珠海市 2013 年 5 月高三综合试题（二） 英 语 本试卷共 10 页，50 小题，满分 135 分。考试用时 120 分钟。 注意事项：1、答卷前，考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号，试室 号，座位号填写在答题卡。 2、选择题每小题选出答案后，用 2B 铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑。如 需改动，用橡皮擦干净后，再选涂其他答案，答案不能答在试卷
上。 3、非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答，答案必须写在答题卡各题目指定区域内的 相应的位置上；如需改动，先划掉原来的答案，然后再写上新的答案；不准使用铅笔和 涂改液。不按以上要求作答的答案无效。 4、考生必须保持答题卡的整洁，考试结束后，将答题卷和答题卡一并交回。
I 语言知识及应用（共两节，满分 45 分） 第一节完形填空（共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分） 阅读下面短文，掌握其大意，然后从 1～15 各题所给的 A、B、C 和 D 项中，选出最佳 选项，并在答题卡上将该项涂黑。 In America，drivers education is part of the regular high school curriculum. Every student in his or her second year of high school is required to 1 a class in drivers education. However， unlike other 2 ， is not given during the 3 it school year. Instead it is a summer
course. The course is divided up into two parts：class time for learning laws and 4 and driving time to practice driving. Class time is not unlike any other class. The students have a which they study the basic 6 anyone wanting to get a driver’s 5 from
they must know to pass the written driving test that is given to 7.
Driving time is a chance for the students to get behind the steering wheel and practice start， steering，backing up，parking，switching lanes，turning corners，and all the other operations 8 to drive a car. Each student is required to drive a total of six 9 .The students are divided up into groups of four. The students and the instructor go out driving for two-hour blocks of time. Thus， each student gets half an hour driving time per outing. The instructor and “driver” sit in seats and the other three students sit in the back. Drivers ED cars are unlike other cars in which they have two sets of brakes，one on driver 10
side and one on the other side where the 11 sits. Thus，if the student driver should run into 12 ，the instructor can take over. The car also has another 13 feature. On the top of the car is a
sign that 14 ：STUDENT DRIVER. That lets nearby drivers know that they should use extra caution because the student driver is a beginning driver，not very experienced and intended to drive 15 . 1. A. give 【答案】B 【解析】在美国高二的学生要求上驾驶课。这里 take a class 上课，是固定短语，故选 B。 2. A. schools 【答案】D 【解析】courses 功课。根据上文可知这里谈到的驾驶课，但是驾驶课与其他的课不同，故 选 D。 3. A. basic 【答案】C 【解析】 basic 基本的； extra 额外的； regular 经常的， 定期的； special 特殊的。 根据 Instead it is a summer course.驾驶课不是在正常的学年内进行，故选 C。 4. A. features 【答案】B 【解析】features 特征；regulations 条例，规章制度； operations 运营； instructions 指导， 说明书。课堂上学的是法律和规章制度，故选 B。 5. A. text 【答案】A 【解析】text 课文，文本，主题；chance 机会；practice 实践；test 测试。学生必须学习课 文，故选 A。 6. A. laws 【答案】A 【解析】laws 法律； skills 技能； signs 标志； parts 部分。从课文中他们学到必须考驾驶 课必须要考的法律条文，故选 A。 7. A. experience 【答案】C B. education C. license D. curriculum B. skills C. signs D. parts B. chance C. practice D. test B. regulations C. operations D. instructions B. extra C. regular D. special B. practices C. operations D. courses B. take C. start D. seat
【解析】experience 经验； education教育； license 执照； curriculum 课程。驾驶考试是每 一个想得到驾照的人必须做的，故选 C。 8. A. separated 【答案】C 【解析】separate 分离； intend 计划； require 要求； mix 混合。所有的其他的驾驶车的操 作要求，故选 C。 9. A. courses 【答案】B 【解析】courses 课程； hours 小时； tests 测试； classes 课程。根据 The students are divided up into groups of four. The students and the instructor go out driving for two-hour blocks of time. 可知这里应选 B。 10. A. driving 【答案】C 【解析】 driving 驾驶；passenger 乘客；front 前面；window 窗子。 根据 the other three students sit in the back.与 in the back 相对应的是 in the front，故选 C。 11. A. examiner 【答案】B 【解析】examiner 主考人； instructor 教员； operator 操作者； passenger 乘客。 根据下文 the instructor can take over.故选 B。 12. A. difficulties 【答案】A 【解析】difficulties 困难； blocks 阻碍； outings 短途旅游； corners 角落。如果学生司机遇 到困难，故选 A。 13. A. basic 【答案】D 【解析】basic 基本的； strange 奇怪的； similar 相似的； special 特殊的。这个车还有另 一个特殊的特征，故选 D。 14. A. reads 【答案】A 【解析】read 标明，写着，读起来； write 写； warn 警告； tell 告诉。车的上方有一个标 B. writes C. warns D. tells B. strange C. similar D. special B. blocks C. outings D. corners B. instructor C. operator D. passenger B. passenger C. front D. window B. hours C. tests D. classes B. intended C. required D. mixed
志写着，学生司机，故选 A。 15. A. quickly 【答案】D 【解析】quickly 快地； regularly 定期地； practically 实际上； slowly 慢慢地。学生司机是 刚开学没有经验要开地很慢，故选 D。 笫二节 语法填空（共 10 小题；每小题 1.5 分，满分 15 分） 阅读下面短文， 按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求， 在空格处填入一个适当的 词或使用括号中词语的正确形式填空，并将答案填写在答题卷标号为 16--25 的相应位置上。 WeChat was launched on Jan 12, 2011, and took more than a year million users. By September，2012, it The number of people 18 17 16 (draw) 100 B. regularly C. practically D. slowly
(reach) the 200 million mark, Tencent said.
(use) WeChat, a voice-messaging service developed by the 19 the
Internet giant Tencent Holdings, has hit 300 million in the less than two years service was released, the Shenzhen-based company said on Wednesday. " The 300 million number is ready to perform 21 20
milestone for WeChat, and we hope the service will be
the global stage in 2013," Pony Ma, Tencent chairman and chief
executive officer, said on his microblog on Wednesday morning. The function of WeChat is very similar to the text messaging and voice call services 22 provided by telecom carriers. Late last year saw the 23 are
(introduce) of an English version of
WeChat in a bid to draw more international users. Tencent has released versions in Arabic, Italian, Vietnamese, Japanese and Thai. Tencent said it is 24 (most) pursuing its expansion plans in emerging and Asian markets. easier to reach its goals in such places, in part because they have
It said the company finds 25
cultures that are similar to China's.
II 阅读（共两节，满分 50 分） 第一节阅读理解（共 20 小题；每小题 2 分，满分 40 分） 阅读下列短文，从每题所给的 A. B.C 和 D 项中，选出最佳选项，并在答题卡上将该项 涂黑。 A I’m not so sure I like my friends any more． used to like them—to be honest． I We’d have lunch,
talk on the phone or exchange emails，and they all seemed normal enough. But then came FaceBook, and I was introduced to a sad fact：many of my friends have dark sides that they had kept from me． Today my friends show off the more unpleasant aspects of their personalities via FaceBook. No longer hidden，they’re thrown in my face like TV commercials—unavoidable and endless advertisements for the worst of their personalities． Take Fred．If you were to have lunch with him, you’d find him warm, and self-effacing(谦逊 的)．Read his FaceBook and you’ll realize he’s an unbearable，food-obsessed boring man．He’d pause to have a cup of coffee on his way to save a drowning man—and then write about it． Take Andy．You won’t find a smarter CEO anywhere, but now he’s a CEO without a company to run． he plays Mafia Wars on FaceBook． So He’s doing well—level 731． Thanks to FaceBook， I know he’s playing about 18 hours a day．Andy, you’ve run four companies—and this is how you spend your downtime? What happened to golf? What happened to getting another job? Take Liz．She is positive that the flu vaccine will kill us all and that we should avoid it．And then comes Chris who likes to post at least 20 times a day on every website he can find， I get to so read his thoughts twice, once on FaceBook and once on Twitter． In real life，I don’t see these sides of people．Face to face, my friends show me their best．They’re nice，smart people．But face to FaceBook，my friends are like a blind date which goes horribly wrong． I’m left with a dilemma．Who is my real friend? Is it the Liz I have lunch with or the anti-vaccine madman on FaceBook? Is it the Fred I can grab a sandwich with or the Fred who weeps if he’s at a party and the wine isn’t up to his standards? 26. Who is opposed to the flu vaccine in the text? A. Fred． 【答案】C 【解析】细节理解题。根据 She is positive that the flu vaccine will kill us all and that we should avoid it．可知 Liz 不赞成用流感疫苗，故选 C。 27. What’s Andy probably busy in doing now? A. He’s running his company． C. He’s looking for another job． B. He’s playing golf all day. D. He’s playing computer games. B. Andy． C. Liz． D. Chris．
【答案】D 【解析】细节理解题。根据 So he plays Mafia Wars on FaceBook．He’s doing well—level 731．Thanks to FaceBook，I know he’s playing about 18 hours a day．Andy 在玩电脑游戏，故 选 D。 28. According to the text，FaceBook tends to________． A. present another side of people C. show endless advertisements 【答案】A 【解析】细节理解题。根据 Today my friends show off the more unpleasant aspects of their personalities via FaceBook.故选 A。 29. What does “it” underlined in the last paragraph refer to? A. a dilemma 【答案】B 【解析】词义猜测题。根据 Who is my real friend?可知 it 指真正的朋友，故选 B。 30. The text is developed mainly by_________． A. giving examples C. 1isting figures 【答案】A 【解析】细节理解题。根据文章的内容可知它以举例说明的方式来组织材料的，故选 A。 B BBC London Tributes(敬意) continue to be paid at home and abroad to Margaret Thatcher after her death at the age of 87. David Cameron, the present Prime Minister, said she had been a "great Briton" while US President Obama called her a "great champion of freedom and liberty". Her funeral is expected to be held next week. Thatcher, Britain's first female premier, was in power from 1979 to 1990 and won three successive general elections. She died "peacefully" after suffering a stroke on April 8th 2013. She will not have a state funeral but will be accorded the same status as Princess Diana and the Queen Mother. The Union Jack above Number 10 Downing Street has been lowered to half-mast to pay tributes. “In an era in which politicians are all too often greeted with indifference, it is easy to forget that Britain was once led by a woman who inspired passion.” says Nick Robinson, a well-known B. following the time order D. raising questions B. my real friend C. Facebook D. Twitter B. offer some foods for free D. get you to more parties
BBC political editor. After cutting short a trip to Europe to return to London, Cameron described Thatcher as "the patriot prime minister" and "greatest peacetime" leader. While acknowledging that she had "divided opinion", Cameron said she had "taken a country that was on its knees and made it stand tall again." "Thatcher loved this country and served it with all she had," he added. Her other successors in No 10--- Sir John Major, Tony Blair and Gordon Brown --- paid tribute to her strength of character and political purpose while Labor leader Ed Miliband said Thatcher had been a "unique figure" who "reshaped the politics of a whole generation." But critics and her opponents questioned the economic and social impact of her policies, ex-Labour leader Lord Kinnock saying her economic policies had been a "disaster for Britain" at the time. Among international reaction, Obama said "America has lost a true friend" while German Chancellor Angela Merkel said she would "never forget her part in overcoming the division of Europe". Nick Robinson said Thatcher, who had suffered poor health for several years, would always be a divisive politician but one who inspired "passion" among her critics and supporters. She was in power when the UK won a war following Argentina's invasion of the Falkland Islands in 1982,but during her later years in office, she was increasingly at odds with other senior figures in the Conservative Party. 31. Which of the following is NOT wrong according to the news? A. Thatcher was a member of the Labor Party. B. All the people don’t sing high praise for Thatcher’ contribution to England. C. There was a war between England and Argentina when Thatcher retired. D. Thatcher ruled England for no more than a decade. 【答案】B 【解析】细节理解题。根据 Tributes(敬意) continue to be paid at home and abroad to Margaret Thatcher after her death at the age of 87.故选 B。 32. How many Prime Ministers have come into power up till now after her retirement? A. Two 【答案】C 【解析】 细节理解题。 根据 David Cameron, the present Prime Minister, 和 Her other successors B. Three C. Four D. Six
in No 10--- Sir John Major, Tony Blair and Gordon Brown ---总共有 4 位首相，故选 C。 33. Which of the following has the closest meaning to the underlined word “successive” in Paragraph One? A. successful 【答案】D 【解析】词义猜测题。根据 was in power from 1979 to 1990 and won three successive general elections.可以猜出应是“连任的，连续的”，故选 D。 34. According to the news, we can infer that the Union Jack is _________. A. a very powerful and important politician B. the national flag of England C. a working place for the Prime Minister D. a person who works for the Number 10 Downing Street 【答案】B 【解析】推理判断题。根据 The Union Jack above Number 10 Downing Street has been lowered to half-mast to pay tributes.可以推出 the Union Jack 指英国国旗，故选 B。 35. Which of the following can be used as the title of the news? A. The First Prime Minster of England B. Thatcher’ Contributions to Her Homeland C. A Successful British Woman D. Tributes Paid At Home and Abroad 【答案】D 【解析】标题归纳题。根据 Tributes(敬意) continue to be paid at home and abroad to Margaret Thatcher 可知应选 D。 C Jean-Francois Millet (October 4, 1814—January 20,1875) was a French painter who was famous for his scenes of farmers. After his first painting, a portrait (肖像), was accepted at the Salon of 1840, Millet returned to Cherbourg to begin a career as a portrait painter. However, the following year he married PaulineVirginie Ono, and they moved to Paris. After being refused at the Salon of 1843 and Pauline’s death, Millet returned again to Cherbourg. In 1845 Millet moved to Le Harvre where he painted B. competitive C. wonderful D. continuous
portraits for several months, before moving back to Paris. It was in Paris in the middle 1840s that Millet made friends with many famous artists who had great influences on him. Then he gradually revolutionized his painting style and created his own one. This is the most well known of Millet’s paintings, The Gleaners (拾穗者), in which poor women and children are removing the bits of grain left in the fields following the harvest. A warm golden light suggests something holy (神圣的) in this daily scene where the struggle to survive takes place. During his years of studies, Millet thought about how to best tell the sense of repetition and tiredness in the peasants’ daily lives. Lines traced over each woman’s back to the ground and then back up again and again which means their hard labor. Along the horizon (地平 线), the setting sun outlines the farm with its plentiful stacks of grain, in contrast to the large shadowy figures in the foreground (前台). The dark dresses of the gleaners cut strong forms against the golden field, giving each woman a noble strength. In 1857, he presented the painting The Gleaners to the Salon to an unfriendly public. 36. The passage mainly tells us __________. A. how Millent gained his fame. B. one of Millet’s paintings, The Gleaners. C. how Millet became a portrait painter. D. Millet’s life experience and The Gleaners. 【答案】D 【解析】主旨大意题。根据全文的内容可知主要叙述了 Millet 一生的经历和她的作品《拾穗 者》，故选 D。 37. What does the warm golden light in the painting imply? A. Poor women and children are very hard-working. B. People should go home and have a rest. C. It is a very nice day which promises a good harvest. D. Something related to religion deserves our respect. 【答案】D 【解析】推理判断题。根据 A warm golden light suggests something holy (神圣的) in this daily scene where the struggle to survive takes place.可以推出故选 D。 38. It can be inferred from the passage that __________.
A. Millet once left Paris but returned later. B. Millet’s painting present a happy countryside. C. Millet can express his thought very easily. D. The public thought highly of The Gleaners at that time. 【答案】A 【解析】推理判断题。根据 they moved to Paris.和 before moving back to Paris 可知故选 A。 39. What does the underlined word in the third paragraph mean? A. A creative way of doing things. B. New hope for the future. C. Doing the same thing many times. D. Disappointment with the hard life. 【答案】C 【解析】 词义猜测题。 根据 Lines traced over each woman’s back to the ground and then back up again and again which means their hard labor.可以推知应选 C。 40. Which of the following statements is TRUE according to the passage? A. Millet’s new painting style was influenced by his friends. B. People in Millet’s paintings are often very active. C. Millet was never refused by any club in his life. D. Millet took the career as a portrait painter all his life. 【答案】A 【解析】细节理解题。根据 Millet made friends with many famous artists who had great influences on him. Millet 的新作受到他的朋友的影响，故选 A。 D The Scottish countryside will soon be home to creatures which are strange to Britain. This spring, 17 beavers will be released into a remote area of rivers and forests. Hunted to die out throughout Europe, beavers haven’t roamed in Britain’s wilderness for almost 500 years. Ecologists would like to invite back other long-lost animals to help recover the natural balance. To save the country’s plants from deer, which have doubled to 2 million since the start of this decade, an Oxford University biologist late last year called for introducing the lynx(猞猁) that died out in Britain 1,300 years ago.
Nature has long been a popular cause in Europe. British people love their countryside of fences and fields, and the Germans love their hiking forests. But in recent years people have set their sights on the more distant past, when Europe’s forests were filled with elephants, rhinoceroses and big cats. Some people are even now advocating a return to the way of wilderness that dates back to the Pleistocene era, more than 11,000 years ago. Nobody is advocating allowing elephants and lions to run crazily in big cities. But supporters would give free control to a long list of small mammals, including the beaver and lynx, which some people fear could be dangerous. Some landowners are worried at the thought of beavers cutting down trees and possible floods; the Scottish parliament refused several earlier efforts to introduce the mammal. Proposals to set wolves and bears free in Britain have also met with opposition. Although the beavers and the lynxes were popular in Europe thousands of years ago, no one is sure what effect they would have on ecosystems now. “The idea of bringing back big animals is interesting, but when you take it seriously, there are a lot of questions,” say some biologists. For example, elephants could destroy what little forest and grassland Europe has left. The beavers of Tierra del Fuego provide a lesson. When a failed commercial fur farm released its few remaining beavers into the wild 60 years ago, the population exploded, and are still harming the local people. Is this Britain’s future? Supporters say no, the beaver will fit right in. Destroying nature is not a job for the wild. 41. The underlined word “roamed” most probably means__________. A. walked 【答案】A 【解析】 词义猜测题。 根据 Hunted to die out throughout Europe, beavers haven’t 可以推出应选 A。 42. Why did the Oxford University biologist call for introducing the lynx? A. Because the lynx died out in Britain 1,300 years ago. B. Because the lynx can prevent the plants from being destroyed by deer. C. Because there are too many deer in Britain. D. Because the biologist wanted to invite back the long-lost species. 【答案】B B. released C. developed D. exploded
【解析】细节理解题。根据 To save the country’s plants from deer, which have doubled to 2 million since the start of this decade, an Oxford University biologist late last year called for introducing the lynx(猞猁) that died out in Britain 1,300 years ago. 因为猞猁可以防止植物被鹿 破坏。故选 B。 43. What can we learn from Para.3? A. Not all the people support setting loose wild animals in Britain. B. Some small mammals will be out of control in Britain. C. The landowners don’t like beavers because of the possible disasters. D. British Parliament has proposed several times to bring beavers back. 【答案】C 【解析】细节理解题。根据 Some landowners are worried at the thought of beavers cutting down trees and possible floods 故选 C。 44. What is the opinion of the biologists about bringing back the mammals? A. They consider bringing them back to be fantastic. B. They think bringing them back is no easy task. C. They know for sure the result of bringing them back. D. They think the mammals will destroy the ecosystem. 【答案】B 【解析】细节理解题。根据 The idea of bringing back big animals is interesting, but when you take it seriously, there are a lot of questions, 他们认为让他们回来不是容易的事情。故选 B。 45. What can be inferred from the passage? A. Beavers are the most useful mammals to the balance of Britain. B. Lynxes may get more freedom in Britain than tigers do. C. The ecosystem in Britain doesn’t need any changes. D. Beavers released in Britain will destroy nature. 【答案】B 【解析】 推理判断题。 根据 But supporters would give free control to a long list of small mammals, including the beaver and lynx,故选 B。 第二节信息匹配（共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分） 阅读下列记者采访加拿大运动鞋设计专家 Benno Nigg 时的问题及 Nigg 的回答，然后匹
配相关的问和答。请将答案填涂在答题卡标号为 46--50 的相应位置上。注意：选项中有一 项是多余选项。 Questions: A. What should people look out for when buying a new pair of sports shoes? B. What kind of technology might we see in sports shoes of the future? C. Will a more expensive shoe make me run faster or jump higher, as the ads suggest? D. When you say that expensive shoes are no better at preventing injury than cheap ones, is it true? E. Some people say we should run just as well without shoes. What’s your opinion of that? F. You helped develop the unstable Masai MBT shoes. Does this design actually work?
46．____________________________________________ Nigg’s Answer: That is a little bit overstated. But the relative frequency of running injuries doesn’t seem to have changed much in the past 30 years, in spite of all the developments in sports shoe design. The literature shows that shoes are a minor player in injury development. If you take a group of people and want to injure them, send them out every day for a 20-kilometre run. A lot of them will be injured in three weeks. The major factors are the distance run, the intensity and recovery time, not the shoes. 【答案】D 【解析】根据 The literature shows that shoes are a minor player in injury development.与问题中 injury 相匹配，故选 D。 47．___________________________________________ Nigg’s Answer: The problem is that if you go to a store and want to find your best shoes, you don’t know what to do. Things that are sometimes done, like video analysis of your rear foot movement, may not help. The only way to assess whether a shoe is right for you is how it feels. If you feel comfortable in a shoe, it’s likely to be good for you. We did a study with soldiers where we gave them six different inserts, and they chose the one they liked best. In four months those with inserts had 53 per cent fewer injuries than those without. 【答案】A 【解析】 根据 The problem is that if you go to a store and want to find your best shoes 和 The only
way to assess whether a shoe is right for you is how it feels.去商店当然指的是买鞋，选项 A 是 如何买一双新鞋，故选 A。 48．__________________________________________ Nigg’s Answer: A shoe may act as a training device, making some muscles to function more effectively for a majority of users. Or it may use materials that last longer. That may have something to do with its price. However, for the average runner it is difficult to distinguish between actual functional designs and unnecessary features. Generally, the more a shoe controls movement, the more it acts like a cast, which means you have some muscles that don’t work any more. This may mean that you lose some muscle strength, and your feet are more likely to be injured. 【答案】C 【解析】根据 A shoe may act as a training device, making some muscles to function more effectively for a majority of users. Or it may use materials that last longer. That may have something to do with its price.选项 C 穿上更昂贵的鞋跑得更快、跳得更高,故选 C。 49．_________________________________________ Nigg’s Answer: There are claims that there are fewer injuries when you run barefoot, but there is not yet enough evidence, or enough research, to prove that. If you look at performance, most papers suggest an advantage of 3 to 4 per cent. With a few exceptions — Abebe Bikila in 1960 and Zola Budd in the 1980s — people don’t run barefoot, so it may be that it’s not an advantage, or it may be that we’re just not used to it. 【答案】E 【解析】 根据 there are fewer injuries when you run barefoot 选项 E 不穿鞋跑一样的好， 故选 E。 50．_________________________________________ Nigg’s Answer: Yes, for about 80 per cent of people. The major benefits are training the small muscles crossing the ankle joint, and a reduction of knee and lower back pain. However, some claims for these unstable shoes are overstated, such as the general muscle strengthening that they are claimed to produce. 【答案】F 【解析】根据 some claims for these unstable shoes are overstated.选项 F 问的是你帮助发展不 稳定的 Masai MBT 鞋了。这个设计有用吗？故选 F。
III 写作（共两节，满分 40 分） 第一节 基础写作（共 l 小题，满分 15 分） 2013 年 4 月 25 日，中国排协召开新闻发布会，正式宣布郎平担任中国女排主教练一职， 这是她 1999 年后时隔 14 年再度执教中国女排。 请根据以下提示写一篇英语短文简要介绍郎 平： [写作内容] 1. 1973 年，13 岁的郎平开始练习打排球 2. 1978 年，因在全国排球比赛中表现突出，从北京队进入国家队。 3. 1984 年， 在美国洛杉矶举行的第 23 届奥运会上中国队战胜美国队获得冠军时， 被称为“铁 榔头 iron hammer”的朗平是中国队的主力队员之一。 4. 从 1980 年起，郎平获得很多荣誉奖励。 5. 退役后，二十多年里，郎平担任多支球队的教练。2008 年执教的美国女队，在北京奥运 会上获得银牌。 [写作要求] 只能用 5 个句子表达全部内容。第 1 段已经给出，不计入写作范围内，不要在答题卷上 抄写此段。 [评分标准] 句子结构准确，信息内容完整，篇章连贯。 It was announced On Thursday at a press conference held by the Chinese Volleyball Association that Lang Ping was appointed head coach of the Chinese Women’s Volleyball Team. This is the second time for her to lead the team after an absence of 14 years. _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________
第二节 读写任务（共 1 小题，满分 25 分） 阅读下面的短文，然后按照要求写一篇 150 词左右的英语短文。 The “Clean Your Plate” campaign was started by nongovernmental organizations and activists, which urged people to save food by not wasting anything on the dining table. The campaign, launched on Weibo, was soon joined by millions of netizens across China to fight against food waste. The estimated annual waste of grain in China reaches 50 million tons, enough to feed about 200 million people for a year. People from across China support the campaign. The Central Government has promised to take measures to reduce food waste, take the lead in saving food and follow a simple working style. More and more Chinese are saying “No” to food waste. Staff members of a restaurant set off a campaign encouraging customers to stop food waste in Qingdao, Shandong province, Jan. 24. “Did you empty the dishes today?” has become the most popular question in China. Showing an empty dish also turns a new fashion among Chinese netizens. In some restaurants there are signs reminding the diners not to waste food. Some even offer awards to the customers who eat all their food, as part of the campaign to reduce waste. More and more restaurants kindly remind and encourage customers to take their leftovers away.
[写作内容] 1. 以约 30 个词概括上文的主要内容。 2. 以约 120 个词就“光盘行动”的话题谈谈你的想法，内容包括： (1) “光盘行动”产生的背景； (2) “光盘行动”的作用； (3) 你对“光盘行动”的看法和呼求。 [写作要求] ks5u 1. 作文中可以使用亲身经历或虚构的故事，也可以参照阅读材料的内容，但不得直接引用 原文中的句子。 2. 作文中不能出现真实姓名和学校名称。 [评分标准]
珠海市 2012-2013 学年度第二学期高三学生学业质量监测 英 语 参 考 答 案 I 语言知识及应用（共两节，满分 45 分） 第一节完形填空（共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分） 1-5 .B D C B A 6-10 .A C C B C 11-15.B A D A D
笫二节 语法填空（共 10 小题；每小题 1.5 分，满分 15 分） 16. to draw 17.had reached introduction 24. mostly 18.using 25. it 19.since 20. a 21. on 22. that/which 23.
II 阅读（共两节，满分 50 分） 第一节阅读理解（共 20 小题；每小题 2 分，满分 40 分） 26-30. CDABA 46-50 DACEF III 写作（共两节，满分 40 分） 第一节 基础写作（共 l 小题，满分 15 分）ks5u 31-35 BCDBD 36-40 DDACA 41-45 ABCBB
It was announced On Thursday at a press conference held by the Chinese Volleyball Association that Lang Ping was appointed head coach of the Chinese Women’s Volleyball Team. This is the second time for her to lead the team after an absence of 14 years. Lang Ping started to practice playing volleyball at the age of 13 in 1973. Only five years later in 1978, she was moved from Beijing Women’s Volleyball Team to the National Women’s Volleyball Team because of her outstanding performance in the national volleyball competitions. When the Chinese team defeated the American team to become champion of the 23rd Los Angeles Olympics in 1984, Lang Ping, nicknamed “Iron Hammer”, was one of the main players of the team. From 1980 on, Lang Ping won quite a number of honors and awards. After retirement, she coached quite some volleyball teams in more than 20 years, and in 2008, coached by her, the American Women’s Volleyball Team took a silver medal at the Beijing Olympic Games 第二节读写任务（共 1 小题，满分 25 分）A possible version: When some people started the “Clean Your Plate” campaign in an effort to reduce food waste, millions of netizens joined it and more and more people are taking real action to prevent food waste. I’m quite delighted by this campaign. As far as I know, while people in advanced countries don’t have to worry about their meals, millions of people in some poor areas are suffering from hunger every day. Though most Chinese have enough food to eat, there are still some others who are struggling hard for a little food to fill their stomach. Unfortunately, I can always see people leave a large part of their food on their plate and throw it as waste. It is reported that every year the Chinese altogether waste 50 million tons of food, which is enough to feed 200 million people for a whole year. What an alarming waste it is! We should feel guilty to waste so much food. It is high time for us to stop such waste. There is every reason for us to clean our plates at our meals. If all people take action to cut down food waste, a large quantity of food can be saved and more people will be fed. The “Clean Your Plate” campaign is really good and useful. Let’s join in and eat up our meals instead of wasting any food.
copyright ©right 2010-2020。