当前位置:首页 >> 英语 >> 高中英语实验版第3册Unit3阅读课

高中英语实验版第3册Unit3阅读课


Unit 3 The Million Pound Bank-Note
教材分析和教材重组 教 材 分 析 本单元的主要内容是根据马克·吐温的名著《百万英镑》改编而成的剧本中的几个片 断。 1. Warming Up 部分提出问题,通过对马克·吐温及其作品的讨论引发学生学习兴趣, 使学生对马克·吐温及其作品有个初浅的了解。 2. Pre-reading 部分要求学生展开想

象,假如自己有了一张百万英镑的钞票会怎么做, 并阐述自己对《百万英镑》这部电影的评价。 3. Reading 部分是剧本中第一幕的第三场。 富商兄弟俩打赌把一张百万英镑钞票给一个 一无所有、诚实可靠的穷人,想看看会发生什么事。最后他们物色到一个穷困潦倒、 流落伦敦街头的美国小伙子 Henry Adams。 教师可以引导学生通过戏剧情节的发展, 了 解、感受戏剧的语言。同时,还可利用剧本的朗诵和表演帮助学生改进语音、语调。 4. Comprehending 部分 Fact or Opinion 的练习和几个形容词的填空练习旨在检测学生对 事实和观点的判断,加强对部分词语在语境中的理解和运用。 5. Learning about Language 部分通过英语释义、语篇填空等形式帮助学习理解掌握本单 元的重点词汇,并通过先发现再简单运用的模式帮助学生了解、掌握本单元的语法项 目:宾语从句和表语从句。 6. Using Language 部分中的 Reading and acting 介绍了第一幕的第四场。这一场生动地 讲述了衣衫褴褛的流浪汉 Henry Adams 到餐馆用餐先遭冷遇,而后由于拿出了一张百 万英镑的大钞又倍受关照的有趣故事。作者用诙谐的笔调讽刺了资本主义社会拜金主 义者的丑陋嘴脸。 7. 在 Listening and writing 中又介绍了第五场,进一步印证了 Henry Adams 诚实正直的 品格。 1. 将 Warming Up, Pre-reading, Reading 与 Comprehending 整合在一起上一节 “阅读课” 。 2. 将 Learning about Language 和 Workbook 的 using words and expressions 及 using structures 整合在一起上一节“语言学习课” 。 3. 将 Using Language 设计为一节包括听说读写在内的“综合技能课(一)。 ” 4. 将 Workbook 的 READING AND LISTENING 和 TALKING 结合在一起上一节 “听说 课” 。 5. 将 Workbook 的 LISTENING TASK, READING AND WRITING TASK 和 SPEAKING TASK 设计为一节“综合技能课(二)。 ” 1st Period 2nd Period 3rd Period th 4 Period 5th Period Reading Language study Integrating skills(Ⅰ) Listening and Speaking Integrating skills(Ⅱ)

教 材 重 组

课 时 分 配

1

Part One: Teaching Design (第一部分:教学设计 第一部分: 第一部分 教学设计)
Period 1: A sample lesson plan for reading (SCENES 3, ACT ONE of ?1000000 BANK NOTE)
Aims To help students develop their reading ability To help students learn about English playwriting Procedures I. Warming up by learning vocabulary Today we are going to a theatre. Before we go, we shall get ready with the words and expressions used in the play we are going to watch. Turn to page 98 and go over the vocabulary list. II. Pre-reading Giving background information about Twain Mark Twain, Mark (1835-1910) American writer. Mark Twain once said, "To believe yourself to be brave is to be brave; it is the only essential thing." Twain is famous for "Tom Sawyer," "Adventures of Huckleberry Finn," and other books, along with essays, critical work, and more. / Mark Twain (Samuel Langhorne Clemens) is one of the most famous writers in American literature. Twain went to work in 1847 when his father died. He started off as an apprentice to a printer, and from there, he wrote for his brother's newspaper and worked as a riverboat pilot (1857-61). III. Reading 1. Listening 2. Background information 英文大片片名 1.Roman Holiday 罗马假日 2.Waterloo Bridge 魂断蓝桥 3.The Gold Rush 淘金梦 4.Princess Diana 黛安娜王妃 5.Uncle Tom's Cabin 汤姆叔叔的小屋 6.Jane Eyre 简.爱 7.Gone With The Wind 乱世佳人 8.The Modern Times 摩登时代 9.Future World 未来世界 10.Limelight 舞台生涯 11.Forrest Gump 阿甘正传 12.The Sound Of Music 音乐之声 13.The Million Pound Bank Note 百万英镑 14.Titanic 泰坦尼克号 15.Death On The Nile 尼罗河上的惨案 16.Love Story 爱情故事 17.Lion King 狮子王 18.Ghost 人鬼情未了 19.the Prince of Egypt 埃及王子 20.Abraham Lincoln 林肯传 21.Pride and Prejudice 傲慢与偏见 22.Toy Story 玩具总动员 23.True Lies 真实的谎言 24.Jurassic Park 朱罗纪公园 25.Lost World 失落的世界

3. Reading and underlining What would happen to a perfectly honest and intelligent stranger who should be turned adrift in London without a friend, and with no money but a million-pound bank-note, and no way to account for his being in possession of it? Would he starve to death or not? Would he get arrested if
2

he tried to change it? Could he live for a month without being sent to jail? Now read the play and underline all the collocations in the passage. You are asked to copy them into your notebook after class as homework. Collocations from ACT ONE of The Million Pound Bank-Note an incredible tale 难以置信的故事, have some very bad luck 非常倒霉, be lost in London 在伦 敦迷路, have no money 身无分文, walk down the street 在街上走, hear … ~ing…听见……正在 做某事, step inside 走进来, a moment 一会儿, through the front door 从前门进来, on one’s left 在某人的左侧, open the door for…给……开门, permit…to do sth.准许……做, ask a few questions 问几个问题, go right ahead 请问吧, have no plans 没有什么计划, find work 找工作, as a matter of fact 其实,事实上, land in Britain 在英国上岸, by accident 偶然, back home 在家时, sail out of the bay 驾船驶出海湾, stare at 眼睛盯着看, towards nightfall 接近傍晚时分, find…~ed 发现某事/某人被……, be carried out to sea 被带到海上, a strong wind 一阵大风, give…up for lost 因迷失而放弃, be spotted by a ship 被一艘海船发现, earn one’s passage by… 通过……赚来某人的游费, work as an unpaid hand 作为一个不拿工资的帮手, account for…说 明理由;足以说明, smile at…相顾而笑, worry about 对……担心, work for…为……工作, offer sb. sth.提供某人某物, a mining company 一家矿业公司, to be honest 老实说, on one’s way 在……的路上, care about…在意……, get… from…从……拿来, call to…叫……来, an honest job 老老实实的工作, show…out 送……出去, in an hour and a half 一个半小时以后 4. Reading, identifying and settling Attention, please! It is time to skim the play one more time and identify the difficult sentences. Try analyzing the structures of the difficult sentences and discuss them among your group members. You may also put your questions to me for help. 5. Reading and transferring Write down all the verb phrases from the text, in order of the events happening to Henry Adams. What does Henry Adams do? step inside, come and sit down… IV. Closing down Closing down by doing exercises In the last five minutes let’s do the comprehension exercises 1 and 2 on page 19. Check your answers against your neighbour’s when you have finished. Closing down by translating To end the period you are going to put the following into English. 百万英镑 The Million Pound Note 富豪之家的两兄弟,从银行取出面额为一百万英镑的钞票,籍以此验证各自的理论。一个认 为,这样一张钞票对穷人毫无价值;另一个认为,仅拥有这样一张钞票(不兑现) ,就可以 过上上等人的生活。他们选中了一个身无分文的年轻人作为试验品。于是,这个小伙子经济 上的突变,引起了生活方式的改变。他人的种种误解,命运的重重转机,他将如何去面对这 突如其来的全新生活呢? Additional Materials Complete the summary of the story with one word in each blank. SCENES 3, ACT ONE of ?1000000 BANK NOTE Henry Adams, an American 1 , one day found himself lost in 2 . In fact, he had his own boat in the 3 of San Francisco, U.S.A. and had been carried out to sea by a strong
3

4 while sailing out of the bay. Luckily, he was 5 by a ship bound for Britain and landed there. Hungry and penniless, now he was 6 down the street when he was called into a room, where two brothers were making a bet. Then he was treaded with so many strange 7 —how well do you know about London? how much money do you have?…that he thought they were making fun of him. But later, he was given an 8 with a letter as well as 9 in it and was told not to open until 10 . Although he didn’t quite understand why the two brothers did that, he made it promise to do what they had asked him to and made his way direct to a restaurant after he left the room. (Key: 1. businessman 2. London 3. city 4. wind 5. spotted 6. walking 7. questions 8. envelope 9. money 10. 2 o’clock) Comprehension questions 1. What did happen to Mr. Adams before he land in Britain? A. He just sailed out of the bay for a travel B. He planned to go to Britain by his own boat. C. His boat was broken by a strong wind. His boat was carried out to sea by a strong wind. 2. What does “spot” mean in the text? A. discover B. a point C. a place D. save 3. What did Mr. Adams feel when he heard one of the brothers saying “What luck! Brother! What luck!” ? A. He felt he was lucky, too. B. He thought they laughed at him. C. He was a bit of angry and is ready to leave. He felt the two brothers would help him. 4. What the character did Mr. Adams have according to the passage? A. A young, kind but silly person. B. A young, proud and hard-working man. C. A careful, kind and poor man. D. A young, rich and happy man. 5. What did Mr. Adams ask for from the two brothers? A. A house to stay for a short moment. B. A letter with a bank note worth million pound in it. C. An honest job. D. Charity from the two brothers. (Keys: DACBC) Notes to some difficult sentences 1. A rich person gives you a large amount of money to use as you like. What will you do with if? 一个有钱人给了你一大笔钱让你随意花,你会拿它做些什么? a large amount of 常用于修饰不可数名词,有时也可用于修饰可数名词。如: Now he has a large amount of money. He can do anything he wants with it.现在他有了一大笔钱, 他就可以做他想做的事了。 No amount of lies can cover it up. 再多的谎言也掩盖不了这点。 do with 对待;处理;处置。如: “What have you done with the waste paper?”咱们怎么处理这些废纸。 2. Have you ever made a bet with a friend?If so, what did you bet on? 你和你的朋友打过赌 ? 吗?如果打过,赌的是什么? make a bet 打赌。如: We made a bet on the outcome of the next horse race. 我们就下次赛马的结果打了个赌。 I made a bet that we would win the football match. 我打赌我们会赢那场足球赛。 bet 用作名词,表示 1) agreement to risk money, etc on an event of which the result is doubtful 赌博。 make a bet 类似的短语:have a bet 打赌
4

win/ lose a bet 打赌赢/输了 accept/ take up a bet 同意打赌 2) the money, etc risked in this way (金钱等) 赌注。 用作动词,表示: 1)risk (money) on a race or some other event of which the result is doubtful 打赌;赌博。 Mrs. Black spent all her money betting on horses. 布莱克夫人把她所有的钱都花在了赌马上。 2)I bet… = (informal) I’m certain…我肯定。 I bet he’s gone to swimming –he loves it. 我敢肯定他去游泳了,他喜欢这项运动。 3. Have you ever read the story “The Million Pound Band-Note”? 你读过“百万英镑”这个 故事吗? “The Million Pound Band-Note” 《百万英镑》 ,是美国作家马克·吐温的短篇小说。大意是一 个流落伦敦街头的穷光蛋忽然得到了一张百万英镑的钞票,他的生活由此而改变,人们的态 度也随着钞票的得而复失、失而复得而做 180 度的大转弯,讽刺了赤裸裸的拜金主义。 4. Now ladies and gentlemen, you are about to hear the most incredible tale.女士们,先生们, 你们将要听到一个最令人难以置信的故事。 be about to do 正要(即将)做某事 Just as I was about to leave the room, the telephone rang. 我正要离开房间,电话铃响了。 He was about to say something when he saw her winking at him. 他刚要开口,突然看到她在向 自己使眼色。 incredible (adj.) 1) (informal) difficult to believe; amazing or fantastic 难以置信的;不可思议的;惊人的;奇 异的 Sally earns an incredible amount of money in that company. 萨莉在那家公司薪水多的惊人。 The Gates had an incredible (extremely good) holiday in Greece.盖茨一家在希腊度过了一个极 愉快的假日。 2) impossible to believe 不可相信 They told us an incredible story! 他们对我们讲了个不可信的故事! incredibly (adv.) 3) to a great degree; extremely or unusually 非常地;极端地;异乎寻常地 incredibly hot weather 4) in a way that is difficult to believe; amazingly 难以置信地;惊人地 Incredibly, no one had ever thought of such a simple idea before.真是难以置信,这样简单的主意 竟然没有人想到。 5. He is lost in London. 他在伦敦迷了路。 be lost 迷路;倾心于某事。如: He was lost in the forest for three days and nights and was finally rescued by his friends.他迷失在 树林里三天三夜,最后被朋友们救了出来。 He was lost in reading his book that he forget the time of his train.他看书入了神,把上火车的时 间都忘了。 6. Permit me to lead the way, sir.先生,请让我来带路吧。 permit sb.to do sth. =allow sb to do sth. 准许……做某事 如: Will you permit us to use this room for a meeting this afternoon? 你能准许我们今天下午在这个 房间开个会吗? Permit me to explain it.容我解释一下。

5

She won’t permit her dogs to enter this yard. 她不允许她的狗进这个院子。 但要注意“准许做某事”应当是 permit doing, 不是 permit to do。如: The rules of the club don’t permit smoking. 俱乐部的规矩是不允许吸烟。 permit sth. =allow sth. to exist, happen, or to be done (very formal)许可、容许(某事物)存在、 发生或被(某人)做(非常正式) The prisoners were permitted two hours’ outdoor exercise a day. 犯人每天允许有两个小时的户 外运动。 7. I wonder, Mr. Adams, if you’d mind us asking a few questions. 亚当斯先生, 不知你是否介 意我们问几个问题。 I wonder whether (if ) you…是表示委婉请求的句式,用于较为正式的场合。译为:不知您是 否…… … whether (if) you mind us asking a few questions 在句中作 wonder 的宾语从句,该句中的 (mind us)asking a few questions 为动名词的复合结构在句中能做动词 mind 的宾语。 “名词所有格/形容词性物主代词+doing”为动名词(-ing 形式)的复合结构,该结构在句中 能做主语、表语和宾语。 用作主语: Sophia’s having seen them did not surprise us. 索菲亚看见了他们,这并不使我们感到惊讶。 用作宾语: Excuse my interrupting you. 请原谅我打断你的话。 用作表语: What worried the child most was his not being allowed to visit his mother in the hospital. 使那孩 子焦虑不安的是不允许他到医院探望他的妈妈。 在现代英语中,动名词复合结构用作宾语时,其名词多用通格,形容词性物主代词也多用代 词的宾格。mind us asking…就属这种情况。再如: I hate people being unhappy. 我不意人们不快乐。 Please say noting about us calling. 请不要(对别人)说我们来拜访的事。 8. As a matter of fact, I landed in Britain by accident.事实上,我在英国上岸是偶然的。 as a matter of fact=in fact 实际上;事实上。如: He appears to be in very good health but as a matter of fact,he suffers from a weak heart. 他好象 很健康,实际上他的心脏很不好。 I didn’t go to the club yesterday. As a matter of fact, I haven’t been there for a long time. 我昨天 没有去俱乐部,实际上,我已很长时间没有去那里了。 by accident 偶然地。如: By accident, he found the place where his brother had hidden the treasure. 他偶然发现了他弟弟 藏宝藏的地方。 9.About a month ago I was sailing out of the bay—(his eyes stare at what is left of the — brothers’ dinner on the table) 大约一个月前,我扬帆驶出了海湾—(他的眼睛盯在桌子上兄 弟俩剩下的残羹剩菜上。 ) stare at 盯着瞧,凝视。如: It is not polite to stare at other people.盯着看别人是不礼貌的。 Don’t stare at me! I am not to blamed! 别盯着我!不该怪我! 10. The next morning I’d about given myself up for lost when I was spotted by a ship. 第二 天早上,我正感到绝望的时候,一艘船发现了我。 spot 做动词时有“认出”的意思。如: He is very tall and can be easily spotted in the crowed. 他很高,在人群中一眼就能看见。

6

The thief was spotted by the police as he was leaving the bank. 那小偷离开银行时被警察发现 了。 11. And it was the ship that brought you to England. 正是那艘船把你带到了英国。 该句为强调句,其句型为“It was +被强调的部分+that +句子的剩余部分” 。 It was in this room that Lu Xun once lived. 这就是鲁迅生前曾经住过的房间。 Was it because his mother was ill that he didn’t go to school? 他不来上学是因为他妈妈病了 吗? When was it that the club was set up? 这个俱乐部的成立是什么时候? 12. I earned my passage by working as an unpaid band, which accounts for my appearance. 我是作为一个不拿工资的帮手赚来我的船费的,这就是我为什么会衣冠不整的原因了。 该句中 which accounts for my appearance 是非限定性定语从句,which 代表了前面的整个句 子。 earn one’s passage 挣取旅费。如: He couldn’t afford the fare, and so he had to earn his passage by doing jobs on the ship. 他交不起 船费,只得靠在船上做些零活来挣取路费。 account for : be the explanation of sth.; explain the cause of sth 做某事的解释;解释某事物的原 因。 His illness accounts for his absence. 他因病缺席。 Please account for your own conduct. 请你对自己的行为作出解释。 13. Well, to be honest, I have none. 哦,老实说,我一分钱都没有了。 to be honest 老实说;说实话。如: I wouldn’t buy that house, to be honest. It’s too close to the main road.说实话, 我不会去买那所房 子。它离大路太近。 To be honest, red is not your colour. 说实话,你穿红色不好看。 14. It’ll cost a tiny bit. 这得多花点儿钱啦。 a tiny bit 不多;很少。课文中用的是讽刺语,意为“得破费些钱” 。 15. Well, we will have to take a chance. 哦,我们要赌一把了。 take a/ the/ chance/ chances 碰运气;冒风险。如: We mustn’t take chances. We’d better play safe. 我们不要冒险,我们最好求稳。 We decided to take a chance on the weather and have the party outdoors. 我们决定与老天爷赌一 把,在户外聚会。 【高考链接】 高考链接】 宾语从句 宾语从句在句中作及物动词或介词(如 except,but,besides 等)的宾语。 I know nothing about her except that she lives next door. 我只知道她住在隔壁房间。 注: (1)主句的谓语是 make,find,see,hear 等,且带有复合宾语时,可把宾语从句置于宾补 之后,用 it 作形式宾语。 I find it necessary that we practice spoken English every day. 我发现每天练习英语口语是必要的。 (2)许多描述情感的形容词(happy,glad,afraid,pleased,sorry,surprised 等) ,或表示 确信无疑的形容词(certain,sure 等)后可带宾语从句。 I’m afraid (that)we’ve sold out of tickets. 对不起,我们的票已经卖完了。

7

(3)在表思想和感觉的动词(believe,imagine,suppose,think,expect 等)之后,可以把 从句上的否定形式转移到这些谓语动词上来。 I don't believe she’ll arrive before 7. 我不相信她会在 7 点以前到达。 二、直接引语和间接引语。 直接引语——引述别人的原话,放在引号内。 间接引语——用自己的话转述别人的意思,不用引号,常用宾语从句表达。 (1)陈述句变为以 that(常可省略)引导的宾语从句。 He said, am very glad.”他说: “I “我很高兴。 ” He said that he was very glad.他说他很高兴。 (2)一般疑问句变为以 if(whether)引导的宾语从句。一般地,if 和 whether 引导宾语从 句时可换用。 I don't know whether(if) you can help me.我不知道你是否能帮助我。 但下列情况一般用 whether,不用 if。 1)后面紧跟 or not 时。 Mary asked me whether or not she should come.玛丽问我她是否应该来。 2)介词之后时。 She was worried about whether she passed the exam 她担心考试是否及格了。 3)动词 discuss、argue 等之后时。 We discussed whether we should send the students to the conference. 我们讨论是否派学生去参加会议。 4)与不定式连用时。 She is not sure whether to stay or not. 她不能确定是否留下。 5)宾语从句置于句首时。 Whether he lives there,I want to know. 我想知道她是否住在那儿。 6)可能造成歧义时。 Let me know whether you can come. 告诉我你是否能来。 (若用 if,除了上述宾语从句意义外,还可理解成条件状语从句,译为:如果你要来,请通知 我。) (3)特殊疑问句变为以 wh-/h-等疑问词引导的宾语从句。 (注意从句要用陈述句语序) He said,“where is Mr Green?”他说: “格林先生在哪?” He asked where Mr Green was. 他问格林先生在哪里。 在名词性从句中,what 既引导该从句,又在其中作句子成分时,what 常可转换成 the thing (s)+that 定语从句。 She told me what she had done .(宾语从句) She told me the things that she had done.(定语从句) 她告诉我她做了什么。 三、宾语从句谓语动词的时态。 (1)若主句谓语动词为一般现在时和一般将来时,宾语从句的动词可根据句意用任何时态。 Will you tell me how you learned English well?告诉我你怎么学好英语的好么? I think he’ ll be back in an hour.我想一小时后他会回来的。 (2)若主句谓语动词为过去时时,从句的动词需用跟过去有关的时态。 I thought they were having lessons 我想他们正在上课。 She said she had done her homework 她说她已做完作业。 (3)宾语从句表达客观真理,不论主句是什么时态,从句都用一般现在时。

8

The teacher told us light travels faster than sound 老师告诉我们光的速度比声音快。 高考链接】 【高考链接】 1.—What did you parents think about your decision? —They always let me do _____ I think I should. (06 全国Ⅱ) A. when B. that C. how D. what 2. Please remind me ______ he said he was going. I may be in time to see him off. (06 全国Ⅰ) A. where B. when C. how D. what 3.—Could you do me a favor? (06 北京) —It depends on _____ it is. A. which B whichever C. how D. whatever 4. With his work completed, the businessman stepped back to his seat, feeling pleased ______ he was a man of action. (06 湖南) A. which B. that C. what D. whether 5. We haven’t settled the question of ____ it is necessary for him to study abroad. (06 江苏) C. whether D. that A. if B. where 6. The shopkeeper did not want to sell for ______ he thought was not enough. (05 山东卷) A. where B. how C. what D. which 7. I was surprised by her words, which made me recognize ___ silly mistakes I had made. (05 湖南卷) A. what B. that C. how D. which 8. The way he did it was different we were used to. (05 江西卷) A.in which B.in what C.from what D.from which 9. The poor young man is ready to accept ___________ help he can get. (05 全国卷 3) A.whichever B.however C.whatever D.whenever 10. Mary wrote an article on the team had failed to win the game. (05 全国卷 1) A.why B.what C.who D.that 11 A computer can only do ____you have instructed it to do. (NMET 2001) A. How B. after C. what D. when 12 Someone is ringing the doorbell Go and see____.(2000 上海) A .who is he B. who he is C. who is it D. who it is 13. It is generally considered unwise to give a child____ he or she wants. (NMET 1997) A. however B. whatever C. whichever D. whenever 14. The mother didn’t know ____to blame for the broken glass as it happened while she was out. (NMET 2002) A. who B. when C. how D. what 15.——We haven’t heard from Jane for a long time. ——What do you consider ____to her?(NMET 1990) A. was happening B. to happen C .has happened D. happening 巩固练习】 【巩固练习】 1.-Would you tell me _____ you want your tea, with sugar or milk? -Sugar, please. A. whether B. when C. what D. how 2. At last the soldiers reached ______ the locals called the Golden Triangle. D. what A. that B. where C. when

9

3.-It seems that he has succeeded at last in the USA. -Yeah, but you can never imagine ______. A. what a hard life he has experienced B. what he has experienced a hard life. C. he has experienced what a hard life. D. what a hard life has he experienced. 4. -Really, I don’t know ____ to join the army or to find a job after my graduation. -Why don’t you _____ your parents’ advice? They will surely help you. A. if; take B. whether; follow C. if ; give D. whether; seek 5. Many of the creatures in Rowling’s world are not real, and much of ______ happens is strange. A. which B. that C. what D. it 6. I told Jim jokingly that his painting looked like a mess from _____ I was. A. where B. what C. how D. that 7. The chief manager has decided to put ______ he thinks is energetic, clever, and has good qualities in the position of the leadership of the company. A. those who B. anyone C. whomever D. whoever 8. Native Americans from the southeastern part of ______ is now the United States believed that the universe in which they lived was made up of three worlds. A. that B. which C. where D. what 9. He’d like to know what ____today. A the weather looks B does the weather look C the weather looks like D does the weather look like 10. Can you tell me____? A. who is that gentleman B. that gentleman is who C. who that gentleman is D. whom is that gentleman 11. I think he is a dishonest man,____? A do I B don't I C is he D isn’t 12. The student asked ____who had done____. A. how we can find it out; it B how we can find out; it C. how we could find it out; it D. how we could find out; it 13.The headmaster asked_____. A. that the gate was locked B. why the gate was locked C when the gate was locked D. how was the gate locked 14. No one will be sure _____in a million years. A what man will look like B what will man look like C man will look like what D what look will man like(MET1991) 15.Can you make sure_____ the golden ring? A. where Alice had put .B. where Alice has put C. where had Alice put D. where has Alice put 16.---Do you remember____ he came? ---Yes, I do. He came by car. A. how B. when C. that D. if 17. You can’t imagine ____when they received the nice gift. A. how they were excited B. how excited they were C. how excited were they D. they were how excited 18.These wild flowers are so special I would do ____I can to save them.

10

A. whatever B. that C. which .D. whichever 19. --- What did the doctor say about your mother’s illness? --- He suggested that she _____ an operation at once. A. must have B. had C. have D. had had 20. I think Father would like to know ____ I’ve been up to so far, so I decide to send him a quick note. A. which B. what C. why D. how 答案及解析】 【答案及解析】 高考链接】 【高考链接】 1. D 本题考查名词性从句。其中 do 就是一个关键词。 2. B 题干中第二个句子提供了关键的信息:be in time to do sth. 能赶得上做某事;不耽误做 某事。 3. C B 项 whichever = any one) … that ( of (在一定范围中的任一个) D 项 whatever = anything 和 that(任何事情)都不符合句意,故排除。干扰项为 A 项,考生需要了解 which 和 what 的 区别,比较:The question is which of us should go.(有范围) That’s what he is worrying about.(what = the thing(s) that ) 因此该题选 C。 4. B. 根据句子的结构,pleased 后应接宾语从句,he was a man of action 是一个完整的句子, 故选 that,that 没有任何意义,只起连接作用。 5. C. 根据句意排除 B、D。介词 of 后面用宾语从句时,只用 whether,不用 if。 6. C 7. A 8.C 9.C 10. A 11. C 本题需填一个既能引导一个宾语从句同时又能在该从句中充当(to do)宾语的关联词, 能担当此任的只有 what 一词。 12. D 本题考查宾语从句的语序。无论名词性从句是陈述句,还是疑问句,它的语序应为陈 述语序。 13. B whatever 在此既是主句宾语,又是从句宾语。 14. A 本题考查引导宾语从句的关联词的含义。 15. C 本题结构为“特殊疑问词+do you think/believe/consider/suppose/guess/imagine 等+ 宾语 从句的其它部分” 为使复杂句简单化, 。 最好将 do you think 等看作插入语, 做题时不予考虑。 know 不用于此句型。 巩固练习】 【巩固练习】 1. D 此题考查宾语从句,从句中含有主、谓、宾成分,且有一个伴随状语,所以用 how 来 引导。 2. D 此题考查宾语从句,从句中含有主语 the locals 和宾语补足语 the Golden Triangle,但缺 少宾语,所以 D 正确。 3. A 此题考查宾语从句,且宾语从句里 a hard life 又被强调,所以 A 正确。 4. D 此题考查宾语从句及动词的搭配。Whether…or…为固定结构,排除 A、C;seek one’s advice 意为“征求某人的意见” 。 5. C 考查宾语从句。What happens = something that happens 作介词 of 的宾语,what 在宾语 从句中作主语。 6. A where I was 作介词 from 的宾语。 From where I was 在句中作地点状语, 相当于 from the place where I was。 7.D 考查宾语从句。A 选项应改为 those who he thinks are …, and have…;B 选项应改为 anyone who…;从句中 he thinks 为插入语,从句缺主语,排除 C。whoever 引导的从句作 put 的宾语,相当于 anyone who。

11

8. D 考查宾语从句。 What is now the United States 作介词 of 的宾语, what 在从句中作主语, 相当于 a place that…。 9.C 10.C 11.D 12.D 13.B 14.A 15.B 16.A 17. B 18. A 19. C 20. B 表语从句 1. 从属连词 that(一般不省略为好) ,whether(不用 if) if(though)等引导的表语从句。 ,as The reason why ) she hasn't come is that 此处不可用 because) has to send her mother to ( ( she a hospital.她没来是因为她必须送母亲去医院。 The question is whether the work is worth doing. 问题是这项工作是否值得做。 It looks as if it is going to rain. 天好像要下雨似的。 2. 连接代词 what,which,who,whom,whose 等引导的表语从句。 This is what I want to say. 这就是我想说的。 3. 连接副词 when,where,how,why 等引导的表语从句。 This is how we overcome the difficulties. 这就是我们克服困难的方法。 高考链接】 【高考链接】 1 —I drove to Zhuhai for the air show last week . —Is that_____ you had a few days off?(NMET1999) A. why B .what C. when D. where 2 .I had neither a raincoat nor an umbrella ____I got wet through. (1998 上海) A. It’s the reason B. That’s why C. There’s why D. It’s how 3. What the doctors really doubt is ____ my mother will recover from the serious disease soon. (2001 上海春) A. when B. how C. whether D. why 4. See the flags on top of the building? That was ______ we did this morning. (06 全国Ⅰ) A. when B. which C. where D. what 5. Perseverance is a kind of quality---and that’s ______ it takes to do anything well.(2002 上海) A. what B.that C. which D. why 6. --- Are you still thinking about yesterday’s game?(2003 北京春) ---Oh, that’s _____. A. what makes me feel excited B. whatever I feel excited about C. how I feel about it D. when I feel excited 7. You are saying that everyone should be equal, and this is _____ I disagree.(2004 全国) A. why B. where C. what D. how 8. What surprised me was not what he said but ______ he said it.(2004 湖北) A. the way B. in the way that C. in the way D. the way which 9. Great changes have taken place in that school. It is no longer ______ it was 20 years ago, _____ it was so poorly equipped.(2005 安徽) A. what; when B. that; which C. what; which D. which; that 10. The place ______ the bridge is supposed to be built should be ______ the cross-river traffic is the heaviest.(2005 江苏) A. which; where B. at which; which C. at which; where D. which; in which 巩固练习】 【巩固练习】 1. The point is ____ we will have our sports meet next week. A. that B. if C. when D. whether 2.The reason why he failed is ____he was too careless.

12

A. because B. that C. for D. because of 3. Go and get your coat. It’ s ____you left it A. where B. there C. there where D. where there 4.The problem is ____to take the place of Ted A. who can we get B. what we can get C. who we can get D. that we can get 5.____your father wants to know is____ getting on with your studies. A. what; how are you B. That;how you are C. How;that you are D. What;how you are 6. This is____ they call the Bird Island and____ we’ll stay. A. where; what B. what;where C. how;where D. why;the place where 7. You are saying that everyone should be equal, and this is ____ I disagree. A. why B. where C. what D. how 8. _______ makes the school famous is _____ more than 90% of the students have been admitted to universities. A. What; because B. That; because C. That; what D. What; that 9. He’s _____ as a “ bellyacher” –-- he’s always complaining about something. A. who is known B. whom is known C. what is known D. which is known 10. – Are you firmly against any independence move by Taiwan? -- Of course. That is ____ our basic interest lies. A. why B. when C. where D. what 汉译英】 【汉译英】 1. 实际上,他应对这次事故负责。 2. 头痛是她情绪不佳的原因。 3. 老师不允许我们在这条河里游泳。 4. 他发现自己被一群男孩子围着。 5. 我意外地在拥挤的公共汽车中遇见我可爱的女孩。 答案及解析】 【答案及解析】 高考链接】 【高考链接】 1. A 该题考查引导表语从句从属连词的用法。what 引导从句时在从句中充当主语或宾语填 入该题中出现语法错误,应先排除;其它项都可以在表语从句中作状语,填入句中从单句看 语法和意义都正确,但第一个会话者的说话内容正是第二个会话者所询问的“you had a few days off”的原因,故选 A。 2. B That’s why 引导的表语从句常译为“这就是为什么……”或“这就是……的原因” 。通常 在前面已经说明了原因的前提下,再用此句型强调由于某种原因所造成的结果。本题第一句 是原因,第二句是结果。 3. C 医生怀疑的是我母亲“是否”能恢复健康。 4. D that 指“把旗子竖起来那件事”。What 引导名词性从句(表语), 在主句中作表语, 在从 句中作 did 的宾语。 5. A 这是一个表语从句,what 在表语中作 take 的宾语。 6. A 本题除了考虑语法的正确性以外,还得考虑语境,所填内容是回答问题的。 7. B 你总是说人人都应该平等,而在这一点上我不同意你的看法。 8. A was not…but…并列两个表语成分,the way 引导定语从句时,关系代词可用 in which, that 或省略不用,该题为省略了关系代词的用法。

13

9. A what 引导表语从句, “所……的样子(一切),what 相当于先行词+定语从句。when ” 引导非限制性定语从句,指 20 years ago。 10. C 此句考查的是从句用法。第二个从句是表语从句,从句中缺状语。故排除 B。此处 at which=where。 巩固练习】 【巩固练习】 1D 2.B 3A 4C 5D 6B 7. B 8. D 9. C 10. D 汉译英】 【汉译英】 1. As a matter of fact, he was responsible for the accident. 2. Her headache accounts for her bad humor. 3. The teacher didn’t permit us to swim in this river. 4. He found himself surrounded by a group of boys. 5. I met my lovely girl by accident in a crowded bus.

14


更多相关文档:

高中英语实验版第3册Unit2知识课

高中英语实验版第3册Unit2知识课高中英语实验版第3册Unit2知识课隐藏>> Unit ...加入阅读会员!获取下载券 登录百度文库,专享文档复制特权,财富值每天免费拿!现在...

人教版高一英语必修三unit3阅读课学案

人教版高一英语必修三unit3阅读课学案_其它课程_高中教育_教育专区。Book 3 Unit 3 The Million Bank Note 导学案 1. scene n. (戏剧)一场;现场;场面;景色 ...

高中英语实验版第3册Unit1 应用课

高中英语实验版第3册Unit1 应用课高中英语实验版第3册Unit1 应用课隐藏>> Unit...加入阅读会员!获取下载券 登录百度文库,专享文档复制特权,财富值每天免费拿!现...

人教版高中英语必修四unit3 三案阅读课

人教版高中英语必修四unit3 阅读课_高一英语_英语_高中教育_教育专区。人教版高中英语必修四unit3 阅读课 课前预习案+课中探究案+课后巩固案 ...

高中英语必修二Unit 3 阅读课的教学设计

高中英语必修二Unit 3 阅读课的教学设计_英语_高中教育_教育专区。教学基本信息...4. 5. 1.communications 2.finance 3. 4. 5. Activity 1: 6.教学活动...

高中英语实验版第3册Unit5知识课

高中英语实验版第3册Unit5知识课高中英语实验版第3册Unit5知识课隐藏>> Unit ...加入阅读会员!获取下载券 登录百度文库,专享文档复制特权,财富值每天免费拿!现在...

金色教案人教高中实验版3册Unit1 教学资源

暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档 金色教案人教高中实验版3册Unit1 教学资源_英语_高中教育_教育专区。高一英语必修三unit1教学资源补充Unit...

高中英语实验版第3册Unit2应用课

高中英语实验版第3册Unit2应用课高中英语实验版第3册Unit2应用课隐藏>> Unit ...加入阅读会员!获取下载券 登录百度文库,专享文档复制特权,财富值每天免费拿!现在...

高中英语实验版第3册Unit4教学资源

高中英语实验版第3册Unit4教学资源高中英语实验版第3册Unit4教学资源隐藏>> Unit...加入阅读会员!获取下载券 登录百度文库,专享文档复制特权,财富值每天免费拿!现...

高中英语实验版第3册Unit4知识课

高中英语实验版第3册Unit4知识课高中英语实验版第3册Unit4知识课隐藏>> Unit ...加入阅读会员!获取下载券 登录百度文库,专享文档复制特权,财富值每天免费拿!现在...
更多相关标签:
高中英语阅读课教案 | 高中语文阅读课教案 | 高中英语阅读课怎么上 | 高中英语阅读课 | 高中英语阅读课试讲 | 高中英语阅读课评课稿 | 高中英语阅读课视频 | 高中英语阅读课反思 |
网站地图

文档资料共享网 nexoncn.com copyright ©right 2010-2020。
文档资料共享网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。email:zhit325@126.com