ____ will make us better and wiser. A. when B. as C. whose D. what

47. You must show my wife the same respect ____ you show me. A. when B. as C. whose D. what

48. He is absent ____ is often the case. A. what B. which C. who D. as

49. It is the first time ____ I have come to your city. A. that B. which C. what D. when

50. Who ____ has the same idea as it will do it in this way. A. who B. that C. whom D. which

51. I shall never forget those years ____ I lived in the country with the farmers, ____ has a great effect on my life. A. that, which B. when, which C. which, that D. when, who

52. This is the only book ____ I can find. A. that B. which C. it D. with which

53. I don’t like ____ you speak to her. A. the way B. the way in that C. the way which
- 22 -

D. the way of which

54. That is one of those books that ____ worth reading. A. is B. are C. has D. have

55. This is the only one of the students whose handwriting ____ the best. A. is B. are C. has D. have

56. There was ____ to prevent the accident. A. something could do C. nothing we couldn’t do B. anything we could do D. nothing we could do

五:强调句、It 的用法、省略和插入语
练习一 1. My bike is missing. I can’t find ____ anywhere. A. one 2. ---- Who’s that? A. That’s B. ones C. it ---- ____ Professor Li. B. It’s C. He’s D. This’s D. that

3. ____ was Jane that I saw in the library this morning. A. It B. He C. She D. That

4. ---- Have you ever seen a whale alive? A. that B. it C. such

---- Yes, I’ve seen ____. D. one

5. The color of my coat is different from ____ of yours. A. this B. that C. it D. one

6. ____ will do you good to do some exercise every morning. A. It B. There C. Those D. You

7. We think ____ our duty to pay taxes to our government. A. that B. this C. its D. it

8. The climate of Shanghai is better than ____ of Nanjing. A. that B. it C. which D. what

9. ____ four years since I joined the Army. A. There was B. There is C. It was D. It is

10. How long ____ to finish the work? A. you’ll take B. you’ll take it C. will it take you D. will take you

11. It was through Xiao Li ____ I got to know Xiao Wang.
- 23 -

A. who

B. whom

C. how

D. that

12. It was in the rice fields ____ we had our league meeting. A. where B. that C. in which D. on which

13. It was on October 1st ____ new China was founded. A. which B. when C. as D. that

14. Was it because he was ill ____ he asked for leave? A. and B. that C. that’s D. so

15. Mary speaks in a low voice; ____ is difficult to know what she is saying. A. it B. that C. so D. she

16. It was ____ I met Mr Green in Shanghai. A. many years that B. many years before C. many years ago that D. many years when

17. ____ is not everybody ____ can draw so well. A. It, all B. It, that C. There, who D. There, that

18. So ____ that no fish can live in it. A. shallow is the lake B. the lake is shallow C. shallow the lake is D. is the lake shallow

练习二 1. ---- Won’t you have another try? A. Yes, I will B. Yes, I won’t ---- ____. C. Yes, I will have D. Yes, I won’t have

2. ---- I won’t do it any more. A. Why don’t

---- ____? C. Why not D. Why not do

B. Why don’t do it any more

3. ---- Do you think it will snow tomorrow? A. No, I don’t think

---- ____. D. I don’t think so

B. I don’t think C. No, I don’t so ---- ____.

4. ---- Will he fail in the exam? A. Don’t hope to

B. Let’s hope not C. Not hope so

D. Let’s hope not to

5. ____ usual, I have forgotten something. A. As B. As it is C. It’s D. That is

6. ____ she a man, she might be elected president. A. If B. Unless C. Was D. Were

7. ____ I had time, I would have played it again. A. If B. Unless C. Had
- 24 -

D. When

8. ____ it rain tomorrow, I’d stay at home. A. Should B. Would C. When D. If

9. I like sports and ____ my brother. A. so B. so does C. so is D. so likes

10. Francis, ____ born in Kentucky, lived and practised law in Missouri. A. was B. He was C. who is D. although

11. ---- Aren’t you the manager? A. don’t want

---- No, and I ____. D. don’t

B. don’t want to C. don’t want to be ---- No, but ____. C. I’m

12. ---- Have you fed the dog? A. I am

B. I’m just going to

D. I’m just going

13. Your performance in the driving test didn’t reach the required standard(标准) — ____, you failed. A. in the end B. after all C. in other words D. at the same time

14. How long ____ she would stay here? A. did she say B. she said C. did D. /

15. ____ could do such thing? A. Whom do you think B. Who do you think C. Do you think whom 练习三 1. John was ill. Have you heard about ____? A. this B. he C. it D. the one D. Did you think who

2. Hurry up! ____ getting darker and darker. A. The sky is B. It’s C. Weather is D. Time is

3. It’s the third time ____ I have been here. A. that B. when C. after D. who

4. It was simply for that reason ____ I wouldn’t tell him the truth. A. why B. which C. so D. that

5. Was it in the place ____ the last emperor died? A. where B. that C. which D. in which

6. ____ is no difference between A and B. A. It B. Where C. There D. What

7. It ____ Mike and Mary who helped the old man several days ago. A. was B. were C. are
- 25 -

D. had been

8. He said, “ ____ a long way to school. ____ a long way to go yet before we arrive.” A. It is, It is B. There is, There is C. There is, It is D. It is, There is

9. I don’t like ____ you speak to her. A. the way B. the way in that C. the way which D. the way of which

10. If you go to Xi’an, you’ll find the palaces there more magnificent than commonly ____. A. supposing B. suppose C. to suppose D. supposed

11. ____ is a fact that English is being accepted as an international language. A. There B. This C. That D. It

12. It was about 600 years ago ____ the first clock with a face and an hour hand was made. A. that B. until C. before D. when

13. It was not until 1920 ____ regular radio broadcast began. A. while B. which C. that ---- ____. D. since A. Yes, sit down please B.

14. ---- Do you mind my taking this seat? No, of course not C. Yes, take it please

D. No, you can’t take it --- Not at all. ____.

15. ---- I’ll be away on a business trip. Would you mind looking after my cat? A. I’ve no time B. I’d rather not C. I’d like it D. I’d be happy to

16. The boy wanted to ride his bicycle in the street, but his mother told him _____. A. not to B. not to do C. not do it D. do not to

17. It was not until she came to see us ____ her mother was ill in bed. A. when we knew B. that did we knew C. that we knew D. that did we know ---- I agree. Never again ____ here. C. I do shop D. shop I

18. ---- This store has such high prices. A. I will shop B. will I shop

19. ____ was his kindness that everyone praised him. A. It B. What C. So D. Such

20. ____, he would have passed the exam. A. If he were to study B. If he studied hard C. Had he studied hard D. Should he study hard

21. ---- David has made great progress recently. ---- ____, and ____. A. So he has, so have youB. So he has, so you have C. So has he, so have you D. So has he, so you have A. did they hear the news than

22. No sooner ____ they rushed out into the street.

B. did they hear the news when C. had they heard the news than D. had they heard the news when 23. He was unable to make such progress, ____. A. hard as he tried B. as hard he tried
- 26 -

C. hard he has tried

D. tried hard as he

六:状语从句
一、用横线划出下列句子中的状语从句,并指出是哪种状语从句: 1. Child as she is, she knows a lot of things. 2. The more I can do for the class, the happier I’ll be. 3. He talks as if (as though) he knew all about it. 4. He is such a good teacher that the students love and respect him. 5.I shall go to the park unless it rains. 6. No sooner had I got home than it began to rain. 7. Where there is water, there is life. 8. He studied hard so that he could catch up with his classmates. 9. Since you are very busy, I won't trouble you. 10. Even if (though) I fail. I’ll never lose heart. 11. Once you begin the work, you must continue. 12. I will find her wherever she may be. 13. Now that you've come, you'd better have dinner with us. 14. He was so excited that he couldn't fall asleep. 15. We must do everything as he tells us. 16. India is much bigger than Japan. 17. No matter when you come, you are warmly welcome. 18. As (So) long as you work hard, you can catch up with the other classmates. 二、用适当的连词填空: 1. Dr. Bethune (白求恩) came to China __________ he was fifty. 2. He began to work __________ he got there. 3. Let's begin our meeting __________everyone is here. 4. I like the English people, __________ I don't like their food. 5. __________ you go in China, you can see smiling faces. 6. He didn't come to the lecture, __________ he was very busy. 7. __________we had enough time, we walked to the cinema.
- 27 -

8. They will help you __________ you meet with difficulty. 9. _________ we came to the university, we have learnt quite a lot. 10.I didn't join them yesterday evening __________ I had to go to an important meeting. 11. We would try to get a car __________we could all travel together more easily. 12. She wouldn't forget her mother's birthday __________ she seldom wrote to her family. 13. We're doing everything we can to make things as easy for you ___________we can. 14. The meeting became so disorderly __________ the speaker had to shout the audience down. 15. He was angrier __________ ever before. 16. __________ you lock all the doors, he can still manage to get in. 17. The boy was so tired __________ he fell asleep on the bus. 18. Hard _________ he tried, he couldn’t force the door open. 三、选择填空: 1. I’ll let you know ____ he comes back. A. before B. because C. as soon as D. although

2. She will sing a song ____ she is asked. A. if B. unless C. for D. since

3. We will work ____ we are needed. A. whenever B. because C. since D. wherever

4. Read it aloud _____ the class can hear you. A. so that B. if C. when D. although

5._____ you go, don't forget your people. A. Whenever B. However C. Wherever D. Whichever

6. It is about ten years _____ I met you last. A. since B. for C. when D. as

7. They will never succeed, _____ hard they try. A. because B. however C. when D. since

8. _____ still half drunk, he made his way home. A. When B. Because C. Though D. As

9. _____ she was very tired, she went on working. A. As B. Although C. Even D. In spite of

10. Busy _____ he was, he tried his best to help you.
- 28 -

A. as

B. when

C. since

D. for

11. I learned a little Russian _____ I was at middle school. A. though B. although C. as if D. when

12. _____ we got to the station, the train had left already. A. If B. Unless C. Since D. When

13. _____ the rain stops, we' 11 set off for the station. A. Before B. Unless C. As soon as D. Though

14. She was _____ tired _____ she could not move an inch. A. so, that B. such, that C. very, that D. so, as

15. We didn’t go home _____ we finished the work. A. since B. until C. because D. though

16. I'll stay here _____ everyone else comes back. A. even if B. as though C. because D. until

17. Although it's raining, _____ are still working in the field. A. they B. but they C. and they D. so they

18. Speak to him slowly _____ he may understand you better. A. since B. so that C. for D. because

19. You'll miss the train ______ you hurry up. A. unless B. as C. if D. until

20. When you read the book, you' d better make a mark _____ you have any questions. A. at which B. at where C. the place D. where

21. We'd better hurry ______ it is getting dark. A. and B. but C. as D. unless

22. I didn' t manage to do it _____ you had explained how. A. until B. unless C. when D. before

23._____ he comes, we won't be able to go. A. Without B. Unless C. Except D. Even

24. I hurried _____ I wouldn't be late for class. A. since B. so that C. as if D. unless

25. _____ I catch a cold, I have pain in my back. A. Every time B. Though C. Even
- 29 -

D. Where

26. What's the matter _____ they still haven't answered the telegram?

A. when

B. that

C. though

D. however

27. Bring it nearer _____ I may see it better. A. although B. even though C. so that D. since

28. You may arrive in Beijing early _____ you mind taking the night train. A. that B. though C. unless D. if

29. Helen listened carefully _____ she might discover exactly what she needed. A. in that B. in order that C. in case D. even though

30. More people will eat out in restaurants _____ they do today. A. than B. when C. while D. as

31._____ hard she tries, she can hardly avoid making mistakes in her homework. A. Much B. However C. As D. Although

32. Poor _____ it may be, there is no place like home, _____ you may go. A. as; wherever B. though; whenever C. in spite of; when D. that; wherever 33. The child was __ immediately after supper. A. enough tired to go to bed C. so tired that he went to bed B. too tired to go to bed D. very tired, he went to bed

34. The history of nursing __ the history of man. A. as old as B. is old than C. that is as old as D. is as old as

35. _____ born in Chicago, the author was famous for his stories about New York. A. Since B. Once C. When D. Although

36._____ we stood at the top of the building, the people below were hardly visible. A. As B. Although C. Unless D. In spite of

37. Scarcely was George Washington in his teens _____ his father died. A. than B. as C. while D. when

38. _____ David goes, he is welcome. A. Whichever B. However C. Wherever D. Whatever

39. The house stood _____ there had been a rock. A. which B. at which C. when D. where

40. Small _____ it is, the pen is a most useful tool. A. because B. so C. if D. as

41. After the new technique was introduced, the factory produced _____ tractors in 1988 as the year before. A. as twice many B. as many twice C. twice as many D. twice many as
- 30 -

42. The piano in the other shop will be _____, but _____. A. cheaper; not as better C. cheaper; not as good B. more cheap; not as better D. more cheap; not as good

43. John plays football _____, if not better than, David. A. as well B. as well as C. so well D. so well as

44. Although he is considered a great writer, A. his works are not widely read C. however his works are not widely read 45. ___ the day went on, the weather got worse. A. With B. Since C. While D. As B. but his works are not widely read D. still his works are not widely read

46.—What was the party like? —Wonderful. It' s years _____ I enjoyed myself so much. A. after B. when C. before D. since

47. It was not _____ she took off her dark glasses _____ I realized she was a famous film star. A. when; that B. until; that C. until; when D. when; then

48. If we work with a strong will, we can overcome any difficulty, _____ great it is. A. what B. how C. however D. whatever

49. After the war, a new school building was put up _____ there had once been a theatre. A. that B. where C. which D. when

50._____, Mother will wait for him to have dinner together. A. However late is he C. However is he late B. However he is late D. However late he is

51. He will come to call on you the moment he ____ his painting. A. will finish B. finished C. has finished D. had finished

52. ____ difficult the task may be, we will try our best to complete it in time. A. No matter B. No wonder C. Though D. However

53. It was ____ that she couldn’t finish it by herself. A. so difficult a work B. such a difficult work C. so difficult work D. such difficult work

- 31 -

七:倒装句
1. Not until I began to work ____ how much time I had wasted. A. didn’t I realize B. did I realize C. I didn’t realize D. I realized

2. Only by practising a few hours every day ____ be able to master the language. A. you can B. can you C. you will D. will you

3. If you don’t go, neither ____. A. shall I B. do I C. I do D. I shall

4. No sooner ____ to the station ____ the train left. A. had I got, when B. I had got, than C. had I got, than D. did I get, when

5. ---- Your father is very strict with you. A. So he is B. So is he

---- ____. He never lets off a single mistake of ours C. He is so D. So does he

6. ____ today, he would get there by Sunday. A. Would he leave B. Was he leaving C. Were he to leave A. I have heard or have seen D. did I hear or see D. If he leave

7. Never in my life ____ such a thing. B. have I heard or seen

C. I have heard or seen ---- There ____.

8. ---- Here ____! Where is Xiao Liu? A. comes the bus, is he 9. ____ , I will not buy it. A. Much as do I like it

B. comes the bus, he is C. the bus comes, is he

D. the bus comes, he is

B. As much I like it

C. Much as I like it ---- ____. C. So it is with me

D. As I like it much

10. ---- I like football. I don’t like volleyball. A. So do I B. Neither do I

D. So is it with me

11._____ the expense, I _____ to Italy. A. If it were not, go C. Weren't it for, will go B. Were it not for, would go D. If it hadn t been, would have gone

12. So _____ in the darkness that he didn' t dare to move an inch. A. he was frightened B. was he frightened C. frightened he was D. frightened was he

13.—In modem times, girls like beautiful clothes. —Yes, _____ and boys. After all, our life has greatly improved. A. so do they; so do you B. so they do; so you do
- 32 -

C. so do they; so you do

D. so they do; so do you --- _____. D. So do we

14.—You have an English class every day except Sunday. A. So we have B. So we do C. So have we

15.1 wonder if your wife will go to the ball. If your wife _____, so _____ mine. A. does; will B.will; does C.will; would D.does; do

16. Only after I read the text over again _____ its main idea. A. that I knew B.did I knew C. 1 could know D. I did know

17.—You seem to have learned all the English words by heart. A.Sol do B.Sodol C. So I have D. So have 1

18. —I seldom watch TV, but listen to the radio a lot. A. So do I B. Neither do I C. I m the same D. So it is with me

19. So excited _____ that he couldn't say a word. A. he seemed B. did he seem C. was he seeming D. he did look

20. Jimmy was so nervous not a single word _____ down in the dictation. A. he wrote B. he was written C. did he write D. was he written

21. Little ______ when 1 took the trip where it would lead me. A. have I known B. had I known C. do 1 know — ____. D. did I know

22. —Have you ever seen anything like that before? A. No, I never have seen anything like that before B. No, never I have seen anything like that before C. No, never have 1 seen anything like that before D. No, I have seen anything like that before never

23. _____ , 1 would accept the invitation and go to the party. A. Were I you B. Was I you C. Had I been you D. Would 1 be you

24. You should work less _____. A. and neither should I 25. _____ and caught the mouse. A. Up the cat jumped B. The cat up jumped C. Up jumped the cat D. Jumped up the cat B. and so should I C. and nor should I D. and so I should

26. Not only _____ a promise, but also he kept it. A. did he make B. he made C. does he make D. has he made

27. His uncle is a worker and has been working in the factory for more than ten years. _____. A. So is his aunt B. So has his aunt C. So his aunt does
- 33 -

D. So it is with his aunt

28. Not once _____ their plan. A. did they change B. they changed C. changed they D. they did change

29.—Do you know Jim quarreled with his brother? A. nor don't I care B. nor do I care

—I don't know, and ______ . D. I don't care also

C. I don't care neither

30. Not until he arrived home _____ he find that this wallet had been stolen. A. did B. would C. when D. that — _____ such a big tree. C. Never have I seen D. I have seen never

31. —This is one of the oldest trees in the world. A. Never I have seen B. I haven't never seen

32. Nowhere else in the world _____ cheaper tailoring(裁缝业, 成衣业)than in Hong Kong. A. a tourist can find B. can a tourist find C. a tourist will find D. a tourist has found

33. _____ succeed in doing anything. A. Only by working hard we can C. Only we can by working hard B. By only working hard we can D. Only by working hard can we

34. _____ that we all went out, lying in the sun. A. So fine was the weather C. The weather was so fine was B. So was the fine weather D. So the weather was tine

35. ____ a nice man ____ that we all believe him. A. So; did he seem B. So; he seemed C. Such; he seemed D. Such; did he seem

36. —You seem to be an actor. A. So do I B. So am I

—_____. I have played many parts in a lot of films. C. So I do D. So I am

37. Not only ____ working hard, but also ____ very polite. A. the boy is; he is B. is the boy; he is C. the boy is; is he D. is the boy; is he

38. _____ , he never seems able to do the work beautifully. A. Try as he does B. As he tries C. Try as does he D. As try he does — _____. C. I can't neither D. Neither can I

39.—I cannot see the picture well from here. A. Neither can t I B. Neither I can

40.— You ought to have given them some advice A. So ought you B. So 1 ought C. So it was

— _____, but who cared what I asked? D. So I did

41. So carelessly _____ that he almost killed himself. A. he drives B. does he drive C. did he drive D. he drove

42. Little _____ about his own health though he was very ill. A. he cared B. did he care C. he cares
- 34 -

D. does he care

43. Well ____ know him and well ____ know me. A. I did; he did B. did I; he did C. did I; did he D. I did; did he

44. No sooner ____ they rushed out into the street. A. did they hear the news than C. had they heard the news than B. did they hear the news when D. had they heard the news when

45. Little wonder _____ up their hands in dismay. A. have some thrown B. some have thrown C. thrown some have D. have thrown some

46. _____ , he would have passed the exam. A. If he were to studyB. If he studied hard C. Had he studied hard D. Should he study hard 47. We were lucky enough, for no sooner _____ home _____ it rained. A. we returned; and C.did we return; when B. we had returned; when D. had we returned; than

48. So little _____ agree on the plan that they could not settle their difference. A. did they B. do they C. they did D. they did not

49. _____ he realized it was too late to return home. A. No sooner it grew dark than C. It was not until dark that B. Hardly did it grow dark when D. It was until dark that

八:动词时态和语态
1. When I saw Mary, she ______ on the piano. A. is playing B. plays C. was playing D. played

2. She ______ the door before she goes away. A. had locked B. is locking C. has locked. D. was locking.

3. A hunter is a man who ______ animals. A. catch B. catches C. will catch D. was catching

4. What _____ if I drink this? A. happens B. is happening C. will happen D. is happened

5. I will visit you if Father ______ me. A. let B. lets C. is letting D. will let

6. Look out! That tree _____ fall down. A. is going to B. will be C. shall
- 35 -

D. would

7. My uncle _____ to see me. He'll be here soon. A. comes B. is coming C. had come D. came

8. They can't leave until they _____ their work. A. did B. are doing C. have done D. has done

9. "Has he seen this film?" A. saw

" Yes. He ______ it several days ago. " C. had seen D. was seeing

B. has seen

10. Now Mike isn't here. He ______ Mr Green's. Perhaps he ______ back in a few minutes. A. went to; is coming C. has been to; will be B. has gone to; will come D. is going to; has come

11. That day he ._______ his clothes before he came to see me. A. has washed B. washed C. had been washing D. was washed I ______ for two hours and a half. B. have been writing it D. am writting it

12. I haven't finished my composition. A. have written it C. wrote it

13. I will take my daughter with me when I _____ ShangHai, A. go to B. will go to C. have been to D. have gone to

14. This bright girl ______ the truth in front of the enemy. A. didn't say B. couldn't speak to C. said D. didn't tell

15. The bridge which ______ last year looks really beautiful. A. was built B. built C. was set up " Next Monday. " C. did D. is going to D. had been built

16. " When ______ school begin?" A. has B. does

17. I will ______ here till you give me some money. A. leave B. not leave C. come D. return

18. I _____ here since I moved here. A. will work B. worked C. work D. have been working

19. Every time I _____ there, I will buy him something nice. A. went B. will go C. go D. have gone

20. It was said that his father ______. A. has died B. died. C. has been dead D. had died

21. We won't go unless you ______ soon. A. had come B. came C. will come
- 36 -

D. come

22._____six years since I began studying English. A. They have been B. it is C. It was D. There are

23. They ______ the Summer Palace three times. A. have gone to B. have been to C. have been in D. have gone into 24. "How long haven't we seen each other? ""Well, it _____ nearly two years since we ______ last. " A. is/have met B. was/had met C. is/met D. has been/had met

25. "Have you seen the art exhibition?" "No, _____ there. " A. it was not being held C. it had not held 26. Don't get off the bus until it ______. A. stop B. will stop C. stopped D. has stopped B. they didn't hold D. they were holding it

27. "Where ______ the recorder? I can't see it anywhere." "I _____ it right here. But now it's gone. " A. did you put/have put C. had you put/was putting B. have you put/put D. were you putting/have put

28. They asked me to have a drink with them. I said that it was 10 years since I ______ a good drink. A. had enjoyed B. was enjoying C. enjoyed D. had been enjoying

29. Don't come tonight. I would rather you _____ tomorrow. A. come 30. ______ you ______? A. Do/marry B. Have/married C. Have/been married D. Are/married B. came C. will come D. coming

31. When he ______ all the newspapers, he'll go home. A. sells B. has sold C. will have sold D. will be sold

32. "This cloth _____well and _____ long. ""Ok. I'll take it. " A. washes/lasts B. is washed/lasted C. washes/is lasted D. is washing/lasting

33. "Hurry up, you ______ on the phone. " "Oh, I'm coming. Thank you. " A. are wanted B. are being wanted C. want D. are wanting

34. I ______ see you, but I didn't, for I had no time. A. had wanted to B. has wanted to C. wanted D. was wanted

35. I ______ in Guang Zhou for six years by this October. A. have lived B. was living C. will be living D. shall have lived

36. By this time next year he ______ from the college. A. will be graduating B. should be graduating
- 37 -

C. will have graduated

D. is graduating

37. Our teacher told us that the earth _____ from west to east. A. turns B. turn C. has turned D. had turned

38. My brother _____ while he _____ his bicycle and hurt himself. A. fell/was riding C. had fallen/rode B. fell/were riding D. had fallen/was riding

39. Bill said he ____ twenty-one the next year. A. was going to be B. was about to be C. could be D. was to be

40. It is high time you _____ in bed now. A. are B. were C. will be D. would be

41. After a while an agreement _____. A. was arrived at B. was arrived in C. was arrived D. has been arrived

42. The air liner from Beijing _____ at 3:00 p.m. A. is about to arrive B. has arrived 43.______,that step is not safe! A. Look around B. Look up C. Look out D. Look down "No. I _____, but he wouldn't listen." C. tried/tried D. persuaded/persuaded C. arrives D. is going to arrive

44. "Have you _____ him to give up smoking?" A. persuaded/tried B. tried/persuaded

45. The research laboratory is going to ______ the new type of computer to use. A. take B. make C. put D. send

46. I don't know when he ______, but when he ______, I'll let you know. A. will come/comes B. comes/will come 47. How much do you think that vase _____? A. is cost B. used C. was paid for D. cost C. comes/comes D. will come/will come

48. I _____ that he would be able to leave tomorrow, but it's beginning to look diffcult. A. hope B. had hoped C. hoped D. am hoping

49. “Come on, Peter, I want to show you something.” “Oh, how nice of you, I _____ you _____ to bring me a gift.” A. never think/are going C. didn’t think/ are going B. never thought/ were going D. hadn’t thought/ were going

50. It’s a nice flat, but it _____ a proper bathroom. A. haven’t got B. hasn’t got C. wouldn’t get D. doesn’t have got
- 38 -

51. She had a shock when she heard the news, _____? A. hadn’t she B. didn’t she C. wouldn’t she D. won’t she

52. This liquid _____ the salt at room temperature. A. became mixed with C. mixes with B. was mixed by D. has been mixing by

53. An exhibition of paintings ____ at the museum next week. A. are to be held B. is to be held C. are holding D. will hold

54. I'm sorry, sir. Your recorder isn't ready yet. It _____ in the factory. A. is being repaired 55. Every possible means A. has tried B. is repaired C. has been repaired D. hasn't repaired

, but none prove successful. B. has been tried C. is being tried D. tried

56. _______ that they can pass the written exam this time. A. That is hoped B. It is hoped C. That hopes D. It hopes

57. My little sister has broken my watch. A. is broken B. has broken

---- My watch _____ by my little sister. C. have been broken D. has been broken

58. He was cleaning his room when I entered the house. ---- His room _____ by him when I entered the room. A. was being cleaned B. was cleaned C. was being cleaning D. has been cleaned

59. I shall have Finished reading the novel by dinner time. ---- This novel _____ reading (by me) by dinner time. A. will have finished . B. will has been finished D. will have been finished ----These three rooms ______ (by you). B. ought to kept clean D. ought to have been kept clean ---- A poem _____ (by you), _____ ? B. is about to be writing, isn’t it D. is about to be written, isn’t it ---- A note _____ to him (by her). C. had better be left D. had better been left

C. will have being finished 60. You ought to keep these three rooms clean. A. are oughted to keep clean C. ought to be kept clean 61. You are about to write a poem, aren't you? A. is about to be written, aren't you C. is about to be writing, aren't you 62. She had better leave a note to him. A. had better left

B. had be better left

63. He doesn't do his homework every day. A. doesn't be done B. aren't done

---- His homework ______ by him every day. C. don't be done
- 39 -

D. isn’t done

64. We must take care of our parents when they are old. A. must be taken care B. must be took cars

---- Our parents ______ when they are old. D. must be taken care of

C. must take care of

65. People look down upon him because he is a liar. A. is looked down B. is looked down upon

---- He _____ because he is a liar. C. looks down upon D. looks down

66. Father will give me a dictionary on my birthday. ---- A dictionary ______ me by Father on my birthday. A. shall be given to 67. We elected her leader. A. is elected leader B. will give ---- She by us. C. was elected leader D. leader was elected C. shall give to D. will be giving to

B. was leader elected

68. ---- People who live along this road receive their mail in these boxes. ---- Why are all of the______? A. grey painted mailboxes C. mailboxes painted grey 69. I saw him enter the room. A. is seen enter B. mailboxes grey painted D. painted grey mailboxes ---- He ______ the room. C. was seen to enter D. was seen enter

B. is seen to enter

70. The question asked by him is hard _____ . A. to answer B. to be answered C. to be answering D. for answer

71. How sweet the music ______! A. sounds to be B. is sounded C. is sounded to be D. sounds

72. In warm weather fruit and meat ______ long. A. don't keep B. cannot be kept C. are not kept D. are not keeping

73. He received a telegram ___ "Mother Sick." A. written B. said C. reading D. writing

74. The classroom ______ 30 feet long. A. measures B. is measured C. has D. has length

75. Do you remember ______ ? A. how it is done 76. to have been rich. A. They say B. It is said C. He is said D. That was said B. it how to be done C. How is it done by D. how to do

77. Mathematics is difficult ______. A. to learn B. for learning C. to be learned
- 40 -

D. of learning

78. My hair is so long that I must go to a barber's shop and______.

A. have to cut it 79. The pencil ______ well. A. writes

B. have it cut

C. get it to be cut

D. to cut it

B. is written

C. was written ---- Perhaps you need ______.

D. writing

80. ---- I can't see the blackboard very well. A. to examine your eyes C. to have examined your eyes 81. ---- Where is the coffee table? A. move B. moving

B. to have your eyes examined D. to be examined your eyes ---- Tom just had it ____ away. C. moved D. moves

82. Good medicine ______ to the mouth. A. tastes bitter 83. Which girl won the prize? B. tastes bitterly _____ B. Which girl was the prize won? D. By which girl was the prize won? ---- It was _____ by my father. C. given to us D. a gift for us C. is tasted bitter D. is tasted bitterly

A. By which girl is the prize won? C. By which girl did she win the prize? 84. --- Where did you get that handsome picture? A. given for us B. a gift to us

85. A young hen is ______ a chicken. A. named B. known C. spelled D. called

86. ---- How does Alma like her new work? A. can't satisfy B. isn't satisfied

---- She ______ with the hour. C. doesn't satisfy D. hasn't satisfied

87. ---- Why do you call your son Mouse? A. to call B. to be called

---- He wants ______ by the name. C. to be calling D. being called

88. His idea, though good, needs ______ out. A. being tried B. to try C. tried D. to be tried

89. The man living in the next door is known _____the police. A. with B. to C. by D. of

90. Cotton is first made ______ thread and then it was woven ______ cloth. A. up of, up of B. into, into C. of, of D. from, from

91. ______ here last night. A. Something strange was happened C. Something strange happened 92. ---- I'd like to buy that coat. A. it was sold B. Strange something was happened D. Strange something happened

---- I'm sorry, _____. C. it's been sold
- 41 -

B. it's selling

D. it had been sold

93. Gunpowder was discovered in the twelfth century, but_____. A. man did not put it to use in war two hundred years liter B. until two centuries more it was used in war C. not used in war until two hundred years later D. in war did not use it two hundred years afterwards 94. The five-year-old girl A. is looked by her parents. C. is being looked for D. has been looked

B. has looked for

九:动词词义辨析
1.I can hardly ____ the difference between the two words. A. point B.speak C.say D.tell

2.I ____ you will write me back soon. A. wish B.hope C.want D.need

3.I asked him to ____ me a few minutes so that I could have a word with him. A. spend B. spare C.save D. share

4. Father will not ____ us to touch anything in his room when he is away. A. have B.let C. agree D. allow

5.I learned to ____ a bicycle as a small boy. A. ride B. drive C. operate D.run

6.I can ____ you to the railway station in my car. A. send B.pick C.ride D.take

7.If no one ____ the phone at home, ring me at work. A. answers B. returns C. replies D. receives

8.1 don't know the restaurant, but it's____ to be quite a good one. A.said B.told C.spoken D.talked

9. These boxes are too heavy for your mother, you'd better____ them for her. A. bring B. carry C.take D. fetch

10. There was a fight in the street yesterday. Three people were seriously ____. A. hurt B. killed C. broken D.cut

11. Careless driving ____ a lot of highway accidents. A. affects B. gives C. causes
- 42 -

D. results

12. I've____my umbrella in the office and I'll have to fetch it. A. forgot B.left C. remained D.lost

13 .The doctor says a few days' rest in a quiet place will ____ you a lot of good. A. make B.do C.give D.get

14. His heart ____ fast when the teacher asked him a difficult question. A. beat B.hit C. jumped D.ran

15. The cooking chicken ____ very good. A. smells B. feels C. sounds D. tastes

16. Most children stay at home until they ____ school age. A. get B.come C. reach D. arrive

17. A single mistake here could ____ you your life. A. pay B.take C. spend D.cost

18. The boy works hard. I____ him to succeed in the exam. A. like B. expect C. think D.need

19. We ____ each other the best of luck in the examination. A. hoped B. wanted C. expected D. wished

20. I'm afraid Mr Brown isn't in. Would you like to____a message? A.give B.leave C.carry D.take

21. Do you know the girl ____ a red coat? A. dressed in B. had on C. wore D. put on

22. The assistant suggested Mary ____ the blue skirt. A. buying B. bought C. to buy D. could buy

23. Our teacher suggested Wang Lin ____ to America for further study. A. should send B. would be sent C. sending D.be sent

24. Old Mr Jackson insisted ____ to the Friendship Hospital. A. on being sent B. to send C. on sending D. being sent

25. The father insisted that their son Tom ____ clever enough to study music. A. be B. should be C.was D. would be

26.I ____ the television set for 1,500 yuan. A. bought B.paid C.cost D. spent

27.I ____ play football than basketball. A. would rather B. had better C. like better
- 43 -

D. prefer

28. - What are you doing? A.after B.at

- I'm looking____ the children. They should be back for lunch now. C.for D.up

29. The sports meet will be ____ till next week because of the bad weather. A. put off B. put away C. put up D. put down

30.I really don't want to go to the party, but I don't see how I can ____ it. A. get back from B. get out of C. get away D. get off

31. Readers can ____ quite well without knowing the exact meaning of each word. A. get over B. get in C; get along D. get through

32. Many foreigners ____ the Great Wall as the World's Seventh Wonder. A. look at B. look for C. look around D. look on

33.1 can' t hear clearly. Please ____ the radio ____ a little. A.tum;on B.tum;off C.tum;down D.tum;up

34. Thirty people were expected, but only twenty - four ____. A. turned in B. turned up C. turned to D. turn up

35. The child is running a high fever. We must____ a doctor at once. A. send in B. send out C. send for D. send up

36. I'm going to a pop concert with Tom. He'll ____ me at eight and we'll go there togethe; A. call for B. call in C. call on D. call up

37. It is often easier to make plans than it is to ____. A. carry on them B. carry out them C. carry them on D. carry them out

38. Your composition must be ____ after class. A. handed to B. handed out C. handed in D. handed over

39. A new school was ____ in the village last year. A. held up B. set up C. sent up -At 2 o'clock. C. take away D. take place D. brought up

40. - When did the plane ____? A. take off' B. take up

41. ____! There's danger ahead. A. Look at B.Look up C.Look on D.Look out

42.Let's____ to clean the house. It's too dirty. A.set about B.set out C.set off D.set down

43.I used to ____ my teacher when I was in Beijing. A. call in . B. call at C. call for
- 44 -

D. call on

44. He ____ from his family and settled down in America. A. broke away B. broke out C. broke up D. broke in

45. He had to ____ his father's business after his death, though he didn't really want to continue it. A. carry out B. pick up C. set up D. carry on

46. The robbers had no trouble in ____ the bank, but when they came out ,the police were waiting for them. A. breaking out B. breaking into C. breaking up D. breaking away from

47. Autumn is coming. The farmers are busy____ the crops in the fields. A. moving in B. sharing in C. handing in D. getting in

48. All the students ____ their holidays to take part in planting trees. A. gave out B. gave in C. gave up D. gave away

49. He was always the last to leave in order to clean up the workroom and ____ the tools. A. put away B. take away C. push aside D. look after

50.____ this article and tell me what you think of it. A. Look up B. Look on C. Look into D. Look through

十:动词的语气——虚拟语气
1. If I ____ where he lived, I ____ a note to him. A. knew, would C. know, would send B. had known, would have sent D. knew, would have sent

2. If they ____ earlier than expected, they ____ here now. A. had started, would be C. had started, would have been B. started, might be D. will start, might have been

3. I didn’t know his telephone number. ____ it, I ____ then. A. Had I known, would ring him up C. If I knew; would ring him up B. Should I know, would have rung him up D. Had I known; would have rung him up

4. Mary is ill today. If she _____ , she ____ absent from school. A. were not ill; wouldn' t be C. had been ill; should have been B. had been ill; wouldn't have been D. hadn't been ill; could be

5. Were I to do it, I ________ it some other way. A. will do B. would do C. would have done D. were to do

6. I ________ him the answer ________ possible, but I was so busy then.
- 45 -

A. could tell; if it had been C. should have told; had it been 7. Without your help, we________ so much. A. won ' t achieve C. don't achieve

B. must have told; were it D. should have told; should it be

B. didn ' t achieve D. wouldn't have achieved

8. You didn't take his advice. ________ his advice, you ________ such a mistake. A. Had you taken; wouldn't have made B. If you had taken; would make

C. Were you lo take; shouldn t have made D. Have you taken; won t have made 9. We wish we ____ what you did when we were at high school. A. did B. could have done C. have done D. should do

10. She wishes she ____ to the theatre last night. A. went B. would go C. had gone D. were going

11. Tom is very short now. His mother wishes that he ________ be tall when he grows up. A. could B. should C. would D. were able to

12. My sister advised me that I ________ accept the invitation. A. could B. must C. should D. might

13. He asks that he ________ an opportunity to explain why he’s refused to go there. A. is given B. must give C. should give D. be given

14. Do you think of Wang Fang's suggestion that he ________ Mr. Li to the party? A. will invite B. have invited C. is invited D. invite

15. I insisted that he ________ at once. A. be gone B. go C. would go D. might go

16. Li Ming insisted that he ________ anything at all. A. hadn ' t stolen B. shouldn ' t steal C. doesn ' t steal D. steal

17. It is quite natural that my coming late again ________ them very angry. A. had made B. would make C. makes D. make

18. He acted as if he ________ everything in the world. A. knew B. knows C. has known D. won't know

19. Read it aloud so that I ________ you clearly. A. may hear B. will hear C. hear D. have heard

20. They got up early in order that they ________ they first train. A. caught B. will catch
- 46 -

C. might catch

D. shall catch

21. I am sorry that he ________ in such poor health. A. are B. shall be C. were D. should be

22. That is a good book. You ________ it yesterday. A. could buy B. should buy C. should have bought D. bought

23. It is high time we ________ home. A. will go B. would go C. have gone D. went

24. I ' d rather that you ________ home. A. went B. have gone C. will go D. had gone

25. If only I _________ to the lecture! A. listen B. will listen C. am listening D. had listened

26. ---- If he_____ , he ______ that food. A. was warned; would not take C. would be warned; had not taken

---- Luckily he was sent to the hospital immediately. B. had been warned; would not have taken D. would have been warned; had not taken

27.I didn' t see your sister at the meeting. If she _________, she would have met my brother. A. has come B. did come C. came D. had come

28. Without electricity, human life ________ quite different today. A. is B. will be C. would have been D. would be

29. He ________ you more help, even though he was very busy. A. might have given B. might give C. may have given D. may give

30. If city noises _______ from increasing, people _______ shout to be heard even at the dinner table 20 years from now. A. are not kept; will have to C. do not keep; will have to B. are not kept; have to D. do not keep; have to

31. Mike's father, as well as his mother, insisted that he ________ home. A. stayed B. could stay C. has stayed D. stay

32. Mr. Smith insisted that he ________ the work all. A. had done B. have done C. did D. so

33. Jane would never have gone to the party ________ that Mary would come to see her. A. has she known B. had she known C'. if she know D. if she has known

34. If you had enough money, what ________ ? A. will you buy B. would you buy C. would you have bought
- 47 -

D. will you have bought

35. If you ________ that film late last night, you wouldn't be so sleepy.

A. didn't see

B. haven't seen

C. wouldn’t have seen

D. hadn’t seen

36. Our monitor requested that ________. A. all the class studied more carefully the problem B. the problem was more carefully studied C. with great care the problem could be studied D. all the class study the problem more carefully 37. ---- Would you have called her up had it been possible? ---- Yes, but I ________. busy doing my homework.. A. was B. were C. had been D. would be

38. His tired face suggested that he ________ really tired after the long walk. A. had been B. was C. be D. should be

39. It is important that we ________. A. shall close the window before we leave C. must close the window before we leave B. will close the window before we leave D. close the window before we leave

40. I didn't know his telephone number, otherwise I ______ him. A. had telephoned B. would telephone C. would have telephoned D. telephone

十一:助动词与情态动词
1. If they _________ to do this work, he might do it some other way. A. were B. should C. will D. can

2. I was told yesterday that the company _________ me to Rome next week for a business conference. A. should have sent 3. Let's take a walk, ________? B. were going to send A. will we C. should be sending B. don't we C. do we D. should send D. shall we

4. He was a good swimmer so he _________ swim to the river bank when the boat sank. A. could B. might C. should D. was able to

5. I went to the doctor's yesterday, I had to wait for half an hour before he ________ see me. A. can B. may C. might D. could ---- No, it ________ not be mine. It ________ be his. C. Can, may, must D. Must, can, may

6. ---- _________ this book be yours? A. Can, must, may

B. May, might, must

7. "We didn't see him at the lecture yesterday. " A. mustn't attend B. can't have attended

"He _________ it. " C. would have not attended
- 48 -

D. needed have attended

8. They _________ the plane, or perhaps they have been prevented from coming for some reason. A. can have missed B. may have missed C. can have lost D. may have lost

9. Since the ground is white, it _________ last night. A. had snowed B. must have snowed C. must be snowing D. must have been snowing

10. You must be fifty, ________? A. mustn't you B. needn't you C. aren't you D. mnyn't you

11. You must have seen him off yesterday, _________? A. haven't you B. didn't you C. mustn't you ---- No .it _________ be. C. can D. was able to D. needn't you

12. ---- That must be a mistake. A. can't B. isn't able to

13. He had known the matter before you told him, so you _________ have told it to him. A. mustn't B. can't C. needn't D. shouldn't

14. How ________ so? A. dare you to say B. dare you say C. do you dare say D. dare to say

15. You are their teacher. You _________ care of them. A. should to take B. might to take C. ought to take D. need to take

16. She is studying medical science now but she _________ a lawyer. A. used to be B. would be C. were D. had been

17. If you were in an English-speaking country, you, too, _________ English every day. A. will be used to speak C. must be used to speak B. will be used to speaking D. would be used to speaking

18. I did not call to make my airline reservation (预订) but I _________. A. should have B, may have C. must have D. shall have

19. As a girl, she _________ get up at six every day. A. would B. will C. might D. should

20. Don't you remember that we _________ to the cinema tonight? A. would go B. go C. are going D. will be gone

21. ---- Shall I tell John about it? A. needn't B. wouldn't

---- No, you _________. I've told him already. C. mustn't “__________”. C. No, please
- 49 -

D. shouldn't

22. "Would you mind if I open the window?" A. I don't like it B. Yes .please

D. No. I'm sorry

23. "Would you tell me something about the affair?"

“__________”.

A. Yes .please 24. M:________?

B. All right

C. Not at all

D. I do

T:I'd love to, but I'm afraid I have no time." M:0h, no. You'll surely come over. T: It's very nice of you. But I'm sorry I have to go to a meeting. A. Do you have lunch out in a restaurant C. Did you go to see the film 25. "You ought to have come here ten minutes ago?" A. ought to B. ought to have C. ought "Yes, ___________. " C. I'll like to D. I would B. Shall I have you with me at my birthday D. Have you enjoyed yourself at the party "Yes, I _________. " D. have ought to

26. "Would you like to go out for a walk?" A. I'd like to B. I'd like

27. ________ you succeed ! A. Can B. May C. Must D. Will

28. Did he need ________ then? A. leave B. to leave C. leaving D. left

29. Do you think if he dares _________ in public. A. speak B. speaking C. to speak D. spoken

30. He ________ eating American food since he came here. A. used to B. has been used C. has been used to D. was used to

31. A computer ________ think for itself; it ________ be told what to do. A. may not, must B. mustn't, might C. shouldn't, could "Not at all. " D. Would D. can't, must

32. "________ you mind my opening the window?" A. Shall B. Should C. Will

33.1 didn't hear the phone. I _________ asleep. A. must be B. must have been C. should have been D. could have been

34. You _________ me about it earlier, but you didn't. A. should have told B. would have told C. must have told D. should tell

35. The teacher told the students that they ________ keep silent in class all the time. A. ought to not B. ought not to C. ought not to have D. can't

36. "May I go now?" "No, you ________. " A. mustn't B. needn't C. mightn't
- 50 -

D. won't

37. You _________ do the exercise if you don't want to.

A. may not

B. can't

C. mustn't

D. needn't

38. You _________ pay more attention to your spelling next time. A. would B. should C. will D. shall

39. The girl _________ out alone at night. A. dare not go B. dare not to go C. dares not go D. does not dare go

40. There ________ be a lot of small houses on both sides of the street. A. used to B. get used to C. would D. did use to

十二:非谓语动词(一)——动词不定式
1. ---- Can you ride a horse? A. for learning it ---- No, I never had the chance ____. B. for learning how C. how to learn it D. to learn how

2. Paul said, "Give me a chair _____." A. to sit B. sit C. sit on D. to sit on

3. I ran too fast ______ where I was going. A. to notice B. for me to notice C. to notice for me D. and notice

4. ---- Have you enjoyed your visit here? A. for leaving B.of leaving

---- Yes, I'll be very sorry______ . C. to leave D. with leaving

5. ---- I'll help you whenever you need me. A. you helping B. that you will help

---- Good. I'd like _____me tomorrow. C. you to help D. that you help

6. ---- I didn't hear you come in last night. A. not be B. not to be

---- That's good. We tried_____ noisy. C. to be not D. to not be

7. Because of air pollution being greatly reduced, this city is still ______. A. a good place which to be lived in C. a good place to live in 8. ---- Why was the official meeting called? A. Select 9. ---- Where did he go? A. to buy pencils B. Selecting B. lived as a good place D. living in as a good place ---- ______ new officers. C. To select D. For selecting

---- He went to another store ______. B. for buying pencils C. buy pencils D. buying pencils

10. ---- My baby has a heart trouble. A. in treating B. treating

---- Did the doctor find it difficult ______ ? C. for treating ---- Yes, and ______.
- 51 -

D. to treat

11. ---- Did the judge ask you many questions?

A. they were difficult to be answered C. they were difficult to answer 12. That beggar seems _____ anything yesterday. A. not to have eaten B. not to eat

B. to answer them was to be difficult D. they had difficulty in answering

C. didn't eat

D. to not have eaten

13. The lost child desired nothing but _____ home. A. go 14.That box is____. A. too heavy for me to carry C. so heavy for me to carry 15. Would you be ______ to do me a favour, please? A. so kind as . B. too kind C. as kind as D. enough kind B. too heavy for me to carry it D. very heavy for me to carry B. to go C. going . D. went

16. To learn to speak English well,_____. A. much practice is needed C. much practice is needed by one B. one needs much practice D. one is needed much practice

17. Tom kept quiet about the accident ______ lose his job. A. so not as to B. so as not to C. so as to not D. not so as to

18. Last summer I took a course on ______ . A. how to make dresses C. how to be made dresses 19. The house is not large enough ____ . A. to live in 20. Nobody likes ______. A. to speak ill of B. to be spoken ill of C. speaking ill of D. spoken ill of B. to be lived in C. to live D. for living B. how dresses be made D. how dresses to be made

21. I know him ______ a good football player while in college. A. to have been 22. I was surprised______. A. watching him to eat so quickly C. watching him eat so quickly 23. Mr. White was seen ______ the Palace Museum. A. enter B. to enter C. entered D. to entering B. watch him eat so quickly D. to watch him eat so quickly B. to be C. was D. had been

24. I saw Mary ____ the house. A. open the door and go into B. to open the door and to go into
- 52 -

C. open the door and to go into 25. Paul does nothing but _____ all day long. A. play B. to play

D. open the door and went into

C. playing

D. played

26. Now we could not do anything but ______ for him here. A. waited B. waiting C. to wait D. wait

27. I don't know her and I don't ______ . A. want B. want to C. want it D. to want

28. ---- Go to the theatre with me, will you? A. to B. too

---- I should like ______, but I don't have time. C. to do D. to go to

29. To play fair is as important as ______. A. to play well B. play well C. we play well D. playing well

30. It is the greatest happiness on earth ______. A. loving and to be loved C. to love and to be loved 31. _____ is better to love than _____ . A. That, to be loved B. That, be loved C. It, be loved D. It, to be loved B. to love and being loved D. love and be loved

32. It's very foolish _____ it? A. for you to say B. of you to say C. with you saying D. in your saying

33. It ______ me two hours to find your new house. A. cost B. took C. spent D. used

34. We did not expect our offer _____ so quickly. A. rejected B. to reject . C. to be rejected D. rejecting

35. He told her ______ there at once. A. get B. gets C. should get D. to get

36. We all think it most foolish ______ this mistake. A. for you making B. of you to make C. you to make D. for you to make

37. I really don't know ____ . A. to swim B. how to swim C. to swim how D. how swim

38. ---- What do you think about English? A. speaking B. to be spoken

---- It's a difficult language _____. C. to speak D. spoken

- 53 -

十三:非谓语动词(二)——动词-ing 形式
1. Alien said that his trip was _______. A. interested B. interest C. interesting D. of interest

2. We can't understand ______ a decision until it is too late. A. him to postpone to make C. him to postpone making 3. I couldn't understand ______ at the poor child. A. you to laugh B. you laugh C. why laugh D. you laughing B. his postponing to make D. his postponing making

4. It's no use______ with him. You might as well ______ with a stone wall. A. arguing, argue B. to argue, arguing C. arguing, arguing D. to argue, argue

5. It is no good ______ today's work for tomorrow. A. to leave B. leaving C. that you leave D. leave

6. The old man's ______ pity on the snake led to his own death. A. take B. taking C. being taken D. have

7. It's very kind ______ you ______ say so. A. of, to B. for, to C. to, to D. of, /

8. Some people's greatest pleasure is ______ . A. fishing B. to fish C. to be fish D. being fishing

9. Remember ______ the book, when you have finished it. A. putting back B. having put back C. to put back D. will put back

10. You didn't hear us come back last night. That's good. We tried ______ noisy. A. to not be B. not to be C. being not D. not being

11. Though he failed, he tried _______ it again and again. A. to do B. doing C. do D. done.

12. You'll regret ______ those words. You may hurt her feelings. A. say B. to say C. having said D. to have said

13. You can keep the book until you ______ . A. have finished reading C. will finish reading B. finish to read D. have finished to read

14. We are looking forward to ______ another chance ______ it again.
- 54 -

A. be given, to try

B. give, to try

.C. giving, trying

D. having, to try

15. Most of the students enjoy_____ stamps. A. collect B. to collect C. collecting D. collected

16. Excuse me for _____ in without ______. A. coming, asking B. coming, being asked C. to come, asking D. to come, being asked

17. People couldn't help ______ the foolish girl. A. laugh at B. to laugh at C. laughing at D. laughing :

18. "What do you think of the book?" A. to read 19. "I usually go there by train." A. to try going 20. I was too excited ______ . A. speak B. to speak

"Oh. excellent, it's worth _______ a second time." C. reading D. being read

B. to be read

"Why not ______ by boat for a change?" B. trying to go C. to try and go D. try going

C. not to speak

D. speaking

21. Charles Babbage is generally considered ______ the first computer. A. to invent B. inventing C. to have invented D. having invented

22. It is no use _____to come now. He is busy. A. ask him B. to ask him C. that you ask him D. asking him

23. The murder was brought in, with his hands _______ behind his back. A. being tied B. having tied C. to be tied D. tied

24. Mrs Smith warned her daughter ____ after drinking. A. never to drive B. to never drive C. never driving D. never drive.

25. The computer centre, ______ last year is very popular among the students in this school. A. open B. opening C. having opened D. opened.

26. Do you know the boy _______ under the big tree? A. lay B. lain C. laying D. lying

27. Most of the artists ______ to the party 'were from South Africa. A. invited B. to invite C. being invited D. had been invited

28. English is a language ______ in many countries. A. spoken 29. "Can you read?" Mary said A. angrily, pointing B. speaking to the notice. C. angrily, pointed
- 55 -

C. be spoken

D. to speak

B. and point angrily

D. and angrily pointing

30. There was a terrible noise _______ the sudden burst of Tight.

A. followed

B. following

C. to be followed

D. being followed

31. ____ more attention, the trees could have grown better. A. Given B. To give C. Giving D. Having given

32. _____their students, the famous teacher came into the hall. A. Followed C. Being followed 33. Your flat needs _____ . Would you like me A. to clean, to do B. Followed by D. Having been followed it for you? D. to be cleaned, doing

B. cleaning, doing C. cleaning, to do

34. Does your new secretary ____ short hand? A. know to take B. know how to take C. know how take D. know how taking

35. Tommy had his big brother _____ his shoes for him. A. to tie B. tie C. tied D. tying

36. Would you please ______ write on the textbooks? A. don't B. not to C. not D. to not

37. I'd ______ the operation unless it is absolutely necessary. A. rather not have B. rather not to have C. not rather had D. rather not having

38. Your mother and I are looking forward________ you. A. of seeing B. for seeing C. to see D. to seeing

39. The girl couldn't_____ how red his face was. A. help to notice B. be helping to notice C. be helping noticing D. help noticing

40. Excuse me, but it is time to have your temperature ______. A. taking B. to take C. take D. taken

十四:非谓语动词(三)——过去分词
1. There is no question of _____ able to finish it himself. A. Tom was B. Tom's being C. Tom's be D. Tom is

2. The new shopping center _____ now will be put into use by the end of this year. A. built 3. "Have you had supper?" A. are being cooked B. be built C. being built D. to be built

"Not yet. The meal_____." B. is being cooked C. is cooked D. are cooked

4. "I'm glad ______ you here in the hotel."

"It's my great pleasure to have you ______ us."
- 56 -

A. meeting, to

B. to have met, with

C. having met, among

D. to meet, of

5. I'm afraid I can't make myself _____ in English. A. understanding B. understand C. to be understood D. understood

6. Although in a hurry, Wilson ______. A. couldn't stop walking C. stopped to help the stranger 7. Janet is easy _____. A. for getting along with C. to get along with 8. Don't forget ______ the light when you leave. A. turn off B. to turn off C. turning off D. turned off B. by getting along with D. got along with B. couldn't help the stranger D. didn't answer the stranger

9. The mother is very glad; her baby is beginning ______. A. understanding what she means C. to understand what she means 10. I think this story is _____ . A. worth being read B. worth reading C. worth to read D. worth of reading B. to understand that she meant D. noticing what she means ,

11. This scientist is a man ______ praise. A. worth to B. worthy to be C. worthy of D. worth

12. I don't want ______ any more trouble, you see? A. there being B. it to be C. it being D. there to be

13. When she returned home, she found the window open and something ______. A. stealing B. missed C. stolen D. to steal

14. Strictly _____, it isn't worth the price you are asking. A. to speak B. speaking C. speak D. spoken

15. Time ______, they'll come here to watch us ______ football. A. permitted, playing B. permitted, to play 16. The man was seen _____ into the courtyard. A, stealing B. stolen C. be stealing D. had stolen C. permitting, play D. permitting, to play

17. Bob should love _____ to the party tomorrow evening. A. taking B. to be taken C. to take D. being taken

18. Tom had no choice but _____ the classroom with his classmates. A. to clean B. clean
- 57 -

C. cleaning

D. cleans

19. Mr. Brown said that his car needed A. to be repaired B. being repaired C. be repairing D. to repair

20. The old man didn't know whether to sell the car or____ . A. being kept for later use C. to keep it for later use B. kept for later use D. to be kept it for later use

21. The noise of the desks _____ could be heard in the next classroom. A. being opened and closed C. having been opened and closed B. opened and closed D. to be opened and closed

22. I remember _____ someone ____ the umbrella away. A. to see, take C. to see, to take 23. She was noticed ______ the shop. A. to enter B. enter C. having entered D. entered B. having seen, to take D. having seen, take

24. I couldn't help _____ when I heard the joke. A. being laughed 25._____, she burst into tears. A. Deeply moved C. As she deeply moved 26. The problem requires ______. A. studying with great care C. to be studied without carelessness B. to study carefully D. taking great care of studying it . D. Writing B. Deeply moving D. As she was deeply moving B. laughing C. to be laughing D. to laugh

27. _____ carelessly, the boy made mistakes here and there. A. being written B. Wrote C. Write

28. He would rather ______ his parents with their housework than _____ out to play games. A. to help, to go B. help, go C. help, to go D. to help, go

29. The boy had his leg _____ while ____ football. A. broken, playing B. break, play 30. Having finished the work,_____. C. broken, played D. broke, was playing

A. it was almost six o'clock

B. a postman came and delivered the evening paper and some letters C. supper had been already prepared 31. He is ill. He has kept_____. A. coughing all along
- 58 -

D. we had a rest and then had supper

B. to cough at night

C. cough since yesterday 32. It is no use ____ without _____. A. to talk, doing C. talking, doing 33. "I usually go there by boat." A. try going

D. being coughed day and night

B. taking, being done D. being talked, being to do "Why not _____ by train for a change?" B. to try going C. trying to go D. to try and go

34._____, she felt quite shy at the party. A. As she a stranger C. According to a stranger B. Being a stranger D. She like a stranger

35. Every morning he gets up early and practises ______ and then _____ to school. A. to read English, go C. reading English, goes B. reading English, going D. of reading English, goes

36. While _____ football on tin playground, I found 'my keys ______. A. playing, lost , B. play, losing C. played, being lost D. having played, lost

37. ____ the same mistakes again made his parents very angry. A. His having made B. He has made C. He had making D. Him making

38. Dick made it ______ to all his friends. A. to know B. known C. know D. knowing

39. Anna spends one hour a day _____ spoken English. A. practise B. to practise C. on practising D. in practising

40. No one was surprised at _____ the examination. A. he passing B. his pass C. him pass D. his passing

41. Although swimming is his favourite sport, yet he doesn't like _____ today. A. to swim B. swimming C. swim D. to have swim

42. She sat at the desk and set about _____ a letter to her friend. A. to write B. writing C. write D. written

43. This soup is cold; it needs _____. A. to heat B. to be heated C. being hot D. heated

44. I went ______a balloon but I didn't see anyone _____ balloons. A. to buy, to sell B. to buy, selling C. buying, selling D. buying, to sell

45. Anna is often heard ______songs in her room. A. sung B. singing
- 59 -

C. sing

D. to sing

46. The more you practise ______ English, the better your _____ English will be. A. to speak, speaking B. speaking, spoken C. spoken, spoken D. spoken, speaking

十五:形容词和副词
1. John has three sisters. Mary is the ___ of the three. (MET88) A. most cleverest B. more clever C. cleverest D. cleverer

2. The students are___ young people between the age of sixteen and twenty. (MET88) A. most B. almost C. mostly D. at most

3. She told us ___story that we all forgot about the time. (MET88) A. such an interesting C. so an interesting B. such interesting a D. a so interesting

4. It is impossible for so___ workers to do so work in a single day. (MET88) A. few, much B. few, many C. little, much D. little, many

5. The horse is getting old and can't run ___ it did. (MET88) A. as faster as B. so fast than C. so fast as D. as fast as

6. The story sounds___ . (MET89) A. to be true B. as true C. being true D. true

7. I'd been expecting ___ letters the whole morning, but there weren't ___ for me. (MET89) A. some; any B. many; a few C. some; one D. a few; none

8. This year they have produced ___ grain ___ they did last year. (MET89) A. as less; as B. as few; as C. less; than D. fewer; than

9. After the new technique was introduced, the factory produced ___ tractors in 1988 as the year before. (MET90) A. as twice many C. twice as many B. as many twice D. twice many as

10. The pianos in the other shop will be , but______ . (MET90) A. cheaper; not as better C. cheaper; not as good 11. ---Can I help you? ---Well, I'm afraid the box is___ heavy for you, but thank you all the same. (MET90) A. so B. much C. very D. too
- 60 -

B. more cheaper; not as better D. more cheap; not as good

12.---Excuse me, is this Mr. Brown's office? ---I'm sorry, but Mr. Brown ___ works here. He left about three weeks ago. (MET90) A. not now B. no more C. not still D. no longer

13. If we had followed his plan, we could have done the job better with ___ money and ___ people. (MET90) A. less; less B. fewer; fewer C. less; fewer D. fewer; less

14. Oh, John. ___ you gave me! (MET90) A. How a pleasant surprise C. What a pleasant surprise B. How pleasant surprise D. What pleasant surprise

15. ---How did you find your visit to museum? ---I thoroughly enjoyed it. It was ___ than I expected. (MET91) A. far more interesting C. so more interesting B. even much interesting D. a lot much interesting

16. Canada is larger than ___ country in Asia. (NMET91) A. any B. any other C. other D. another

17. Those oranges taste___ . (MET91) A. good B. well C. to be good D. to be well

18. The experiment was ___ easier than we had expected. (NMET91) A. more B. much more C. much D. more much

19. ___ food you've cooked! (NMET91 ) A. How a nice C. How nice B. What a nice D. What nice

20. Go and get your coat. It's ___ you left it. (MET92) A. there B. where C. there where D. where there

21. John was so sleepy that he could hardly keep his eyes___ . (MET92) A. open B. to be opened C. to open D. opening

22. ---Are you feeling ___? ---Yes, I' m fine now. (NMET92) A. any well B. any better C. quite good D. quite better

23. Which is___ country, Canada or Australia? (MET92) A. a large B. larger C. a larger D. the larger

24. ---Will you give this message to Mr. White, please? ---Sorry, I can't. He ___. (MET92)
- 61 -

A. doesn't any more work here C. doesn't work any more here

B. doesn't any longer here work D. doesn't work here any longer

25. How can you finish the drawing? (MET92) A. often B. soon C. long D. rapid

26. ___ terrible weather we've been having these days! (MET92) A. How a B. What a C. How D. What (MET93) D. quicker

27. It takes a long time to go there by train. It's___ by road. A. quick B. the quickest C. much quick

28. ___ from Beijing to London! (MET93) A. How long way it is C. How long way is it B. What a long way is it D. What a long way it is

29. She doesn't speak___ her friends, but her written work is excellent. (MET93) A. as well as B. as often as C. so much as D. as good as

30. ---Mum, I think I'm___ to get back to school. ---Not really, My dear. You'd better stay at home for another day or two. (NMET93) A. so well B. so good C. well enough D. good enough

31. ---If you don't like the red coat, take the blue one. ---OK, but do you have size___ in blue? This one's a bit tight for me. (NMET93) A. a big B. a bigger C. the big D. the bigger

32. John plays footbal___ , if not better than, Davi. (NMET94) A. as well B. as well as C. so well D. so well as

33. We all write___ ,even when there's net much to say. (NMET94) A. now and then B. by and by C. step by step D. more or less

34. ---Do you remember ___ he came? ---Yes I do, he came by car. (NMET94) A. how B. when C. that D. if

35. If there were no examinations, we should have ___at school. (NMET94) A. the happiest time C. much happiest time B. a more happier time D. a much happier time

36. ---Have you finished your report yet? ---No, I'll finish in___ ten minutes. (NMET95) A. another B. other C. more D. less
- 62 -

37. ---I'd like ___ information about the management of your hotel, please. ---Well, you could have ___ word with the manager. He might be helpful. (NMET95) A. some; a B. an; some C. some; some D. an; a

38. If we work with a strong will, we can overcome any difficulty,___ great it is. (NMET95) A. what B. how C. however D. whatever

39. We decided not to climb the mountains because it was raining ____. (NMET96) A. badly B. hardly C. strongly D. heavily

40. How beautifully she sings! I have never heard ___. (NMET96) A. the better voice C. the best voice B. a good voice D. a better voice

41. Tony is going camping with ___ boys. (NMET93) A. little two other C. two other little B. two little other D. little other two

42. ---How was your recent visit to Qingdao? (NMET95) ---It was great. We visited some friends, and spent ___the days at the seaside. A. few last sunny C. last sunny few B. last few sunny D. few sunny last

43. Can you believe that in ___ a rich country there should be _ many poor people? (MET95) A. such; such B. such; so C. so; so D. so; such

44. Wait till you are more___ .It's better to be sure than sorry. (NMET97) A. inspired B. satisfied C. calm D. certain

45. Professor White has written some short stories, but he is ___ known for his plays. (NMET98) A. the best B. more C. better D. the most

46.___ to take this adventure course will certainly learn a lot of useful skills. (NMET2000 ) A. Brave enough students C. Students brave enough B. Enough brave students D. Students enough brave

47. It's always difficult being in a foreign country, ___ if you don't speak the language. (NMET2000 ) A. extremely B. naturally C. basically D. especially

48. I am surprised that you should have been fooled by such a (an) ___ trick. (2001 春招) A. ordinary B. easy C. smart D. simple

49. It is generally believed that teaching is___ it is a science. (NMET2001) A. an art much as B. much an art as
- 63 -

C. as an art much as

D. as much an art as

50.---I'm very ___with my own cooking. It looks nice and smells delicious. ---Mm, it does have a ___smell. (2002 春招) A. pleasant; pleased C. pleasant; pleasant B. pleased; pleased D. pleased; pleasant

51.Boris has brains. In fact ,I doubt whether anyone in the class has ___IQ. A. a high B. a higher C. the higher D. the highest

十六:代词
一、强化训练: 1. New English-Chinese Dictionary has been republished several times,_____ more up to date than the last edition. A. any B. everyone C. either D. each

2. After paying 1,000 dollars_____ ,you'll all become full members of our club. A. each B. all C. every D. both

3._____ was her cruelty that we all hated her. A. It B. What C. That D. Such

4. Mary has been ill in bed for a week. I wonder if she is _____ better now. A. much B. some C. any D. very

5. -Which of these two ties will you take? A. one B. other

-I don't like these. Do you have any_____ ? C. ones D. others

6. I' d rather ride a bike as bike riding has _____ of the trouble of taking buses. A. much B. all C. neither D. none

7. I need some blue ink today but there is _____ at hand. A. not B. nothing C. a little D. none

8. I found the very watch of mine _____ I had left _____ . A. where, it B. that, it C. which, one D. where, one

9. I haven't got time to get the tickets. Who's going to ____? A. do so B. do it C. buy it D. do them It can't be better than _____of him. D. her
- 64 -

10. -Jack certainly has a high opinion of Susan. A. hers B. she C. that

11. -Shall we introduce ____ fire-fighting equipment from abroad? A. other B. a few more C. another D. some other

-Go ahead, if necessary.

12. -How about the price of these refrigerators? at the other stores. A. others B. it C. that

-They are equal in price to, if not cheaper than,_____

D. the ones -So do I.

13. -I dislike _____ when others laugh at me in public or speak ill of me behind. A. them B. those C. it D. that

14. -Which do you prefer, classical music or pop music? A. Either B. Both C. None

-_____. I prefer folk music. D. Neither

15. Why don' t you trust and use old Tom? He is still as strong as _____ in the team. A. nobody B. anybody else C. everybody D. somebody else

16. -Are the new methods taking any effect? A. few B. more

-Yes,_____ articles are stolen from our supermarket. C. some D. none

17. During the meeting a young man cried out suddenly and threw his notebook at the chairman,_____ brought the room to disorder. A. it B. and which C. and that D. this

18. I've just seen no more than one copy of Gone with the Wind in the bookshop opposite. Tom, go and buy_____ back. A. one B. any C. it D. some

19. -Do you have _____ at home now? A. nothing B. everything

-No, we still have to get scores of eggs and some vegetables. C. anything D. something

20. Nancy is expecting another baby and hopes _____ will be a boy. A. he B. that C. it D. there

21. Surely it's _____ with the big nose you mean, not ____! A. he, I B. him, me C. him, I D. he, me

22. The temperature can fall to –30℃. _____ is,30°C below freezing point. A. Which B. It C. That D. This

23. -The exam was easy, wasn't it? A. somebody B. everybody

-Yes, but I don' t think _____ could pass it. C. anybody D. nobody

24. Cut the apple into halves so that the twins may each get _____ half. A. every B. each C. another
- 65 -

D. either

25. _____ of us can do everything, but all of us can do _____ .

A. None, something

B. Some, everything

C. Few, something

D. Few, nothing

26. -May I help you with some gloves, sir? A. one B. ones

-Yes, I'd like to try those blue ____. C. pair D. two

27. Of all my friends _____ will be able to persuade Tom to change his mind. He is so firm upon it. A. none B. nobody C. neither D. no one

28. -Is he content to accept our offered price? -Yes. He cares more about the quality. Money is _____ to him. A. everything B. anything C. nothing D. something

29. I have no idea which was better, so I took ____ of them. A. both B. none C. all D. any

30. You mustn't always do _____ as he asks you to do. He may be wrong sometimes. A. anything B. something C. nothing D. everything

31. I'm no painter, and to me, one painting is much like . A. another B. the other C. others D. one

32. I didn't want either of ____ hats and asked the salesman to show me_____. A. those, another B. two, the other C. all, the others D. both, others

33. The children were catching butterflies in the garden. Some caught a lot, and others caught _ at all. A. nothing B. none C. no one D. neither

34. Thank you very much indeed. That' s _____ of you. A. kindest B. most kind C. the kinder D. the most kind

35. Jack is a very likable fellow, but I've learned to take _____ he says with a grain of salt. A. something B. anything 36. -I love you more than her, child. A. you, me 二、高考题选: 1. Was it during the Second World War _____he died? (MET88) A.that B. while C. in which D. then B. I, you C. nothing D. everything

-You mean more than ____ love her or more than she loves ____? C. you, you D. I, me

2. Is _____necessary to take off our shoes when we enter the lab? (MET88H) A.everyone B. this C. her D. it

3.Is _____possible to fly to the moon in a spaceship? (MET88) A.now B. that C. it
- 66 -

D. man

4.His Parents wouldn't let him marry anyone _____family was poor.(MET88) A.of whom B. whom C. of whose D. whose

5._____leaves the room last ought to turn off the light. (MET88) A.Anyone B. The person C. Whoever D. Who

6._____writer is better known in China,Charcles Dickens or Mark Twain? (MET88) A.Which B. What C. Either D. Whether

7.---Have you seen Tom and Mary? A.neither B. any

---I haven' t seen _____of them.(MET88) C. either D. all

8.Is _____necessary to complete the design before National Day? (MET89) A.this B. that C. it D. he

9.All _____is needed is a supply of oil.(MET89) A.the thing B. that C. what D. which

10.His camera is more expensive than ______.(MET89) A.hers B. her C. it D. its

11.I don't think _____possible to master a foreign language without much memory work.(MET90) A.this B. that C. its D. it

12.______of them knew about the plan because it was kept in a secret.(MET90) A.Each B. Any C. No one D. None

13.He paid the boy ¥10 for washing ten windows,most of _____hadn't been cleaned for at least a year.(MET90) A.these B. those C. that D. which

14.Kate and her sister went to holiday with a cousin of _____.(MET90) A.their B. theirs C. her D. hers

15.I invited Tom and Ann to dinner,but _____of them came.(NMET91) A.neither B. both C. either D. none

16.She heard a terrible noise,_____brought her heart into her mouth.(MET91) A.it B. which C. this D. that

17.We couldn't eat in a restaurant because _____of us had _____money on us.(MET91) A.all; no B. any; no C. none; any D. no one; any

18.These plants are watered _____.(NMET91) A.each other day B. every other day
- 67 -

C. each of two days

D. every of two days

19.Alice received an invitation from her boss,_____came as a surprise.(NMET91)

A.it

B. that

C. which

D. he

20.Does _____matter if he can't finish the job on time? A.this B. that C. he D. it

21.Mr.Zhang gave the textbooks to all the pupils except _____who had already taken them.(MET92) A.the ones B. ones C. some D. the others

22.There're so many kinds of tape-recorders on sale that I can't make up my mind _____to buy. (MET92) A.what B. which C. how D. where

23.Although he's wealthy,he spends _____ on clothes.(NME792) A.little B. few C. a little D. a few

24.In the dark street,there wasn't a single person _____ she could turn for help.(MET92) A.that B. who C. from whom D. to whom

25._____he said at the meeting astonished everybody present.(MET93) A.What B. That C. The fact D. The matter

26.---Would you like some wine? A.little B.very little

---Yes,just _____.(MET93) C.a little D.little bit

27.Tom's mother kept telling him that he should work harder,but _____didn't help.(MET93) A.he 28.---Is _____here? A.anybody B.which C.she D.it

---No,Bob and Tim have asked for leave.(MET93) B.somebody C.everybody D.nobody

29.---Is your camera like Bill's and Ann's? A.her B.yours

---No,but it's almost the same as _____.(NMET94) D.their

C.them

30.The weather turned out to be very good, _____was more than we could expect.(NMET94) A.what B.which C.that D.it

31._____is a fact that English is being accepted as an international language.(NMET95) A.There B.This C.That D.It

32.They were very tired,but _____of them would stop to take a rest.(NMET95) A.any B.some C.none D.neither

33.I hope there are enough glasses for each guest to have _____.(NMET95) A.it B.those C.them D.one

34.---When shall we meet again? A.one B.any

--Make it _____day you like; it's all the same to me.(NMET96) C.another
- 68 -

D.some

35.Tom felt that he knew everybody's business better than they knew it _____.(NMET96 )

A.themselves

B.oneself

C.itself

D.himself

36.I agree with most of what you said,but I don't agree with _____.(NMET97) A.everything B.anything C.something D.nothing

37.Sarah has read lots of stories by American writers,Now she would like to read_____stories by writers from _____ countries.(NMET97) A.some; any B.other; some C.some; other D.other; other

38.It was about 600 years ago _____ the first clock with a face and an hour hand was made.(NMET97) A.that B.until C.before D.when

39.I hate _____when people talk with their mouths full.(NMET98) A.it B.that C.these D.them

40.Dr.Black comes from either Oxford or Cambridge.I can't remember _____.(NMET98) A.where B.there C.which D.hat

41.Why do you want a new job _____you've got such a good one already? (NMET98) A.that B.where C.which D.when

42.It was only when I reread his poems recently _____I began to appreciate their beauty.(NMET98) A.until B.that C.then D.so

43.Few pleasures can equal _____of a cool drink on a hot day.(NMET99) A.some B.any C.that D.those

44. If you want to change for a double--room you'll have to pay _____$15.(NMET2000 ) A.another B.other C.more D.each ---Didn't we just have _____? (NMET2000) C.one D.this

45.---Why don't we take a little break? A.it B.that

46.It is the ability to do the job _____matters not where you come from or what you are.(NMET2000 ) A.one B.that C.what D.it

47.If this dictionary is not yours,_____can it be? (NMET2001) A.what else B.who else C.which else's D.who else's

48.Many people have helped with canned food,however,the food bank needs _____for the poor.(2001 春招) A.more B.much C.many D.most

49. The Parkers bought a new house but _____will need a lot of work before they can move in. (NMET2001) A.they B.it C.one
- 69 -

D. which

50.---He was nearly drowned once.(2002 春招)

---When was _____? ---_____was in 1998 when he was in middle school. A. that; it B. this; this C. this; it D. that; this

十七:名词
1. The ____ of the room were covered with ____. A. roofs, leafs B. roofs, leaves C. rooves, leafs D. rooves, leaves

2. There are three ____ in our factory. A. woman doctors B. women doctors C. woman doctor D. women doctor

3. Which do you prefer ____ or ____? A. potatos, tomatos B. potatos, tomatoes C. potatoes, tomatos D. potatoes, tomatoes

4. They are ____ of different presses(出版社). Now they are having a meeting in one of the ____ office. A. editor-in-chiefs, editors-in-chief’s C. editors-in-chiefs, editor’s-in-chief’s 5. The ant has two ____. A. stomaches A. chick B. editors-in-chief, editor-in-chief’s D. editors-in-chief, editors-in-chief’s B. stomacks C. stomach D. stomachs

6. He doesn’t like ____ for supper.

B. chicken C. chickens D. chicks

7. It was ____ hot weather that many of us went swimming. A. so B. such C. so as D. such a

8. ____ wonderful space they saw on the room! A. How B. How a C. What D. What a

9. We know ____ travels not so fast as light. A. sound B. sounds C. the sounds D. a sound

10. My family raise a lot of ____, including two ____. A. cattle, cows B. cows, cattle C. cattles, cows D. cow, cattles

11. A number of soldiers ____ at he camp gate(军营门口). A. have gathered B. has gathered C. is D. was

12. The Browns have spent a large ____ of money on their new car. A. deal B. amount C. number D. size

13. ____ work has been done to improve the people’s living standard. A. Many B. A great many C. A great deal of D. A number of

14. Mr Li shook ____ warmly with a friend.
- 70 -

A. hand

B. a hand B. coffees

C. hands C. cup of coffee

D. the hands D. cups coffee

15. Two ____, please.A. coffee 16. I can’t pay as ____ as he asked for. A. high price a

B. high price

C. a high price B. Men’s

D. high a price C. Mens’ D. Person’s D. home of Wang C. shoe D. shoe’s

17. ____ knowledge of space develops rapidly. A. Man’s 18.I stayed at ____.

A. Xiao Wang’s B. Wang’s home C. the Wangs A. shoes B. shoses

19. Sister Carrie works in a ____ factory. 20. Have you ever read ____? A. today newspaper

B. newspaper today

C. newspaper of today B. hours C. hour’s

D. today’s newspaper D. hours’

21. Two ____ walk didn’t made me tired. A. hour 22. The mother over there is ____ mother. A. Julia and Mary B. Julia and Mary’s

C. Julia’s and Mary’s D. Julia’s and Mary

23. Li Ming’s handwriting is better than ____ in the class. A. anyone’s B. anyone else C. anyone’s else’s D. anyone else’s

24. The children are playing ____ on the ____. A. sand, sand B. sands, sands C. sand, sands A. set D. sands, sand

25. If these trousers are too big, buy a smaller ____. 26. Tom usually takes a ____ in bus on rainy days. 27. We have no ____ about where she has gone. A. information B. news

B. one C. copy D. pair

A. walk B. ride C. trip D. travel

C. message

D. flash

28. Food and ____ are daily necessities(需要)for the people. A. cloth B. clothe C. clothes A. strength D. clothing B. sense C. power D. skill

29. My ____ of hearing is not so good as it used to be.

30. The ____ caused by carelessness ____ yesterday. Many workers were killed. A. incident, was happened C. event, was taken place B. matter, happened D. accident, took place

31. The room was so quiet that she could hear the ____ of her heart. A. beating B. ways C. knocking D. striking

32. ____ has been told not to throw waste things anywhere. A. The public B. People C. Women D. Man

33. He was an ____ in the government ____. A. office, official B. official, office C. officer, office
- 71 -

D. official, officer

34. There are several ____ in this novel who are different in ____. A. character, character B. characters, characters C. character, characters D. characters, character

35. We visited him ____ when he was in hospital. A. every other days B. each other day C. every other day D. every two day

36. My friend will return in ____. A. one day or two B. a day or two C. one day or two D. a or two days

37. ____ is always difficult for me. A. Translation B. Translate C. The translation D. A translation

38. ____ of this novel is excellent, quite to my surprise. A. Translation B. Translate C. The translation A. be B. is A. the B. a D. A translation C. are C. / D. has D. are going to D. one

39. The police ____ looking into the matter now.

40. The Chinese are ____ brave and hard working people. 41. No news ____ good news. A. is B. are

C. have

42. Maths still ____ very difficult for me, though I have done my best. A. looks B. seems C. is A. is B. was D. are C. were D. are

43. “Where ____ my trousers?” the boy asked. 44. How happy they are! Obviously, they are ____. A. in nice spirits B. in nice spirit

C. in high spirits

D. in high spirit

45. I saw many ____ seated in the corner reading something. A. Japanese B. Japaneses C. of Japanese D. of Japaneses

46. Father went to his doctor for ____ about his heart trouble. A. an advice B. advice C. advices D. the advices

47. We are ____ and they are ____. B. Englishmen, German 48. ____ are made of ____. A. A glass, a glass B. Glasses, glass A. a A. Liu

A. Englishmen, Germans D. Englishmen, Germen

C. Englishmans, Germans

C. The glass, the glass B. two

D. Glasses, glasses

49. I’ll have to buy ____ trousers. 50. There are two ____ in our class. 51. ____ is needed in cold countries. A. A lot of clothes 52. They are ____.

C. a pair of D. a couple of C. Liu’s D. Lius’

B. Lius

B. Much clothing A. mathematics student C. students in mathematics
- 72 -

C. Many a cloth

D. Lots of clothes

B. mathematic students D. mathematics students

53. The laboratory assistant recorded the ____ reactions(反应). A. mouses’ B. mice C. mices’ D. mice’s

54. This letter was sent by ____. A. my father friend B. my father friend’s C. a friend of my father’s D. a friend of my father

55. Ten years had passed. I found she had ____. A. a little white hair B. some white hair 56. I have made ____ with Billy. A. friends C. a few white hair B. friend D. a few white hairs C. a friend D. the friend

57. The population of Beijing is ____ than that of Xi’an. A. more B. largerC. fewer D. small 58. There are thirty-two ____ in our school. A. woman teacher B. women teacher C. women teachers D. woman teachers

59. He had tried everything but it made little______ . A. use B. good C. difference D. result

60. You must get there within half an hour. There should be no______ in sending the blood to the dying man. A. wait B. delay C. time D. hurry

61. Enough of it! Nobody here thinks what you are saying should make any______ . A. excuse B. sense C. use D. value

62. -How dare you play on such thin ice? A. idea B. thought

-Playing on ice is not my ______of spare time. C. mind D. intention

63. Helen said she would like to go to Atlanta by air, but I wonder if she has enough money to pay for the______ . A. travel B. tourism C. journey D. course

64. One splendid mountain______ followed another during our journey from Mieheel more to Rurunz. A. view B. glance C. screen D. scene

65.The new law will come into ___on the day it is passed. (1999 上海) A. effect B. use C. service D. existence

66. When you play' football, what ______do you play? A. situation B. place C. part D. position

67. It's important for us to employ a word or a phrase according to the______in language studies. A. situation B. expression C. condition D. translation

68. I wrote him a letter to show my ______of his thoughtfulness. A. achievement B. agreement C. view
- 73 -

D. appreciation

69. One of the advantages of living on the top floor of a high-rise is that you can get a good______ .

A. sight

B. scene

C. view

D. look

70. Nowadays natural gas, wind and other forms of ______are widely used in the country. A. energy B. force C. power D. materials

71. ______with foreign countries can bring us much information about the world. A. Contrast B. Competition C. Contact D. Combination

72. We all know that______speak louder than words. A. movements B. performances C. operations D. actions

73.We have worked out the plan and now we must put it into ___.(NMET1997 38) A. fact B. reality C. practice D. deed

74.We've missed the last bus. I'm afraid we have no ____but to take a taxi.(Met 1993 ,33) A. way B. choice C. possibility D. selection

75.He dropped the ___and broke it . (Met 1993, 38) A. cup of coffee B. coffee's cup C. cup for coffee D. coffee cup

76.Here's my card. Let's keep in ____. (NMET1994 ,33) A. touch B. relation C. connection D. friendship

77.He gained his ___by printing ___of famous writers.(NMET1995,40) A. wealth; work B. wealths ; works C. wealths; work D. wealth; works

78.I'll look into the matter as soon as possible , just have a little ___.(MET 1996 ,10) A. wait B. time C. patience D. rest

79.If by any chance someone comes to see me, ask them to leave a ____.(NMET1997,18) A. message B. letter C. sentence D. notice

80.These football players had no strict ___until they joined our club. (1997.上海 20) A. practice B. education C. exercise D. training

81.Many countries are increasing their use of natural gas, wind and other forms of ___.(1996.上海.15) A. energy B. source C. power D. material

82.You'll find this map of great __in helping you to get round London.(NMET 1998 21) A. price B. cost C. value D. usefulness

83.We all know that ___speak louder than words.(1999.上海 24) A. movements B. performances C. operations D. actions

84.My parents always let me have my own ____of living. (1999.上海 25) A. way B. method C. manner
- 74 -

D. fashion

十八:数



1. Two __died of cold last winter. A. hundreds old people C. hundreds old peoples 2. He was only in__ at the time. A. his 20's B. the 20's C. his twenties D. the twenties B. hundred old people D. hundred old peoples

3. The two great men wrote those letters in__ . A. 1870's B. 1879s C. the 1870's D. the 1870

4. I wonder if I can ask him__ time. A. four B. fourth C. the fourth D. a fourth

5. He came out__ in the track events. A. first B. one C. the first D. the one

6. It was in 1939 that __broke out. A. World War Second B. the World War Second C. Second World War D. World War II

7. You'll have to spend __writing your report here. A. one day or two days 8. He cut the cake__ . A. in halves B. in half C. into halves D. into half B. one day or two C. a day or two D. two days or one

9. The earth is nearly__ the moon. A. 50 time the size of B. 50 times the size of C. 50 times as size as D. 50 times as that of

10. Either you or the headmaster __the prizes for these gifted students at the meeting. A. is handing in B. are to hand out 11. __of the population here are peasants. A. 20 percents B. 20 percent C. the 20 percent D. the 20 percents C. are handing in D. is to hand out

12. It's about__ , the thickness of a human hair. A. two-fifteenth B. two-fifteenths C. two fifteen D. two fifteens

13. The price of such material was reduced__ . A. by 18 percent B. to 18 percent C. at 18 percent D. for 18 percent 14. South of the equator, 81 percent of the surface of the earth__ water.
- 75 -

A. is

B. are

C. was

D. were

15. They sold __boxes of such sweets last week. A. four dozen B. four dozens C. four dozens of D. four dozen of

16. It took me __ days to finish drawing a beautiful horse. A. a half dozen B. half a dozen C. haft dozens D. half dozen

17.__people were sent there to help fight against the flood. A. Three scores of B. Three score of C. Three score D. Three scores

18. Don't leave you work,__ . A. done half B. half done C. a half done D. done a half

19. Nobody can do two things well __ . A. at one time B. at once C. one time D. once

20. He has__ books in his study. A. several thousands B. some thousands of C. some thousands D. some thousand of 21. On National day__ people take part in all kinds of celebration. A. hundreds of millions of C. hundreds millions of 22. He has lived at__ for 30 years. A. No. 101 Heping Street 23. You can find him in__ . A. Room 201 B.201 Room C. the Room 20 D. the 201 Room B. 101 Heping Street C. Heping Street 101 D. Heping street No. 101 B. millions of hundred of D. millions hundreds of

24. It's__ walk from here to my school. A. two - hours B. two hours C. two - hour D. a two - hour

25. It was in__ when he was already in ___ that he went to Yan'an. A. the 1940s, the 40s B. the 1940s, his forties C. 1940's, his forties D. the 1940's, his 40s

26. He went to the market and bought __eggs and some meat. A. three dozen of B. three dozen C. three dozens D. three dozens of

27.Shortly after the accident two ___police were sent to the spot to keep order. A. dozen of B. dozens C. dozen D. dozens of (MET92 29)

28.Mr Smith ___me to buy several __eggs for the dinner. A. asked, dozen B. suggested, dozens of C. had, dozen D. persuaded, dozens of ('94 上海)

29.____of the land in that district ___covered with trees and grass. A. Two fifth, is B. Two fifth, are C. Two fifths , is
- 76 -

D. Two fifths, are (2000 上海)

30.Two ___died of cold last winter. A. hundreds old people C. hundred old peoples B. hundred old people D. hundred old peoples ('88MET.15)

31.It is not rare in ___that people in ____fifties are going to university for further education. A.90s,the B. the 90s, / C.90s, their D. the 90s, their ('99 上海 6) -Yes, ___.

32.-Have you seen many sheep in the distance ? A. thousand of them C. two thousand of them

B. two thousands of them D. two thousand them

十九:冠


练习(一)

1. In America, ____ car is ____ popular means of transportation(交通设施). A. the, the B. a, the C. the, / D. the, a

2. ---- What happened? A. a, a B. a, the

---- They left in such ____ hurry that they forgot to lock ____ door. C. /, the D. /, a

3. There were two small rooms in the house, ____ smaller of which served as ____ kitchen. A. a, the B. the, a C. the, the D. a, a

4. I ordered ____ book some time ago. ____ book has arrived. A. a, The B. the, A C. a, A D. /, The

5. Mr Smith is ____ European and his wife is ____ American. A. an, an B. a, a C. a, an D. an, a

6. Lesson 10 is ____ most difficult lesson, but it isn’t ____ most difficult lesson in Book One. A. a, a B. a, the C. the, the D. the, a C. the D. every

7. My sister works in a factory. She goes home once ____ month. A. a B. an 8. He was absent because he had caught ____. A. heavy a cold B. the heavy coldC. a heavy cold D. heavy cold 9. ____ water is ____ liquid. A. The, a B. A, a C. /, /

D. /, a

10. In winter ____ people often hang up wet clothes near ____ fire. A. /, / B. a, a C. /, a D. the, a

11. He has tried twice, and the captain asks him to have ____ third try. A. a B. the C. another
- 77 -

D. other

12. He was a top student in the class, he often got ____ in English. A. first B. a first C. second D. the second C. The, an D. /, a

13. ____ horse is ____ useful animal. 14. Tom left Shanghai in ____.

A. The, the B. The, a

A. the summer 1995 B. summer 1995 C. 1995 the summer D. the summer of 1995 15. ____ children here live ____ most happy life. 16. The soldier died during ____ World War I. 17. In ____ Marx began to learn Russian. A. a 1870 B. 1870s A. taller C. the year of 1870 B. the tall D. the 1870s C. more tall D. the taller A. The, the B. The, a C. The, / D. /, the A. the B. the first C. / D. a

18. Alice is ____ of the two girls. 19. ---- Can your sister play ____? A. the tennis, the piano

---- No, but she can play ____. D. tennis, the piano

B. tennis, piano C. the tennis, piano

20. The introduction is always in ____ of a book. A. front B. the front C. a front D. instead

21. She touched her daughter gently ____ shoulder. A. in her B. on her C. in the D. on the

22. Both ____ wounded and ____ sick were sent to safety. A. /, / B. the, the C. /, the D. the, /

23. ____ doctors and ____ nurses should care for their patients. A. The, the B. /, / C. The, / A. a D. /, the B. the C. an D. /

24. Tell us the story as ____ Mother told you.

25. Do you know how long ____ has lived on the earth? A. man B. the man C. a man D. men A. a B. an D. That C. the D./

26. The man was once thrown into ____ prison for robbing the bank. 27. ____ Mount Tai is in the east of China. A. A

B. The C. /

28. I like ____ history. I am studying ____ history of China. A. the, / B. /, the C. a, / A. with D. /, a B. in C. in a D. use a

29. He wrote a letter ____ pencil.

30. On October 1, the Chinese people celebrated ____ with new achievements and victories. A. National Day B. the National Day C. our National Day D. a National Day 练习(二)
- 78 -

1. ---You mean you know the man? A. other B. the

---I know________ man exactly like him. C. / D. a

2. Wouldn't it be_________ wonderful world if all nations live in ________peace with one another? A. a, / B. the, / C. a, the D. the, the

3. ---I hear that as many as 1,500 people were killed in the earthquake. ---Yes, ________ news came as ________ shock to us. A. a, a B. the, a C. /, / D. /, a

4. At midnight they reached ________ small village ________ east of ______ Everwhite Mountain. A. a,/, the B. a,/, / C. the, the, the D. the, an, an

5. Nanjing lies on ________ Changjiang River and has ________ population of more than four million. A. the, the B. the, / C. the, a D. /, a

6. Bill Clinton took ________ office on January 20th, 1993 and left ________ office on January 20th, 2001. A. /, / B. his, his C. the, the D. an, his

7. We learn to go all out to work for ____ good of ____ society. A. the, / B. /, / C. /, a D. the, the

8. Paris is ____ most beautiful city, where you can see ____ famous Eiffel Tower. A. a, the B. a, / C. the, a D. the, the

9. ---What about ____ bike? ---Do you think it all right to buy him ____ bike as ____ birthday present? A. the, the, the B. a, the, a C. the, a, the D. the, the, a

10. He had decided to give it up, but on ____ second thoughts he decided to try ____ third time. A. the, a B. /, / C. a, a D. /, a

11. Towards ____ morning, ____ heavy rain began to fall. A. the, a B. a, a C. the, / D. the, /

12. ---Excuse me, where are ____ books for biology? ---Follow me. They' re on this shelf. Do you want ____ new or used book? A. a, a B. a, the C. the, a D. the, the

13. Young as he is, David has gained ____ rich experience in ____ society. A. /, / B. the, the C. a, / D./, the

14. ---My son is lost. Did you see a boy passing by? ---I saw ____ boy hidden behind ____ tree over there. You may go and have a look. A. a, a B. the, the C. a, the
- 79 -

D. the, a

15. Mary climbed to the top of the mountain in ____ hurry, looked down and found in ____ surprise that

____ whole town took on a new look. A. a, the, the B. a,/,the C. /,/,the D. /,/,a

16. In ____ old society many young women died by so curious and cruel ____ custom. A. an, a B. /, the C. the, a D. the, /

17. ---You' re sure to help me find ____ bed for my new house? ---Sure, but not now. I'm heading for ____ bed and a good sleep. A. a, a B. the, a C. a, / D. the, /

18. The wheel is thought to be _____ first invention of _____ transportation. A. the, the B. a, a C. a, / D. the, /

19. Some people say that ____ British are _____ funny people. A. the, a B. /, the C. /, / D. the, /

20. Don' t worry about _____ mistakes. They' re _____ natural part of learning. A. /, a B. the, / C. /, the D. the, the ---Yes, she always looks her best in _____ of that kind. D. the dresses ---Oh, it was ____ success. C. How, / D. What, quite a

21. ---Selma looks especially pretty tonight. A. the dress B. a dress C. dress

22. --- _____did you think of the exhibition? A. How, really a B. What, great

23. The child had only _____ slight temperature, but the doctor regarded _____ illness as serious enough for ____ hospital treatment. A. /,/,the B. a,/,/ C. a, the,/ D. /,the, the ---Yes. I was on _____ top of _____ world. D. a, the, the

24. ---Did you have ____ wonderful time yesterday? A. /, the, a B. a, /, the C. a, a, the

25. I don' t usually have _____ breakfast, but I always eat _____ good lunch. A. /, / B. /, a C. the, / D. /, the

26. ---I hear there'll be ____ talk on English study tomorrow morning. ---Do you mean ____ speech our teacher asked us to listen to? A. a, the B. the, a C. the, the D. a, a

27. Mr. Stock runs _____ small business, who is in ____ Mexico on business. A. a, a B. /, / C. a, the D. a, /

28. Although _____ motor car has been with us for almost a century, I have never been able to drive_____ American one.
- 80 -

A. a, the

B. a, /

C. the, an

D. the, the

29. Xi'an was _____ starting point of _____ world-famous Silk Road. A. /, / B. a, a C. the, / D. the, the

30. ---What does "on _____one hand…on _____other" means? ---What_____great fun! You're asking me such a simple question. A. the, the, / B. the, the, a C. /, the, a D. /, the, /

31. Alexander Gramha Bell invented ____telephone in 1876. (MET1991) A./; B. a C. the D. one

32.After watching ____TV, she played ____violin for an hour. A./;/ 33. ---Where's jack ? A./; / B. the ; the C. the; / D./;the ( MET1991 11)

---I think he's still _____in bed, but he might just be in ____bathroom. B. the; the C. the; / D./; the ( MET1992 36)

34.Many people are still in ___habit of writing silly things in ___public places. A. the ; the B./; / C. the; / D./; the (MET 1993 19)

35.She is ___newcomer to ___chemistry but she has already made some important discoveries. A. the; the B. the ; / C. a; / D. a ; the (NMET1994 20)

36.Wouldn't it be ___wonderful world if all nations lived in ___peace with one another? A. a; / B. the; / C. a; the D. the; the (NMET1994 23)

37.Many people agree that ___knowledge of English is a must in __international trade today. A. a; / B. the; an C. the; the D./;the (NMET 1996 13)

38. Paper money was in ___use in China when Marco Polo visited the country in ___thirteenth century. A. the ; / B. the; the C./; the D./; /(NMET 1999 8)

39.It is not true in ___that people in ___fifties are going to university for further education . A.90s; their B. the 90s; / C.90s; / D. the 90s; their(1999.上海 6)

40.Most animals have little connection with ____animals of ___different kind unless they kill them for food. A. the; a B./; a C. the ; the D./; the (NMET2000 10)

41.---Have you seen ___pen ? I left it here this morning. ---Is it ___black one ?I think I saw it somewhere.(NMET1997 7) A. a; the B. the; the C. the ; a D. a; a

42.Summers in ___ south of France are for ___most part dry and sunny. A./; a B. the; / C./; /
- 81 -

D. the ; the (2000.春招 8)

43.I don't like talking on ____ telephone; I prefer writing _____letters.(2002 春招 26) A. a; the B. the ;不填 C. the; the D. was killing

44.Jumping out of ___airplane at ten thousand feet is quite ____exciting experience.(NMET 2002,26) A./;the B./;an C. an; an D. the; the ---But this isn't_____ New York you remember. D. /, a

45. ---I don't like_____New York at all. A. the, the B. /, the C. the, /

二十:介



1. The teacher is writing ____ a piece of chalk on the blackboard while the students are writing ____ink in exercise books. A. with, in B. in, with C. in, in D. with, with

2. The worker can make chairs ____ wood, and also can make paper ____ wood. A. from, of B. of, from C. of. of D. from, from

3. Mary dropped in ____ Mr Smith, but he wasn' t at home, so she went to drop in ____ Mr Smith's office. A. on, on B. at, at C. on. at D. at. on

4. The teacher is not only strict ____ his pupils but also strict ____ his own work. A. with, with B.in,in C. in, with D. with, in

5. His grandfather died ____ the wound that the enemy soldier had given him .and then his grandmother died ____ hungry and cold. A.from,of B.of,from C.from,from C.off D.of.of D. out of D. about

6. If you run ____ two hares you will catch neither. A.into 7. This is a common mistake ____ students.

B.after B.over

A. between

C. among

8. My father began to work ____ a bus driver when he was twenty years old. A.for B.to C.at D.as B. On, with C. After, by D. /, over

9. _____ hearing the news, I was wild ____ joy. A. At, in

10.I don' t think Xiao Li is ____ the other students ____ mathematics. A. after, on B. after, with C. behind, in D. behind, at C. besides D. but

11. Nobody knows it ____ me.

A. except for

B. except that A. but

12. The window is never opened ____ in summer. 13. It happened ____ the Long March. 14. We go to school ____ a bike. A.in

B. except C. except for D. but for B.in C.by C.at D.for D.ove

A. during B.on

15. It's very kind____ you to repair the bike ____ me. A.for.for B.of,of C.of,for
- 82 -

D.for,of

16. Fresh air is good ____ your health.

A.at

B.for

C.of

D.to

17.The boy is waiting ____ his sister and they will go to the hospital to wait ____ their sick mother. A.for,on B.on,for C.for,for D.on.on

18.The group is made up____five students. And they are studying hard to make up____ the lost time. A.of,of B.for,for C.of,for D.for,of A. of B.from B.after C. in C.to D.on D. later

19.The PLA man saved the boy ____ death. 20. He will come ____ three days.

A.before

21. He went to Beijing and returned ____ three days. A. in B. before C. later A.after A.at A.to B.in B.on B.with A.on B. from B.in C.on C.with C.on B.to D.to C.with C. out of D.at D. about D. after C.on D.by D.at D.at

22. He will return____ three o'clock. 23. He wrote the article ____ three days. 24.I agree ____ what you said.

25. Do you agree____ this plan (arrangement)? A.at 26. Finally they agreed ____ the terms of the contract. 27. Do you often hear____ your brother? A. of

28.1 heard ____ the book long ago, but I have never read it. A. out B.from A. across C.of B.past D.with C. through D.over

29. The plane flew ____ the city.

30. We walked ____ the Tian An Men Square to the Museum of Chinese History. A. across B. through C.by D.past

31.I was wandering ____ the streets when I caught sight of a tailor's shop. A. across B. through C.by D.past

32. Our bus drove ____ the Great Hall of the People. A. across B. through C. past D.over

33. ____ the sun, nothing would grow. A. For B.With C. Under D. Without

34. The teacher is busy ____ teaching. A.with B.for C.on D.of

35. The teacher is busy ____ correcting papers. A. for B.in C.on D.of

36. We left Xi' an _.___ a very hot summer afternoon. A. on B.in C. during
- 83 -

D.by

37. She felt disappointed when she found out they had gone swimming____ her. A. but B. except C. except for D. without

38. His teacher was angry ____ him ____ his being late. A.at,with B.at,for C.with,for D.with,about

39. My father was disappointed ____ the news. A. by B. about C. at D. on

40. Mr Wang went to Nanjing ____ October,1998 and came back home ____ the morning of Nov. 5. A.at;in B.on;at C.in;on D.by;from

41 .My uncle lives ____ 105 Huanghe Street. His room is ____ the fifth floor. A.at;on B.td;at C.on;in D.of;to

42. I don't think you can work out the maths problem ____ the teacher's help. A. since B. unless C. because D. without

43. He is running ____ the wind towards the east of the station ____ Tom is running ____ the right. A. down; and; on B. against; while; on C.for;with;in D. with; while; to

44. In Hangzhou Mr Green was so struck ____ the beauty of nature that he stayed ____ another night. A.at;on B.with;at C.for;in D.by;for

45. Many people are still ____ the habit of writing silly things ____ public places. A.at;at B.in;in C.into;of D.during;at

46. - Do you go there ____ bus? A. in; on B.on;on

- No, we go there ____ a train. C.by;in D.by; with

47. I made the coat ____ my own hands. It was made ____ hand, not with a machine. A. in; in B.in; with C. with; by D. with; with

48. The trees ____ front of the house are ____ the charge of Old Li. A. in; in B. at; in C. in; by D. from; in

49. The old man died ____ cold ____ a cold night. A. from; at B.of;in C.of;on D. for; during

50. Does John know any other foreign languages ____ French? A. except B. but C. besides D. beside

51. He looked quite healthy ____ he was ____ the age of seventy. A. when; at B. because; in C. if; for D. though; at -____1982. D.Since
- 84 -

52. - How long has the bookshop been in business? A. After B.In C.From

53. Did you have any trouble ____ the post office? A. to have found B. with finding C. to find D. in finding

54.To tell you the truth, I have nothing to do ____ it. A.about B.with C.for D.of

55. Something must be done to prevent our city ____ by thick smoke. A. to be polluted B. from polluting C. from being polluted D. polluting

56.____ the students likes the paintings. Which is wrong? A. The teacher as well as B. Nobody but C. The teacher besides D. All except

57. Henry,____ Mary and Tom, is coming to China for a visit. Which is wrong? A. together with B. like 58. Taiwan is ____ the east of Fujian. A. in B.at C.to D.on C. and not D. but in addition to

59. His father will be back from London ____ a few days. A.since B.in C.on D.after

60. We offered him our congratulations ____ his passing the college entrance exams. A.at B.on C.for D.of

61 .The word "write" has the same pronunciation ____ the word "right". A. of B.as C.to D.from

62. The train leaves ____ 6: 00 p. m. So I have to be at the station ____ 5:40 p. m. at the latest. A. at; until B. for; after C.at;by D. before; around

63. Go ____ the gate and you' 11 find the entrance ____ the park ____ the other side. A. through; to; on B. along ;of; on C. down; to; at D. up; of; by

64. One ____ five will have the chance to join in the game. A. within B. among C. in D. from

65. Because of her devotion _____ music, she has become friendly with Mr. Zhang. A. in B. to C. with D. on

66. What idea can a man who is blind from birth have_____ color? A. in B. / C. with D. of

67. Some people say that we live _____ the age of computers. A. in B. at C. with D. for ---Welcome _____ open arms.
- 85 -

68. ---May I attend your lecture, Mr. Green?

A. with

B. by

C. in

D. for

69. _____ defeated, they didn't lose heart. A. In spite of B. Except for C. Though D. Until

70. I saw Jack yesterday. He told me that he would stay here _____ the end of this year. A. at B. by C. for D. till

71.The train leaves at 6:00 p.m. So I have to be at the station ____5:40p.m.at the latest. A. until B. after C. by D. around ('97NMET 11)

72. The boy ought to have gone to school ___, but he slept ___noon. A. in the morning, at C. in that morning, until 73. The doctor will be free ____. A. 10 minutes later C. in ten minutes B. after ten minutes D. 10 minutes after('92MET. 20) B. that morning, at D. that morning, until ('93 上海)

74. _____most students, she was always well prepared and never came to class late. A. Like B. As C. For D. To ('98上海高考题 2)

75. Let's walk over ___the shop on the other side of the street. A. in B. to C. under D. by ('93上海)

76. The number of the employees has grown from 1,000 to 1,200. This means it has risen ____20 percent. A . by B. at C. to D. with ('99 上海高考)

77. ____production up by 60%, the company has had another excellent year. A. . As B. For C. With D. Through (2000NMET. 18)

78. Does John know any other foreign language ___French? A. except B. but C. besides D. beside ('89MET. 13)

79. I know nothing about the young lady ___she is from Beijing. A. except B. except for C. except that D. besides (2000 上海高考13) (2002年春招)

80. ---You are so lucky. A. for B. in

---What do you mean ____that? C. of D. by

二十一:连 词
1 .He is very old,____ he still works very hard. 2. ____ you are dismissed. A. Neither you go nor B. Either you go or C. Whether you go or
- 86 -

A. but

B.if

C.when

D.as

D. Both you go and

3. They had camped once before, ____ they knew what to take. A. because B. now C. so D. since

4. Why these things happened was ____ the driver had been careless. A. because of B. owing to C. due to D. that

5. Although, it's raining, ____are still working in the fields. A. they B. but they C. and they D. so they

6.___we have satisfied you, you have no grounds of complaint. A. So B. Since that C. Now that D. By now.

7. Write clearly ____ your teacher can understand .you correctly. A. since B. for C. because A. unless D. so that B. as B. as better as C. if D. until

8.You'll miss the train ____ you hurry up.

9. Francis did the task____ his brother. A. as good as

C. as well as D. as best as

10.The size of the audience,____ we had expected, was well over twenty thousand. A. as B. what C. that D. whom

11.I thought he hated the TV .You are right,____ he still watches the program. A. yet B. besides C. also A. that B. as D. then C. as if D. like that

12. It looks ____ it's going to rain.

13.____ to New York, her father has not heard from her. A. Because she went B. After she went C. When she went A. Until D. Since she went

14.___he daydreamed, Peter saw figures in the sky.

B. Since C. While D. During C. since D. when

15. We arrived at the station ____ the train had left. A. after

B. before

16.____ he was in poor health, he worked just as hard as everyone else. A. But B. Although C. Even if A. so D. If B. until C. and D. when

17. Give me one more minute ____ I'll have finished.

18. The worker hunted for jobs in New York for months,____ he could not find any work. A. and B. yet A. or C. or B. and A. so B. as A. however B. or D. and but C. so C. like C. so D. yet D. that D. otherwise

19. Hurry up, ____ you'll be late.

20. Do not make the same mistake ____ I did.

21. My sister is expecting me,____ I must be off now.

22. We should pay attention ____ to industry ____ to agriculture. A. either, or B. neither, nor C. not, but A. before
- 87 -

D. both, and B. after C. since D. when

23. He ran off____ I could stop him.

24.____ you told me, I had heard nothing of what happened. 25. Where have you been ____ you left home? A. before

A. Till

B. Until

C. After

D. Since D. when

B. as

C. since

26.____ the problem of method is solved, talking about the task is useless. A. Until B. Since C. After D. Unless

27. We have produced 15% more cotton this year____ we did last year. A. as B. than A. besides C. like B. except D. white C. except for D. except that

28.It is late; ____, I'm too tired to go out.

29. Everything around us is ____ solid ..liquid ____ gas. A. not .. .but... B. either.. .or... C. neither.. .nor... B. unless B. Where B. if D. whether.. .or... C. if C. That C. how D. while D. Whether D. where

30. He will come ____ you ask him.

A. whether A. If

31.____ he will come or not is still unknown. 32.I don' t know ____ to stay at home or go out.

A. whether

33. He spoke loudly ____ the audience could hear him clearly. A. so B. that C. so that D. in order to

34. The book is not easy.____ it's rather difficult. A. On the one hand C. On the other hand B. On the contrary D. On the other contrary

35. You must work hard,____ you will not learn English well. A. if B. whether C. otherwise D. unless

36. It rained heavily,____ the basketball match had to be put off. A. so that B. when C. otherwise D. therefore

37. We must do ____ the people want us to do.. A. whatever B. however C. wherever A. what B. whatever D. whenever C. that D. as

38. You are certainly right,____ others may say. 39.____ makes mistakes must correct them. 40.I’ll discuss it with you ____ you like to come. A. when B. where

A. Who B. What

C. Whoever D. Whatever

C. whoever

D. whenever

41.____ you work, you must always serve the people heart and soul. A. Wherever B. Whenever C. Where D. When

42.___you understand this rule, you will have no further difficulty. A. Once B. At once C. Only
- 88 -

D. Only then

43.___ difficult the task may be, we must fulfil it this month.

A. No matter how B. No matter what

C. No matter when

D. No matter where

44. We can surely overcome these difficulties _,___ we are closely united. A. so far as B. so long as C. as soon as D. as well as

45.___ I know he will stay here for half a year. A. as soon as B. as long as C. so far as D. as well as

46. Please write me ____ you arrive in New York. A. as well as 47. That is not ____ I want. 48. ___ he did it remains a secret. B. so long as A. that A. What A. what A. what B. why B. Whom B. that B. that B. that C. as far as C. what C. Which C. why C. which C. which D. as soon as D. whose D. How D. how D. whose D. who

49. It is quite clear ____ he won't see us.

50. Would you tell me ____ way I should take? 51. I am sure ____ you said is true.

A. what

52. The trouble is ____ we can not find such an expert. A. why B. that C. where D. /

53. It has not been decided ____ they will leave. A. why B. when A. while C. which B. as soon as A. while B. as D. what C. as C. when D. since D. /

54. We shall go ____ you are ready.

55. He will tell you about it ____ you get there. 56. Don't try to get off the bus ____ it has stopped. A. while B. as

C. since

D. before

57. I'll come and see you _____ I go to the countryside. A. while B. when . C. as soon as D. before

58. ___ he came to study in the university, he has made much progress in the study of English. A. While B. When C. Since D. After

59. Things have changed a lot ____ I wrote to you last time. A. when B. since C. as A. for B. when D. before C. if D. whether

60. I can't use your pen, ___ there is no ink in it.

61. I'd like to go swimming ____ the water is not too cold. A. for B. unless C. if D. whether

62. Difficulties are nothing ___ we are not afraid of them. A. for B. as C. if
- 89 -

D. whether

63. The doctor will not perform the operation ___ it is absolutely necessary.

A. when

B. if A. until

C. for B. where B. when C. which C. that

D. unless D. when D. after

64. Go back ___ you came from.

65. He lay ___ the grass was the thickest.

A. where

66. You will find friendly people ___ you go in China. A. where B. and C. wherever D. so

67. ___ it was already dark, they went on working in the fields. A. If B. Whether C. But D. Though

68. ___ he has finished writing the novel is unknown. A. If B. Whether C. When D. While

69. We'll go and see the patient ___we are busy. A. even if B. for C. if D. while

70. The museum is ___ far ____ it will take us half an hour to get there by bus. A. such... that B. as...as C. so...that D. so … as

- 90 -

高中英语语法练习参考答案 一:句子成分;简单句、并列句和复合句 练习一: 一、1、主语,定语;2、间接宾语;3、谓语,状语;4、定语;5、状语,状语;6、定语,表语;7、 宾语,状语;8、谓语,主语;9、谓语;10、主语,表语;11、谓语,宾语;12、状语;13、形式宾 语,真正宾语;14、宾语、定语;15、插入语,状语;16、宾语(间宾+直宾);17、状语,状语;18、 形式主语,表语,宾补;19、宾补;20、表语 二、略 三、略 四、1~5 CBDBB 6~10 ACBAB 练习二: 一、1、简单句;2、复合句;3、简单句;4、简单句;5、并列句;6、复合句;7、并列句;8、复合 句;9、简单句;10、简单句 二、 I hope you are very well(复合句). I'm fine, but tired(简单句). Right now it is the summer vacation and I'm helping my Dad on the farm (并列句) . August is the hottest month here (简单句) . It is the time of year for the rice harvest, so every day I work from dawn until dark. (并列句) Sometimes we go on working after dark by the lights of our tractors(简单句). We grow rice in the south of the States, but in the north where it is colder they grow wheat(并列复合句). We have a lot of machines on the farm(简单句). Although the farm is large, my Dad has only two men working for him (复合句) . But he employs more men for the harvest(简单句). My brother takes care of the vegetable garden(简单句). It doesn't often rain in the summer here (简单句) . As a result, we have to water the vegetable garden (简单句) . Every evening we pump water from a well(简单句). It then runs along channels to different parts of the garden(简单句). Most Saturday evenings there is a party, even at harvest time(简单句). These parties often make us very happy(简单句). We cook meat on an open fire outside(简单句). It's great( 简 单 句 ) !

Americans eat a lot of meat — too much in my opinion (简单句) . Some of my friends drink beer (简单句) . I don't, because I have to drive home after the party(复合句). In your letter you asked about the time in different areas of the States (简单句) . There are five different time areas in the States (简单句) . In my state we are fourteen hours behind Beijing time(简单句). How many different time areas do you have in China
- 91 -

(简单句)? Well, I must stop and get some sleep(简单句). Please give my best regards to your parents (简单句). 三、1~5 ACADD 6~10 BCBDC 11~15 ADBCC 16~20 ABADB 21~25 DDDCD 26~30 ADDBD 2. How long have they lived here? 3.

四、 1. He doesn’t dare to tell the truth. 或 He dare not tell the truth.

won’t there 4. Be careful with your pronunciation. 5. Did they go for a walk after supper yesterday evening? 6. What an interesting story (it is)! 或 How interesting the story is! 7. How often does this 8. could they 9. How brightly the moon is shining! 10. Who is always

magazine come out?

encouraging us to speak English in class?

二:主谓一致 1~5 AAACA 6~10 CBDAD 11~15 ACABA 16~20 AABDB 21~25 ADCBC 26~30 BCAAA 31~35 ACAAB 36~40 CABBA 41~45 BCCCA 46~50 ADBBC 51~55 BACDA 56~60 BDAAB

三:名词性从句 一、1、表语从句;2、同位语从句;3、不是;4、主语从句;5、同位语从句;6、不是;7、表语从 句;8、宾语从句;9、不是;10、宾语从句 二、1. which; 2. why; 3. how; 4. What; 5. that; 6. when, where; 7. who(m); 8. what; 9. where; 10. whether 三、1~5 DBABD 6~10 DBBCA 11~15 CABCC 16~20 BADAB 21~25 CDAAA

26~30 CCCDB 31~35 ABCDB 36~40 BDACD 41~45 BCDBB 46~50 ADBAC 51~55 CCBDA 56~60 ADABB 61~65 ACDBA

四:定语从句 一、1. The fan that you want is on the desk. 2. The man who brought our textbooks here yesterday is in next room. 3. The magazine which he has taken away is mine. 4. The students who don ’t study hard will not pass the exam. 5. The woman you saw in the park is our geography teacher. 6. The letter I received 8. The train which was

yesterday is from my sister. 7. The play that we saw last night was wonderful.

going to Nanning was late. 9. The boy who was here a minute ago is my brother. 10. The tree he is climbing is quite tall. 11. Here is the girl whose brother works in this shop. 12. That ’s the child whose

drawing we were looking at just now. 13. This is the boy whose sister is a favous singer. 14. I want to talk to the boy whose homework hasn’t been handed in. class?
- 92 -

15. Is that the woman whose daughter is in my

16. He used to live in a big house, in front of which grew many banana trees. 17. They passed a

factory, at the back of which there were rice fields. 18. The soldier ran to the building, on the top of which flew a flag. 19. In the evening they arrived at a hill, at the foot of which there was a temple. came into a big room, in the middle of which stood a large table. 二、1. to whom; 2. wiht which; 3. with whom; 4. about which; 5. in which; 6. of which 三、1~5 ABACD 6~10 CDCCA 11~15 CCADA 16~20 ACCAB 21~25 ABBDC 26~30 ADABD 31~35 BBDCA 36~40 CABCC 51~56 BAABAD 41~45 AADCD 46~50 BBDAB 20. She

五:强调句、It 的用法、省略和插入语 练习一、1~5 CBADB 6~10 ADADC 11~15 DBDBA 16~18 CBA

练习二、1~5 ACDBA 6~10 DCABD 11~15 CBCAB 练习三、1~5 CBADB 6~10 CADAD 11~15 DACBD 16~20 ACBDC 21~23 ACA

六:状语从句 一、 1. Child as she is, she knows a lot of things. 让步 2. The more I can do for the class, the happier I’ll be.比较 3. He talks as if (as though) he knew all about it.方式 4. He is such a good teacher that the students love and respect him.结果 5.I shall go to the park unless it rains.条件 6. No sooner had I got home than it began to rain.时间 7. Where there is water, there is life.地点 8. He studied hard so that he could catch up with his classmates.目的 9. Since you are very busy, I won't trouble you.原因 10. Even if (though) I fail, I’ll never lose heart.让步 11. Once you begin the work, you must continue.时间 12. I will find her wherever she may be. 让步 13. Now that you've come, you'd better have dinner with us.原因 14. He was so excited that he couldn't fall asleep.结果 15. We must do everything as he tells us.方式 16. India is much bigger than Japan.比较 17. No matter when you come, you are warmly welcome.让步
- 93 -

18. As (So) long as you work hard, you can catch up with the other classmates.条件 二、1. when; 2. as soon as; 3. as; 4. though; 5. Whwerever; 6. because; 7. Since; 8. whenever; 9. Since; 10. because; 11. so that; 12. though; 13. as; 14. that; 15. than; 16. Even if; 17. that; 18. as 三、1~5 CADAC 6~10 ABCBA 11~15 DDCAB 16~20 DABAD 21~25 CABBA

26~30 BCCBD 31~35 BACDD 36~40 ADCDD 41~45 CCBAD 46~50 DBCBD 51~53 CDD

七:倒装句 1~5 BDACA 6~10 CBBCC 11~15 BDDBA 16~20 BADBC 21~25 DCABC

26~30 ADABA 31~35 CBDAD 36~40 DBADD 41~45 CBCCB 46~49 CDAC

八:动词时态和语态 练习一、1~5 CCBCB 6~10 ABCAB 11~15 CBADA 16~20 BBDCD 21~25 DBBCA

26~30 DBABD 31~35 BAAAD 36~40 CAAAB 41~45 ACCAC 46~50 ADBBB 51~52 BC 练习二、53~55 BAB 56~60 BDADC 61~65 DCDDB 66~70 ACCCA 71~75 DACAA

76~80 CABAB 81~85 CADCD 86~90 BBDBB 91~94 CCCC

九:动词词义辨析 1~5 DBBDA 6~10 CAABA 11~15 CBBAA 16~20 CDBDB 21~25 AADAC 26~30 AACAB 31~35 CDCBC 36~40 ADCBA 41~45 DBDAD 46~50 BDCAD

十:动词的语气——虚拟语气 1~5 BADAB 6~10 CDABC 11~15 CCDDB 16~20 ADAAC 21~25 DCDAD

26~30 BDDAA 31~35 DABBD 36~40 DABDC

十一:助动词与情态动词 1~5 ABDDD 6~10 CBBBC 26~30 ABBCC 11~15 BACBC 16~20 ADAAC 21~25 ACBBB

31~35 DDBAB 36~40 ADBAA

十二:非谓语动词(一)——动词不定式
- 94 -

1~5 DDACC 26~30 DBAAC

6~10 BCCAD 11~15 CABAA 16~20 BBAAB 31~35 DBBCD 36~38 BBC

21~25 ADBAA

十三:非谓语动词(二)——动词-ing 形式 1~5 CDDAB 6~10 BAACB 11~15 BCADC 16~20 BCCDB 21~25 CDDAD

26~30 DAAAB 31~35 ABCBB 36~40 CADDD

十四:非谓语动词(三)——过去分词 1~5 BCBBD 6~10 CCBCB 11~15 CDCBC 26~30 ADBAD 31~35 ACABC 16~20 ABAAC 21~25 ADABA

36~40 AABDD 41~46 ABBBDB

十五:形容词和副词 1. C. 原题中的 three sisters 这一信息词语暗示考生要用最高级的形式。 clever 的最高级有两种: the most clever,the cleverest 2. C. mostly 是副词, 意思是: "主要地", 修饰整个句子。 用 most 时应为 most of the students; 用 almost 通常说 almost all+n. 3.A.such 与 so 修饰名词时可这样使用。 so+形容词+a/an+可数名词的单数 so many/few 十可数名词复数 so much/little+不可数名词 4.A.few 修饰可数名词的复数;much 修饰不可数名词。 5.D.A、C 项是语法错误。as…as 之间不能用比较级形式。B 项也是语法错误,than 前没有比较级, 把 than 变成 as 就对了。实际上 not as…as=not more than. 6. D. sound 是"听起来"的意思。 它是系动词, 其后接形容词做表语。 类似的系动词还有 look seem taste smell fell. 7.A.some 常用在肯定句中,而 any 常用在否定、疑问和条件句中。 8.C.grain 是不可数名词。A 项是语法错误,as…as 之间用原级,B 项 few 不修饰 grain,D 项也如 此。 9.C.表示倍数的词与其他表示程度的副词修饰 as…as 结构时,应放在其前面。 10. C. 该题考查了考生是否掌握形容词比较级的两种形式, 该句可理解为: The pianos in the other shop will be cheaper,but not as good as those in this shop. 11.D.此处可理解为 the box is too heavy for you to carry.
- 95 -

12.D.no longer 强调时间;no more 强调数量和次数。 13.C.better 这一信息词可暗示考生用比较级形式,less 修饰不可数名词,fewer 修饰可数名词的复 数。 14.C.what 与 how 修饰名词引起的感叹句: what+a/an+形容词十单数可数名词 what+形容词+可数名词复数 what +形容词+不可数名词 How+形容词+a/an+可数名词单数 注意 what 的用法与 sach 相似,how 与 so 相似。且 give s B. a surprise 是惯用法。

15.A.用来修饰比较级的副词有:a little,a bit;even still;far,by far;a lot,a great deal;much, any(用于否定、疑问);rather. 16. A. 用比较级表示最高级的意思, 用 than+any other+单数名词(包括主语在内)或用 any+单数名词(比 较范围不包括主语在内)。因加拿大不属亚洲。如,把 Asia 改为 North America,则 B 正确。 17. A. taste 是系动词, 后接形容词做表语。 B 项 well 如果是形容词, 表示"身体好"。 但 Things are well with me.属于特殊情况。参看 6 题。 18.C.参看 15 题。 19.D.参看 14 题。 20.B.where 引导表语从句,且 where 在表语从句中做地点状语。 21.A.当 open 做宾补时,一般用它的形容词,不用它的现在分词。又如:with his eyes open/closed 22.B.any 修饰比较级时,一般用于疑问句和否定句中。 23.D.表示两者中"最…"的意思,用 the+比较级。此句可理解 Canada is the larger of the two countries. 24.D.no more 与 no longer 变成 not…any more 或 not…any longer 时 any more 和 any longer 要置于 句尾,可参看 12 题。 25 B. how often 表示频率, 与题意不符。 how long 句中的谓语动词应用延续性动词, 是"多久"的意思。 D 项 rapid 是形容词不能修饰动词。How soon 的回答词用 in+时间,因此,全句的意思是:"在多长时 间之内(或以后)你能画完画?"且句中谓语是瞬间动词。 26.D.可参看 14 题。weather 是不可数名词。 27.D.此处可理解为 It's quicker to go by road than by train. 28.D.参看 14 题。 29.A.原题中的 but 与 excellent 两个信息词可暗示考生,且 not as…as 相当于 not more than,因此, 该句的意思是:"她讲的不如朋友的好,但她的笔头好。" 30.C.well 是形容词"身体好"的意思。这是 It's+adj+enoush to do sth 句型。该句意思是:"我身体已
- 96 -

好,可以返回学校了。" 31. B. 形容词的比较级修饰可数名词的单数时, 前面不要忘了加 a, 泛指比较…的-个。 例如, This shirt is a little larger.Could you show me a smaller one? 32. B. 是 29 题的创新。 该句的意思是: "如果不比 David 好的话, 那么会跟 David 踢的一样好。 "if not better than 为插入语。 33.A.从 even when there's not much to say 这一信息句可知。now and then 相当于 sometimes, occasionally 和 from time to time,B 项 by and by=soon,C 项 step by step=gradually,D 项 more or less=about,修饰名词,但也可修饰动词,作状语。 34.A.从答语中 by car 可知,how 问的是方式。 35.D.have a good/happy time 是惯用法,much 修饰比较级。参看 31 题。 36.A.more 与 another 在表示"再、又"时,用法不同,more 置于数词后面,而 another 置于数词的 前面。 37.A.information 是不可数名词。have a word with sb.相当于 speak/talk to/with sb.与…谈话。 38.C.however 是连接副词,修饰形容词 great 并引导一个让步 4 状语从句,意思是:"无论困难有 多大。" 39.D."下大雨"应说 "rain hard/heavily". 40.D.意为:"我从未听过比她还好的噪音。"用比较级表达最高级的概念。 41.C.要知道形容词排列作定语的顺序。 42.B.与 41 题考查的目的相同。 43.B.可参看 3 题。 44.D.从下文 It's better to be sure than sorry.即"确信要比后悔好"可知,填入 D 项。A、B、C 项不 符合逻辑。 45.C.该题考查副词用法。四个选项均为副词的比较级或最高级,题干的两个并列分句中,已给出 some short stories 和 his plays 这一特定的语境,表示二者之间的比较需用副词的比较级。well known 是一惯用词组,意为"出名的"、"众所周知的",well 的比较级为 better,故答案为 C。 46.C.形容词作后置定语。enough 为副词,修饰形容词 brave,放在其后。 47.D.意为"在国外通常是困难的,特别是你不会说外语"。 48.D.意为"我很吃惊你竟然被这么简单的一个诡计愚弄了。"此处,只有用 D 项才能准确表达这种 语气。 49.D."教学更像是一门科学。"第一个 as 为副词。 50.D。 51.B。
- 97 -

十六:代 一、强化训练:



1. D 2. A 3. D 4. C 5. D 6. D 7. D 8. A 9. B 10. A 11. D 12. D 13. C 14. D 15. B 16. A 17. C 18. C 19. B 20. C21. B 22. C 23. B 24. D 25. A 26. B 27. A 28. C 29. A 30. D 31. A 32. A 33. B 34. B 35. D 36. A

二、高考题选: 1.A 这是一个强调句式的一般疑问句。 2.D it 是形式主语,to 不定式是真正主语。 3.C 参看 2 题。 4.D family 与先行词 anyone 之间是所属关系。 5.C 在主语从句中,whoever 充当主语,指代人,相当于 anyone who。而 C 项 who 也可引导名 词性从句,但它具体指"是谁"。 6.A 特殊疑问句中的选择,用 which。 7.C 前一句只提到两个人。neither,either,both 仅用于表述两者的情况,而 any,all 表述多者 的情况,且 I haven't seen either of them 相当于 I have seen neither of them。 8.C 可参看 2、3 题。 9.B all 是先行词,that 引导定语从句,且 all that=what。 10. A His camera 是句子的主语, 也是信息词, 应填名词性的物主代词 hers, 它相当于 her camera。 11.D it 是形式宾语,to master…是真正宾语。此句还可说成 I don't think it is possible to…。可参 看 2、3、8 题。 12.D A、B 项不符合句意。C 项 no one 后不接 of 短语。 13.D which 是定语从句中的关系代词,指代上文的 windows。A、B、C 项不能引导定语从句, 且填进去后,两个分句缺少连词。 14.B 可参看 10 题。 15.A 前文提到邀请两个人,两个人都没来,故用 neither 参看 7 题。 16. B which 引导非限定性定语从句。 which 指代前面一句话。 如果两个分句是由 and 连接, 则 A、 C、D 项也对。 17.C A 项中的 all 放在否定句中,是部分否定,与上文 we couldn't eat in a restaurant 矛盾,B 项 不符语法,n 项 no one 后不接 of 短语,且只指代人。 18.B every other day 每隔一天,是习惯用法。 19.C which 在非限定性定语从句中指代前面一句话。可参看 16 题。
- 98 -

20.D 考生非常熟悉 It doesn't matter 这一句型,该题现在是一般疑问句,it 是 matter 的主语,if 引导条件状语从句。 21.A C、D 项不能做定语从句的先行词来指代上文的 the pupils,只能用 the ones,因为它被限 定性定语从句所修饰,表特指。该句的意思是:"张先生把教科书分给了所有的学生,那些已经拿走 了的学生除外。" 22.B 原题中的 so many kinds of tape-recorders 暗示考生要买的是录音机,故排除 A 项。因为有 这么多种类,因此不能决定买哪个。C、D 项是连接副词,不能做 buy 的宾语。 23.A B、D 项应排除,它们指代可数名词的复数。全句意为:"虽然他很富有,但很少花钱买衣 服。"故 C 项不符句意。 24.D turn at sb.for help 是惯用法,在定语从句中把 to 提前与 whom 构成介词十关系代词。 25.A 主语从句中缺少宾语,故 what 充当。 26.C 原题中的答语 Yes 暗示考生应选表示肯定意义的 a little.A、B 项表示否定意义。 27.D it 指代前面一句话。因有 but,故前后为并列句,不用关系代词(which)只用代词 it。 28.C Is everybody here?"都到齐了吗",Is anybody here?"这里有人吗?"B 项 some body 可用在表 示征求对方意见,并希望得到对方肯定回答的问句里。D 项不符原题句意。 29.B 参看 10、14 题。 30.B 参看 16、19 题。 31.D it 是形式主语,that 从句是真正主语。如果 fact 前有 the 修饰,就可选 B 或 C 项,that 引 导同位语从句。 32.C but 是关键词,表转折,该句意为"他们非常疲劳,但没有一个人愿意停下来休息一会儿。 " 33.D one 指代 one of the glasses,且 each 一词是信息词。该句意思是:"我希望有足够的玻璃杯, 以便每位客人有一个"。 34.B one day 表示"某一天",可用在一般过去时,当它用在将来时的句中时,可与 some day 互 换。another day 指另一天。原题中的 It's all the same to me 和 you like 是信息句,可暗示考生,只能选 any day,即"你喜欢定在哪天都行,或随便哪一天都行。" 35.A themselves;是 they 的反身代词。 36.A 从上文"我同意你说的大部分,"可知,下文应填 everything 表示部分否定。B 项填入后该 句为全否定。C 项不用在否定句中。D 项填入后,该句成为肯定句。故 B、C、D 项是错误的。 37.C 从上文"Sarah 已经读了许多美国作家写的故事",可知,下文是"她现在想读一些由别的国 家的作家写的故事"。A 项中 any 用在肯定句中表示"任何一个",与后面的 countries 不符。B、D 项不 符原句的逻辑。
- 99 -

38.A 这是一个强调句式。如果把 It was…that 去掉,该句子意思完整。不缺任何成份。 39.A 该题考查 it 作形式宾语的用法。四个选项均为代词,只有 it 作先行代词时,本身没有具 体意义,而只是帮助把真正的宾语移到后部去。句中 it 的作用是代替它后面的宾语从句 when people talk with their mouths full,故正确答案为 A。 40. C 该题考查在省略的宾语从句中连接代词的用法。 A、 B 项为副词, 不可作及物动词 remember 的宾语, 应先排除。 指某一范围的"哪一个"需用连接代词 which, 前一个分句中的 from either Oxford or Cambridge 已限定了范围,故答案选 C。 41.D 该题考查引导从句的关系联词的用法。that 和 which 作为关系代词引导定语句必须在从句 中充当某一成份;where 作关系副词引导定语从句在从句中作状语,先行词必须是表示地点的名词, 故应排除 A、B、C。由题于中从句与主句所表示的逻辑关系考虑,此空应填表示因果关系的从属连 词 when,这时 when=since;for,意为"由于"、"既然",答案为 D。 42.B 该句考查强调结构。"It+be+被强调部分+that 从句"是 it 的强调句型,如果强调的是时间、 地点、原因等状语,别后面接 that 引导的从句,而不能用 when,where,because 等词来引导,因此 答案为 B。再如: It was when I was thirty--five that I got married and had a family. It was when we got to the station that it began to rain.参看 1 题。 43.C 该题考查不定代词的替代用法。在进行比较时要用同类的事物相比,排除 A、B。按照英 语习惯用法,that 可以代替一个单数名词或一个不可数名词,以避免重复前面提到过的名词。that 前 面没有任何修饰词,后面的介词主要是 of。由空白后表示所属关系的语境可以确定此空应填 that,代 替 pleasure,故答案选 C。 44.A another 在此足不定代词,意为"再…个",pay to another $15。意为"再付 15 美元。more 应 放在$15 之后。 45.C one 不定代词指代上文的 break。 46.B It is…that 为强调结构。 47.D 根据句意,"不是你的,可能是另外谁的呢?"所以答案是 D。 48.A 根据句意,"还再需要一些",故选 A。 49.B 代替 the new house。 50.A。

十七:名 1~5 BBDDD 6~10 BBCAA 11~15 ABCCB



16~20 DAACD 21~25 DBDCD
- 100 -

26~30 BADBD 31~35 AABDC 36~40 BACCB 41~45 ABDCA 46~50 BABCB

51~55 BDDCD 56~60 ABCCB 61~65 BACAA 66~70 DADCA 71~75 CDCBD 76~80 ADCAD 81~84 ACDA

十八:数 1.B



2. C 表示"几十"的数字的复数与所有格代词一起来用以表示人的年龄,本句为"二十多岁"。 3.C 定冠词"the"和数的复数形式在一起表示年代。 4.D 序数词前面加不定冠词表示"又一次"(已经四次了) 5.A 这里"first"有人说起副词作用,可以看成表语,也可以看做一种"取得第一名"的习惯用法。 6.D 序数词和名词共同构成的专有名词还可以是 thc Second World War 的形式。 7.C 只有 C 项为正确的表达方式,或者也可以写成"one or two days".再如:one hour and a half 或 one and a half hours. 8.B "in half"表示"分成一样大小的两半"。也可以说"cut…in two" 9.B 再如 twice the height(depth,width,weight,etc.)of 10.D either…or…连接主语用就近原则。be to hand out the prizes 意为"要颁发奖品"。 11.答案为 B。百分比作修饰语,前面不加冠词且不能加复数。 12.答案为 B。分数做定语,分子用基数词,分母为序数词,当分子大于 1 时,分母用复数,本题中, 其它表达方式均不正确。 13.答案为 A。表增加或减少的数量的百分比,用 by+百分数表示。 14.答案为 A。不可数的名词的百分比用单数;可数名词的百分比则用复数。C 项时态不对,另如: 90 percent of the population here are peasents.这个句子中 population 的意思是 people. 15.答案为 A。"dozen"与数词或 many,several 等词连用时复数一般不加 s,故 B、C 两项不选。此 外, dozen 与数词连用做定语, 一般也不加 of. 当然也有例外: Place them in dozens on the table. dozens 表数量很多。 Two dozen of these are wanted. dozen 后面有 of 因为有限定词 these, the 等。 Dozens of people were here.dozens of 也表示"很多"。 16.答案为 B。"半打"的表达方式一定要用"hall a dozen"。 17.答案为 B。score 做定语修饰名词用 a(three)score of,而不用复数形式;常用"scores of"为其复数 形式,意为"大量",但有:three score and ten,a score or more 18. 答案为 B。 "hall"起副词作用, 修饰过去分词"done", 因为这个过去分词表状态, 故"half"应在"done" 前。再如:well done,well known,不用 a half 修饰 done,故不选 C、B 两项。 19.B 意为"同时",不是"立刻"。 20.B
- 101 -

2l.A 如:tens of thousands of(小数在前,大数在后)thousands and thonsands of(两数一样大)。 22.B 居住的门牌号用介词 at+号数+街道名"。 23.A 24.答案为 D。"walk"作为名词,常与不定冠词连用。注意:在表数量的合成词中,名词部分为单数, 如:a two-year-old boy. 25.答案为 B。"在 20 世纪 40 年代",必须有定冠词"the".此外,年代后要加's 或 s。"他已经 40 多 岁了"要用 in his forties。 26.答案为 B。dozen 与数词或多或少 several, many 连用时,复数不加 s。dozens of 表示数量很多, 在修饰有 these,the 等词限定的名词时,可用 dozen of 的形式。如:three dozen of these eggs. 27.C 28.A 29.C 30.B 31.D 32.C

十九:冠 练习一、1~5 DBBAC 26~30 DCBBA 练习二、1~5 DABAC 6~10 BACDC



11~15 ABBDB 16~20 CDDDB 21~25 DBBDA

6~10 AAADD 11~15 ACACB 16~20 CCDAA 21~25 BDCBB 36~40 AACDB 41~45 DDBCB

26~30 ADCDD 31~35 CDDCC

二十:介 1~5 ABCDA 6~10 BCDBC 11~15 DBABC

词 21~25 DABCD

16~20 BACBC

26~30 ABCDA 31~35 BCDAB 36~40 ADDCC 51~55 DDDBC 76~80 ACCCD

41~45 ADBDB 46~50 CCACC

56~60 DCCBB 61~65 BCACB 66~70 DAACD 71~75 CDCAB

二十一:连



1~5 ABCDA 6~10 CDACA 11~15 ACDBA 16~20 BCBAB 21~25 CDABC 26~30 BBABC 51~55 ABBBC 31~35 DACBC 36~40 AABCD 41~45 AAABC 46~50 DCDBC

56~60 DDCBA 61~65 CCDBA 66~70 CDBAC 6~10 ACBAB 二:主谓一致

练习一四、1~5 CBDBB

1~5 AAACA 6~10 CBDAD 11~15 ACABA 16~20 AABDB 21~25 ADCBC 26~30 BCAAA 31~35 ACAAB 36~40 CABBA 41~45 BCCCA 46~50 ADBBC 51~55 BACDA 56~60 BDAAB 三:名词性从句三、1~5 DBABD 16~20 BADAB 21~25 CDAAA
- 102 -

6~10 DBBCA 11~15 CABCC

26~30 CCCDB 31~35 ABCDB 36~40 BDACD 41~45 BCDBB 46~50 ADBAC 51~55 CCBDA 56~60 ADABB 61~65 ACDBA 四: 定语从句三、 1~5 ABACD 6~10 CDCCA 11~15 CCADA 16~20 ACCAB 21~25 ABBDC 26~30 ADABD 31~35 BBDCA 36~40 CABCC 51~56 BAABAD 41~45 AADCD 46~50 BBDAB

五:强调句、It 的用法、省略和插入语 6~10 ADADC 11~15 DBDBA 16~18 CBA

练习一、1~5 CBADB

练习二、1~5 ACDBA 6~10 DCABD 11~15 CBCAB 练习三、1~5 CBADB 6~10 CADAD 11~15 DACBD 16~20 ACBDC 六:状语从句 三、1~5 CADAC 6~10 ABCBA 11~15 DDCAB 16~20 DABAD 21~25 CABBA 21~23 ACA

26~30 BCCBD 31~35 BACDD 36~40 ADCDD 41~45 CCBAD 46~50 DBCBD 51~53 CDD 七:倒装句 1~5 BDACA 6~10 CBBCC 11~15 BDDBA 16~20 BADBC 21~25 DCABC

26~30 ADABA 31~35 CBDAD 36~40 DBADD 41~45 CBCCB 46~49 CDAC 八:动词时态和语态 练习一、1~5 CCBCB 6~10 ABCAB 11~15 CBADA 16~20 BBDCD 21~25 DBBCA

26~30 DBABD 31~35 BAAAD 36~40 CAAAB 41~45 ACCAC 51~52 BC 练 习 二 、 53~55 BAB 56~60 BDADC

46~50 ADBBB 66~70 ACCCA 71~75

61~65 DCDDB

DACAA76~80 CABAB 81~85 CADCD 86~90 BBDBB 91~94 CCCC 九:动词词义辨析 1~5 DBBDA 6~10 CAABA 11~15 CBBAA 16~20 CDBDB 21~25 AADAC 26~30 AACAB 31~35 CDCBC 36~40 ADCBA 41~45 DBDAD 46~50 BDCAD 十:动词的语气——虚拟语气 1~5 BADAB 6~10 CDABC 11~15 CCDDB 16~20 ADAAC 21~25 DCDAD

26~30 BDDAA 31~35 DABBD 36~40 DABDC 十一:助动词与情态动词 1~5 ABDDD 6~10 CBBBC 26~30 ABBCC 11~15 BACBC 16~20 ADAAC 21~25 ACBBB

31~35 DDBAB 36~40 ADBAA 十二:非谓语动词(一)——动词不定式

1~5 DDACC 26~30 DBAAC

6~10 BCCAD 11~15 CABAA 16~20 BBAAB 21~25 ADBAA 31~35 DBBCD 36~38 BBC 十三:非谓语动词(二)——动词-ing 形式
- 103 -

1~5 CDDAB 6~10 BAACB 11~15 BCADC

16~20 BCCDB 21~25 CDDAD

26~30 DAAAB 31~35 ABCBB 36~40 CADDD

十四:非谓语动词(三)——过去分词 1~5 BCBBD 6~10 CCBCB 11~15 CDCBC 26~30 ADBAD 31~35 ACABC 16~20 ABAAC 21~25 ADABA

36~40 AABDD 41~46 ABBBDB

- 104 -


更多相关文档:

高中英语语法专项练习(最新汇总)

高中英语语法专项练习(最新汇总)。English study高中英语语法专项练习(汇总) 高中英语语法专项练习(汇总) <虚拟语气 专项练习 虚拟语气>专项练习 虚拟语气 姓名___ ...

高一英语语法专项训练练习及答案

高一英语语法专项训练练习及答案_高一英语_英语_高中教育_教育专区。专题一 名词、介词和数词 1.The___is just around the corner and you won?t miss it....

高中英语语法知识大全 配高考真题训练

4) 主动语态表被动: prove; blame; sell; turn out; require; result from; 1. 非谓语动词(参考资料) 非谓语动词是高中语法的重点,也是难点,学生常常对此感到...

高中英语语法介词专项练习附答案详解

高中英语语法介词专项练习附答案详解_英语_高中教育_教育专区。高考英语语法介词专项...2014年笑话大全之让你笑个够 儿童笑话大全爆笑 爆笑笑话精选80份文档 家装...

高中英语语法练习大全及答案

高中英语语法练习大全及答案_英语_高中教育_教育专区。高中英语语法练习大全 一、名词、主谓一致 练习 1.名词 B1. I opened the letter and it contained ___....

高中英语语法-各种从句练习

高中英语语法-各种从句练习_英语_高中教育_教育专区。高中英语语法练习-名词性从句...专业大全 历年分数线 上万张大学图片 大学视频 院校库 (按 ctrl 点击打开) ...

高中英语语法练习大全

高中英语语法练习大全_英语_高中教育_教育专区 暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档高中英语语法练习大全_英语_高中教育_教育专区。四、选择填空: ( )1. ___ ...

高中英语语法练习题

高中英语语法 高中英语语法练习题-高考精粹 1. Ms Nancy didn't mind at all...高中英语语法大全 14页 1下载券 高中英语语法练习大全 77页 免费 ©...

高中英语语法专题:形容词(含练习及答案解释)

高中英语语法专题:形容词(含练习及答案解释)_高三英语_英语_高中教育_教育专区。高中英语语法专题:形容词(含练习及答案解释)高中英语语法专题:形容词一.形容词作状...
更多相关标签:
高中语法填空专项训练 | 高中英语语法专项训练 | 语法填空专项训练 | 高一语法填空专项训练 | 中考英语语法专项训练 | 英语语法专项训练 | 英语语法填空专项训练 | 高二语法填空专项训练 |
网站地图

文档资料共享网 nexoncn.com copyright ©right 2010-2020。
文档资料共享网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。email:zhit325@126.com