Unit 5 Canada-The True North
单元检测卷（时间 50 分钟；满分 100 分） 班 级 _________________ 姓 名 _____________ 考 号 _________________ 得 分 _______________________ I 语言知识及应用 (共两节，满分 45 分) 第一节 完形填空 (共 20 小题；
每小题 1.5 分，满分 30 分) 【黑龙江省双鸭山市第一中学 2016 届高三上学期第一次月考】 Several years ago, my son and I had a brief conversation that has really stuck with me. My Son: “ Were you there for the first 1 of my game, Dad? I started!”
Me: “ I didn’t get back into town and to the game 2 the second quarter... But you did great!” My Son: “Oh.” Me: “ But you really need to start 3 My Son:(Silence) So, what was wrong with 4 I said? Well, he understood my flight was late and so better.”
I 5 the first quarter. And my compliment(表扬) was good. But, the “but ” was the 6 . Instead of just praising him for his accomplishment, I 7 _him for his
eating habits. And that criticism crushed(碾碎) the compliment. 8 , I realize that the words I had spoken weren’t the 9 words my son heard.
The moment I said, “ But you really need...” what my son heard was, “ What you did was good, but not quite good enough.” So what did I take away from this 10 ? First, I learned that accomplishments should be strong and 11 . Saying “great job” or “good work” is a good 12
when complimenting. But it’s even 13 to say something like, “I’m proud that you 14 the staring team. You preserved and worked really hard to get there.” a compliment. Criticism can be
Second, I learned that criticism should not be 15 so
16 to the listener that he won’t even hear a compliment more than criticize. 17 a good compliment.” Giving
Mark Twain once said, “ I can live for two months
your child a strong compliment can greatly 18 your child, although necessary at times, 20 . 1.A.time 2.A.if 3.A.eating 4.A.as 5.A.forgot 6.A.question 7.A.taught B.quarter B.until B.studying B.which B.lost B.point B.described 19
and push him forward. Criticizing quickly take the wind out of his
C.step C.unless C.working C.what C.caught C.challenge C.criticized
D.attempt D.as D.playing D.that D.missed D.problem D.corrected
B. Turning around
C. Moving on
9.A.main 10.A. experiment 11.A. timely 12.A. practice 13.A.well 14.A.formed 15.A. separated from 16.A. loud 17.A. with 18.A.inspire 19.A.will 20.A.sail
B.same B.expression B.weak B.sign B.worse B.made B. prevented from B.weak B.on B. respect B.can B.room
C.brief C.experience C.specific C.way C.better C.found C.referred to C.high C.for C.inspect C.shall C.heart
D.detailed D. adventure D. special D.start D.good D.took D. mixed with D.frightening D. of D.require D.must D.game
2. B 考查连词。If 如果；unless 如果?不?；as 随着?；Not?until?直到?才?；我 告诉儿子直到第二节我才到，所以我错过了儿子的第一节比赛。故 B 正确。 3. A 考查上下文串联。根据 7 空后 for his eating habits 得知我批评儿子吃饭不够好。 故 A 正确。 4. C 考查语法。句意：我说的有什么错的吗？本句是一个宾语从句，what 引导起这个宾语 从句，并在句中作为动词 said 的宾语。故 C 正确。 5. D 考查动词辨析。A 忘记；B 丢失，失去；B 抓住；D 错过；他理解我的航班延误了，所 以我错过了第一节比赛。故 D 正确。 6. D 考查名词辨析。Question 问题；point 点，意义；challenge 挑战；problem 问题，难 题；我的表扬很好，但“but”却是我的问题所在。故 D 正确。 7. C 考查动词辨析。Teach 教；describe 描述；criticize 批评；correct 纠正，更正；因 为他吃饭的习惯我批评她了。故 C 正确。
8. A 考查动词短语辨析。Look back 回顾；turn around 转身；move on 移动；come along 跟随；当我回顾的时候，我意识到我说的话并不是我儿子真正理解的意思。也就是说我儿子 可能误会了我所说的话。故 A 正确。 9. B 考查上下文串联。儿子听到的内容和我想说的话不一样，也就是 not the same。故 B 正确。 10. C 考查名词辨析。Experiment 实验；expression 表达，表述；experience 经历，经验； adventure 冒险；我从这次经历里得到了什么？根据句意可知 C 正确。 11. C 考查形容词辨析。Timely 及时的；weak 虚弱的；specific 明确的，具体的；special 特别的；首先我了解到儿子取得的成绩很好也很明确具体。故 C 正确。 12. D 考查名词辨析。practice 实践，做法；sign 标志，痕迹；way 方法；start 开始；我 夸儿子做的好这是一个很好的开始。 13. C 考查上下文串联。但是我要说：你成为球队的明星，我为你感到自豪。会更好。根据 句意可知本句表示递进关系。故 C 正确。 14. B 考查动词辨析。Form 养成，形成；make 使?成功；find 发现，找到；take 占据，花 费； ：你成为球队的明星，我为你感到自豪。故 B 正确。 15. D 考查短语辨析。Be mixed with 与?混淆；我认识到批评不应该和赞美混淆在一起。 要么就是直接批评，要么就是赞扬。故 D 正确。
18. A 考查动词辨析。Inspire 鼓励；respect 尊敬；inspect 视察；require 要求；赞美他 人会给人很大的鼓励。故 A 正确。 19. B 考查情态动词。Will 会，将要，常常；can 能够；shall 会，允诺；must 必需；有时 候尽管必要，但是批评孩子会让他处于不利的境地。故 B 正确。 20. A 考查习惯表达。习惯用语 take the wind out of one's sails 意思是把某人置于不 利地位。本句表示批评孩子会让他处于不利的境地。故 A 正确。 考点：考查教育类短文 第二节 语法填空 (共 10 小题，每小题 1.5 分，满分 15 分)【湖北省龙泉中学、襄阳五
中、宜昌一中 2016 届高三 9 月联考】 In this constantly changing world, how to put the knowledge day into 21 (gain) every
22 (real) has interested numerous people. As a proverb goes, “Knowledge 23 it.” Apparently, this saying 24 26
is a treasure, but practice is the key (try) to deliver the message 25
we ought not to stop practicing it if we
(true) want to master the knowledge we learn, There are several reasons 27 (account) for this statement. To begin with, 28
human beings are forgetful beings; therefore, only when we use knowledge, make
(mistake), and try to use it again will we be able to remember it by our heart. Moreover, knowledge has become growingly complicated and we can seldom grasp the essence of it if we do not practice it again and again. Practicing, to sum up, 29 (be) of greatest importance for those who are
determined to learn knowledge well. As a student, I hope that the young can focus more attention on practicing 【解析】 试题分析： 在瞬息万变的世界里， 如何把每天所学的知识转变成现实的东西吸引着大量的人 们。正如俗语所说，知识是一座宝库，而实践是开启宝库的钥匙。所以如果我们想真正掌握 所学的知识，我们就应该不断地实践。 21.gained 考查非谓语。从结构判断此处是非谓语做定语，被修饰词 knowledge 和动词 30 they learn.
gain 之间是被动关系，用过去分词，填 gained。 22.reality 考查名词。介词 into 后面跟名词，填 reality。 23.to 考查介词。固定短语：the key to doing sth， “做某事的关键” ，to 是介词后面跟动 名词。
27.accounting 考查非谓语。此处是非谓语做定语，被修饰名词 reasons 和动词之间是主动 关系，用现在分词，填 accounting。 28.mistakes 考查名词。 Mistake 是可数名词，前面没有冠词，则应该用复数形式，填
mistakes。 29.is 考查谓语动词。动名词做主语，谓语动词用单数形式，根据语境可知用一般现在时， 填 is。 30.what 考查宾语从句。 根据结构可知此处是宾语从句， 从句中缺少 learn 的宾语， 用 what。 II 阅读 (共两节，满分 30 分) 第一节 阅读理解 (共 1 小题；每小题 2 分，满分 20 分) 阅读下列短文，从每题所给的 A、B、C 和 D 项中，选出最佳选项，并在答题卡上将该 项涂黑。 A Saber Miresmailli was on vacation in London when, caught in a bit of traffic on London Bridge, he decided to take a photo of Tower Bridge. "I noticed the couple," he said. "At that moment, I did not see anyone from the wedding party or a photographer with the couple, so I took several pictures. Usually, my pictures are not very good given the fact that I don’t use flash and I don’t stop to compose (构图)—so when we get back after two weeks, I was very surprised to find this one turned out so well." Miresmailli said, "I thought to myself, if it was me getting married, I would have wanted the picture." So he posted the photo on Facebook and attached a few friends with the hope of finding the couple and passing them the picture. What happened next, he said, "was crazy." "I received more than 2,000 requests from perfect strangers and lots of positive and negative emails." Until this afternoon, almost 230,000 people had shared his Facebook post on the photo. There's also been an uncertain identification of the couple. It's likely that their names are Laura and James. “If it's the right couple,” Miresmailli said, “they are on their honeymoon in Bali and have no idea about the photo. I believe they will be shocked to find out about their fame”. Miresmailli said he's been drowned by the interest in the photo. "I just want to give them their picture and go back to work and tend my tomatoes,"
he said. 31. Saber Miresmailli is seeking for a couple who ________. A. held the wedding party in Bali B. were looking for their wedding pictures C. were taken a photo by him without knowing it D. became famous for their honeymoon experience 32.Why are Miresmailli’s photos usually not satisfactory? A. They are not developed in time. B. He is not good at finding views. C. He doesn’t take enough pictures. D. He doesn’t care much about photograph skills. 33.What is the right order of the whole story? a. received requests and emails b. posted the photo on Facebook c. noticed a couple d. took a photo e. was caught in traffic f. attached some friends A. e, d, c, b, a, f D. c , e, d, b, a, f 34. 20Miresmailli said the words in the last paragraph with a sense of ________. A. pride B. duty C. appreciation D. Humour B. e, c, d, b, f, a C. c, d, e, b, f, a
32.D 细节理解题。根据 Usually, my pictures are not very good given the fact that I don’t use flash and I don’t stop to compose (构图)可知这是因为他没有很关注自
己的拍照技巧，故选 D。 33.20B 细节理解题。通读全文可知他是先经历了交通堵塞，然后注意到了一对夫妇，接着 他拍了那对夫妇的照片， 他觉得自己拍的照片的构图很好就把照片放到了网上， 吸引了很多 人，收到了很多回复，故选 B。 34.D 细节理解题。根据短文"I just want to give them their picture and go back to work and tend my tomatoes," he said.可知他说他只想回去工作和照料自己的番茄，是以一种 幽默的口吻来说这段话的，故选 D。 考点：考查故事类短文阅读 B China Import and Export Fair, also known as the Canton Fair, is held in Guangzhou every spring and autumn. The Fair is a comprehensive(综合) one with the longest history, the highest level, the largest scale, the most complete exhibit variety, the broadest distribution of overseas buyers and the greatest business turnover (成 交量) in China. Canton Fair attracts more than 24,000 China's best foreign trade companies with good credibility and sound financial capabilities, and 500 overseas companies to participate in the Fair. Canton Fair is a platform for import and export mainly, with various and flexible patterns of trade. Beside traditional way of negotiating against samples, the Fair holds Canton Fair Online. Various types of business activities such as economic and technical co-operations and exchanges, goods inspection, insurance, transportation, advertising and consultation are also carried out in flexible ways. Business people from all over the world are gathering in Guangzhou, exchanging business information and developing friendship. Events Schedule of the 115th Session of Canton Fair Time：May 1st 14:00-16:00 Place：No. 8 Meeting Room, B Floor, Area B Event：Training Seminar of Overseas Marketing Theme：Market Segmentation And Channel Building
Details：Cloris, Project Facilitator, Trade for Sustainable Development of International Trade Centre (ITC)
Time：May 2nd 14:00-16:30 Place：No. 8 Meeting Room, B Floor, Area B Event：Fashion and Trend Forum Theme：the “must have” fashion trends for Men’s and Women’s wear for Spring/Summer 2015 Details：Michael Leow, Sales and Market Director of Fashion Snoops(Asia Pacific)
35. The Canton Fair is organized in Guangzhou ____________. A. every season years 36. If you want to visit the clothing show, you can be there ____________. A. on May 2nd 14:00-16:30 C. on May 1st 8:00-16:30 37. What is the main purpose of the text? A. To report the trade achievements. investment. C. To introduce the Canton Fair. skills. D. To teach businessmen trade B. To present overseas B. on May 1st 14:00-16:00 D. on May 2nd 10:00-16:00 B. twice a year C. once a year D. every two
36.A 细节理解题。根据 May 2nd 14:00-16:30 以及 the “must have” fashion trends for Men’s and Women’s wear for Spring/Summer 2015 可知时装秀是在 5 月 2 号的 14 点到 16 点半间举行，故选 A。
37.C 写作意图题。本文是一篇关于广交会的广告，是为了介绍广交会以 及吸引人们去广交会，故选 C。 考点：考查广告布告类短文阅读 C In late summer or early fall the large, yellow seed heads of sunflowers will be ripening. If gardeners can keep off the birds and other wildlife trying to eat the seeds, they can have a large harvest. The bright yellow blooms will make a rainbow garden, brightening up any space. However, planting the sunflower seeds is a skilled job. Plant seeds no deeper than the full length of itself. Smaller sized sunflowers can be spaced a foot apart. Larger varieties will need to be spaced as far apart as three feet. This allows ripe plants enough space for the seed heads to ripen without knocking the ripe seeds off before gardeners have a chance to harvest them. Most sunflower seeds, especially those with eatable seeds, are large enough to handle without the need for seed sorters. This is why sunflowers make an excellent choice for a children's garden as well. Gardeners will want to mix plenty of soil fertilizers into the ground as sunflowers tend to be heavy feeders. Sunflowers can be slow starters and the tiny new plants don't seem to grow very rapidly. Gardeners should protect the new plants as they begin to grow. Once they get going, sunflowers are able to out-grow many weeds, making them easier to grow in the home vegetable garden than many other plants. Most pests and diseases are not a bother to the sunflower, however, more than one gardener has said that their lovely looking plants were destroyed overnight by hungry squirrels, mice or birds. To preserve their harvest, gardeners can cover the ripening seed head with stockings or net cloth to help keep the destroyers off the seeds. Planting sunflower seeds is easy and can help even the smallest gardener feel successful in their gardening attempts. 38. What is the passage mainly about? A. How to plant sunflowers. B. Different kinds of sunflowers.
C. Ways to preserve sunflowers.
D. Tips on making your garden bright.
39. Why should enough space be left between sunflowers? A. To prevent birds from eating sunflower seeds. B. To offer the sunflowers enough sunlight. C. To protect the ripe seed heads before harvest. D. To help the sunflowers grow stronger. 40. Why do children love to grow sunflowers in their garden? A. They want to decorate their garden with sunflowers. B. The seeds are easy to plant and unnecessary to sort. C. They want to share their own harvest with their parents. D. Sunflowers don’t need too much soil fertilizer. 【解析】 试题分析:本文主要教人们如何种植向日葵。 38.A 主旨要义题。根据短文 However, planting the sunflower seeds is a skilled job. 可知种植向日葵是一件技术活，本文主要讲的是如何种植向日葵，故选 A。 39.C 细节理解题。 根据 This allows ripe plants enough space for the seed heads to ripen without knocking the ripe seeds off before gardeners have a chance to harvest them. 可知这是为了在收割之前保护成熟的向日葵花盘，故选 C。 40.B 细节理解题。 根据短文 Most sunflower seeds, especially those with eatable seeds, are large enough to handle without the need for seed sorters. 可知这是因为向日葵 的种子大，容易收集也容易种植，故选 B。 考点：考查科教类短文阅读 第二节（共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分） 【湖北省龙泉中学、襄阳五中、宜昌一中 2016 届高三 9 月联考】 根据短文内容， 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。 选项中有两项为多余选 项。 Today our life and work rarely feel light or pleasant. Instead, the whole experience of being alive begins to melt into one enormous obligation( 责 任 ). 41____
We say this to one another with great pride.
We are unavailable to
our friends and family, unable to find time for the sunset, to finish off our obligations without time for a single mindful breath. This seems to have become the model of a successful life. Because we do not rest, we lose our way. We lose the relaxation that gives us help. 43 Poisoned by the belief that good things come only through
tireless effort, we never truly rest. This is not the world we dreamed of when we were young. But how did we get so terribly rushed in a world filled with work and responsibility, yet it lacks joy and delight? 44 Sunday is the time to enjoy and celebrate what is beautiful and
good, time to sing songs, give thanks, and walk. It is time to be refreshed as we stop our work, our chores and our important projects. Sunday is more than the absence of work. Many of us, in our desperate drive to be successful and care for our many responsibilities, feel terrible guilty when we take time to rest. 45 Many of us still recall when, not long ago, shops
and offices were closed on Sundays. Those quiet Sunday afternoons are deep in our cultural memory. A. We also miss the quiet that gives us wisdom. B. All work and no play make Jack a dull boy. C. It becomes the standard greeting everywhere, “I am so busy.” D. We work through day and night, feeling rather exhausted. E. But the Sunday has proven its wisdom over the ages. F. The reason is simple: we have forgotten the Sunday. G. The busier we are, the more important we seem to ourselves and, we imagine, to others.
41.C 前句提到如今人们的生活缺少了轻松和乐趣，而背负的责任增加，由此判断 C 选项能
承接上文，选 C。 42.G 根据后句 We are unavailable to our friends and family,可以判断前句是讲述人 们的忙碌，而 G 选项内容也是讲述人们的忙碌的，内容符合语境，故选 G。 43.A 前句内容提到因为忙碌我们失去了放松的时刻，而 A 选项内容也是人们对过去的怀念， 信息提示词 also，由此判断 A 选项符合语境。 44.F 后句是关于 Sunday 的内容， 而 F 选项也提到了 Sunday， 认为人们生活中缺少了欢乐的 原因是忘掉了在周日的放松，内容可以起到上下文的过渡作用，故选 F。 44.E 本段内容是关于周日在人们生活中不可或缺的作用。上句讲述在责任和压力下人们感 觉休息放松会让人内疚， 而后句是有关周日在记忆中给人们带来的轻松愉悦的作用， 由此判 断 E 选项内容可以承接上下文，选 E。 考点：考查七选五阅读 III 写作 (满分 25 分)【黑龙江省双鸭山市第一中学 2016 届高三上学期第一次月考】 你是高三学生李华，进入高三以来你发现你的同桌李雷总是抄作业，为此你很担心。所以借 此次月考为契机，请你为他写封信 1. 客观分析抄作业的主要原因 2. 分析抄作业的危害并提出解决方法 注意：1. 字数 100 词左右 2. 可适当增加细节，使行文连贯； Dear friend, I am worried about you because ____________________________________________________ ______________________________________________________________________________ _ ______________________________________________________________________________ _ Yours sincerely, Li Hua
【答案】 Dear friend,
I am worried about you because I find you copy others` homework occasionally. It is agreed that we students have to do masses of homework both at home and at school. Sometimes we do have some problems, too hard to work out. Moreover, lazy and uninterested in our lessons, some students copy others` homework not only to finish the assignments but also please our teachers.
Copying other`s homework is a bad habit. For one thing, it is against the school rules. Being students, we should be honest and work hard. For another, copying others` homework too often, we will lose the ability that can help us to think. So I would like to give you some suggestions. You should firstly arrange your time and homework reasonably. At the same time, if you have difficulties, you can turn to teachers and classmates for help.
Yours LiHua 亮点说明：范文中高级句式的运用较好，如 Copying other`s homework is a bad habit. 中的动名词短语做主语；所使用的连接词让文章成为一个整体，如 For one thing,For another. at the same time 等等。 考点：考查提纲类短文写作
copyright ©right 2010-2020。