当前位置:首页 >> 英语 >> 2013届高考英语一轮复习课件:Unit 1 Great scientists(人教版必修5)

2013届高考英语一轮复习课件:Unit 1 Great scientists(人教版必修5)


晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

情景介绍 [2011年四川卷]最近,某中学生英文报开设了“After-class Activities” 的栏目,请你根据以下提示,为该栏目写一篇英文稿件,并鼓励同学 们积极参加课外活动。 【模板】 After-class Activities

读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

①Nowadays,after-class activities are becoming________.②In our
school,there are________,for example,________.③We enjoy________.④________are my favorites which________.⑤

Besides________,they also________.

晨 读 时 分

⑥Here I have ________.⑦To students,you’d better________;to schools,they should________. ⑧Dear friends,please actively take part in________,which will not only________,but also________.

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业



文[今日选读·满分作文]
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

After-class Activities ①Nowadays,after-class activities are becoming more and more popular in high schools.②In our school,there are various kinds of activities,for example, arts and sports.③We enjoy them very much.④Playing football and reading stories are my favorites which do me lots of good.⑤Besides building my body and enriching knowledge,they also free me from the heavy work of study. ⑥Here I have some suggestions.⑦To students,you’d better choose the activities which interest you and suit you;to schools,they should organise more activities for students and leave students more time for activities by giving them less homework. ⑧Dear friends, please actively take part in after-class activities,which will not only make your school life colorful,but also improve your learning.





①介绍课外活动的现状。 ②介绍我校课外活动的情况。

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

③点明我们对课外活动的态度。
④介绍我最喜欢的课外活动。 ⑤点明课外活动给我带来的益处。

⑥引出自己的建议。
⑦对同学和学校分别提出建议。 ⑧发出倡议。

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航

Unit 1

Great scientists

考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

Ⅰ.单词速检 1.________(vt.) (n.) 2.________(vt.) 3.________(vt.& n.) 4.________(n.) (vt.) 自我诊断: 1.defeat 2.attend 3.cure 4.challenge 打败;战胜;使受挫 失败 照顾;护理;出席;参加 治愈,痊愈;治疗 挑战 向??挑战

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

5.________(vt.) 6.________(vt.) (n.) 7.________(vt.) (n.) 8.________(n.) (vt.) 9.________(vi.& vt.) 自我诊断: 5.absorb 6.suspect

吸收,吸引;使专心 认为;怀疑 被怀疑者;嫌疑犯 责备;谴责 过失;责备 柄;把手 处理;操纵 (使)旋转;纺(线或纱)
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

7.blame

8.handle

9.spin

10.________(vt.& vi.)结束;推断出→________(n.)结论;结束 11.________(vt.)暴露;揭露;使曝光→________(adj.)无遮蔽的; 无保护的;风险高的 12.________(vt.)污染;弄脏→________(n.)污染 13.________(vt.)宣布;通告→________(n.)通知;宣告 14.________(vt.& vi.)捐献;贡献;捐助→________(n.)捐献;贡 献;捐助 15._______(vt.)拒绝;不接受;抛弃→________(n.)拒绝;抛弃 自我诊断: 10.conclude ; conclusion pollution 15.reject;rejection 11.expose ; exposed 12.pollute ;
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

13. announce; announcement

14.contribute; contribution

Ⅱ.短语回顾 1.提出________________ 2.得出结论________________ 3.使显露;暴露________________ 4.应受责备________________ 5.调查;研究________________ 自我诊断: 1.put forward blame 5.look into 2.draw a conclusion 3.expose...to 4.be to
考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业 晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航

6.将??和??联系或连接起来________________ 7.除??之外;此外________________ 8.对??严格的________________ 9.讲得通,有意义________________ 10.有时________________ 自我诊断: 6.link...to... 10.at times 7.apart from 8.(be)strict with... 9.make sense

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

Ⅲ.句式填空 1.neither...nor...连接两个主语 ________(既不)its cause________(也不)its cure was understood. 2.every time 用作从属连词引导从句 So many thousands of terrified people died________(每次)there was an outbreak. 自我诊断: 1.Neither;nor 2.every time

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

3.have sth.done 结构 A woman,who had moved away from Broad Street,liked the water from the pump so much that she________(让人运送水)to her house every day. 4.prevent...from doing sth.防止/阻止??做某事; suggest(建议)+宾语从句 ________________( 为 防 止 这 种 情 况 发 生 )again , John Snow suggested that the source of all the water supplies________(被检测). 自我诊断: 3.had it delivered examined 4.To prevent this from happening ; be
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

5.“only+状语”位于句首构成部分倒装 ________you put the sun there________( 只 有 ?? 才 )the movements of the other planets in the sky make sense. 6.with 复合结构作状语 He placed a fixed sun at the centre of the solar system_______(行 星围绕着它转)and only the moon still going round the earth. 自我诊断: 5.Only if;did 6.with the planets going round it

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

本单元语法——过去分词作定语和表语 1.(2011 年南通一模)The county,________in the north of Shanxi,has a history of more than 1,400 years. A.located C.being located B.to be located D.locating

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:本题考查过去分词作定语。此处应用过去分词短语作定 语,修饰 The county,故选 A。 答案:A

2.(2010年四川卷)A great number of students________said they were forced to practise the piano. A.to question C.questioned B.to be questioned D.questioning
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:句意:许多被询问的学生说他们是被迫练习弹钢琴的。 此题考查非谓语动词作后置定语。students和question之间是被动关 系,故排除A、D两项;B项表示要被询问,不符合语境;C项表示 被询问过的,符合句意。 答案:C

3.(2012年山东卷,35)After completing and signing it,please return the form to us in the envelope ________. A.providing C.having provided B.provided D.provide
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:考查过去分词的用法。此处provided作后置定语,修饰 先行词the envelope,相当于定语从句which is provided的省略。句 意:填完并签字后,请把表格装在提供的信封内还给我们。所以答 案为B。 答案:B

4.(2012 年海淀期末)It was reported that 115 miners________in the flooded mine for eight days were pulled out alive at last. A.trapped C.were trapped B.being trapped D.had trapped

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析: 考查非谓语动词。 所填词作后置定语, 逻辑主语是 miners, 而且谓语动词与逻辑主语是被动关系,且表示的动作发生在过去, 故用过去分词,选 A。 答案:A

5.(2012 年西安一模)His play was popular and every time ________about it,he owed his success to the support of his friends. A.talking C.to talk B.talked D.when talking

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:句意:他的戏很受欢迎,每当谈论起来,他都将这归功 于朋友们的支持。talk 的逻辑主语为 he,所以用现在分词表主动含 义,相当于 every time he talked。 答案:A

第一板块

词汇精讲

1.conclude vt.&vi.结束;推断出 [英文典例] ①We conclude that the two substances have combined to form the new material. 我们得出这样的结论:两种物质结合形成的新物质。 ?归纳拓展
?sth.?from sth.? ? (1)conclude? ? ??from sth.?that..

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

推断出,断定

晨 读 时 分

conclude

?with sth. sth.? ?by doing

sth.

以??结束 结束;结论 最后;总之

(2)conclusion n. in conclusion

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

arrive at/come to/draw/reach a conclusion 得出结论 come to the conclusion that...所得结论是??

②We may conclude from his appearance that he is a heavy smoker. 从他的外表我们可以断定他烟抽得很凶。 ③We concluded the meeting with an English song. 我们以一首英语歌结束了这次会议。 ④We will have a further discussion before we draw a final
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

conclusion .
我们将作进一步的讨论,然后再作出最终结论。 ⑤ In conclusion ,I think there is hope for the future. 总之,我认为将来还有希望。

2.defeat vt.打败;战胜;使受挫 n.失败 [回归课本 P2]JOHN SNOW DEFEATS“KING CHOLERA”约 翰· 斯诺战胜“霍乱王” [英文典例] ①Although there were lots of difficulties to overcome, never she let her problems defeat her. 虽然生活中有许多困难,但她从不让困难打败自己。 ②Our hopes were defeated . 我们的希望破灭了。 ③Our baseball team has suffered another defeat . 我们的棒球队再次失败。
考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业 晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航

辨析 defeat,beat,win 这三个词都有“赢”的意思,但用法不尽相同。 (1)defeat 和 beat 都可接 sb.作宾语,一般可以互换,其宾语通常 是“人”或“一个团体”,如 a team,a class,a school,an army 等。另外,defeat 还可用于指战争中“击败”敌军或入侵者。 (2)win 后接 sth.,如 game,war,prize,love,respect 等;后 接 sb.时表示“争取某人”。

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

3.expose vt.暴露,揭露;使曝光;使面临 [回归课本 P2]But he became inspired when he thought about helping ordinary people exposed to cholera. 但当他一想到要帮助那些得了霍乱的普通百姓时,就感到很受 鼓舞。 巧 学 助 记
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

晨 读 时 分

?归纳拓展 (1)expose sth./sb./oneself(to...) 显露或暴露某事物/某人/某人自己 (2)exposed adj.(指地方)无遮蔽的;不遮挡风雨的 be exposed to 暴露于??

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

[英文典例] ①He exposed the plan to the newspapers. 他向几家报纸透露了这个计划。 ② Being exposed to sunlight for too much time will do harm to your skin. 暴露在阳光下太久对皮肤有伤害。 ③I threatened to expose him to the police. 我威胁要向警察检举他。

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

4.absord vt.吸收;吸引;使专心;并入,吞并 [回归课本 P2]The second suggested that people absorbed this disease into their bodies with their meals. 第二种看法表明人们是在吃饭时把这种病毒引入体内的。 ? 归纳拓展 (1)absord one’s attention 吸引某人注意
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

(2)absorbed adj.聚精会神的;专心致志的,极感兴趣的 be absorbed by/into be absorbed in 被??吞并,被??所吸收

全神贯注于

[英文典例] ①The video was totally absorbing the children’s attention.录像 完全吸引了孩子们的注意力。 ②I was so absorbed in this book that I didn’t hear you come in. 我正入神地看这本书,连你进来也没听见。 ③ Absorbed in his work , Tom simply forgot food and sleep.汤姆 专心于工作,几乎忘记了吃饭和睡觉。

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

5.blame vt.责备,谴责;把??归咎于 n.过失;责备 [回归课本 P2]It seemed that the water was to blame. 看来水是罪魁祸首。 ? 归纳拓展 (1)blame sb.for sth. blame sth.on sb. be to blame 因某事而责备某人 把某事怪到某人头上 应受责备;应负责任
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

(2)get/accept/bear/take the blame for...对??负责 lay/put the blame for sth.on sb. 把某事归咎于某人身上

[英文典例] ①I don’t blame you for doing that. 我不责备你做了那事。 ②The police blamed the traffic accident on Jack’s careless driving. 警察把那起交通事故归咎于杰克的粗心驾驶。 ③Officials believe that more than one person may be to blame
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

for the fire.
官方认为可能不止一人该对火灾负责。 ④I am ready to take the blame for the mistake. 我准备承担这一错误的责任。

6.contribute vt.&vi.捐款;贡献;捐助;导致;投稿 ? 归纳拓展 (1)contribute...to... contribute to... 有助于??; (2)contribution n. 把??贡献给?? 导致??;向??投稿; 为??作贡献 贡献;捐款;稿件

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

make a contribution/contributions to... 为??作出贡献

[英文典例] ①He contributed some money to the flood victims. 他捐出一些钱给遭受水灾的难民。 ②His carelessness contributed to the accident. 他的粗心导致了事故的发生。 ③Our teacher tells us that exercise contributes to good health. 我们的老师告诉我们锻炼有助于身体健康。 ④He has made great contributions program. 他对太空发展计划有很大贡献。 to a space development
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

7.put forward 提出(建议);推荐;将??提前 [回归课本 P1]Who put forward a theory about black holes?谁 提出的黑洞理论? ? 归纳拓展 put away/aside put down put up with put back put out put up put off 放在一边;收拾起来;储存 写下;镇压;放下 忍受 放回 扑灭 举起;建造 延期
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

[英文典例] ①The plan put forward by the old professor was well worth considering. 那位老教授提出的计划很值得考虑。 ②They have put forward the date of their wedding by one week. 他们将婚礼日期提前了一周。 ③It is wise to have some money put away for old age. 存些钱养老是明智的做法。

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

晨 读 时 分

④(高考上海卷)She called this afternoon to put off the meeting to next week. 她下午打电话把会议延期到下周。 ⑤I can put up with many things,but not with people who steal. 我能容忍很多事情,但绝不容忍小偷小摸的人。

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

8.apart from 除??之外;此外 [回归课本 P4]Apart from the construction mentioned above,you have also learned the following phrases. 除了以上提到的结构,你也学过下面的词组。 [英文典例] ①We had a pleasant time, apart from the weather. 我们玩得很高兴,可就是天气不好。 ② Apart from both legs. 他除了脸部和双手受伤以外,两条腿也断了。 the injuries to his face and hands,he broke
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

③ Apart from the cost,the dress doesn’t suit me.(相当于 besides) 姑且不计价格,这件衣服也不适合我穿。 ④ Apart from you,I had no one to talk to.(相当于 but/except) 除了你,我再也没有可交谈的人了。 ⑤This essay is good mistakes.(相当于 except for) 除了有些拼写错误,这篇文章写得不错。

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

apart from

a couple of spelling

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

【名师点津】 意义 相当于

apart from 有以下含义: 除??之 除??之外 外(还有) besides (别无) except/but except for 此外,除了

9.make sense 有意义;有道理;讲得通 [回归课本 P7]Only if you put the sun there did the movements of the other planets in the sky make sense. 只有把太阳放在中心位置上,天空中其他行星的运动才能说得 清楚。 ? 归纳拓展 make sense of 理解,明白 make no sense 没道理,没意义 there is no sense in doing sth. 做??没道理 in a sense 在某一方面;就某种意义来说 in no sense 决不
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

[英文典例] ①This sentence just doesn’t make sense ,no matter how you read it. 无论你怎样读这个句子,它都讲不通。 ②(高考陕西卷)It makes sense to work on the problem before it gets out of control. 在失控前致力解决这个问题,这么做是明智的。 ③There are so many new words in the passage that I could hardly make any sense of them at all. 这一段中有那么多生词以至于我根本不理解它们的含义。
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

晨 读 时 分

④There is no sense in replace it later.

my painting the door if we’re going to

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

如果我们打算以后把门换掉,那我给它上漆就毫无意义了。 ⑤ In no sense do I agree with this suggestion. 无论如何我都不赞同这个建议。

Ⅰ.单词拼写 1.The doctor is wellknown for having________(治疗)some people of the deadly disease. 答案:cured 2.Richardson________(推断出)from his studies that equality between the sexes is still a long way off. 答案:concluded

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

3.The army was welltrained and wellarmed,and had little difficulty________(击败)the enemy. 答案:defeating 4.The________(建设)work of the theatre is supposed to be completed within the year. 答案:construction 5.Employees are expected and required to________(参加)team meetings. 答案:attend
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

6.We must stop the________(污染)of our beaches. 答案:pollution 7.Lily’s watch was lost and we all________(怀疑)that Tom did it,because he used to steal others’things. 答案:suspected 8.Would you like to make a ________(贡献)to the hospital rebuilding fund? 答案:contribution

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

晨 读 时 分

9.The spokesman of the Foreign Ministry________(宣布)the news to the reporters. 答案:announced 10 . The young man was anxious to join the army but was________(拒绝)because he was not high enough. 答案:rejected

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

Ⅱ.单项填空 1. (2012 年郑州模拟)For the next two hours she was________the film,so she didn’t notice what happened around her. A.engaged in C.absorbed in B.busy with D.occupied with
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:考查短语辨析。句意:在此后的两个小时里,她在专心 看电影, 因而没有注意到周围所发生的事情。 engaged in“从事”; be be busy with“忙于”;be absorbed in“全神贯注于”;be occupied with“忙于”。C 项符合句意。 答案:C

晨 读 时 分

2.The film of The Letter Box________a happy ending. A.concluded with C.concluded on B.concluded in D.concluded for

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:conclude with sth.“以??结束”,为固定搭配。句意: 电影《信箱》最后有一个圆满的结局。 答案:A

3.What kind of conclusion can we________after the Shanghai fire? A.come out C.bring up B.come to D.lead to

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:come to/arrive at/reach/draw a conclusion“得出结论”, 为固定短语。句意:上海这场大火后我们得出了什么结论? 答案:B

4. The________, think, drew from his simple experiment is I he not scientific. A.conclusion C.promise B.charge D.relation

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:draw a conclusion“得出结论”,为固定搭配。句意:我 认为他通过自己简单的实验得出的结论是不科学的。 答案:A

5.He ________the conclusion with the ________evidence and presented it at the conference. A.draws;supporting B.drew;supporting C.came to;supported D.reached;supported 解析:句意:他用有力的证据得出这个结论,并在会议上展示。 supporting evidence 意为“有力的证据”。由 presented 可看出时间 应为过去。 答案:B
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

6.We can see monuments here and there.Those who have made great________to human beings and society will never be forgotten. A.advance C.contributions B.progress D.achievement
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:句意:我们随处可见纪念碑,那些为人类和社会作出巨 大贡献的人们将永垂不朽。advance“前进,提升”;progress“进 步 ” ; achievement“( 个 人 取 得 的 ) 成 就 ” 。 make contributions to“为??作出贡献”,符合语境。 答案:C

7.I’m sure your suggestion will________solving the problem. A.contribute to C.lead to B.devote to D.attribute to

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:contribute to“导致,有助于”。句意:我相信您的建议 将有助于解决那个问题。devote to “献身于,致力于”;lead to“导 致”;attribute to“归因于”。根据句意,选 A 项。 答案:A

8 . When________stress, in whatever form , we react both physically and mentally. A.exposed to C.facing with B.exposing to D.faced in

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:句意:当面临压力时,无论哪种形式的压力,我们都会 在生理或者心理方面作出反应。be exposed to“暴露于,面临”;be faced with“遇到,面临”。根据搭配和句意,A 项正确。 答案:A

9.Take care not to keep your children________to the bad books and magazines. A.expose C.to expose B.exposing D.exposed

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:句意:当心别让孩子接触不良的图书和杂志。be exposed to 意思是“使暴露于(日光、风雨等)”。 答案:D

10.(2011年湖北联考)Since his works earned him quite a reputation in Liverpool,he has stayed there most of his life, ________the occasional visit to his hometown. A.apart from C.instead of B.but for D.regardless of
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:句意:因为他的作品为他在利物浦赢得了良好的声誉, 所以他一生大部分时间都在那里,除了偶尔回家乡看看。apart from“除了”;but for“要不是”;instead of“代替,而不是”; regardless of“不管,不顾”。故A项正确。 答案:A

11.________his nose,he’s quite good?looking. A.Besides C.Except that B.Apart from D.Now that

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:except that“除了”,now that“既然”,后要接句子, 故可排除C、D两项。besides“除了”,但含义是包括在整体内 的,与句意矛盾;而apart from 相当于except“除了”。句意:除 了鼻子之外,他长得很好看。 答案:B

12.Many people often ________Germany________beer. A.link;to C.connect;through B.join;to D.join;up

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:like...to...意为“把??与??连接或联系起来”; join...to...意为“把??和??连接起来”,一般用于具体的事物; C、D两项搭配错误。 答案:A

13.________a sense,all of us should be to blame for the tragedy. A.In C.With B.At D.By

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:句意:从某种意义上说,我们大家都该为这场悲剧负 责。in a sense“从某种意义上说”。根据句意和结构,A项正确。 答案:A

14.—What about saving the drowning boy from the other side of the river? —In my opinion,________. A.it makes sense C.it’s up to you B.it’s out of the question D.it’s hard to say
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:make sense“有意义,行得通”;out of the question “不可能,不允许”;it’s up to you “由你决定”;it’s hard to say“很难说定”。 答案:A

第二板块

句型巧析

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

1.[教材原句]So many thousands of terrified people died every time there was an outbreak. 每次爆发霍乱时,都有大批惊恐的老百姓病死。 [句法分析]every time 引导一个时间状语从句,相当于whene ver,意思是“每当??”。

? 归纳拓展 (1)名词词组作连词用,引导时间状语从句的有every time,

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

each time,any time,the last time,next time,the first time,the moment,the second,the minute,the hour,the day等。 (2)有些以ly结尾的连词,如directly,instantly,immediately 也可引导时间状语从句。

[英文典例] ①The first time I climbed onto the wall,I felt very nervous. 我第一次爬到墙上去时,感到很紧张。 ②She let out a cry the moment she saw the snake. 她一看到蛇就叫了起来。 ③I left immediately the clock struck 5. 钟刚敲过五点我就离开了。

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

2.[教材原句]Only if you put the sun there did the movements of the other planets in the sky make sense. 只有当你把太阳放在中心位置上,天空中其他行星的运动才能 说清楚。 [句法分析]only if “只要,只有”,引导的状语从句位于句首 时,主句要用部分倒装语序。 【名师点津】 if only“但愿,要是??就好了”,用以表示

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

对现在、未来的愿望,或者与过去事实相反的愿望。

[英文典例] ① Only if the red light comes on is there some danger to employees. 只要红灯一亮,就表示有危及职工的险情。 ② If only I knew her name. 要是我知道她的名字该有多好。 ③ If only they would tell me what they have decided. 但愿他们能把决定告诉我。 ④ If only he had remembered to buy some fruit. 他要是当时记得买些水果来多好。
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

1.The bomb exploded________the plane took off,killing 7 passengers. A.soon C.presently B.immediately D.shortly

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:句意:飞机一起飞,炸弹就爆炸了,使得七位乘客丧 生。immediately“一??就??”,相当于as soon as,在句中引 导时间状语从句。 答案:B

2.Don’t stop ________you meet with a word you don’t understand. A.at the time C.by the time B.each time D.sometimes

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:根据句子结构可知,选用的短语应起连词作用,引导时 间状语从句,故选用each time。at the time为介词短语,不能引导 句子;sometimes为副词,也不能引导时间状语从句;by the time可 以引导时间状语从句,但其主句常用完成时态。故选B项。 答案:B

3.—Have you recognized her? —Yes,________I saw her. A.while C.for the time B.the instant D.once

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:从Yes可知,“我”已经认出了“她”。see是终止性动 词,不能用于while引导的从句中。the moment/instant可引导时间状 语从句,意思是“一??就??”,故选B项。 答案:B

4.________you

master

an

effective

method

to

study
晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

French________make great progress in a short time. A.Only if;will you B.Only if;you will C.Unless,will you D.Unless,you will 解析:only if “只要,只有”,引导的状语从句位于句首时, 主句要采用部分倒装语序。故选A项。 答案:A

5.If only he ________quietly as the doctor instructed,he would not suffer so much now. A.lied C.had lain B.lay D.should lie

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:if only意为“要是??就好了”;根据主句的时态可知 从句表示与过去事实相反的假设,故应用过去完成时态,选C项。 答案:C

6.Only when I left my parents for Italy________how much I loved them. A.I realized C.had I realized B.I had realized D.did I realize

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

解析:考查“only+时间状语”置于句首引起句子的部分倒 装,因此排除A、B两项。又由于realize表示的动作在left之后,故 不用过去完成时。 答案:D

晨 读 时 分 单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业

晨 读 时 分

本部分内容讲解结束
按ESC键退出全屏播放

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动 高 效 课 时 作 业


更多相关文档:

2017年高考英语一轮复习 Unit 1 Great scientists课时作业 新人教版必修5

2017年高考英语一轮复习 Unit 1 Great scientists课时作业 新人教版必修5_英语_高中教育_教育专区。Unit 1 Great scientists Ⅰ.阅读理解 A 体裁:说明文 话题:...

高三第一轮复习学案 人教版必修5 Unit 1新

高三第一轮复习学案 人教版必修5 Unit 1新_高三英语_英语_高中教育_教育专区...高三英语一轮复习导学案 Book 5 Unit 1 Book 5 Unit 1 Great scientists ...

高中英语人教版 必修5 unit1 Great scientists

高中英语人教版 必修5 unit1 Great scientists_高三英语_英语_高中教育_教育专区。高中英语人教版 必修5 unit 1 可用作一轮复习 讲解的很详细 贴近高考 五星推荐...

【讲练测】2016年高考英语一轮复习Unit1GreatScientists(测)(含解析)新人教版必修5(新)

【讲练测】2016年高考英语一轮复习Unit1GreatScientists(测)(含解析)新人教版必修5(新)_高考_高中教育_教育专区。Unit 1 Great Scientists 单元检测卷(时间 50 ...

2016高考英语一轮复习 Unit 1 Great scientists能力提升 新人教版必修5

2016高考英语一轮复习 Unit 1 Great scientists能力提升 新人教版必修5_英语_高中教育_教育专区。Unit 1 Great scientists 班级:___姓名:___ 学号:___ 单项选...

(人教版)高考英语全程检测:(必修5)Unit 1 Great scientists(含答案)

(人教版)高考英语全程检测:(必修5)Unit 1 Great scientists(含答案)_英语_高中教育_教育专区。课时训练 21 一、单元扣点训练 Ⅰ.短语填空 Unit 1 Great scientis...

2017年高考英语一轮复习 Unit 1 Great scientists课堂检测 新人教版必修5

2017年高考英语一轮复习 Unit 1 Great scientists课堂检测 新人教版必修5_英语_高中教育_教育专区。Unit 1 Great scientists Ⅰ.单句语法填空 1.(2013·重庆,完形...

《志鸿全优设计》2013-2014学年高中英语人教版必修5综合检测:Unit1+Greatscientists(含答案)

《志鸿全优设计》2013-2014学年高中英语人教版必修5综合检测:Unit1+Greatscientists(含答案)_英语_高中教育_教育专区。英语人教版必修 5 Unit 1 Great scientists ...

2017高考英语一轮复习 Unit 1 Great scientists练习 新人教版必修5

2017高考英语一轮复习 Unit 1 Great scientists练习 新人教版必修5_英语_高中...8.(2013·江苏,任务型阅读)Conscientious (勤奋的) people are very strict _...
更多相关标签:
网站地图

文档资料共享网 nexoncn.com copyright ©right 2010-2020。
文档资料共享网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。email:zhit325@126.com