当前位置:首页 >> 英语 >> 外研版高一英语必修2全套教案

外研版高一英语必修2全套教案


Module 1 Our Body and Health Habits
I. 教学内容分析
本模块的话题围绕生活习惯、 饮食起居、 健身运动和疾病症状等的英语表 达而展开, 进而介绍了一些国家的医疗保健情况, 从而使学生树立和养成爱好 体育锻炼、 注意身体健康的意识和习惯。 指导学生学会表达自己的见解和观点, 通过进一步的讨论使学生明白什么样的生活习惯才是健康的。 Introduction 这一部分先复习和学习与饮食、健康相关的词汇,通过 Activity 2 的活动进行巩固;接着列举了一些与饮食健康相关的谚语,通过 对 Activity 4 的问题讨论使学生对中外的有关健康的谚语表达有个初步的认 识。 Reading and Vocabulary 通过回答问题的形式复习和学习另外一些有关 饮食健康的词汇;学习两篇介绍中国学生 Zhou Kai 的短文并完成相关练习, 培养学生的综合阅读能力。 在情感态度上, 通过周凯和其母亲的观点冲突和周 凯对自身生活习惯的描述, 帮助学生了解什么是健康的生活方式, 如何形成健 康的生活习惯。 并通过本部分的学习指导学生在实际生活中, 如何来养成自己 健康的生活习惯。 Speaking (1) 通过两人活动和小组活动来讨论如何保持身体健康,并且 就生活中有关健康的重要事项来发表自己观点,通过讨论达成共识。 Function 通过观察节选自阅读文章的句子体验如何表达将要发生的事 情;并通过练习来学习和巩固。 Grammar (1) 这一部分是学习名词作动词用的意义和用法,并通过练习 使学生有初步认识。 但是不强调学生掌握具体的理论知识, 只是初步了解和具 体掌握一些实例。 Listening and Vocabulary 先通过单词填空和回答问题活动导入有关身 体器官、疾病症状、询问病情等的词汇和表达,为听力活动扫除词汇障碍;然 后通过完成听力活动来培养学生获取信息的能力。 Grammar (2) 通过观察节选自听力材料中的句子使学生清楚 will 和 be going to 的区别,并通过后续练习使学生掌握其用法。 Pronunciation 听并跟读听力中出现的句子,注意其中出现的连读现象。 Speaking (2) 通过讨论对话掌握询问病因、描述症状、提供帮助表达法。 Everyday English 通过对话,学习一些常用的表达方式。 Writing 要求学生通过事情的逻辑关系将句子按事情发展的先后顺序排 列;并通过模仿学写有关自身健康问题的小短文。
1

Culture Corner 通过阅读来比较三个西方国家医疗保健体系的优劣,使 学生对西方的医疗保健制度有个初步的认识。 Task 通过对健康问题的调查研究,汇报并讨论,是学生反思自己是否有 健康的生活习惯,从而养成良好的生活习惯。 Module File 对整个模块的学习内容进行小结,巩固本模块的知识。

II. 教学重点和难点
1. 教学重点 (1) 本单元的生词和短语。 (2) 弄清名词作动词后的确切意思;will 和 going to 的区别。 (3) 有关健康生活方式的讨论。 2. 教学难点 (1) 学会谈论健康问题。 (2) 了解一些有关健康生活的信息。 (3) 学习有关健康的文章。

III. 教学计划
本单元分为四个课时 第一课时:Introduction, Speaking(1), Culture Corner 第二课时:Reading and Vocabulary, 第三课时:Grammar(1), Function and Grammar(2) 第 四 课 时 : Listening and Vocabulary, Pronunciation, Everyday English and Speaking(2) 第五课时:Writing, Task and Module file

IV. 教学步骤

Period 1 Introduction, Speaking 1, Culture Corner
Teaching Goals:
2

1. To arouse Ss’ interest in learning about the good healthy habits. 2. To develop Ss’ ability in discussing. Teaching procedures: Step1. Introduction Purpose: To activate Ss and arouse them to talk about illness 1. Leading-in Ask Ss the following questions: Have you ever got such illnesses like the flu and the toothache? How do you feel when you get these illnesses? How do you get rid of them?And do you know why people would get such illnesses? 2. Pair work Ask Ss to go through the sentences in Activity 2 on P1, and then talk about themselves to each other. For example: I take at least two hours’ exercise a week, but I sometimes get colds and flu. 3. Group work Ask Ss to read the four proverbs together; Then discuss what the proverbs mean either in English or in Chinese. (1)You are what you eat. 人如其食 Your body and even mental state is affected by the type of food you eat. (2)A healthy mind is in a healthy body. 健康的思想寓于健康的身体 之中 If you are clear about eating healthily and follow a sensible diet, you are likely to be clear thinking in other areas of life. (3)Early to bed, early to rise makes a man healthy, wealthy and wise. 早睡早起的人享有健康、财富和智慧 Sleeping late or sleeping in the morning are not good for the body, the mind or for business. (4) An apple a day keeps the doctor away. 每天吃苹果,不必上诊所 It is important to eat fresh fruit and vegetables everyday in order to stay healthy. 4. Ask Ss to think of some Chinese proverbs connected with health.

For your reference:
(1)饭后走一走,活到 99 (2)苦口良药 (3)身体是革命的本钱 Step 2. Speaking (1)
3

Propose: To develop Ss’ speaking ability. (Group work) Ask Ss to decide on the five most important things that they should or shouldn’t do in order to stay healthy, then put them in order of importance. How to stay healthy Things you should do Things you should not do

Suggested Answers:
Various answers are acceptable. Step 3. Culture Corner Propose: To let Ss know something about the health care system in foreign countries. 1. (Individual work) Ask Ss to read the passage individually, and then finish the form. Health care system in three countries Health care Britain America Canada Doctors Health insurance

Suggested answer:
Health care system in three countries Health care Britain free America Pay Doctors Health insurance

by

the

Work government people Work

for Recently, more people use it for Poor people don’t
4

themselves
Canada

themselves Work themselves for

have money to pay for it.

free

2. (Group work) after finish the form , ask Ss to tell the differences among the three health care system, and then decide which one is the best , explain why. 3. (Team Work) Explain some key points of the passage. (1)pay vi & vt 支付,交纳 ◆ pay sb 付钱给某人 Eg We are paid by the hour. ◆ pay ? for sth 花钱买某物 Eg She pays $200 a week for this apartment. ◆ pay for sth 付某物的钱 Eg I’ll pay for the tickets. (2) own vt 属于,拥有 Eg Do you own your house or rent it? adj & pron 自己的,本人的 Eg It was her own idea. (3) put?into ?将??投入?? Eg He’s putting a lot work into improving his English. (4) become ill 生病 Step 4. Home work Write a short composition about how to stay healthy.

Periods 2 Reading and Vocabulary, Grammar 1
Teaching Goals: 1. To get Ss to master the reading skills of scanning and skimming. 2. To let Ss master the language points in the textbook.
5

3. To let Ss master the grammar rules that nouns used as verbs. Teaching procedures: Step1. Revision Propose: To let Ss review what had learnt last period ,and lead them to the new content. 1. Ask Ss the following question: Do you still remember the words connected with illness?

For your reference:
flu, get/catch a cold, toothache, unhealthy, etc. 2. (Group work) Ask Ss “How to make ourselves healthy?”

For your reference:
(1)Do a lot of exercise. (2)Have a healthy diet. (3)Don’t eat too much fat. (4)Early to bed and early to rise. Step 2. Leading-in 1. Word study T: Now today we are going to learn an interesting article. The main character is Zhou Kai, who is a student in senior high school. Let’s see how healthy he is. Before read the passage, let’s study some new words. (1)anxious adj worried ※[搭配] be anxious about , be anxious for sb Eg ① He seemed anxious about the meeting. ② Parents are naturally anxious for their children. (2) captain n leader of a group of people Eg He was captain of the basketball team at school. (3) injure vt to hurt yourself or sb else Eg Tom injured his knee playing football. ※[相关] injury n harm or damages Eg Tow players are out of the team because of injury. (4) pain n 疼痛 Eg You get more aches and pains as you get older. v 使痛苦,使苦恼 Eg It pains me to see you like this. (5)normal adj ordinary Eg It’s normal to feel tired after such a long trip. 2. Exercise Try to finish the exercise in Activity 1on P2.
6

Suggested answer:
(1)sweets (2) break(an arm), fever, injure, injury, pain, painful (3) normal (4) captain (5) anxious Step 3. Reading Propose: To promote the ability of vocabulary understanding and analysis, and develop the reading skills. 1. Skimming Purpose: To get a brief understanding of the text. (1) Ask Ss to read the passage and try to answer the questions in Activity 2 on P2.

Suggested Answer:
① Because he is going out to play football in the rain. ② She thinks he will catch a bad cold. ③ She asks him to at least wear a jacket. (2) Ask Ss to go through part 2 quickly, and then answer the questions Activity 3 on P2:

Suggested Answers:
① They are connected because they both talk about the way Zhou Kai’s mother looks after him, and because they both mention the time he got ill through playing football in the rain. ② Various answers are acceptable. One possible answer is: Yes, Zhou Kai has a healthy lifestyle because his mother give him lots of fresh fruit and vegetables. He eat fish, not fatty meat or sugar and sweets. He also exercises regularly, playing a lot of football. 2. Scanning Purpose: To get Ss to have some details in the text. (1) Read part 2 and then finish Activity 4 and 5 on P3.

Suggested answers to Activity 4:
① a ② b ③ a ④ b ⑤ b

Suggested answers to Activity 5:
① broken ② cold ③ diets ④ injury ⑤ Flu(Influenza) ⑥ healthy (2) Ask Ss to find the key sentence of each paragraph in part 2.

Suggested Answers: Para1: My mother has always made sure we eat very healthily, and fresh fruit and vegetables are a very important part of my life. Para2: I’m quite healthy. Para3: I’m crazy about football.
Step 4. Language points
7

Purpose: To train Ss’ language capacity. Ask Ss to read the text again and then discuss the important words, phrases and sentences. 1.sweet adj 甜的;香的;悦耳的;令人愉快的 Eg ① Too much sweet food is bad for your teeth. ② She has a sweet voice. ③ I can’t tell you how sweet this victory is. n 糖果,甜食; (pl)满足 Eg I’m enjoying the sweets of life. 2. When Zhou Kai’s mother saw him heading towards the front door without a jacket on, she eyed him anxiously. 妈妈看到周凯没穿夹克就向前门 走去,担心地盯着他。 (1)see sb doing sth 看见某人正在做某事。 Eg I see him having supper. ※[比较] see sb do sth 看见某人做某事 Eg I see you come in. (2)head towards/ for? 朝??而去; 前往?? Eg She is heading towards home. ※[拓展]该词组还有比喻义,即“将会碰到; 遭到” Eg ① Are you heading for great difficulties? ② The world is heading for many problems. (3) eye n 眼睛 vt 盯着看,注视 Eg He eyed me painfully. 3. make sure 一定要,确保 可用于以下两种句型搭配: (1) make sure +of + n/ v-ing (2) make sure +that 从句 ( 常用一般现在时) Eg ① You’d better make sure of the time when you have a date. ② Make sure there is no mistakes in your composition. 4. have a sweet tooth = be fond of sweet food 有吃甜食的嗜好,喜爱甜 食 5. diet n 日常饮食,日常食物 vi 节食 Eg ① Mary accept the doctor’s advice on diet. ② No sugar in my coffee, I’m dieting. ※[相关词组] go on a diet 节食 Eg I decided to go on my diet before my holiday. 6. would rather do 宁愿做?? Eg I would rather sleep in bed.
8

※[拓展] “宁愿做某事而不愿做某事”的表达为: Would rather do? than?/ would do ? rather than? Eg ① I would rather play tennis than swim. ② I would play tennis rather than swim. 7. I was stupid enough to play football in the rain. adj /adv + enough to do ?表示“能够??”, 达到了做某件事的地步。 Eg ① She plays well enough for a beginner. ② He is old enough to enter/ go to school. ③ I wasn’t foolish enough to believe him 8. fit adj 合适的; 健康的 vi & vt (使)适合; (使)合身 Eg ① Water in this river is not fit to drink. ② This coat doesn’t fit (me). 9. be crazy about 迷恋; 为??而疯狂 Eg ① He is crazy about her. ② They are crazy about cartoons. 10. ?as I’ve said, this isn’t a problem because my mother feed us so well. 该句子是非限制性定语从句,位于主句前。as 指的是 this isn’t a problem because my mother feed us so well.这时 as 翻译为“正如??那样” Eg As is known to everyone, the moon travels round the earth once every month. ※[拓展] as 的其它用法 (1) 表“当??的时候” Eg She always sings as she cooks. (2) 表“按??的方式” Eg Do in Rome as the Romans do. (3) 表“由于” Eg As you were out, I left a message. (4) 表“像??一样” Eg You’re as tall as your father. Step 5. Homework 1. Try to retell the passage we have learnt this period. 2. Finish the Vocabulary and Reading exercises in the Workbook on P68.

9

Periods 3, Function and Grammar
Teaching Goals: 1. To get Ss to know how to talk about future; 2. To let Ss know how to describe the symptoms; 3. To enable Ss to know will / be going to for future actions; Teaching Procedures: Step1. Revision 1. First, check Ss whether they have finished their homework. Later check the answers to the Vocabulary and Reading exercises in the Workbook on P68. If necessary, give Ss some instruction. Step 2. Function Purpose: To let Ss have a general idea about the grammar rules we are going to talk this period. 1. Pair Work Let Ss observe the sentence“I’ll be fine.”, and then say what tense it is used.

Suggested Answer: Future tense
2. Discussion Ask Ss to discuss which of the two possibilities is correct with a partner in Activity 1 on P4.

Suggested Answer:
A. make a prediction 3. Individual Work Have Ss finish Activity 2 on P4, then check with their partners. Later collect the answers from the whole class.

Suggested answer:
(1)will hurt (2)’ll get/become (3)’ll get/ become (4)will, be (5)’ll fall Step 3. Grammar (1) Propose: To enable Ss to know the uses of nouns used as verbs.
10

1. Individual Work Ask Ss to finish Activity 1on page 5.

Suggested Answers:
“head” and “eye” are the nouns used as verbs in sentence A. “diet” is the noun used as verb in sentence B. 2. Explanation Let Ss have the general idea about the grammar rules. (1) 一个词由一种词类转到另一种词类而不发生词形的变化,称为转化 (conversion).常用的转化为动词的名词有: Head, eye, name, book, hand, dress, diet, mail, ship, face, work, answer, use, etc. 有些动词也可转化为名词: Love, laugh, walk, answer, work, change, help, look, feel, wash, stop, increase, etc. 名词和动词在转化时,有时不改变意思,有时意思会改变,如: eye n 眼睛 v (用眼睛看)注释,端详 ship n 船 v 用船来装 help v 帮助 n 帮助 love v 爱 n 爱 (2) Practice : (Individual Work)Ask Ss to finish Activity 2 on P5.

Suggested answer:
① houses ② fingered ③ tastes ④ hand Step 4. Grammar(2) Propose: To enable Ss to know will / be going to for future actions. 1. Practice (1) Look at these sentences and phrases in Activity 1 on P7, and then complete the sentences with will / be going to.

Suggested Answer:
① will ② be going to (2) Read the example to the class and ask them to complete Activity 2 individually, then check their answers with a partner.

Suggested Answers:
① is going to ② ’ll ③ ’m going to ④ ’s going to ⑤ ’ll ⑥ going to ⑦ going to ⑧ ’ll 2. Presentation Propose: To enable Ss to know some detail grammar rules. (1)单纯谈到将来的事情,没有主观因素,可用 will:
11

Eg ① It will become warm when spring comes. ② The train will leave at 8 this morning. (2)表示说话人的揣测,用 will: Eg ① She will be all right after taking the medicine. ② That will be Dr Wang’s clinic. Let’s go and have a look. (3)表示一种倾向,用 will: Eg ① Each time he comes to Beijing, he will visit the Great Wall. ② Without air, man will die. (4)表示说话时决定马上要做的动作,用 will: Eg ① Here’s the door bell. I’ll open the door. ② Can you lie down please, and I’ll examine you ? (5)表示经过事先考虑或安排后的意愿,用 be going to: Eg My best friend is in hospital, but he is going to come out tomorrow. (6) 在口语中,表示将要发生的事情时,多用 be going to: Eg ① What’s going to happen? ② Is there going to be a party tomorrow evening? (7) be going to 可用于表示将来时间的条件状语从句,will 却不能: Eg ① If he is going to participate in the competition, he’d better get prepared. ② If we are going to start early, 5 o’clock is ok. (8) will 可用于表示意愿、拒绝等的条件状语从句。 Eg ① If Tom won’t come, we’ll lose the game. ② If he will do something useful, he will save the boy. 3. Conclusion Propose: To let Ss summarize what have learnt just now. (1)be going to 表示以前早就决定要做的事,往往译成“打算或准备做某 事” ;而 will 仅表示将要发生的动作或说话时才决定要做的事。 (2)will 有时还用来表示一种倾向或习惯性的动作。 (3)表示天气多用 be going to, 表示年龄时多用 will。 Step 5. Homework Finish the Grammar exercises in the Workbook on P67—68.

12

Periods 4 Listening and Vocabulary, Pronunciation, Everyday English, Speaking 2
Teaching Goals: 1. To get Ss to master some new words. 2. To enable Ss to know some skills of listening. 3. To let Ss pay attention to Liaison. Teaching procedures: Step1. Revision Check the answers to the Grammar exercises in the Workbook on P67— 68. Step 2. Listening and Vocabulary Purpose: ● To enable Ss to study the new vocabulary. ● To develop Ss’ listening ability. 1. Vocabulary (1)Review words we have learnt that connected with the body: arm, leg, head, eye, ear, nose, hand, face, mouth, neck, shoulder, knee, foot, cheek. (2)Study the new words connected with the body that we are unknown: chest, heart, lung, stomach, throat, liver, kidney, spleen. (3)Words Game: Ask four students to go to the stage. The teacher say one word, they should finger it out, the rest of Ss are the judges, who should check whether the four students are right or not. (4) Ask Ss to finish Activity 1 and 2 on P5.

Suggested answers to Activity 1:
① lungs ② heart ③ throat ④ chest ⑤ stomach

Suggested answers to Activity 2:
① X-ray ② symptom ③ breathe ④ pneumonia ⑤ have a temperature ⑥ prescription 2. Listening
13

(1) Pre-listening. Read the sentences in Activity 3, and then predict who says them. (2) While-listening. ① Listen to tape and check the answers to Activity 3 on P6.

Suggested answers:
P P D P D D D D P ② Ask Ss to listen again and answer the questions in Activity 4 on P6.

Suggested Answers:
(a) Mr Chen’s chest hurts when he breathes and he has a temperature, a sore throat and a cough. (b) The doctor says she will examine Mr Chen and write him a prescription. ③ Ask Ss to listen again, and check the errors with their partners in Activity 5 on P6.

Suggested answer:
(a) I’ve got a temperature of 38。C. (b) Can you take a deep breath? (c) Well, I’m afraid you’ve probably got pneumonia. (d) My wife’s going to visit her this afternoon. (e) My wife’s going to pick me up in a quarter of an hour. (f) I should imagine about two weeks, at least. (3) Post-listening ① Ask Ss to finish Activity 6 on P6.

Suggested Answers:
(a) toothache (b) broken arm (c) migraine (d) cough (e) stomachache (f) sore throat ② Student A chooses a health problem and describes the symptoms, Student B asks about it and offers helps. Step 4. Everyday English Purpose: To let Ss know the meaning of some phrases. Ask Ss to do the Activity on P8, and then check the answers with their partners.

Suggested Answers:
(1) a (2) a (3) a (4) b (5) a (6) a Step 5. Pronunciation Let Ss pay attention to liaisons between words and mark the sounds, then listen to the tape and check it.

Suggested Answers:
(1)My chest_hurts.
14

(2)I’ve got_a temperature. (3)I’ll write_you_a prescription. (4)Pick me_up_at the hospital. (5)I’ll be_off work for_a week. (6)She will visit_you this_afternoon. Step 6. Homework 1. Review the content we had learnt today, and know how to describe symptoms of a disease. 2. Finish the rest exercises in the Workbook.

Periods 5 Writing, Task and Module file
Teaching Goals: 1. To help Ss review what we have learnt in this module; 2. To write a paragraph about a small health problem Step1. Revision Check the answers to the rest exercises in the Workbook and give Ss some instruction. Step 2. Writing 1. Ask Ss to order the sentences in Activity 1 on P8 individually, and then check with their partners.

Suggested Answers:
(1)F (2) D (3) B (4) H (5) C (6) A (7) G (8) E 2. Ask Ss to work in pair, one acts as a patient, another acts as a reporter, then finish a interview. start of the illness Cause of the illness symptoms what the doctor said what the doctor did how the illness ended 3. Ask Ss to write an interview, including the pointes in the given form
15

above. 4. Ask some students to show their works. Step 3. Task & Assignment Ask Ss to think of at least five questions about a healthy lifestyle and do a survey with group members. Finish the task to write a long questionnaire about the healthy lifestyle. Step 4. Module File 1. Leading-in: Now we have nearly finished module, what have we learnt? 2. Allow Ss a few minutes to read the module file. 3. Practice (1) Translate the following sentences. ① 起航后,他们向南驶去。 ② 你最好把时间和地点弄清楚。 ③ 我愿意步行而不愿意坐公共汽车。 ④ 我的钱够付出租车费的。 ⑤ 污染的水不适合饮用。 ⑥ 正如我们所预料的那样,这本书很受学生的欢迎。

Suggested Answers:
① ② ③ ④ ⑤ ⑥ After they set sail, they headed south. You’d better make sure of the time and place. I’d rather walk than take a bus. I have got enough money to pay for a taxi. Polluted water is not fit to drink. As we expected, the book is very popular with students.

(2) Multiple choice ① If you ____ a moment, I’ll go and tell the manager that you _____ here. A. will wait, will be B. are waiting, will be C. will wait, are D. have waited, are ② The meeting ____ to start at seven. A. shall be about B. go C. is about D. is going ③ Look at these clouds. ______. A. It’ll rain B. It is to rain C. It will be raining D. It’s going to rain ④ I won’t be free Friday morning. I _____ a friend of mine. A. shall be seeing B. see C. sees D. saw ⑤ My younger sister _____ be 16 years old next year.
16

A. is going to B. will C. is to D. should ⑥ I think I’ll write Jim right now and tell him _____ with him. A. I’ll go B. I’ve gone C. I was going D. I would go

Suggested Answers:
① C ② D ③ D ④ A ⑤ B ⑥ A Step 5. Homework 1. Revise all the useful words and expressions in the passage and try to make some sentences. 2. Preview Module 1.

Module 2 No drugs
一、教材分析 本课时所教的是外研版高一上学期使用的必修⑵Module2 中的 Listening and vocabulary 和 speaking 部分的内容,是本模块的第三课时。要求通过听 的活动了解和学习有关吸毒和犯罪的词汇, 培养表达结果, 作总结逻辑思维能 力和获取信息的能力。Speaking 讨论抽烟带来的危害,为了与听力部分的内 容衔接,我对 Speaking 中的话题作个修改,把讨论吸烟的危害改编成毒品的 危害。在这节听说课之前,学生学习了 Reading and vocabulary,通过阅读 文章,已经掌握了部分抽烟、吸毒及其危害的词汇,本课时由复习旧课入手, 引入新课的新词汇,并以听说为主线,对吸毒这一主题进行延伸和拓展。 二、教学目标 本模块是通过学习表达吸毒及其危害的词语和其它语言形式, 养成良好生 活习惯,教育学生关爱社会,关爱他人,远离毒品。
17

三、语言知识目标 : 1、词汇有:burglary, connection, crime, criminal, illegal, ratio, shoplifting, treatment 2、语言技能目标 :听懂有关吸毒及其危害的话语 并获取信息,学会抓住关键意见,进行 summarizing,并用英语讨论,表达吸 毒的危害。 3、情感目标 :提高自我保护意识,养成良好生活习惯,珍爱生 命,远离毒品。 4、学习策略方面 :通过组织学生预测问题、听辩问题,培 养抓住和辨别信息要点的能力。通过拓展讨论问题,培养学生独立思考,自主 学习的能力。以 individual work, pair work, group work 等形式加强合作 学习,从网上或其它媒体了解吸毒危害,学会分析、归纳。 文化意识方面 : 通过听、说,还有一些补充材料加强学生为毒品危害的认识,提高自我保护意 识。

Period 1

Introduction; Speaking; Writing

一.确定目标 1.学习与吸烟相关的单词 2.了解吸烟的危害 3.坚定禁止吸烟的态度,维护公共健康 二.基础自学 1.翻译 bronchitis ________ cancer ________ cigarette ________ heart disease _____ injured ________ tobacco________ 在 20 世纪 90 年代 ________ 由于________ prematurely ________ 2.Do the following exercises. (1)._________ means the end of life.
18

(2).When someone stops living, he ______. (3).People smoke things like _________ and _________. (4).Smoking can cause illnesses like _________, ________ and __________. (5).When you get hurt, you are _________. 三.情景解疑 Explain some language points 1.During the 1990s, 21 million people died as a result of smoking cigarettes. as a result of\ because of + n. pron. v-ing 因为,由于 由于粗心驾驶的结果,他最后被送进了医院. He ended up in hospital as a result of his careless driving. as a result 表示结果; as a result of 表示前面的原因. There was a terrible accident, _________ , I was late for school. Many people died ___________ smoking. 2. Thirteen people die every hour from illnesses related to smoking tobacco, such as cancer, bronchitis and heart disease. die of (内因) cold, hunger, sadness, cancer, old age, thirst die from(外因) wound, lack of food, accident, smoking relate vt. 联系 relate A to \ with B 将??联系起来 be related to = be connected with 与??有联系 The matter _____ your career can not be taken for granted. A. relates to B. related to C. connects D. connected 四.合作探究 小组活动,讨论人们吸烟的原因及其造成的危害。 五.巩固检测 Write a reply to Paul about smoking in China. 六.学习收获

Period 2

Reading and Vocabulary
19

一.确定目标 1.学习一些介绍抽烟、吸毒及其危害性的词语 2.培养联想、理解、前后联系能力和逻辑分析能力 3.坚定抵制毒品的信念 二.基础自学 blood pressure _______ break into _______ cannabis _______ crack cocaine _______ drug addict_______ drug dealer_______ heart attack_______ heart rate_______ immediately_______ increase_______ inject _______ needle_______ powerful_______ reduce_______ 非常痛苦_______ 处于危险中_______ 对??成瘾_______ 附近的_______ 采纳某人的建议_______ 三.情景解疑 1. danger n. 危险;风险 eg. In war, a soldier's life is full of danger. 在战争中,士兵的生命充满了危险。 in danger 处于危险中 out of danger 脱险 eg. She fell into a river and was in danger. 她跌入河中,处于危险之中。 构词辨析: danger n. 危险;危险的人或物 dangerous adj. 危险的 dangerously ad. 危险地 endanger vt. 危及;危害;使遭到危险 Translate the following sentences into Chinese. 1)The tiger in the mountain is a danger to villagers. 2)He is in danger of losing his job. 3)The river is dangerous for swimmers. 2. I used to be a drug addict. 我曾经是个瘾君子。 used to be? : 过去曾经是 used to do sth : 过去常常做某事(现在不做了) eg. He used to tell lies. 他过去常常撒谎。 (现在不撒谎了) She used to be an attractive lady. 她曾经是位迷人的女郎。 (现在不是了) be/ get used to sth/ doing sth 习惯做某事 be used to do sth/ for doing sth 被用来做某事
20

eg.She is not used to the food in this country. 她不习惯这个国家的食物。 Are you used to living here? 你习惯住在这吗? This piece of wood can be used to make a small table/for making a small table. 这块木头可被用来做个小桌子。 Complete the following sentences. 1) He has ____ ____ ____(习惯)the country life. 2) We ____ ____ ___ (过去曾是)good friends. 3) Bob ____ ____ ____ (过去常玩)computer games. 4) My car ____ _____(被用做)for working. addict n. 上瘾的人; vt 使上瘾 addiction n. 上瘾;沉溺 (对 ...... 上瘾, 用 to... ) eg. I believe you can overcome your addiction to drugs. 我相信你能克服毒瘾。 构词解析:addictive adj. 使人上瘾的 addicted adj. (to) (对 ...... )上瘾 Complete the following sentences 5)Coffee is __________ (使人上瘾的) in a mild way. 6)He is a heroin _______ (上瘾者). 7)It’s hard to overcome the ________ ____ alcohol. 3.The next day, I broke into a house and stole a television and a video recorder. break into 破门而入 break down 停止运转,崩溃,瓦解,(身体)跨掉,分成几部分 break up 解散,击碎,打碎,结束 break out (战争火灾) 爆发 break off 中断,停止 1)To understand the grammar of the sentence, you must break it ____ into parts. A. down B.up C.off D.out 2)The police had to employ force to ____ the crowd. A.break B.break off C.break up D.break down 四.合作探究 小组活动,讨论下面问题。 1. the dangers of using drugs (to drug addicts, family and society) 2. attitude to them 3. reasons for them to become drug addicts 4. measures to take
21

五.巩固检测 复述 Adam Rouse 的故事. 你可能用到以下这些关键词: drug addict, drug dealer, crack cocaine, break into, be addicted to, the police station, take the doctor’s advice 六.学习收获

Period 3

Grammar1; Grammar2; Function

一.确定目标 1.了解 so 和 such 的区别,并能准确运用 2.学习动词不定式作目的状语 3.学习表示结果的方法 二.基础自学 Read the following sentences. Pay more attention to the words in bold. 1.The doctor told Adam that he could die if he didn’t stop taking crack cocaine, so Adam took the doctor’s advice and stopped immediately. 2.About 21 million people died during the 1990s as a result of smoking. 3.As a result,cocaine users sometimes have heart attacks. 试着总结 so, as a result 和 as a result of 的用法 三.情景解疑 不定式作目的状语 The lady got lost. She stopped to ask the way. 1.单独的不定式作状语: I stayed there to see what would happen.
22

2.有时为了强调,不定式前可加 in order 或 so as。 eg. Bob took down my telephone number so as / in order to remember it. 有时为强调目的状语可把 in order to 或不定式置于句首,但 so as to 不能这样用。例如: He got up very early in order to/so as to catch the first bus. In order to catch the bus, he got up early.(此时不能用 so as to) in order to 和 so as to 的否定形式是在 to 的前面加 not in order to /so as to 不定式部分可转换为 so that, in order that, 成 为目的状语从句。如: We should work hard in order that (so that) we can pass the exam. 为了能通过考试,我们应该努力学习。 Do the following exercise. 1) People must eat _____ live. 人们必须吃饭才能生活。 2) ______ get home on time, he didn’t rest on his way . 为了能够准时回到家,他在路上都没有休息。 3) Speak clearly ______everybody can understand you . 请说清楚点,这样每个人都能明白你。 四.合作探究 讨论并总结 so 和 such 的用法 1.Taking drugs is so dangerous! 2.They are behaving so badly! 3.Some people feel so nervous that they call the police. 5.It was such a dangerous drug that he nearly died 6.It was such loud music that we couldn’t hear ourselves speak. 7.Adam was such an unhappy boy. 8.Adam was so unhappy a boy.

23

注意: 名词前如果有 many, much, few, little(少)修饰时,要用 so. There was so little food left that we had to starve the next day. 只有这么一点食物,我们第二天不得不挨饿了。 五.巩固检测 1. The teacher told him to speak louder ______ by everyone. A. so as to be heard B. so as to hear C. in order that heard D. in order to hear 2. It is_____ difficult for us to do_______ much work. We need more hands. A. so; such B. so; so C. such; so D. such; such 3. Sally worked late in the evening to finish her report_____ her boss could read it first the next morning. A. so that B. because C. before D. or else 4. Robert got up early______ catch the early bus to GuangZhou. A. for B. in order that C. in order to D. so that 5. _________ late, he set his alarm clock at 5:00 tomorrow morning. A. To be B. So as to be C. In order not to be D. Not in order to 6. ____ the illness pneumonia, Jackson couldn’t go on teaching. A. As a result B. As the result C. As result of D. As a result of 7. ___ little water is no enough for ___ many people. A.such; so B.So; so C.Such; such D.So; such 六.学习收获

Period4Listening Pronunciation

and

Vocabulary;

一.确定目标 1.了解和学习有关吸毒和犯罪的词汇 2.培养逻辑思维能力和获取信息的能力
24

3.学会在句中表达语气和情感 二.基础自学 activity______ criminal_________ illegal_________ ratio_________ burglary_________ connection_________ crime _________ estimate _________ break the law _________ treatment_________ shopping centre _________ 三.情景解疑 Listen again and try to fill in the table. name of the interviewee job of the woman number of the people who use illegal drugs in Britain number of the people who break the law to pay for drugs number of the addicts who go to treatment centers

四.合作探究 两人活动。朗读一些表达 mood 或 feeling 的句子 五.巩固检测 Do the following exercise. 1. Users become a________ to crack cocaine much more easily if they smoke it. 2. He has tried lots of t__________ , but none of them can cure his illness. 3. Is there a c________ between smoking and lung cancer?
25

4. 5. 6. 7.

The climate ___________(影响) the amount of the rainful. He has no __________(犯罪) record. It is _________ (不合法)to park a car here. Some drug users ___________(注射)cocaine , others smoke it.

六.学习收获

Period 5

Cultural Corner

一.确定目标 1.了解戒烟的方法 2.提高阅读能力 3.坚定自己远离香烟、毒品的信念 二.基础自学 Translate distraction __________ participants__________ 组织__________ 设定日期__________ 列出单子__________ 上体操课__________

smoking triggers__________ jogging__________ 呼吸__________ 制定计划__________ 培养兴趣__________

三.情景解疑 1.Participants learn to recognise smoking triggers and they try to set a date in the future when they stop smoking 参与者认清了引起吸烟的诱因,他们设法确定一个将来戒烟的日期。when 引导的是定语从句,修饰先行词 date recognise 1) “认出 ” eg. I recognised headmaster Sun in the photograph. 2)“承认,认可,确认 recognise sb/sth as 承认?是,确认?是..
26

人们认为汤姆是一个热心肠的人。 翻译: 2. Whatever you’re doing when you want to smoke—do something else! 当你想抽烟时,无论你在做什么,停下来去做点别的事。 whatever 在本句中是连接代词,相当于 no matter what,引导让步状语从 句。 e.g: Whatever you will say, I’ll have a try. =No matter what you will say , I’ll have a try. Do the following exercises. 1.设定个日期戒烟吧。 ____ __ ____ on which you are going to stop smoking. 2.我必需列个购物清单。 I must ____ __ _____ of things to buy. 3.为了不丢掉工作,汤姆对那个意外保持沉默。 Tom kept silent about the accident ___ _____ ___ ____ lose his job. 4.他正在考虑戒烟。 He is thinking of_____ ___ _______. 5.所有人都承认新政府是他们唯一的政府。 All the citizens _________ the new government ____ their only government. 6.__________ wins on Sunday will get a medal.(不管谁)。 四.合作探究 总结文中给出的戒烟办法,你认为哪种方法最好,是否还有其他好的戒烟 方法? 五.巩固检测 假设你的父亲是一名吸烟者,请你写一封信劝其戒烟。 Dear father, I am writing to you to tell you something about smoking.? 六.学习收获

27

Period 6

Everyday English; Task; Module File

一.确定目标 1.学会表达同意和不同意的结构 2.复习 Module File 3.就有关吸烟危害健康的问题做调查,收集资料,达成共识 二.基础自学
Read the Module File and write down some points you think are important and difficult

三.情景解疑 1. You should try to get a good night’s sleep ________ much work you have to do. A. however B. no matter C. although D. whatever 2. Mike has delayed _________ the bike to me till today. A.returning B. to return C. to have returned D. being returned 3. It is quite impossible for _______people to do ________ work in a day. A. such little; such much B. so few; so much C. such few; so much D. so few; so little 4. They found the house had been _____ and something stolen. A. broken in B. broken into C. broken off D. broken down 5.—Smoking is bad for your health. —Yes, I know. But I simply can’t______. A. give it up B. give it in C. give it out D. give it away 6.All these gifts must be mailed immediately_____in time for Christmas. A. in order to have received B. in order to receive C. so as to be received D. so as to be receiving 7. Can you believe that in _____ a rich country there should be _____ many poor people? A. such: such B. so, so C. such; so D. so; such 8. ----The cars give off a great deal of waste gas into the streets. ---- Yes. But I’m sure something must be done to _____ air pollution. A. reduce B. remove C. collect D. increase
28

9. The Northeast Tiger, which is _____ to people, is now _____. We should protect them. A. dangerous; dangerous B. dangerous; in danger C. in danger; in danger D. in danger; dangerous 四.合作探究 与搭档合作,用同意和不同意的结构编一个对话。 五.巩固检测 Do the exercises in English Weekly 六.学习收获

附:高一英语必修(二)Module2

No Drugs 的答案

Period1
基础自学 1. Death 2. dies 3. cigarette, tobacco 4. bronchitis, cancer, heart disease 5. injured 情景解疑 1.as a result; as a result of 2.B

Period2
情景解疑 1. 1)山中老虎对于村名来说,是一种危险的动物。 2)他处于失去工作的危险中。 3)对于游泳者来说,河是危险的。 2. 1) been used to 2) used to be 3) used to play 4) is used 5) addictive 6) addict 7) addiction 3. 1) A 2)C

29

Period3
基础自学 We can use so, as a result and as a result of to talk about results. So is followed by a sentence, as a result should be followed by a comma if it is put at the beginning. As a result of is followed by a noun or –ing. 情景解疑 1)in order to\so as to 2)In order to 3)so that\in order that 巩固检测 1.A 2.B 3.A 4.C 5.C 6.D 7.B

Period4
情景解疑 Marion Smith; Professor; 4 million; a hundred thousand; 30,000 巩固检测 1. addicted 2. treatment 3. connection 4. affected 5. . criminal 6. illegal 7. inject

Period5
情景解疑 1.Tom is recognised as a warm-hearted man. Do the following exercises. 1.Set a date 2.make a list 3.in order not to 4.giving up smoking 5.recognise 6.Whoever Period 6 情景解疑 1.A 2.A

3.B

4.B

5.A

6.C

7.C

8.A

9.B

Module 3 music
30

Aims and requirements ●To enable the students to listen and talk about likes and dislikes (especially about music and musicians),encouraging them to try the vocabulary and everyday English in this unit ●To develop the students’ reading ability ●To help the students learn and use two grammars (adverbial clause of time and the past perfect tense) in different situations ●To help the students to write a biography of a person, using the time expressions in Grammar 1 Teaching procedures

Period 1 Introduction ,Warming up
Teaching aims: Enabling the students to 1. know some words about music 2. know something about three great composers step1. Warming up by listening pieces of music and asking questions Play several pieces of music (music from Haydn, Mozart and Beethoven will be best) to let the students listen and appreciate, then ask them: 1) Do you like music? 2) What about these pieces? 3) What is your favorite kind of music? 4) Who is your favorite musician? And who is your favorite composer?

31

step2. Warming up by showing some pictures and discussing

1) Do you know who they are? 2) What kind of things are these pictures connected with, science, culture, politics, painting, drawing or music? step3. Warming up by listening to a piece of music Good morning, class. Today we are going to read a passage about three great musicians who are all composers. A composer is a musician who writes pieces of beautiful music for others to sing or to play. Now,let’s listen to a piece of music.(the teacher plays a piece of music ----er quan yingyue) 1. do you know what kind of music it is? 2. whose work is it? 3. what kind of music is it? 4. what is your feeling after listening to it? Step 4 show the following pictures And make the students familiar with these new words: Piano violin saxphone drum erhu guitar

ste

p4.

32

now please match these musical instruments with their names. Step 5 work in groups to discuss these questions: 1. which of the instruments do you like listening to? 2. which famous musicians play them? 3. is the chinese instruments different from the other instruments?describe the difference,if there is one. Step6 summary and homework: Today we’ve learnt the Introduction,know something about music,and we’ve also learnt some new words. The homework: 1.Try to instruct your favorite musician to your class orally. 2.Learn the new words again, using the dictionary if necessary

Periods 2 Reading and Vocabulary
Teaching Aims: Train the students' reading ability. Learn some useful words and expressions. Teaching Important Points. Help the students to understand the passage better. Learn and master some important words and phrases in this period. Teaching Difficult Points: How to help the students improve their reading and understand the passage better. Teaching Methods: Fast reading to get the general idea of the text. Careful reading to understand the passage better.
33

Discussion to help the students understand what they've learned better. Teaching procedure. Step 1 Lead --in

The teacher may play a kind of music written by Beethoven. ------- What kind of music do you think it? ----- Who do you know wrote it ? The teacher may discuss the questions and answer them freely. T: As we know, there are various kinds of music around the world. They all have their own obvious characteristic. And also there were famous composers such as Joseph Haydn, Mozart, and Beethoven. Today we may learn of their life from the text. Step 2 Reading comprehension.

Fast reading: Read the passage quickly and choose the best title. A. Three Great Austrian Composers. B. Three Great Composer of the eighteenth Century. C. Three Great Child Composers. Key: B. Now let's read the passage again, underline new words in the text and decide whether the following statements are right or not. 1. The three composers were all born in Austria. 2. Mozart had a beautiful singing voice. 3. Mozart died before his fortieth birthday. 4. Beethoven once worked at the court of a prince, who began to go deaf when he grew older. 5. Beethoven had ever met Haydn, but he didn't think he taught him a lot.
34

6. Both Haydn and Mozart had fathers who were musicians. Key: 1. F Beethoven was born in Bonn, Germany.

2. F. Haydn had a good singing voice. 3. T 4. F. Haydn once worked at the court of a prince, but he didn't go deaf. 5. T 6. F. Haydn was the son of a peasant ( The teacher may begin with the T/F questions orally and this is a good time to test their listening abilities as well as their comprehension of the text. ) Step 3 Read and listen to the passage. Meanwhile, some more questions are waiting for you. 1. How did Haydn change the form of symphonies? 2. How long did he work in eastern Austria? 3. How many pieces of music did Mozart compose? 4. How old was he when he played for the Empress of Austria? 5. How long were Mozart and Haydn friends? 6. Who taught Beethoven how to play the piano? 7. Did he stop composing when he became deaf? Keys: 1 He changed the symphony into a long piece for a large orchestra. 2. 30 years. 3. More than 600 pieces of music. 4. When he was 6 , he played the harpsichord in a concert for the Empress of Austria.
35

Periods 3, Function and Grammar
Teaching aims:1 To learn grammar rules 2 To use the grammar rules for correct communication 3 To study co-operately Teaching important points: To use the correct tense and the proper conj. Teaching difficult points: To use correctly the two tenses and the three conj. Teaching methods: Explanation and practice Teaching procedure:
Step Ⅰ Lead-in by telling the class what happened to the Shenzhou Ⅻ As science and technology is developing rapidly, China has achieved a lot in the area of.Shenzhou Ⅻ launched when/while scientists,engineers and the whole nation were waiting and watching.When I came back home from school and heard the news, I couldn’t help getting exciteed. I feel proud of our country.
36

Step Ⅱ Grammar 1 1 Make sentences with “when , while, come in , have a lesson” ( Here is a picture of a classroom and a student coming in)

A

B
C

When he came in, we were having a lesson. When we were having a lesson, he came in. While we were having a lesson, he came in.

2 Say the meaning of “as” in the following sentences. D As he was a child, he studied drawing. E As he grew older, he began to go deaf. F He listened to music as he walked. 当?之时 随着 一边?一边? 3 Answer the three questions. When we talk about a single event in the past,we use when as in A . When we talk about a period of time in the past,we use when/ while / as as in B C D. We use as to refer to a progressive change as in E F . 4 Practice Complete the following sentences with “when ,while , as” (1) ___she was studying at school, she also sang in the school choir. (2) ___he was living in Vienna, he studied music. (3) ___she met bach,she was only 20 years old. (4) ___he grew older, he found it more difficult to compose music (5) ___he was playing in the orchestra, he met his wife. (6) ___he was working in Hollywood, he became ill and died. (7) ___I listened to the violin solo, I fell in love with classical music. (8) ___they toured Europe for 10 years, they finnally decided to live in Austrilia. Step Ⅲ Grammar 2 The past perfect tense 1 Read the following sentences and summarise rules, paying
37

attention to tenses. Fill in the blanks. After Liping had finished doing his homework, he turned on the TV. After they had got everything ready, they began to do the experiment. Before he came to our school, he had taught English for several years. Before his letter reached me, I had received his telephone call. They had finished the project by last month. I had left the country by the time the letter reached me. had done before did did after had done had done by did/past time 2 Practice Workbook Grammar (2)(3)(4) Complete the sentences using the verbs in brackets and the past simple or past perfect tense.

Step Ⅳ 1 Game

Oral practice ,pair work. Ask and answer questions using all kinds of tenses. Example:-- When did you have your breakfast this morning? -- At 6. -- Have you prepared for the English lesson? -- Yes, I have. I have finished the exercises in the workbook. 2 Watch a vedio play. Step Ⅴ Sum up Ask some students to make sentences using “when, while, as, before, after, by”. Step Ⅵ Homework: Present a biography of a famous Chinese musician or composer.

Periods 4 Speaking and Writing
Teaching Aims:
38

1. Knowledge and Skill a. To develop speaking ability by talking about likes and dislikes. b. To learn about some vocabulary and knowledge related to music and composers. c. To develop writing ability by presenting a biography of a famous Chinese musician or composer. d. Train the ability of collecting and dealing with information, and develop their abilities of getting new information,

communication and cooperation. 2.Emotion and Values a. To raise students’ interests in science and form the right attitude towards all kinds of music. b. To help them know Chinese traditional music well and cultivate their interest in playing some Chinese instrument. 3. Character-building: a. To make them know how to enjoy different kinds of music. b. Arouse their interest of playing some kinds of instrument and enrich their leisure time. 4. Cross-cultural awareness a. To help them know the difference between China and some western countries in instruments. b. Cultivate their awareness of cultural communication through the special language—music. Difficulties and Importance: a. To make the students understand and grasp the vocabulary and knowledge related to music.
39

b. To enable the students to know how to use adverbial clause of time. Teaching Method: a. Task-based methodology b. Communicative Approach Teaching Procedures: Step 1 Pre-reading Look at the picture and answer the following questions. 1. Who is he? 2. Have you ever know something about him? Step 2 While-reading a. Skimming Read the passage quickly, and make a note of some basic information about Ye xiaogang.

Name Sex Nationality Job Main achievement Style of music

Suggested answers:

Name Sex Male

Ye xiaogang

40

Nationality Job

China Composer

Main achievement received many prizes, home and abroad Style of music mixing Chinese musical

traditions with western forms and instrumentation. b. Detailed reading Read the passage carefully and fill in the blanks with proper words. Find what Ye Xiaogang did or what happened to him in the following years: Time 1955 From 1978 to 1983 1985 1986 1996 Suggested answers: Time 1955 What he did born What he did

From 1978 to 1983 studied at the Central Conservatory of Music of China. 1985 held a concert of symphonies in

Beijing. 1986 1996 his album appeared played with Italian musician Enrico
41

Rava at the Beijing International Jazz Festive. Step 3. Post-reading Discussion. 1. Are there any similarities between Ye Xiaogang and the European composers you have read about in this module? 2. Do you think it is a good idea to mix Chinese and western music? Step 4 Everyday English a. Listen to two people talking about the way they listen to music and answer the questions. 1. How do they listen to it? 2. Are they happy with the way they listen to music? 3. What does Anna offer to do for Tom? b. work in pairs. Discuss your favourite music and how you listen to it. Step 4 Guided writing Write a short passage of a famous singer in China—Han Hong. The following words may help you: 1. sing well 2.born 3. young in1971 successful song writer in Tibet(西藏) dance training in Beijing.

watch her mother sing and

4. at the age of nine 5. in 1985 6. write songs 7. song Hometown Homework:

professional(专业的)

her first national prize in 1993 number one in China

42

1. Finish writing the biography of Han Hong—a famous Chinese singer. 2. Finish other exercises in this module.

Periods 5 culture corner
Teaching aims: Enabling the students to 1. to know sth about Ye Xiaogang 2. write a biography of a famous Chinese musician or composer. Teaching steps: I. Ask some students to say something about Mozart. Give as many details as possible. II. Try to think of a Chinese musician or composer, eg. Xu Peidong. Gather these materials. 1. when, where and in what kind of family he/ she was born. 2. how he/ she spent his/ her childhood or youth. 3. about his/ her education 4. what are his/ her famous works 5. what his/ her style is / was Group work. Ask the students to discuss about the musician or composer. Then ask some students to stand up to say sth. about the musician or composer. Correct the mistakes if any.
43

III.

Cultural Corner.

Ye Xiaogang 1. Listen to the passage and try to find the answer to this question: When did his album Horizon appear? (in 1986) 2. Read the passage thoroughly and make a note of the information about Ye Xiaogang. Name:_________________ Sex: __________________ Nationality:_____________ Job:___________________ Main achievements: ____________________________________________ Style of music: ____________________________ What he did or happened to him in the following years: 1955: ___________________________________________ From 1978 to 1983: ___________________________________________ 1985: ___________________________________________ 1986: ___________________________________________ 1996: ___________________________________________

3. Check the answers with the whole class. Then ask one or two students to say sth about Ye Xiaogang with the help of the notes made. 4. Language points: 1) work as 2) leading modern composers 主要作曲家 leading article 社论 the leading cause 主要原因 a leading role 主角 3) mix A with B = mix A and B together
44

mix win with water Never mix with such people. mix up 弄混,弄错 It’s common to mix him up with his brother. 弄乱 mix up the papers mix up those data 4) receive many prizes 5) part of IV. Homework: Write a short passage about the Chinese musician or composer we talked about this period.

Module 4 Fine Art —Western, Chinese and Pop Arts
Teaching aims : Aimed at carrying out quality education, based on students’ development, letting students grasp the vocabulary, grammar, function in this module, strengthening students’ language skills in listening, speaking, reading and writing set in this module, developing students learning strategies. Through learning this module, students are expected to learn about the artists and their painting styles, be capable of introducing their
45

favorite artists and their works, be interested in art, improve their aesthetic consciousness, love life and develop their sense of cooperation. Aimed to cultivate students’ integrated language capability in various student-centered tasks or activities.

Periods 1 : Introduction, Reading and vocabulary, Function
Teaching aims: (multimedia courseware)

Language objectives: To enable the students to grasp the new works, phrases and the structures to give opinions about likes and dislikes Skill objectives: To enable the students to match descriptions with paintings, choosing the correct answers and filling in the form in the aspect of reading To enable the students to give opinions about certain paintings Culture awareness, emotions and attitudes objectives:
Teaching important points:

To enable the students to speak out opinions about some paintings with some expressions To enable the students to grasp the new works and phrases in this part Teaching procedures: PWP Teaching Model
Step1. leading-in activity

Use by da on new

the paintings The Smile of Mona Lisa Vinci and the works by Zheng Banqiao the screen to lead in the topic. Meanwhile, I will introduce the key words: artist, paint, traditional,
46

brush, ink.
Step 2. While—reading

1)Scanning During the start of the period, let the students scan the passage to find out the answers to the questions on Page32, which are about the topics. ⑴Match paintings 1-4 with descriptions in paragraphs A-D. ⑵Say which paintings are mentioned in paragraph E and F. 2)Detailed reading During this period, I’ll allow students enough time to read the text and then I let them work in groups to do the following two tasks: ⑴Do the multiple choices on the screen. ⑵Fill in the form on the screen, which is mainly about the famous artists. 3)Language points ⑴consider 认为 ①This is a painting by the Spanish artist, Pablo Picasso, and he is considered to be the greatest western artist of the twentieth century. This is a painting by the Spanish artist, Pablo Picasso, ____ ____ ____ the greatest western artist of the twentieth century. ②We consider that his advice is helpful. We consider his advice ____ ____ helpful. ③She __________________(被认为是个可爱的孩子). ⑵with 复合结构 ①Cubist artists painted objects and people, and different aspects of the object or person showed at the same time. Cubist artists painted objects and people, ___ different aspects of the object or person ____ at the same time. ②He had so much work to do, he was kept as busy as a bee. ____ so much work ____ ____, he was kept as busy as a bee. ③I felt a bit nervous because so many people were watching me so closely. I felt a bit nervous, ____ so many people ____ me so closely. ④Because his homework had been finished, he went out to play.
47

____ his homework ____, he went out to play. ⑤He went to sleep, with the door open. He went to sleep, and ____ ____ ____ ____. ⑥Tom came in, and there was a baseball bat in his hand. Tom came in, with a baseball ____ ____ ____. ⑶aim 以?为目标;意欲;打算 ①Pop art (from the word “popular”) was an important modern art movement that attempted to show ordinary twentieth-century city life. Pop art (from the word “popular”) was an important modern art movement that ____ ____ show ordinary twentieth-century city life. ②Our aim is to start and run our own company. We ____ ____ start and run our own company. ③I’m aiming at losing 4 kg before the summer holidays. I ____ ____ ____ lose 4 kg before the summer holidays. ⑷stand 忍受 ①I don’t like that picture of a golden-haired girl. I can’t ____ that picture of a golden-haired girl. ②We have to put up with her bad temper. We have to ____ her bad temper. ③I can’t stand working in the extreme heat for several hours.(英 译汉) _________________________________________________ ⑸I got bored of looking at pictures all the time. I ____ ____ ____ looking at pictures all the time. ⑹Tom gradually became interested in art. Tom ____ ____ ____ ____ art.
Step3. Post—reading

During this period, I’ll let the students do the following tasks. ⑴Find out the structures that can be used to giving opinions about likes and dislikes from the paragraphs E and F individually. ⑵And then, along with the students, I’ll look through the sentences giving opinions, provided in the first part of Function, making sure that they know how to express likes and dislikes. Show the students a series of paintings on the screen, letting them in groups talk about the pictures they like and dislike, and why or why not, using the information learned from the reading material(or in the form of interviewing—group work).
Step4. Homework

Try to find more paintings and artists you like through the Internet.
48

Prepare to introduce a painting in English to your classmates next class.

(The day students are assigned to the first task; and the rest of the students to the second.)
Blackboard design:

Module 4 Fine arts—Western, Chinese and Pop Arts Period One consider: consider sb./sth. to be adj./n. with 复合结构: with+宾语+宾补(adj./adv./prep. Phrase/-ing/-ed/inf.) aim v./n. aim to do sth. aim at doing sth. stand+n./doing sth. get tired of/get bored of “厌烦??” develop an interest in“养成对??的兴趣”
Teaching reflection :In the process of leading in, students are familiar

with the paintings and the artists, so the pictures can easily arouse their interest and desire to participate. In the process of while-reading, pay attention to the developing of students reading strategies. In the process dealing with language points, setting the new words in a context helps the students learn and comprehend the meaning and the usage of them. In the discussion about their favorite paintings, some students are reluctant to speak, partly because of their lack of knowledge of painting; most students can communicate with their partners or group members after learning the reading materials. The task of assignment is set for the sake of the second period, that is, Listening and vocabulary, to some extent.

Periods 2 : Listening and vocabulary, Everyday English, Speaking
49

Teaching aims:

To enable the students to grasp the new words in the listening material. To enable the students to comprehend and put to use the everyday English in the listening material. Skill objectives: To enable the students to follow the listening material about artists and art works, which has similar difficulty to the reading material, and identify opinions. To enable the students to pay attention to the weak sound and read correctly.
Teaching important points:

To enable the students to follow the listening material about artists and art works, which has similar difficulty to the reading material, and identify opinions. To enable the students to pay attention to the weak sound and read correctly. To enable the students to give opinions about certain paintings Teaching procedures: PWP Teaching Model
Step1. Pre-listening

⑴ Show some pictures on the screen;:that is, a watercolor, an oil painting, a portrait, a landscape, an art gallery.

Through showing the pictures, I, together with the students study the new words,( watercolor, oil painting, portrait, landscape, art gallery), letting them pay attention to the pronunciation and the weak sounds/unstressed syllables of the words. ⑵Then I’ll let the students in pairs learn the meaning of the new words in the contexts, in the form of completing the sentences with them (Part1, Page36), after reading after me.
Step2. While-listening

⑴Before listening, ask the students to look at the two pictures on Page36 and find out some similarities and differences. Listen for the
50

first time, and answer the following questions: ①What are the boy and girl are discussing? ②Which picture is the boy painting, Picture1 or Picture2? Say how you know this. ③Why does the girl say sorry at the end of the conversation? ⑵Detailed listening/Pair work Listen to the conversation again, and complete the following sentences. First let the students check their answers with their partners; then I’ll play the recording again for them to check; and then I’ll check the answers with the class. Then I’ll show the following sentences on the screen: ①You’ve got it right. ②Don’t change a thing. ③I’m not half as good as you. ④What do you make of it? ⑤There’s (an exhibition) on. ⑥Thanks for the compliment. This time I ask the students to think about the meaning of the sentences after listening to the recording again, and then do the exercise on Page38 (Part1) in pairs. Then collect the answers from the whole class.
Step3. Post-listening

⑴Let the students describe the Picture2 on Page36 in pairs. ⑵Act the dialogue out in pairs. ⑶ Make up dialogues using the everyday English learned from the listening material.
Step4. Homework

⑴Look through the Cultural Corner and collect some works of Pablo Picasso or information about him on the Internet. ⑵ Look through the Cultural Corner and tell which picture below belongs to the “pink period”, Which one do you like best? Which do you like least? And give your opinions about the pictures. 1 2 Guernica
51

3

The day students are assigned to the first task; and the rest of the students to the second task. Teaching reflection : At the start of the period, using the pictures to introduce the some of the new words in the listening material can arouse students’ interest and reduce the difficulty students have in listening to the material. Similarly, letting students look at the two pictures on Page36 and find out some similarities and differences can arouse their curiosity and reduce the difficulty of Question-- Which

picture is the boy painting, Picture1 or Picture2? Say how you know this.
In the process of while-listening, After showing the six sentences taken from the recording on the screen, then let students listen to the recording while listening to the recording, which helps students comprehend the everyday English according to the context. In the process of post-listening, the task of making up dialogues in pairs strengthen students’ cooperation in one aspect; meanwhile, students can grasp the usage of the everyday English. The task of assignment is set to make students learn more about art and artists and provides more chances for students to practice giving opinions. On the other hand, it is for the transition to the grammatical learning in the next period.

Periods3:Grammar1 & Grammar 2 and Vocabulary
Teaching aims:

To enable the students to grasp the usage of –ing form acting as subjects and objects and the infinitive acting as objects. To enable the students to grasp the usage of the new words and phrases. Skill objectives: To enable the students to understand the grammatical function of –ing form and the infinitive.
Teaching important points:

To enable the students to grasp the usage of –ing form acting as
52

subjects and objects and the infinitive acting as objects. To enable the students to grasp the usage of the new words and phrases Teaching procedures: PWP Teaching Model
Step1. Revision

I’ll let some volunteers show their works about of Pablo Picasso or information about him on the Internet.
Step2. Leading-in/Presenting

I’ll show a series of sentences containing –ing form or the infinitive acting as subjects or objects on the students learning plan. And then let the students in groups discuss similarities and differences between the sentences and classify them according to their characteristics. Group One(verbs/verbal phrase + the infinitive as objects):1) attempt; 2)promise; 9)aim; 10)pretend; 11)happen; 12)agree Group Two(verbs/ phrase + –ing form as objects): 4) suggest; 7)stand; 13)put off; 14).give up;3)be fond of; 8)get tired of Group Three(verbs/verbal phrase + –ing form as objects/ the infinitive as objects): 15),16) go on; 17),18)mean; 19),20)like Group Four (-ing form as subjects): 5)painting; 6)copying a picture; 17)being late Then let the students continue discussing in groups and then give them a listing task, that is, adding as many verbs or phrases as they can to Groups1-3. Group One 只能用不定式作宾语的动词:refuse, promise, pretend, wish, hope, agree, ask, decide, expect, manage, offer, afford, agree, ask ,beg, care, choose, dare, desire, determine , fail, learn , prepare, plan, long, happen, seem? Group Two 只 能 用 v-ing 形 式 作 宾 语的 动词 或 短 语 : admit, avoid, appreciate, keep, consider, delay, enjoy, escape, excuse, finish, imagine, mention, mind, miss, practice, permit, risk ,suggest, advise, allow, permit? feel like, give up, put off , can’t help (禁不住), can’t stand (无 法忍受) , be busy in, be worth, lead to, look forward to, devote...to, stick to, be used to, get down to, object to, pay attention to? Group Three 1) 能用不定式又能用 v-ing 形式,并且意义差异不大的动词: prefer, continue, like, hate, love 2) 既可接不定式又可接 v-ing 形式,但含义不同的动词有: remember, forget, try, go on, mean, regret?
53

Step3. Practice

1.— You were brave enough to raise objections at the meeting . — Well , now I regret _____ that . A. to do B. to be doing C. to have done D. doing 2.The squirrel was so lucky that it just missed ____. A. catching B. being caught C. to be caught D. to catch 3.The teacher doesn’t permit ____ in class. A. shouting B. shout C. to shout D. having shouted 4. —What makes you so happy? — ____. A. Passing the driving test B. Because I’ve passed the driving test C. For passing the driving test D. Pass the driving test 5.I forgot _____ (buy) the book, so I have to borrow one. 6.Please remember____ (turn off) the light when you leave. 7.Try _____ (knock) at the back door and see whether he is in or not. 8.We must try ____ (come) here as early as possible. 9.What do you mean ___ ( do) with it? 10.I won’t stay if it means ____(listen) to another dull talk. 【速记口诀】 同意提出学会的打算,要求答应来帮忙。 准备决定遭拒绝,敢于设法有希望。 未能做到莫假装,选择破釜沉舟当自强。 Agree (同意) offer(提出), learn(学会), intend, plan(打算), demand, ask(要求), promise (答应), help (帮忙), prepare (准备), decide, determine (决定), refuse (拒绝), dare(敢于), manage(设法), wish, hope want, expect(希望,想要), fail, pretend (假装), choose(甘 愿) 接动名词作宾语的动词 【速记口诀】 建议停止享受--想象完成逃跑 (suggest, advise, stop, resist, enjoy, imagine, finish, escape) 承认借口--推迟实践 (admit, excuse, delay, practice) 认为应该保持头脑清醒--懂得避免冒险 (consider, keep, mind, understand, avoid, miss, risk)
54

实施效果与反思: In the process, through various ways of presenting and

practices, according to the cognitive learning of students, with the inductive and deduction method, students with different characteristic and levels can obtain much in the process of learning grammar and words; meanwhile, students can keep interested and participate in the individual work, pair work and group work.

Periods4:Writing
Teaching aims:

To enable the students to learn about the structure of a typical paragraph, what is a topic sentence and how to develop a paragraph.. Skill objectives: To enable the students to write a passage containing a topic sentence. To enable the students to have ability to enjoy the process of writing.
Teaching important points:

To enable the students to write a passage containing a topic sentence.
Teaching procedures:

Step1. Pre-writing First I’ll present a typical paragraph on the screen and analyze it, pointing out the structure of the paragraph. And then define the topic sentence. The topic sentence(主题句): We all know that cigarette smoking is a dangerous habit,because it causes health problems. Supporting sentences(拓展句): 1) Doctors say it can be a direct cause of cancer of the lungs and throat and can also contribute to cancer of other organs. 2) In addition, it can bring about other health problems such as heart and lung diseases. The concluding sentence(结论句): It is clearly known as one of the chief causes of death in our society. 段落中的主题句(topic sentence)是全段的统领,它说明段落的中心思想 和作者写作的目的。段落的其余句子必须与主题句密切相关,共同阐明、证实 主题句。因此,主题句具有概括性,支配段落中其他各句的走句。有时,段落 中没有结论句。 Step2. While-writing
55

⑴After making sure students know what a topic sentence is, what the structure of a paragraph is, I’ll let them in pairs identify the topic sentences in paragraphs on the students learning plan. Meanwhile, remind students that sometimes topic sentences lies at the end of a paragraph, or even in the middle of a paragraph. Exercise One: Read the following paragraphs and underline the topic sentence. 1)But no matter what it is called, all polyester has certain good points. It does not wrinkle easily. It dries quickly after it is washed. It holds its shape. It is strong and keeps its colors well. 2)Names usually have origins, especially for Indians. Indians with distinctive physical characteristics, might be given names such as Big Foot or Crooked Leg. If there had been a big storm on the day of a baby’s birth, the baby might have been named Thundercloud. Grey Eagle, Red-Dog, Big Bear, and Spotted Wolf are examples of Indian names after animals. 3) Electric products are closely connected with our lives. Electric alarm clocks and music pouring from our radio awaken us; we brush our teeth with an electric toothbrush, and shave with an electric razor. We read today’s headlines from newspapers printed on huge electric presses, and we write a letter on our electric typewriter before leaving for work to operate a computer and word processor. Exercise Two: Read the following paragraph carefully and select the best topic sentence from the four possible answers that follow the paragraph. 1)Topic sentence:_____________________________________ I love sunny days because they are ideal for outings. I remember the sunny weekend when two roommates and I had a marvelous time in the old Summer Palace. Under the blue sky, the trees are bathed in golden light. On rainy days, I enjoy the sound of raindrops beating on the windowpanes. I watch the rain washing the trees and grass clean, knowing they will glitter when it clears up and hoping a rainbow will follow. In winter, a heavy snowfall offers a different type of pleasure. Cold as it often is, I always go outdoors and leave my footprints in the thick snow while throwing snowballs and making snowmen with my fellow students. A. A person should learn to be happy in all weathers. B. One’s mood should not be affected by bad weather. C. People usually prefer fine weather to severe weather. D. I enjoy both sunny weather and rainy or snowy weather.
56

2) Topic sentence: ______________________________________ On a cloudy day the clouds hide the sun, but the sun is always there. The clouds of thoughts, worries and desires cover and hide our happiness. We have to get rid of them in order to experience it. Then the happiness that lies in the soul and is always there will give us warmth. Also, happiness does not depend on circumstances. Objects and events are not its causes. It is dependent only on one thing: the peace in our mind. This means that in order to experience happiness intentionally, we have to make our mind silent, calm and relaxed. This happiness I am talking about is constant and existing for ever. It is our nature; only our thoughts stand in our way of experiencing it. Drive away the thoughts and you are happy. A. Happiness always gives us warmth. B. Happiness can be found everywhere. C. Happiness is not dependent on our mind. D. Happiness is inside us and is not far away. Step3. Post-writing I’ll ask some volunteers to read out their paragraph and let others make comments on their writing, giving opinions. Step4. Homework ⑴Let the day school students look up more information about topic sentences online. ⑵Let the rest of the students work out or collect some topic sentences. And think about what a good topic sentence is. 实 施 效 果 与 反 思 :First I present the topic sentence by analyzing the structure of a paragraph, which can help students comprehend what a topic sentence is more easily, and then I give the definition in Chinese, which can strengthen or further clarify the cognition of topic sentences. And I present various practices aimed at topic sentences to the students step by step. Through the series of practice, most students can move on to the writing of common topic sentences smoothly. After they’ve exchanged opinions on their work, it is not difficult for them to write a paragraph containing a topic sentence and it is not difficult for them to tell which one is a better or best topic sentence.

57

Periods5:exercise(完形填空、书面表达)
Teaching objectives: To make an assessment of the vocabulary, grammar,

function and topic in this module. Time limit: 40 minutes 总分:45 分 I.单词拼写(每题 1 分,共 10 分) 根据所提供的汉语意思用本模块所学的单词的适当形式填空。 1._______ (模仿)parents’ acts and words is very helpful for children to learn. 2.She strongly _______ (憎恶)being spoken to like that. 3.I was ________ (高兴的)to be invited to her party. 4.The scientists _______ (观察)the behavior of the mice after they were given the drug. 5.The Chinese gymnastic team ______ ( 实现 )their dream at the 2008 Olympic Games. 6.The poor couple found great difficulty in ________(收养) the little girl. 7.The Japanese language has different __________ (表达)of politeness. 8.The westerners _________ (传统)eat turkey on Thanksgiving Day. 9.The villagers were shocked at the sight of the________(毁坏)village after the earthquake. 10.They considered all the economic _______ (方面) of buying a famous car. II.单项选择(每题 1 分,共 15 分) 11.John received an invitation to dinner, and with his work ________, he gladly accepted it. A. finished B. finishing C. having finished D. was finished 12.My son aims ___ a doctor after graduation. A. being B. having been C. to be D. to have been 13.The people of Beijing have ____ an interest _____ learning English as a result of the successful bid (申办) for the 2008 Olympic Games. A. developed; in B. found; on C. discovered; of D. to have invented
58

14.The lake is _____ with fish. What a beautiful scene! A. living B. alive C. live D. lively 15.Seeing the happy ______ of the children playing there, I’ll full of joy and hope for the future of our country. A. scene B. sign C. sense D. view 16.John is fond ____ football, while his brother is crazy _____ music. A. at; for B. of; about C. with; at D. for; with 17.He worked hard, and finally his dreams _____ . A. realized B. was realized C. were realized D. were come true 18.— Robert is indeed a wise man. —Oh, yes. How often I have regretted ______ his advice! A. to take B. taking C. not to take D. not taking 19.Susan wanted to be independent of her parents. She tried ____alone, but she didn’t like it and moved back home. A. living B. to live C. to be living D. having lived 20.Many people observed the thief ______ something from the lady’s bag, but no one stopped him ____ that. A. steal; to do B. to steal; doing C. stealing; do D. steal; doing 21.—You’ve done a very good job. I’m quite satisfied. — _______ A. We could have done better. B. Do you think so? C. Thanks for your compliment. D. You must be joking. 22.You can not _____him _____a selfish man though he looks cold. A. consider; be B. look on; to be C. think of; with D. consider; \ 23.— What do you _____ the film Shark? —More than exciting! A. find out B. consider as C. deal with D. make of 24.—Jack can’t attend the party tonight. —But he _____ to come.
59

A. refused B. suggested C. can’t stand D. promised 25.The fire in the south of the country ____ the whole forest. A. destroyed B. hurt C. damaged D. injured III.完形填空(共 20 小题;每小题 l 分,满分 20 分) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从 26-45 各题所给的四个选项(A、B、 C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 Leonardo da Vinci began painting the Mona Lisa in 1503. He was working 26 a special painting for a church at that time 27 the church painting was not 28 well. An Italian business man asked da Vinci to paint a picture of his second 29 . This is the woman who 30 be seen in the Mona Lisa. All in all, the Mona Lisa is a very good example of da Vinci’s 31 and it satisfied the husband. Leonardo da Vinci used 32 and light in a clever 33 in the painting. Leonardo da Vinci loved science and 34 . Right away a person can see that there is a lot of geometry(几何) in the Mona Lisa. The face of the Mona Lisa is made of many circles and 35 shapes like 36 . Even her 37 can be seen as a small part of a large circle. The woman in the 38 is sitting on a balcony and 39 can be seen behind her. Leonardo da Vinci loved to study rocks so these can be seen 40 in his other paintings. The woman is sitting with her knees 41 the side. Her head is turned to look out of the painting. Her hands are 42 together in front of her. This way of 43 is now used by many 44 when 45 . Leonardo da Vinci is a remarkable (非凡的)master. 26. A. up B. in C. on D. about 27. A. but B. thus C. however D. so 28. A. doing B. going C. making D. working 29. A. servant B. daughter C. nurse D. wife 30. A. must B. should C. might D. can 31. A. works B. jobs C. novels D. photos 32. A. heaviness B. black C. darkness D. oils 33. A. way B. picture C. hand D. eye 34. A. chemistry B. maths C. geography D. biology 35. A. square B. round C. long D. egg 36. A. balls B. sticks C. vases D. boxes 37. A. smile B. shout C. cry D. anger
60

38. A. church B. painting C .sofa D. house 39. A. rivers B. buildings C. mountains D. people 40. A. by and by B. little and little C. over and over D. up and down 41. A. on B. by C. to D. beyond 42. A. caught B. held C. supported D. hung 43. A. painting B. living C. smiling D. sitting 44. A. women B. actresses C. girls D. models 45. A. they are being painting B. painting C. they are being painted D. they have painted IV. 书面表达(20 分) 根据下面的提示,写一篇介绍画家齐白石的短文。 1. 齐白石(1864--1957)是我国最伟大的画家之一。 2. 湖南湘潭人。家境贫困,仅在12岁前随外祖父读过一段 私塾。年青时作过木匠。 3. 在 1902-1909 年之间游历祖国各地, 画了很多山水画。 3. 后来他的兴趣转向画日常生活中的简单事物,如蔬菜,花 鸟,昆虫等。 4. 《白菜》是他的一幅著名作品。画上,在大白菜旁边的小 昆虫两眼盯着白菜,显出对白菜极大的兴趣。 5. 齐白石的画常常给观众留下想象的空间。 提示: 私塾 private school; 木匠 carpenter; 昆虫 insect; 白菜 cabbage 字数:100 词左右

Keys: I.1.Imitating 2.dislikes 3. delighted 4. observed 5. realized 6. adopting 7. expressions 8. traditionally 9. destroyed 10. aspects II.11.A 12.C 13.A 14.B 15.A 16.B 17.C 18.D 19.A 20.D 21.C 22.D 23.D 24.D 25.A
61

III.26-30. CABDC 31-35. ACABB 36-40. AABCC 41-45. CBDDC IV.参考答案 Qi Baishi (1863-1957) was one of China’s greatest painters. He was born in a farmer’s family in Xiangtan, Hunan province. He had only studied in a private school from his grandfather before he was twelve. He worked as a carpenter when he was young. Between 1902 and 1909, he traveled across the country and painted many landscapes. His interest changed later to simple things from everyday life, such as vegetables, flowers, birds and insects. Cabbage is a well-known example of his work. The little insect in the picture fixed its eyes on the cabbage, which shows great interest in the cabbage. Qi Baishi’s paintings often leave the audience thinking.

Module 5 Newspapers and Magazines
教学内容分析 本模块以 Newspapers and Magazines 为话题,引入了与报刊杂 志有关的词汇, 并介绍了中国首位宇航员杨利伟遨游太空的事迹。 通过模块教 学, 使学生了解新闻体裁的文章的特点, 并通过各种途径来了解有关太空进步 的相关知识,培养学生采集资料的能力。在发展学生语言能力的同时,培养学 生热爱科学、立志国家作出贡献情感和信念。 Introduction 部分通过两幅中外著名报刊杂志的图片切入话题,使学生了解 报刊杂志的相关术语; 第二个活动以介绍报刊杂志的板块方式学习单词, 并通 过说的活动来达到运用的目的,为后面的各项学习活动做好准备。
62

Reading and Vocabulary 部分以 Chinese Taikonaut Back on Earth 为话题, 以新闻报道的方式, 介绍了中国太空人杨利伟遨游太空的事迹, 并说明了此次 航天飞行的重大意义。 根据文章的内容, 编者设计了五个活动, 如: 词汇练习, 主旨大意题,阅读理解题,判断题,讨论题。通过这些题目让学生熟悉课文内 容和学会使用与探索太空有关的词汇。使学生受到了一次极好的爱国主义教 育。 Grammar 1 部分通过让学生观察例句,从中发现时间状语从句的特点,并通过 相关的练习巩固, 使学生掌握并正确使用 when, while 等连词以及所引导的从 句中的动词时态。 Reading and Listening 部分有两个主要的目的,一是阅读三篇新闻报道, 并了解主旨大意,初步了解新闻的形式。二是听新闻广播录音,然后完成与录 音内容相关的练习。 该部分给学生提供了读写结合的活动, 要求学生在具体的 活动过程中熟悉内容和有关单词, 训练学生听新闻广播并理解各种体裁新闻的 能力。 Grammar 2 部分通过观察句子,了解原因状语从句的引导词和特点,并通过相 关练习,使学生掌握并正确使用原因状语从句。 Pronunciation 部分主要是通过听课文录音,注意体会句子根据意群停顿, 通过跟读让学生体会句子停顿的规律,掌握如何在口语练习中根据意群停顿。 Writing 部分通过阅读新闻体裁的文章, 使学生初步了解此类文章的结构, 并 让学生展开想象进行写作,拓展学生的想像空间。 Listening and Speaking 部分以相关词汇作为导入,激活学生的背景图式, 通过听一段有关电影的采访, 根据所听的内容回答问题, 通过所获取的信息来 确定事情发展的先后顺序, 并就此展开讨论。 要求学生在这些听说活动中熟悉 有关词汇的用法。 Function and Everyday English 部分通过发现式的活动列举了“表示相信 与不相信”及一些日常用语的句子, 使学生在一定的语境下理解、 学习和掌握 语言,并鼓励学生大胆表达自己的喜好。 Cultural Corner 部分是一篇介绍“英国、美国的日报”的文章,通过阅读该 文章, 可以增加学生对西方国家新闻业的了解, 拓宽学生就报纸杂志这一话题 的知识面和相关词汇量,为后面的 Task 做好准备。

63

Task 部分是对本模块的一个复习与应用,要求学生小组活动,上网查找资料, 利用本模块所学的词汇谈谈自己所喜爱的报纸或杂志。 Module File 部分有助于学生对本模块学习内容进行归纳,对自己的学习进行 反思和检验。

Period 1 Introduction, Cultural Corner, Function and Everyday English
Teaching Goals: 1. To arouse Ss’ interest in learning about newspaper and magazines; 2. To introduce the topic “Newspapers and Magazines”; 3. To get Ss to learn some words to describe newspapers and magazines; 4. To get Ss to know something about daily newspaper in Britain and the United States; Teaching Procedures: Step 1. Introduction Purpose: To arouse Ss’ interest in learning about newspaper and magazines.
64

1. Leading-in (1) Show two pictures on the screen and introduce the new words about newspaper and magazines. Suggested Answers: ① front cover article ⑤ photograph ② ③ front page ④ headline

⑥ celebrity / politician

(2) Hand out a piece of China Daily and ask Ss to find out types of news items they can see in it. For your reference: business, celebrity, economy, fashion, international, politics, sport, nation, etc. 2. Word Study Ask Ss to match the words with their definitions. (1) journalist someone who is very famous (2) editor someone who writes for a newspaper b.

a.

(3) celebrity c. a person who edits or who is in charge of a part of a newspaper (4) photographer newspaper article (5) article piece of writing d. the title of a

e.
65

(6) headline person who takes photographs Suggested Answers: (1) b (2) c (3) a (4) f (5) e (6) d

f. a

Step 2. Cultural Corner Purpose: To enable Ss to know some daily newspaper in Britain and the United States. 1. Leading-in Ask some questions to arouse Ss’ interest to know foreign newspaper. Q1. How many foreign newspaper do you know? What are they? Q2. Have you ever read them before? If so, how is your feeling about that? Q3. Do you have some foreign newspaper of magazines? 2. Pair Work Ask Ss to read the passage and try to complete the following chart. types of the press the quality press Characteristics concentrate on news, sports, finance and cultural events (more serious) the popular press (tabloid) concentrate on famous The Sun people, the royal family, and has large headlines The New York Daily News and lots of big photos Examples The Times

66

3. (Individual Work) Ask Ss to read the passage again and decide whether the following statements are true or false. (1) The quality press is more serious. ( )

(

(2) You can know about famous pop stars in a popular newspaper. )

(3) You can find large headlines and a lot of big photographs in The Times. ( ) (4) The Sun is the most successful quality newspaper in Britain. ) (5) The New York Times is produced in New York. ( Suggested Answers: Statements 1, 2, 5 are true, while 3, 4 are false. 4. Group Work Let Ss say which kind of newspaper they like best and say why.(Allow them to discuss within 5 minutes. Show some questions to help them if necessary.) (1) I think / believe ?. / In my opinion, ?. (2) I like / love / enjoy ?. (3) It’s funny, useful, interesting ?. (4) It has got good articles / photographs. (5) It is full of information about my favourite pop star / sport / computer games. Step 3. Function and Everyday English Purpose: To enable Ss to know how to express the belief and disbelief.
67

(

)

1. Individual Work Ask Ss to read the conversation on P48 and underline the sentences showing belief and disbelief.

Expressing belief

Expressing disbelief

1. there’s some interesting 1. You don’t believe in ?, do you? evidence 2. I can’t believe you said that! 2. Yes, it’s quite possible. 3. I don’t believe a word of it! It’s 3. You never know, stranger a crazy idea! things have happened. 4. You must be joking! 4. I’m pretty sure ?. 5. It simple isn’t possible. It is 5. I strongly believe ?. impossible. 6. You can’t be serious! 2. Pair Work complete the conversation with expressions of belief or disbelief just learnt. A: It says here in the newspaper that by the year 2050, there will be cities on the moon. B: ___(1)________! _________(2)____. A: Well, ____(3)_____________. We have the technology to do it. B: _________(4)______________! Who wants to live on the moon? A: I think it would be very interesting. B: _________(5)_______________! It would be terrible! A: _________(6)_____________. I may want to do it myself.
68

B: In 2050? __(7)_________________. You’ll be nearly sixty ye ars old! Suggested Answers: (1) Oh, come on! (2) That’s impossible. (3) you never know. (4) It’s a crazy idea! (5) You can’t be serious! (6) Well, stranger things have happened. (7) You must be joking. 3. Group Work Ask Ss to think of a topic by themselves, and use the expressions of belief or disbelief to make a dialogue with their partners. For your reference: (1) A: A famous actor stole money from a beggar? You can’t be serious! B: Well, I read it from the newspaper. (2) A: It is said that some UFOs were flying over Shaoguan area last night. B: Oh, come on. I can’t believe what you said. A: But it’s possible. Step 4. Homework Review the words we have learnt in this period

Periods 2 Reading
Step 1 Lead-in Step 2 Fast-reading
Ⅰ. Read the text quickly , and choose the main idea for each part. A. Congratulations on the success from different countries.
69

B. Three great astronauts’ conversation in space. C. A great success in China’s space flight programme.
Part1.______ Chinese Taikonaut Back on Earth

Part2.______

Part3._______

Step 3 Further-reading
Ⅰ.Read the text carefully and tell whether the following statements are Ture(T) or False(F). 1. The taikonaut was in space for twenty-one hours. ( ) 2. One of the astronauts aboard the International Space Station was born in China.( ) 3. The other man aboard the Space Station is a Russian cosmonaut. ( ) 4. China received messages of congratulations from all over the world. ( ) 5. Sean O’Keefe works for the United Nations. ( ) 6. Kofi Annan thought that the flight was very good news just for China. ( ) 7. When Yang was traveling in space, there were two other astronauts in all in space with him. ( ) 8. Edward Lu and Yuri Malenchenko are both from America. ( ) Ⅱ.Read the text again and fill in the blanks. China’s____taikonaut Yang Liwei____safely in Inner Mongolia, 300 kilometers ____of Beijing. Yang was_____for 21.5 hours and_____14 orbits of the earth. Yang thought it was the_____day of his life. Premier Wen Jiabao telephoned the Control Center to_____his congratulations_____the complete success. China became the third nation________a man into space with Yang’s_____off from Jiuquan. While he was traveling, Yang spoke to American______Edward Lu and Russian ______Yuri Malenchenko, who were aboard the international__________.
70

Many countries around the world offered their______on China’s success, which considered to be an important historical________. Annan called the______“a step forward for the whole world”.

Step 4. Language points.
1. The Beijing Space Control Centre said the flight was a “complete success”. (讲解)success 此处作可数名词,意为“成功的事;取得成就的人” ;作不 可数名词,意为“成就,胜利” (拓展)succeed v. 常用短语:succeed in doing sth. successful adj. 成功的 ① 我姐姐是个非常成功的老师。 My sister is_____great____as a teacher. ②他顺利的找到了一份好工作。 __________________________________________________________________ ③You should remember that failure is the mother of _____ success, if you want to be _______success. A. a; / B. /; a C. a/ a D. /; / 2. Premier Wen Jiabao telephoned the Control Center to offer his congratulations. (讲解)offer/ send one’s congratulations to sb. on? 因??向某人 致以祝贺 (拓展) congratulate v. 祝贺, 向??致祝贺词 常用短语: congratulate sb. on?为某事向某人祝贺 (辨析)celebrate 和 congratulate celebrate 表示庆祝某事,后接某事; congratulate 表示(为某事)祝贺某 人,常用短语:congratulate sb. on sth. ①大家都对杜丽表示了祝贺。祝贺她在 2004 年奥运会上赢得第一枚金牌。 Everyone____their______ ______Du Li_____her winning the first gold medal in the 2004 Olympic games. ②They____us on getting married. A. congratulated B. celebrated C. praised D. admired ③The three sisters decided to hold a family party to____their parents’silver wedding. A. celebrate B. memorize C. congratulate D.welcome th 3. Yang is the 438 person to travel in space, including astronauts from 32 countries. (讲解)be the +序数词+to do?:是第几个做某事的人。
71

①句式仿写________________________________________________________ ②翻译:他成为这村子里第一个上大学的学生 He became the first student in this village______ _______ _______ _______. (讲解)including 包括??,在句中做后置定语;include 的非谓语动词形 式是 including 和 included, 如果后面有宾语,用 including,如果没有宾 语用 included。 ①翻译: 每个人都笑了,包括我在内 ______________________________________ ②改错:There are a lot of names in the list, included his name. ③ At least 300 people died in the accident, more than 200 children______. A. including B. being included C. included D. to include 4. In total, these astronauts have spent more than 26,000 days in space. (讲解) in total 总共,共计。 ①The Chinese athletes won 51 gold medals_____at the Beijing Olympic Games. A. in total B. at all C. as a result D. in a word ②_____200 students went for picnic, ______some from No.1 middle school. A. Totally; includes B. In total; included C. Total; including D. In total; including 5. While he was travelling in space, Yang spoke to two astronauts aboard the International Space Station, which is orbiting the earth. (讲解)aboard prep./adv. 在(船、飞机、火车和上) :上(船、飞机、火 车) ①Please go____the ship quickly. There’s only 10 minutes left. A. abroad B. aboard C. board D. to aboard ②他们是最后两位上船的。 They were the last two____ _____ ______the ship. Step 5 Discussion What were your feelings when you heard the news that shengzhouⅴlanded safely that year?

Step 6 Homework
Write a passage about your feelings.

72

Periods3 Vocabulary
Teaching Aims:
1.To learn some new words and phrases 2.To master some language points 3.To train the students’learning skills

Teaching important points:
1.About some new words 2.How to make the class lively 3.How to do some explanations

Teaching procedures: Step 1:Leading in and Warming up Step 2:Some new words and language points
★ 1.The Beijing Space Control Centre said the flight was a “complete success” success (1) n. [U]成功;胜利 success in (doing) sth. 在(做)某事上取得成 功 He didn’t have much success in finding a job.他找工作没有什么结果。 What’s the secret of your success? 你成功的秘诀是什么? (2)n.[C] 成功的人或事 The party was a big success.聚会非常成功。 以下名词作不可数名词用时,表示抽象概念,用作可数名词时,表示具体的人 或事物。 beauty n. [C] 美人,美好的东西 honour n. [C] 光荣的人或事物 pleasure n. [C] a thing that make you happy or satisfied. She had been a beauty in her day.她年轻时是个美人。 She is an honour to the profession.她是这一行业的光荣。 Everyone can enjoy the pleasures and pains of everyday life.每人都能 尝到日常生活的苦与乐。 (3)构词解析: success n.成就,成功, 成功的人或事物; succeed vi. 成功; successful adj..成功的,一帆风顺的, successfully adv..
73

成功地,顺利地 ★ 2.When Yang took off from Jiuquan in northwest China at 9 am. Yesterday, China became the third nation to send a man into space 。 take off (1) 起飞 The plane took off an hour late.飞机起飞晚了一小时。 (2) 脱下 He took off wet boots and sat by the fire.他脱掉湿漉漉的靴子,在火炉 旁坐了下来。 take 相关短语 take for 认为,误认为; take in 收留;欺骗; take on 呈现; take over 接管; take up 占用(时间) ,占据空间 Even the experts took the painting for a genuine Van Gogh.连行家都误 认为这幅画是凡·高的真迹。 He was homeless, so we took him in.他无家可归,我们就收留了他。 His voice took on a more serious tone.他说话的语气变得严肃起来。 The firm has been taken over by Mr. Zhang 该公司已被张先生接管了。 Her time is fully taken up with writing.她把时间全都用在了写作上。 2) to send a man into space === that makes a man be taken into space 把人送入太空的?.. 动词不定式短语作定语, 修饰 序数词, the last, the only 后最高级等限定的名词时,用动词不定式而不用分词作定语。 She is usually the first person to arrive at the school every day. 每天她通常是第一个到校的人。 He was the only one to survive the crash.他是飞机坠毁中的唯一生还者。

Practice
I will be the last person ______, if some asks us to. A. playing B. to play C. played plays (B) D.

★ 3.Yang is the 438th person to travel in space, including astronauts from32 countries = Yang is the 438th person who travels in space, astronauts who come from 32 countries included. 包括来自 32 个国家的宇航员在内,杨利伟是第 438 个在太空旅行的人。 including prep. 包括? 在内 I’ve got three day’s holiday including NewYear’s Day.包括元旦在内 我有三天假。 It’s $7.5, including tax.包括税款在内共 7.5 美元。
74

构词解析: including prep. 包括;include vt. 包括; included prep.(置于名词后) 包括 ★ 4.In total, these astronauts have spent more than 26,000 days in space = In all, these astronauts have stayed in space for over 26,000 days. 这些宇航员总共在宇宙呆的时间已经超过了 26,000 天。 (1) total ① n. [C] 总数 Out of a total 15games, they only won 2. 总共 15 场比赛中, 他们只胜 了 2 场。 The total of the cost is 800 yuan. 花费总数是 800 元。 常见短语:in total= in all 总计 In total I have 5000 yuan. 我总共有 5000 元钱。 ② adj. 总计的,全体的 What’s the total population of the city? 这个城市的人口总数四多少? ③ vt. 共计 Each student’s marks were totaled and entered in a list.每个学生的 总分都已计算出来并列入表中。 (2) more than ① 多于 He weighs more than 200 pounds 他有 200 多镑重。 ② 不仅仅 She is more than a teacher to us. He is also a good friend to us.她 不仅仅是我们的老师,还是我们的好朋友。 ③ more adj.(原级) than 与其?不如 He is more sad than angry when his son lied again. 当他儿子再次说谎 时,她的悲伤甚于烦恼。 He is more (a) scholar than (a) teacher. 与其说他是教师不如说他是学 者。 (3)辨析 not more than 不超过; no more than: 仅仅,只有 no more ? than 与?一样不; not more?than 不比,不如 There are not more than 8 people in the office.办公室里的人不超过 8 个。 The pipe is no more than 10 feet long.这根管子仅仅十英尺长。 This book is not more interesting than that one.这本书不如那部有趣。 Jane is no more careful than Tom. 简和汤姆都不小心。 ★ 5.Now that I have made this first visit. I hope I can come many more times == Since I
75

have come for the first time, I believe I can come often.既然已经有 了第一次,那么我希望将来能常来。 now that conj. Since 既然 Now that kids have left home, we’ve got a lot of extra space.孩子离 开家,我们住着更宽绰了。 Now that a lot of people , can make mistakes in life, you’ll better give him a chance.既然许多人在生活中都可以犯错误,你最好给他一次机会。 ★ 6.You don’t believe in aliens, do you ?=== You don’t feel certain that aliens exist, do you?你不相信有外星人,是吗? believe vt. 相信,信任;认为 I don’t believe you. 我不相信你的话。 I believe she has come. 我想她已经到了。 常见短语: believe in sb/ sth 相信某人某物的存在 I don’t believe in ghosts. 我不相信有鬼。 辨析: believe sb. 相信某人的话。believe in sb 信任(信赖)某人 I believe him, but I don’t believe in him.我相信他的话,但不信任他。

Step 3 conclusion Step 4 homework

Period 4 grammar
教学目标: 1、 掌握并学会运用引导时间状语从句的从属连词 when, while, as, before, after, since, till(until), as soon as 等的用法。 2、掌握引导原因状语从句的从属连词 because, as , since, for 等词的用法与区别。同时了解并掌握 now that, seeing that, considering that, in that 引导原因状语从句的用法。 3、复习前面学过的 so? that; such ? that 及 so that, in order that 引导状语从句 自学导引:1、课前预习和归纳 because, as , since, for 的运用(结合课本 P112) 2、课前复习本册书第 2 模块所复习的语法专题—结果专语从句。
76

3、课前完成本学案中合作探究部分练习 合作探究: 1、通过讨论下列例题复习时间状语从句 1)—When did he leave the classroom? —He left _____ you turned back to write on the blackboard. A. the time B. the moment C. until D. since 2) — Have you known each other for long? — Not very, ________we started to work in the ABC Motor Company. A. before B. since C. when D. after 3) I didn’t make great progress in my English study _____ my teacher had given me some advice on how to learn the language well. A. unless B. before C. until D. when 4). That was really a splendid evening. It’s years _____ I enjoyed myself so much. A. when B. that C. before D. since 5) —Did Jack come back early last night? —Yes. It was not yet eight o’clock ____ he arrived home. A. before B. when C. that D. until 2、通过讨论下列例题归纳出 because, as , since, for 的用法区别以及 now that 的用法。 6) ____ You’ve got a chance, you might as well make full use of it. A. Now that B. After C . Although D. As soon as 7) He found it increasingly difficult to read, ____ his eyesight was beginning to fail. A. though B. for C. but D. so 8) —Did you return Fred’s call? —I didn’t need to ______I’ll see him tomorrow. A. though B. unless C. when D. because 9)________ you know it, I won't repeat it. A. For B. Because of C. Since D. Till 10) —May I go and play with Dick this afternoon, Mum? —No, you can’t go out _______ your work is being done.” A. before B. until C. as D. the moment because, as , since, for 归纳: _________________________________________________________________ ________ 3、通过用不同的句型翻译该句,复习 so/such??that 等引导的状语从句。
77

他是一个如此可爱的男孩,以至于人人都非常喜欢他。 ________________________________________________________________. 教师点拨: 1. 重点点拨归纳合作探究练习中的 1)4)5)小题和课上学生普遍有 疑问的问题。 2. Seeing that it’s raining, we’d better stay indoors. 3. I won’t tell you when you won’t listen. 典例评析: 1.________ everyone else wouldn’t go to the mountain area, he went without a second thought. A. As long as B. While C. Where D. In spite of 2. —Are you ready for Spain? —Yes, I want the girls to experience that _____ they are young A. while B. until C. if D. before 巩固分层练习: (一)必做题 1) It’s going to rain, ____ the clouds are gathering. A. for B. because C. since D. as 2)____ there are only five minutes to go, I’ll talk about the project in short. A. As if B. Even if C. Because of D. Now that 3)I’d like to arrive 20 minutes early ____ I can have time for a cup of tea. A. as soon as B. as a result C. in case D. so that 3. We were told that we should follow the main road ____ we reached the railway station. A. whenever B. until C. while D. wherever 4)The doorkeeper gave the alarm _______ he saw the smoke. A. while B. the instant C. suddenly D. before
(二)选做题

1. _____ the Internet is of great help. I don't think it's a good idea to spend too much time on it. A. If B. While C. Because D. As 2. I do every single bit of housework _____ my husband Bob just does the dishes now and then. A. since B. while C. when D. as 拓展提高: 1. Animals suffered at the hands of Man _____ they were destroyed by people to make way for agricultural had to provide food for more
78

people. A. in which B. for which C. so that D. in that 2. Why do you want a new job ____ you’ve got such a good one already? A. that B. where C. which D. when 答案:1-5BBCDB 6-10ABDCC He is so clever that everyone likes him very much. He is so clever a boy that everyone likes him very much. He is such clever a boy that everyone likes him very much. 典例评析: 1、解析:B。 while 在此引导状语从句,在此相当于 although,意为“虽然, 尽管”句意为:尽管别人不愿到山区去,然而他毫不犹豫地去了 一、必做题 1-5ADBB
(二)选做题 1-2BB

课题

Module 4 Fine Arts—Western, Chinese and Pop Arts Period One (Book Two) 第一课时:Introduction, Reading and vocabulary, Function 第二课时:Listening and vocabulary, Everyday English, Speaking 第三课时:Grammar1 & Grammar 2 and Vocabulary 第四课时:Writing 第五课时:阶段检测评价课 Aimed at carrying out quality education, based on students’ development, letting students grasp the vocabulary, grammar, function in this module, strengthening students’ language skills in listening, speaking, reading and writing set in this module, developing students learning strategies. Through learning this module, students are expected to learn about the artists and their painting styles, be capable of introducing their favorite artists and their works, be interested in art, improve their aesthetic consciousness, love life and develop their sense of cooperation. Aimed to cultivate students’ integrated language capability in various
79

教学 总体 框架

模块 教学 目标

第 一 课 时

student-centered tasks or activities. 多维教学目标: (配课件) Language objectives: To enable the students to grasp the new works, phrases and the structures to give opinions about likes and dislikes Skill objectives: To enable the students to match descriptions with paintings, choosing the correct answers and filling in the form in the aspect of reading To enable the students to give opinions about certain paintings Culture awareness, emotions and attitudes objectives: To enable the students to have ability to enjoy and evaluate various paintings and drawings To enable the students to be able to find the beautiful scenes around us, love art and love life To develop the students’ capability and awareness of co-operation and competition in their study by pair work or group work. 教学重点: To enable the students to speak out opinions about some paintings with some expressions To enable the students to grasp the new works and phrases in this part Teaching procedures: PWP Teaching Model

Step1. leading-in activity I will use the paintings The Smile of Mona Lisa by da Vinci and the works 教 学 过 程

by Zheng Banqiao on the screen to lead in the topic. Meanwhile, I will introduce the key new words: artist, paint, traditional, brush, ink. T: Hello, class, do you know who painted the picture The Smile of Mona Lisa? T: Yes, it was da Vinci, who was a famous artist. T: What about this one? This is a typical Chinese traditional painting. Do you know what tools do the artists use to create a Chinese traditional painting? T: Yes, Xuan paper, a soft brush and ink are needed.
80

T: Do you want to enjoy more artists’ works? OK. Today, we’ll learn more about some western and Chinese arts and artists. First, let’s learn some new words. I’ll make sure that the students work in pairs to catch the meanings of the words on the screen and pronounce them correctly. (We can also lead in by way of a short video showing painting.) Step 2. While—reading 1)Scanning During the start of the period, let the students scan the passage to find out the answers to the questions on Page32, which are about the topics. ⑴Match paintings 1-4 with descriptions in paragraphs A-D. ⑵Say which paintings are mentioned in paragraph E and F. 2)Detailed reading During this period, I’ll allow students enough time to read the text and then I let them work in groups to do the following two tasks: ⑴Do the multiple choices on the screen. ⑵Fill in the form on the screen, which is mainly about the famous artists. 3)Language points I’ll let the students, in groups, learn and practice the key words and phrases in the form of transformation of sentences, completing sentences or translation, letting them summarize the usage of the words and phrases. ⑴consider 认为 ①This is a painting by the Spanish artist, Pablo Picasso, and he is considered to be the greatest western artist of the twentieth century. This is a painting by the Spanish artist, Pablo Picasso, ____ ____ ____ the greatest western artist of the twentieth century. ②We consider that his advice is helpful. We consider his advice ____ ____ helpful. ③She __________________(被认为是个可爱的孩子). ⑵with 复合结构 ①Cubist artists painted objects and people, and different aspects of the object or person showed at the same time.
81

Cubist artists painted objects and people, ___ different aspects of the object or person ____ at the same time. ②He had so much work to do, he was kept as busy as a bee. ____ so much work ____ ____, he was kept as busy as a bee. ③I felt a bit nervous because so many people were watching me so closely. I felt a bit nervous, ____ so many people ____ me so closely. ④Because his homework had been finished, he went out to play. ____ his homework ____, he went out to play. ⑤He went to sleep, with the door open. He went to sleep, and ____ ____ ____ ____. ⑥Tom came in, and there was a baseball bat in his hand. Tom came in, with a baseball ____ ____ ____. ⑶aim 以?为目标;意欲;打算 ①Pop art (from the word ―popular‖) was an important modern art movement that attempted to show ordinary twentieth-century city life. Pop art (from the word ―popular‖) was an important modern art movement that ____ ____ show ordinary twentieth-century city life. ②Our aim is to start and run our own company. We ____ ____ start and run our own company. ③I’m aiming at losing 4 kg before the summer holidays. I ____ ____ ____ lose 4 kg before the summer holidays. ⑷stand 忍受 ①I don’t like that picture of a golden-haired girl. I can’t ____ that picture of a golden-haired girl. ②We have to put up with her bad temper. We have to ____ her bad temper. ③I can’t stand working in the extreme heat for several hours. (英译汉) _________________________________________________ ⑸I got bored of looking at pictures all the time. I ____ ____ ____ looking at pictures all the time. ⑹Tom gradually became interested in art. Tom ____ ____ ____ ____ art. Step3. Post—reading During this period, I’ll let the students do the following tasks. ⑴Find out the structures that can be used to giving opinions about likes and dislikes from the paragraphs E and F individually. ⑵And then, along with the students, I’ll look through the sentences giving opinions, provided in the first part of Function, making sure that
82

they know how to express likes and dislikes. Show the students a series of paintings on the screen, letting them in groups talk about the pictures they like and dislike, and why or why not, using the information learned from the reading material(or in the form of interviewing—group work). Step4. Homework Try to find more paintings and artists you like through the Internet. Prepare to introduce a painting in English to your classmates next class. (The day students are assigned to the first task; and the rest of the students to the second.) 板书设计: Module 4 Fine arts—Western, Chinese and Pop Arts Period One consider: consider sb./sth. to be adj./n. with 复合结构: with+宾语+宾补(adj./adv./prep. Phrase/-ing/-ed/inf.) aim v./n. aim to do sth. aim at doing sth. stand+n./doing sth. get tired of/get bored of “厌烦??” develop an interest in“养成对??的兴趣” In the process of leading in, students are familiar with the paintings and the artists, so the pictures can easily arouse their interest and desire to participate. In the process of while-reading, pay attention to the developing of students reading strategies. In the process dealing with 课题实 language points, setting the new words in a context helps the students 施效果 learn and comprehend the meaning and the usage of them. In the 与反思 discussion about their favorite paintings, some students are reluctant to speak, partly because of their lack of knowledge of painting; most students can communicate with their partners or group members after learning the reading materials. The task of assignment is set for the sake of the second period, that is, Listening and vocabulary, to some extent. 第二课时:Listening and vocabulary, Everyday English, Speaking 多维教学目标: Language objectives: To enable the students to grasp the new words in the listening material. To enable the students to comprehend and put to use the everyday English in the listening material. Skill objectives: To enable the students to follow the listening material about artists and art works, which has similar difficulty to the reading material, and identify opinions. To enable the students to pay attention to the weak sound and read correctly. To enable the students to give opinions about certain paintings
83

Culture awareness, emotions and attitudes objectives: To enable the students to have ability to enjoy and evaluate various paintings and drawings To enable the students to be able to find the beautiful scenes around us, love art and love life To develop the students’ capability and awareness of co-operation and competition in their study by pair work or group work. 教学重点: To enable the students to follow the listening material about artists and art works, which has similar difficulty to the reading material, and identify opinions. To enable the students to pay attention to the weak sound and read correctly. To enable the students to give opinions about certain paintings Teaching procedures: PWP Teaching Model Step1. Revision I’ll let some students display their favorite paintings or artists and give their opinions about their favorite paintings or artists. Step2. Pre-listening ⑴I’ll show some pictures on the screen; that is, a watercolor, an oil painting, a portrait, a landscape, an art gallery.

Through showing the pictures, I, together with the students study the new words,( watercolor, oil painting, portrait, landscape, art gallery), letting them pay attention to the pronunciation and the weak sounds/unstressed syllables of the words. ⑵Then I’ll let the students in pairs learn the meaning of the new words in the contexts, in the form of completing the sentences with them (Part1, Page36), after reading after me. Step3. While-listening ⑴Before listening, ask the students to look at the two pictures on Page36 and find out some similarities and differences. Listen for the first time, and answer the following questions: ①What are the boy and girl are discussing? ②Which picture is the boy painting, Picture1 or Picture2? Say how you know this. ③Why does the girl say sorry at the end of the conversation?
84

⑵Detailed listening/Pair work Listen to the conversation again, and complete the following sentences. (Part3, Page37) First let the students check their answers with their partners; then I’ll play the recording again for them to check; and then I’ll check the answers with the class. Then I’ll show the following sentences on the screen: ①You’ve got it right. ②Don’t change a thing. ③I’m not half as good as you. ④What do you make of it? ⑤There’s (an exhibition) on. ⑥Thanks for the compliment. This time I ask the students to think about the meaning of the sentences after listening to the recording again, and then do the exercise on Page38 (Part1) in pairs. Then collect the answers from the whole class. Step4. Post-listening ⑴Let the students describe the Picture2 on Page36 in pairs. ⑵Act the dialogue out in pairs. ⑶Make up dialogues using the everyday English learned from the listening material. Step5. Homework ⑴Look through the Cultural Corner and collect some works of Pablo Picasso or information about him on the Internet. ⑵ Look through the Cultural Corner and tell which picture below belongs to the ―pink period‖, Which one do you like best? Which do you like least? And give your opinions about the pictures. 1 2 Guernica The day students are assigned to the first task; and the rest of the students to the second task. 实施效果与反思: At the start of the period, using the pictures to introduce the some of the new words in the listening material can arouse students’ interest and reduce the difficulty students have in listening to the material. Similarly, letting students look at the two pictures on Page36 and find out some similarities and
85

3

differences can arouse their curiosity and reduce the difficulty of Question-- Which picture is the boy painting, Picture1 or Picture2? Say how you know this. In the process of while-listening, After showing the six sentences taken from the recording on the screen, then let students listen to the recording while listening to the recording, which helps students comprehend the everyday English according to the context. In the process of post-listening, the task of making up dialogues in pairs strengthen students’ cooperation in one aspect; meanwhile, students can grasp the usage of the everyday English. The task of assignment is set to make students learn more about art and artists and provides more chances for students to practice giving opinions. On the other hand, it is for the transition to the grammatical learning in the next period. 第三课时:Grammar1 & Grammar 2 and Vocabulary 多维教学目标: Language objectives: To enable the students to grasp the usage of –ing form acting as subjects and objects and the infinitive acting as objects. To enable the students to grasp the usage of the new words and phrases. Skill objectives: To enable the students to understand the grammatical function of –ing form and the infinitive. To enable the students to use –ing form and the infinitive correctly. To enable the students to spell the new words correctly and comprehend the new words in the contexts. Culture awareness, emotions and attitudes objectives: To enable the students to have ability to enjoy the process of learning grammar and new words. To develop the students’ capability and awareness of co-operation and competition in their study by pair work or group work. 教学重点: To enable the students to grasp the usage of –ing form acting as subjects and objects and the infinitive acting as objects. To enable the students to grasp the usage of the new words and phrases Teaching procedures: PWP Teaching Model Step1. Revision I’ll let some volunteers show their works about of Pablo Picasso or information about him on the Internet. Share some students’ opinions about their paintings and remind them to pay attention to the usage of –ing form or the infinitive in their speech. T: We want to share your opinions about some painting. Xiao Hua, which painting do like? Ss: I like/am fond of…
86

T: What do you think of it? Ss: I think… Step2. Leading-in/Presenting I’ll show a series of sentences containing –ing form or the infinitive acting as subjects or objects on the students learning plan. And then let the students in groups discuss similarities and differences between the sentences and classify them according to their characteristics. 1)A picture should attempt to show the ―life‖ of its subject. 2)He promised to take me around the art gallery. 3)He boy is fond of drawing. 4)The boy suggests going to an art exhibition. 5)Painting is difficult for me. 6)Copying a picture is a good way to learn to paint. 7)I can’t stand listening to such noise all the time. 8)He is so interested in English that he will never get tired of practicing it with his classmates. 9) Pop art aimed to show ordinary twentieth-century city life. 10) The two cheats pretended to be working hard. 11) I happen to know the answer to your question. 12) The manager has agreed to improve the working conditions in the company. 13)She put off holding the class meeting. 14)My father has given up drinking. 15)The farmers went on working in the rain. 16)He welcomed the new students and then went on to explain the school rules. 17)Being late means waiting for another hour. 18)I meant to call on you on my way home. 19)I like swimming, playing tennis and things like that. 20)I like to see the children enjoying themselves. Group One(verbs/verbal phrase + the infinitive as objects):1) attempt; 2)promise; 9)aim; 10)pretend; 11)happen; 12)agree Group Two(verbs/ phrase + –ing form as objects): 4) suggest; 7)stand; 13)put off; 14).give up;3)be fond of; 8)get tired of Group Three(verbs/verbal phrase + –ing form as objects/ the infinitive as objects): 15),16) go on; 17),18)mean; 19),20)like Group Four (-ing form as subjects): 5)painting; 6)copying a picture; 17)being late Then let the students continue discussing in groups and then give them a listing task, that is, adding as many verbs or phrases as they can to Groups1-3. Group One 只能用不定式作宾语的动词: refuse, promise, pretend, wish, hope,
87

agree, ask, decide, expect, manage, offer, afford, agree, ask ,beg, care, choose, dare, desire, determine , fail, learn , prepare, plan, long, happen, seem… Group Two 只能用 v-ing 形式作宾语的动词或短语: admit, avoid, appreciate, keep, consider, delay, enjoy, escape, excuse, finish, imagine, mention, mind, miss, practice, permit, risk ,suggest, advise, allow, permit… feel like, give up, put off , can’t help (禁不住), can’t stand (无法忍受) , be busy in, be worth, lead to, look forward to, devote...to, stick to, be used to, get down to, object to, pay attention to… Group Three 1)能用不定式又能用 v-ing 形式, 并且意义差异不大的动词: prefer, continue, like, hate, love 2)既可接不定式又可接 v-ing 形式, 但含义不同的动词有: remember, forget, try, go on, mean, regret… Step3. Practice ⑴First divide students into five parts(1-5), each part assigned to words of Groups1-5 respectively, and then let them work in pairs to choose some of the words belonging to their group, making sentences or dialogues. ⑵Multiple choice and complete the sentences with the correct forms of the words in the brackets.( Pair work) 1.— You were brave enough to raise objections at the meeting . — Well , now I regret _____ that . A. to do B. to be doing C. to have done D. doing 2.The squirrel was so lucky that it just missed ____. A. catching B. being caught C. to be caught D. to catch 3.The teacher doesn’t permit ____ in class. A. shouting B. shout C. to shout D. having shouted 4. —What makes you so happy? — ____. A. Passing the driving test B. Because I’ve passed the driving test C. For passing the driving test D. Pass the driving test 5.I forgot _____ (buy) the book, so I have to borrow one. 6.Please remember____ (turn off) the light when you leave. 7.Try _____ (knock) at the back door and see whether he is in or not. 8.We must try ____ (come) here as early as possible. 9.What do you mean ___ ( do) with it? 10.I won’t stay if it means ____(listen) to another dull talk. 11.He refused ____ (tell) me the truth of the incident. 12.He has given up ____ (drink) for a long time. Step4.Presenting the words and phrases to be learned.
88

First I’ll present the usage of words to the students and then let them in pairs practice them in the context by way of completing sentences. 1)delightful adj. 令人愉快的;可爱的 delight vt. 使高兴 delight n. 欣喜;喜悦;使人高兴的事 take delight in 以??为乐 to one’s delight 令人高兴的事 delighted adj. 愉快的;高兴的 be delighted to do sth./ that…/at/by/with ①He played a ____ melody on his flute. 他用笛子吹奏了欢快的曲调。 ②He was a most delightful companion, full of wit and humor. 他是一个很惹人喜爱的同伴,十分机智幽默。 ③____ ____ ____, our football team won. 令我们高兴的是,我们的足球队赢了。 ④The clown ____ the audience. 小丑逗乐了观众。 ⑤We were ____ ____ read your novel. 我们很高兴拜读你的小说。 2) scene n. 景色;风景;场;场面 scenery, scene, view, landscape 和 sight 辨析 (1)scenery 风景,景色。指某地的整个自然风景,事风景的总称。 (2)scene 指具有一定特征的各种可见的景色,也常指事件或故事发生的地点, 还有场景、场面之意。 (3)view 指从某一角度或某一距离看到的景色,还有观点、看法之意。 (4)landscape 通常指陆地上的风景,也可指风景画。 (5)sight 表示“风景名胜、视力,视野” 。 ①The ____ of this play is set in Ireland. 这出戏的场景是在爱尔兰。 ②There’s a fine ____ of the lake from our hotel window. 从我们旅馆的窗口可以看到湖的美丽风光。 ③She preferred a good ____ to a portrait. 较之人像画她更喜欢美丽的风景画。 ④He stood waving until the train was out of ____. 他站着挥手直到火车看不见了。 3) alive adj. 有活力的;有生气的;活着的;依然存在的 be alive with 充满了 come alive 活跃起来;变得有生气/繁忙
89

alive, live 和 living 辨析 1)alive 强调某人极富有活力或某生物是有生命的,有别于死的或无生命的, 常用作表语,补语或后置定语。 2)live 通常作前置定语,且常修饰动物、鸟类、鱼类等,还有“实况播送的” 的意思。Live 还可用作副词,表示“现场播出”之意。 living 用于生物时,指“活着的;有生命的” ,在句中可作定语或表语。 ①The injured man is unconscious but still ____. 受伤的人不省人事但仍活着。 ②The road is ____ ____ lookers on. 路上看热闹的人熙熙攘攘。 ③They are campaigning against experiments on ____ ____. 他们正在开展反对用活动物做实验的运动。 4) observe vt. 观察;注意到;遵守;庆祝 observe sb. do sth./doing sth./done 看到某人做某事/正在做某事/被?? ①He observed a stranger ____ with Mary. 他看到一个陌生人在和玛丽说话。 ②I observed him ____ at the gate. 我看到他在门口停下来。 5adopt vt. 采用;收养 adopt an idea 采纳意见 adopt a child 领养孩子 ①Our boss will ____ ____ ____. 我们的老板会采纳我们的建议。 ②He refused ____ ____ the orphan. 他拒绝领养这个孤儿。 6)aim v. 以??为目标;打算;意欲 n. 目的;目标;瞄准 aim to do sth. 立志做某事;意欲做某事 aim (…) at … 把??瞄准??;旨在;针对 ①I ____ ____ ____ a top student in our class. 我立志要在班里做一个优秀的学生。 ②The government took new measures, ____ ____ deal with the financial crisis. 政府采取了新的措施来应对这场金融危机。 ③The program ____ ____ ____ young teenagers. 这个节目是面向青少年的。 7)stand vt. (常用于否定句或疑问句)忍受,容忍 stand sb./sth. 忍受某人/某事 stand doing sth. 忍受做某事
90

①I just can’t stand the cold. 我受不了那么冷。 ②She can’t stand ____ ____ ____ ____. 她受不了在这家工厂工作。 8) destroy vt. 破坏;毁坏 destroy 表示 “毁坏” , 通常指彻底的毁掉或毁灭, 往往暗示无法或很难修复, 也可用于损坏抽象的东西,比如名誉、计划、努力等。 ①The fire ____ ____ ____ ____. 大火毁了这个森林。 ②He didn’t mean ____ ____ ____. 他并不是存心摧毁我们的希望。 9) take turns 轮流 take turns to do sth./take turns at doing sth. 轮流做某事 by turns 轮流地;时而??,时而?? ①The doctors ____ ____ _____ joining in the mobile medical team now. 医生们轮流参加巡回医疗队。 ②We agreed ____ ____ ____ ____ clean the classroom. 我们同意轮流打扫教室。 ③He gets cheerful and sad ____ ____. 他的情绪高一阵低一阵。 Step5.Homework Recite the following pithy formula: 接不定式作宾语的动词 【速记口诀】 同意提出学会的打算,要求答应来帮忙。 准备决定遭拒绝,敢于设法有希望。 未能做到莫假装,选择破釜沉舟当自强。 offer(提出), learn(学会), intend, plan(打算), demand, ask(要求), promise (答应), help (帮忙), prepare (准备), decide, determine (决定), refuse (拒 绝), dare(敢于), manage(设法), wish, hope want, expect(希望,想要), fail, pretend (假装), choose(甘愿) 接动名词作宾语的动词 【速记口诀】 建议停止享受--想象完成逃跑 (suggest, advise, stop, resist, enjoy, imagine, finish, escape) 承认借口--推迟实践 (admit, excuse, delay, practice)
91

认为应该保持头脑清醒--懂得避免冒险 (consider, keep, mind, understand, avoid, miss, risk) 实施效果与反思: In the process, through various ways of presenting and practices, according to the cognitive learning of students, with the inductive and deduction method, students with different characteristic and levels can obtain much in the process of learning grammar and words; meanwhile, students can keep interested and participate in the individual work, pair work and group work. 第四课时:Writing 多维教学目标: Language objectives: To enable the students to learn about the structure of a typical paragraph, what is a topic sentence and how to develop a paragraph.. Skill objectives: To enable the students to write a passage containing a topic sentence. To enable the students to have ability to enjoy the process of writing. To develop the students’ capability and awareness of co-operation and competition in their study by pair work or group work. 教学重点: To enable the students to write a passage containing a topic sentence. Teaching procedures: PWP Teaching Model Step1. Pre-writing First I’ll present a typical paragraph on the screen and analyze it, pointing out the structure of the paragraph. And then define the topic sentence. We all know that cigarette smoking is a dangerous habit because it causes health problems.Doctors say it can be a direct cause of cancer of the lungs and throat and can also contribute to cancer of other organs. In addition, it can bring about other health problems such as heart and lung diseases. It is clearly known as one of the chief causes of death in our society. The topic sentence(主题句): We all know that cigarette smoking is a dangerous habit,because it causes health problems. Supporting sentences(拓展句): 1) Doctors say it can be a direct cause of cancer of the lungs and throat and can also contribute to cancer of other organs. 2) In addition, it can bring about other health problems such as heart and lung diseases. The concluding sentence(结论句): It is clearly known as one of the chief causes of death in our society. 段落中的主题句(topic sentence)是全段的统领,它说明段落的中心思想和 作者写作的目的。段落的其余句子必须与主题句密切相关,共同阐明、证实主 题句。因此,主题句具有概括性,支配段落中其他各句的走句。有时,段落中
92

没有结论句。 Step2. While-writing ⑴After making sure students know what a topic sentence is, what the structure of a paragraph is, I’ll let them in pairs identify the topic sentences in paragraphs on the students learning plan. Meanwhile, remind students that sometimes topic sentences lies at the end of a paragraph, or even in the middle of a paragraph. Exercise One: Read the following paragraphs and underline the topic sentence. 1)But no matter what it is called, all polyester has certain good points. It does not wrinkle easily. It dries quickly after it is washed. It holds its shape. It is strong and keeps its colors well. 2)Names usually have origins, especially for Indians. Indians with distinctive physical characteristics, might be given names such as Big Foot or Crooked Leg. If there had been a big storm on the day of a baby’s birth, the baby might have been named Thundercloud. Grey Eagle, Red-Dog, Big Bear, and Spotted Wolf are examples of Indian names after animals. 3) Electric products are closely connected with our lives. Electric alarm clocks and music pouring from our radio awaken us; we brush our teeth with an electric toothbrush, and shave with an electric razor. We read today’s headlines from newspapers printed on huge electric presses, and we write a letter on our electric typewriter before leaving for work to operate a computer and word processor. 4) Suppose you’re playing a game. You make a silly mistake and lose. Do you become angry?Or can you laugh at yourself and hope to do better next time? Suppose you are at a special dinner. You accidentally spill some food. Why keep worrying about how clumsy you look?Why not laugh it off and enjoy yourself anyway?If you can, it’s good sign you’ve really grown up. Exercise Two: Read the following paragraph carefully and select the best topic sentence from the four possible answers that follow the paragraph. 1)Topic sentence:_____________________________________ I love sunny days because they are ideal for outings. I remember the sunny weekend when two roommates and I had a marvelous time in the old Summer Palace. Under the blue sky, the trees are bathed in golden light. On rainy days, I enjoy the sound of raindrops beating on the windowpanes. I watch the rain washing the trees and grass clean, knowing they will glitter when it clears up and hoping a rainbow will follow. In winter, a heavy snowfall offers a different type of pleasure. Cold as it often is, I always go outdoors and leave my footprints in the thick snow while throwing snowballs and making snowmen with my fellow students. A. A person should learn to be happy in all weathers.
93

B. One’s mood should not be affected by bad weather. C. People usually prefer fine weather to severe weather. D. I enjoy both sunny weather and rainy or snowy weather. 2) Topic sentence: ______________________________________ On a cloudy day the clouds hide the sun, but the sun is always there. The clouds of thoughts, worries and desires cover and hide our happiness. We have to get rid of them in order to experience it. Then the happiness that lies in the soul and is always there will give us warmth. Also, happiness does not depend on circumstances. Objects and events are not its causes. It is dependent only on one thing: the peace in our mind. This means that in order to experience happiness intentionally, we have to make our mind silent, calm and relaxed. This happiness I am talking about is constant and existing for ever. It is our nature; only our thoughts stand in our way of experiencing it. Drive away the thoughts and you are happy. A. Happiness always gives us warmth. B. Happiness can be found everywhere. C. Happiness is not dependent on our mind. D. Happiness is inside us and is not far away. Exercise Three: Look at the sentences below. Put them into the right order to make a paragraph. Find the topic sentence first. 1)①Their painting were realistic, but the painters also wanted to show their feelings about the landscape. ②These artists painted with watercolors and inks, using soft brushes. ③Chinese landscape painting was at its best over a thousand years ago, in the time of the Song landscape artists. ④They were very successful in achieving both aims. Keys: ③②①④ 2)①Also, most English men will open a door for a woman or offer their seat to a woman, and so will most Americans. ②The Americans and the British not only speak the same language but also share a large number of social customs. ③For example, in both America and England, people shake hands when they meet each other for the first time. ④Promptness is important both in England and in America. ⑤That is, if a dinner invitation is for 7 o’clock, the dinner guest either arrives close to that time or calls up to explain his delay. Keys: ②③①④⑤ ⑵Now I’ll divide the students into three big groups, each group assigned one
94

topic sentence, the students in each group will write a paragraph beginning with the topic sentence individually. Then they will exchange their work with their partner for peer correction of language and structure. And then exchange their work with students from other groups for peer correction of language and structure. Topic sentences: ①Everyone agrees that traditional Chinese painting is very beautiful. ②Television can also play an educational role in our daily life. ③However,television can also be harmful. Step3. Post-writing I’ll ask some volunteers to read out their paragraph and let others make comments on their writing, giving opinions. Step4. Homework ⑴Let the day school students look up more information about topic sentences online. ⑵Let the rest of the students work out or collect some topic sentences. And think about what a good topic sentence is. 实施效果与反思:First I present the topic sentence by analyzing the structure of a paragraph, which can help students comprehend what a topic sentence is more easily, and then I give the definition in Chinese, which can strengthen or further clarify the cognition of topic sentences. And I present various practices aimed at topic sentences to the students step by step. Through the series of practice, most students can move on to the writing of common topic sentences smoothly. After they’ve exchanged opinions on their work, it is not difficult for them to write a paragraph containing a topic sentence and it is not difficult for them to tell which one is a better or best topic sentence. 第五课时:阶段检测评价课 (完形填空、书面表达任选一题) Teaching objectives: To make an assessment of the vocabulary, grammar, function and topic in this module. Time limit: 40 minutes 总分:45 分 I.单词拼写(每题 1 分,共 10 分) 根据所提供的汉语意思用本模块所学的单词的适当形式填空。 1._______ (模仿)parents’ acts and words is very helpful for children to learn. 2.She strongly _______ (憎恶)being spoken to like that. 3.I was ________ (高兴的)to be invited to her party. 4.The scientists _______ (观察)the behavior of the mice after they were given the drug. 5.The Chinese gymnastic team ______ (实现)their dream at the 2008 Olympic Games. 6.The poor couple found great difficulty in ________(收养) the little girl.
95

7.The Japanese language has different __________ (表达)of politeness. 8.The westerners _________ (传统)eat turkey on Thanksgiving Day. 9.The villagers were shocked at the sight of the________(毁坏)village after the earthquake. 10.They considered all the economic _______ (方面) of buying a famous car. II.单项选择(每题 1 分,共 15 分) 11.John received an invitation to dinner, and with his work ________, he gladly accepted it. A. finished B. finishing C. having finished D. was finished 12.My son aims ___ a doctor after graduation. A. being B. having been C. to be D. to have been 13.The people of Beijing have ____ an interest _____ learning English as a result of the successful bid (申办) for the 2008 Olympic Games. A. developed; in B. found; on C. discovered; of D. to have invented 14.The lake is _____ with fish. What a beautiful scene! A. living B. alive C. live D. lively 15.Seeing the happy ______ of the children playing there, I’ll full of joy and hope for the future of our country. A. scene B. sign C. sense D. view 16.John is fond ____ football, while his brother is crazy _____ music. A. at; for B. of; about C. with; at D. for; with 17.He worked hard, and finally his dreams _____ . A. realized B. was realized C. were realized D. were come true 18.— Robert is indeed a wise man. —Oh, yes. How often I have regretted ______ his advice! A. to take B. taking C. not to take D. not taking 19.Susan wanted to be independent of her parents. She tried ____alone, but she didn’t like it and moved back home. A. living B. to live C. to be living D. having lived 20.Many people observed the thief ______ something from the lady’s bag, but no one stopped him ____ that.
96

A. steal; to do B. to steal; doing C. stealing; do D. steal; doing 21.—You’ve done a very good job. I’m quite satisfied. — _______ A. We could have done better. B. Do you think so? C. Thanks for your compliment. D. You must be joking. 22.You can not _____him _____a selfish man though he looks cold. A. consider; be B. look on; to be C. think of; with D. consider; \ 23.— What do you _____ the film Shark? —More than exciting! A. find out B. consider as C. deal with D. make of 24.—Jack can’t attend the party tonight. —But he _____ to come. A. refused B. suggested C. can’t stand D. promised 25.The fire in the south of the country ____ the whole forest. A. destroyed B. hurt C. damaged D. injured III.完形填空(共 20 小题;每小题 l 分,满分 20 分) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从 26-45 各题所给的四个选项(A、B、 C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 Leonardo da Vinci began painting the Mona Lisa in 1503. He was working 26 a special painting for a church at that time 27 the church painting was not 28 well. An Italian business man asked da Vinci to paint a picture of his second 29 . This is the woman who 30 be seen in the Mona Lisa. All in all, the Mona Lisa is a very good example of da Vinci’s 31 and it satisfied the husband. Leonardo da Vinci used 32 and light in a clever 33 in the painting. Leonardo da Vinci loved science and 34 . Right away a person can see that there is a lot of geometry(几何)in the Mona Lisa. The face of the Mona Lisa is made of many circles and 35 shapes like 36 . Even her 37 can be seen as a small part of a large circle. The woman in the 38 is sitting on a balcony and 39 can be seen behind her. Leonardo da Vinci loved to study rocks so these can be seen 40 in his other paintings. The woman is sitting with her knees 41 the side. Her head is turned to look out of the painting. Her hands are 42 together in front of her.
97

This way of 43 is now used by many 44 when 45 . Leonardo da Vinci is a remarkable (非凡的)master. 26. A. up B. in C. on D. about 27. A. but B. thus C. however D. so 28. A. doing B. going C. making D. working 29. A. servant B. daughter C. nurse D. wife 30. A. must B. should C. might D. can 31. A. works B. jobs C. novels D. photos 32. A. heaviness B. black C. darkness D. oils 33. A. way B. picture C. hand D. eye 34. A. chemistry B. maths C. geography D. biology 35. A. square B. round C. long D. egg 36. A. balls B. sticks C. vases D. boxes 37. A. smile B. shout C. cry D. anger 38. A. church B. painting C .sofa D. house 39. A. rivers B. buildings C. mountains D. people 40. A. by and by B. little and little C. over and over D. up and down 41. A. on B. by C. to D. beyond 42. A. caught B. held C. supported D. hung 43. A. painting B. living C. smiling D. sitting 44. A. women B. actresses C. girls D. models 45. A. they are being painting B. painting C. they are being painted D. they have painted IV. 书面表达(20 分) 根据下面的提示,写一篇介绍画家齐白石的短文。 1. 齐白石(1864--1957)是我国最伟大的画家之一。 2. 湖南湘潭人。 家境贫困,仅在12岁前随外祖父读过一段私 塾。年青时作过木匠。 3. 在 1902-1909 年之间游历祖国各地, 画了很多山水画。 3. 后来他的兴趣转向画日常生活中的简单事物, 如蔬菜, 花鸟, 昆虫等。 4. 《白菜》是他的一幅著名作品。画上,在大白菜旁边的小昆 虫两眼盯着白菜,显出对白菜极大的兴趣。 5. 齐白石的画常常给观众留下想象的空间。 提示:私塾 private school; 木匠 carpenter; 昆虫 insect; 白菜 cabbage 字数:100 词左右

98

Keys: I.1.Imitating 2.dislikes 3. delighted 4. observed 5. realized 6. adopting 7. expressions 8. traditionally 9. destroyed 10. aspects II.11.A 12.C 13.A 14.B 15.A 16.B 17.C 18.D 19.A 20.D 21.C 22.D 23.D 24.D 25.A III.26-30. CABDC 31-35. ACABB 36-40. AABCC 41-45. CBDDC IV.参考答案 Qi Baishi (1863-1957) was one of China’s greatest painters. He was born in a farmer’s family in Xiangtan, Hunan province. He had only studied in a private school from his grandfather before he was twelve. He worked as a carpenter when he was young. Between 1902 and 1909, he traveled across the country and painted many landscapes. His interest changed later to simple things from everyday life, such as vegetables, flowers, birds and insects. Cabbage is a well-known example of his work. The little insect in the picture fixed its eyes on the cabbage, which shows great interest in the cabbage. Qi Baishi’s paintings often leave the audience thinking.

99

第三课时:Grammar1 & Grammar 2 and Vocabulary Students learning plan3 Part1: Discuss similarities and differences between the sentences and classify them according to their characteristics. 1)A picture should attempt to show the ―life‖ of its subject. 2)He promised to take me around the art gallery. 3)He boy is fond of drawing. 4)The boy suggests going to an art exhibition. 5)Painting is difficult for me. 6)Copying a picture is a good way to learn to paint. 7)I can’t stand listening to such noise all the time. 8)He is so interested in English that he will never get tired of practicing it with his classmates. 9) Pop art aimed to show ordinary twentieth-century city life. 10) The two cheats pretended to be working hard. 11) I happen to know the answer to your question. 12) The manager has agreed to improve the working conditions in the company. 13)She put off holding the class meeting. 14)My father has given up drinking. 15)The farmers went on working in the rain. 16)He welcomed the new students and then went on to explain the school rules. 17)Being late means waiting for another hour. 18)I meant to call on you on my way home. 19)I like swimming, playing tennis and things like that. 20)I like to see the children enjoying themselves. Group One(verbs/verbal phrase + the infinitive as objects): Group Two(verbs/ phrase + –ing form as objects): Group Three(verbs/verbal phrase + –ing form as objects/ the infinitive as objects):
100

Group Four (-ing form as subjects): Part2.Listing task: adding as many verbs or phrases as they can to Groups1-3. (Group work) Group One 接不定式作宾语的动词:

Group Two 接 v-ing 形式作宾语的动词或短语:

Group Three 1)能用不定式又能用 v-ing 形式,并且意义差异不大的动词: 2)既可接不定式又可接 v-ing 形式,但含义不同的动词有:

Part3.Multiple choice and complete the sentences with the correct forms of the words in the brackets.( Pair work) 1.— You were brave enough to raise objections at the meeting . — Well , now I regret _____ that . A. to do B. to be doing C. to have done D. doing 2.The squirrel was so lucky that it just missed ____. A. catching B. being caught C. to be caught D. to catch 3.The teacher doesn’t permit ____ in class. A. shouting B. shout C. to shout D. having shouted 4. —What makes you so happy? — ____. A. Passing the driving test B. Because I’ve passed the driving test C. For passing the driving test D. Pass the driving test 5.I forgot _____ (buy) the book, so I have to borrow one. 6.Please remember____ (turn off) the light when you leave. 7.Try _____ (knock) at the back door and see whether he is in or not. 8.We must try ____ (come) here as early as possible. 9.What do you mean ___ ( do) with it? 10.I won’t stay if it means ____(listen) to another dull talk. 11.He refused ____ (tell) me the truth of the incident. 12.He has given up ____ (drink) for a long time. Part4.Work in pairs, complete the sentences according to the Chinese meaning, paying attention to the usage of the following words or phrases.
101

1)delightful adj. 令人愉快的;可爱的 delight vt. 使高兴 delight n. 欣喜;喜悦;使人高兴的事 take delight in 以??为乐 to one’s delight 令人高兴的事 delighted adj. 愉快的;高兴的 be delighted to do sth./ that…/at/by/with ①He played a ____ melody on his flute. 他用笛子吹奏了欢快的曲调。 ②He was a most delightful companion, full of wit and humor. 他是一个很惹人喜爱的同伴,十分机智幽默。 ③____ ____ ____, our football team won. 令我们高兴的是,我们的足球队赢了。 ④The clown ____ the audience. 小丑逗乐了观众。 ⑤We were ____ ____ read your novel. 我们很高兴拜读你的小说。 2) scene n. 景色;风景;场;场面 scenery, scene, view, landscape 和 sight 辨析 (1)scenery 风景,景色。指某地的整个自然风景,事风景的总称。 (2)scene 指具有一定特征的各种可见的景色,也常指事件或故事发生的地点, 还有场景、场面之意。 (3)view 指从某一角度或某一距离看到的景色,还有观点、看法之意。 (4)landscape 通常指陆地上的风景,也可指风景画。 (5)sight 表示“风景名胜、视力,视野” 。 ①The ____ of this play is set in Ireland. 这出戏的场景是在爱尔兰。 ②There’s a fine ____ of the lake from our hotel window. 从我们旅馆的窗口可以看到湖的美丽风光。 ③She preferred a good ____ to a portrait. 较之人像画她更喜欢美丽的风景画。 ④He stood waving until the train was out of ____. 他站着挥手直到火车看不见了。 3) alive adj. 有活力的;有生气的;活着的;依然存在的 be alive with 充满了 come alive 活跃起来;变得有生气/繁忙 alive, live 和 living 辨析 1)alive 强调某人极富有活力或某生物是有生命的,有别于死的或无生命的,
102

常用作表语,补语或后置定语。 2)live 通常作前置定语,且常修饰动物、鸟类、鱼类等,还有“实况播送的” 的意思。Live 还可用作副词,表示“现场播出”之意。 living 用于生物时,指“活着的;有生命的” ,在句中可作定语或表语。 ①The injured man is unconscious but still ____. 受伤的人不省人事但仍活着。 ②The road is ____ ____ lookers on. 路上看热闹的人熙熙攘攘。 ③They are campaigning against experiments on ____ ____. 他们正在开展反对用活动物做实验的运动。 4) observe vt. 观察;注意到;遵守;庆祝 observe sb. do sth./doing sth./done 看到某人做某事/正在做某事/被?? ①He observed a stranger ____ with Mary. 他看到一个陌生人在和玛丽说话。 ②I observed him ____ at the gate. 我看到他在门口停下来。 5adopt vt. 采用;收养 adopt an idea 采纳意见 adopt a child 领养孩子 ①Our boss will ____ ____ ____. 我们的老板会采纳我们的建议。 ②He refused ____ ____ the orphan. 他拒绝领养这个孤儿。 6)aim v. 以??为目标;打算;意欲 n. 目的;目标;瞄准 aim to do sth. 立志做某事;意欲做某事 aim (…) at … 把??瞄准??;旨在;针对 ①I ____ ____ ____ a top student in our class. 我立志要在班里做一个优秀的学生。 ②The government took new measures, ____ ____ deal with the financial crisis. 政府采取了新的措施来应对这场金融危机。 ③The program ____ ____ ____ young teenagers. 这个节目是面向青少年的。 7)stand vt. (常用于否定句或疑问句)忍受,容忍 stand sb./sth. 忍受某人/某事 stand doing sth. 忍受做某事 ①I just can’t stand the cold. 我受不了那么冷。
103

②She can’t stand ____ ____ ____ ____. 她受不了在这家工厂工作。 8) destroy vt. 破坏;毁坏 destroy 表示 “毁坏” , 通常指彻底的毁掉或毁灭, 往往暗示无法或很难修复, 也可用于损坏抽象的东西,比如名誉、计划、努力等。 ①The fire ____ ____ ____ ____. 大火毁了这个森林。 ②He didn’t mean ____ ____ ____. 他并不是存心摧毁我们的希望。 9) take turns 轮流 take turns to do sth./take turns at doing sth. 轮流做某事 by turns 轮流地;时而??,时而?? ①The doctors ____ ____ _____ joining in the mobile medical team now. 医生们轮流参加巡回医疗队。 ②We agreed ____ ____ ____ ____ clean the classroom. 我们同意轮流打扫教室。 ③He gets cheerful and sad ____ ____. 他的情绪高一阵低一阵。 Part5.Reciting the pithy formulas. 接不定式作宾语的动词【速记口诀】 同意提出学会的打算,要求答应来帮忙。 准备决定遭拒绝,敢于设法有希望。 未能做到莫假装,选择破釜沉舟当自强。 offer(提出), learn(学会), intend, plan(打算), demand, ask(要求), promise (答应), help (帮忙), prepare (准备), decide, determine (决定), refuse (拒 绝), dare(敢于), manage(设法), wish, hope want, expect(希望,想要), fail, pretend (假装), choose(甘愿) 接动名词作宾语的动词【速记口诀】 建议停止享受--想象完成逃跑 (suggest, advise, stop, resist, enjoy, imagine, finish, escape) 承认借口--推迟实践 (admit, excuse, delay, practice) 认为应该保持头脑清醒--懂得避免冒险 (consider, keep, mind, understand, avoid, miss, risk) 第四课时:Writing Students learning plan 4 Part1: Do the following exercises / Pair work Exercise One:
104

Read the following paragraphs and underline the topic sentence. 1)But no matter what it is called, all polyester has certain good points. It does not wrinkle easily. It dries quickly after it is washed. It holds its shape. It is strong and keeps its colors well. 2)Names usually have origins, especially for Indians. Indians with distinctive physical characteristics, might be given names such as Big Foot or Crooked Leg. If there had been a big storm on the day of a baby’s birth, the baby might have been named Thundercloud. Grey Eagle, Red-Dog, Big Bear, and Spotted Wolf are examples of Indian names after animals. 3) Electric products are closely connected with our lives. Electric alarm clocks and music pouring from our radio awaken us; we brush our teeth with an electric toothbrush, and shave with an electric razor. We read today’s headlines from newspapers printed on huge electric presses, and we write a letter on our electric typewriter before leaving for work to operate a computer and word processor. 4) Suppose you’re playing a game. You make a silly mistake and lose. Do you become angry?Or can you laugh at yourself and hope to do better next time? Suppose you are at a special dinner. You accidentally spill some food. Why keep worrying about how clumsy you look?Why not laugh it off and enjoy yourself anyway?If you can, it’s good sign you’ve really grown up. Exercise Two: Read the following paragraph carefully and select the best topic sentence from the four possible answers that follow the paragraph. 1)Topic sentence:_____________________________________ I love sunny days because they are ideal for outings. I remember the sunny weekend when two roommates and I had a marvelous time in the old Summer Palace. Under the blue sky, the trees are bathed in golden light. On rainy days, I enjoy the sound of raindrops beating on the windowpanes. I watch the rain washing the trees and grass clean, knowing they will glitter when it clears up and hoping a rainbow will follow. In winter, a heavy snowfall offers a different type of pleasure. Cold as it often is, I always go outdoors and leave my footprints in the thick snow while throwing snowballs and making snowmen with my fellow students. A. A person should learn to be happy in all weathers. B. One’s mood should not be affected by bad weather. C. People usually prefer fine weather to severe weather. D. I enjoy both sunny weather and rainy or snowy weather. 2) Topic sentence: ______________________________________ On a cloudy day the clouds hide the sun, but the sun is always there. The clouds of thoughts, worries and desires cover and hide our happiness. We have to get rid of them in order to experience it. Then the happiness that lies in the soul and is
105

always there will give us warmth. Also, happiness does not depend on circumstances. Objects and events are not its causes. It is dependent only on one thing: the peace in our mind. This means that in order to experience happiness intentionally, we have to make our mind silent, calm and relaxed. This happiness I am talking about is constant and existing for ever. It is our nature; only our thoughts stand in our way of experiencing it. Drive away the thoughts and you are happy. A. Happiness always gives us warmth. B. Happiness can be found everywhere. C. Happiness is not dependent on our mind. D. Happiness is inside us and is not far away. Exercise Three: Look at the sentences below. Put them into the right order to make a paragraph. Find the topic sentence first. 1) Keys: ①Their painting were realistic, but the painters also wanted to show their feelings about the landscape. ②These artists painted with watercolors and inks, using soft brushes. ③Chinese landscape painting was at its best over a thousand years ago, in the time of the Song landscape artists. ④They were very successful in achieving both aims. 2) Keys: ①Also, most English men will open a door for a woman or offer their seat to a woman, and so will most Americans. ②The Americans and the British not only speak the same language but also share a large number of social customs. ③For example, in both America and England, people shake hands when they meet each other for the first time. ④Promptness is important both in England and in America. ⑤That is, if a dinner invitation is for 7 o’clock, the dinner guest either arrives close to that time or calls up to explain his delay. Part2: Group One writes a paragraph beginning with the first topic sentence; Group Two the second; Group Three the third. Topic sentences: ①Everyone agrees that traditional Chinese painting is very beautiful. ②Television can also play an educational role in our daily life. ③However,television can also be harmful. Writing:
106

Part3: Revised version: 补充文本:

Guernica(格尔尼卡) 《格尔尼卡》,毕加索作,1937 年,布面油画,305.5×782.3 厘米, 普拉多博物馆藏。油画《格尔尼卡》,是毕加索作于 30 年代的一件具有重大 影响及历史意义的杰作。此画是受西班牙共和国政府的委托,为 1937 年在巴 黎举行的国际博览会西班牙馆而创作。画中表现的是 1937 年德国空军疯狂轰 炸西班牙小城格尔尼卡的暴行。 作为一个具有强烈正义感的艺术家, 毕加索对 于这一野蛮行径表现出无比的愤慨。 他仅用了几个星期便完成这幅巨作, 作为 对法西斯兽行的谴责和抗议。 毕加索虽然热衷于前卫艺术创新, 然而却并不放 弃对现实的表现, 他说: “我不是一个超现实主义者, 我从来没有脱离过现实。 我总是待在现实的真实情况之中。”这或许也是他选择画《格尔尼卡》的一个 重要原因吧。 然而他此画的对于现实的表现, 却与传统现实主义的表现方法截 然不同。他画中那种丰富的象征性,在普通现实主义的作品中是很难找到的。 毕加索自己曾解释此画图像的象征含义, 称公牛象征强暴, 受伤的马象征受难 的西班牙,闪亮的灯火象征光明与希望??。当然,画中也有许多现实情景的 描绘。画的右边,一个妇女怀抱死去的婴儿仰天哭号,她的下方是一个手握鲜 花与断剑张臂倒地的士兵。 画的左边, 一个惊慌失措的男人高举双手仰天尖叫, 离他不远处, 那个俯身奔逃的女子是那样地仓惶, 以致她的后腿似乎跟不上而 远远落在了身后。这一切,都是可怕的空炸中受难者的真实写照。

紧抱双手的杰奎琳/巴勃罗?毕加索 (Jacqueline with Crossed Hands) 《双臂抱胸的女人》 ,出自毕加索,2000 年售出 5560 万美元。风格独创 且缤纷多变的现代艺术魔术师毕加索, 以他绚烂的彩笔, 创作出一幅幅影响深
107

远的巨作。近百年来的西方艺术,举其重要者,恐怕除了野兽主义之外,没有 一支不是肇始于他,或被他吸收而善加利用的。他的创作是多元化的,熔古今 于一炉。

by Roy Lichtenstein 1923 年出生于美国纽约的 Roy Lichtenstein,享有美国普普艺术之父的美誉。在 1938 年之前,他 专为爵士音乐家绘画肖像。之后,他参加由“艺术学生联盟”(Art Student League)举办的课程,并前往美国 俄亥俄州研读艺术。他稍晚的作品横跨立体派与表现主义两种风格。50 年代后期,Lichtenstein 开始以漫画 与广告等通俗文化作为创作媒介,他的第一个普普艺术画出现于 1961 年,并藉此向世人宣告崭新的艺术风 格正式来临。在他运用漫画的手法表现“美国人的生活哲学”(American Way of Life),并且结合著名的艺术 创作、雕塑作品与电影创造出多样实验性作品后,纽约现代艺术博物馆(Museum of Modern Art)在 1987 年替他举办了完整的作品展,他于 1997 年在纽约与世长辞。

齐白石简介:(1863-1957),现代杰出画家,书法家,篆刻家。原名齐璜,纯 芝,字渭青、号白石、濒生、阿芝、借山吟馆主者、寄萍老人等。湖南湘潭人。十二 岁学粗木工,后做雕花木匠,兼习画。亦习诗文,书法、篆刻,初为画工,为乡里人 画衣冠像。六十岁后定居北京,以卖画、刻印为职业。生平推崇徐渭、朱耷、石涛、 吴昌硕等前辈诸家,重视创新,不断变化,创造了独特不群的风貌。所画作品,都洋 溢着对生活的热爱。其篆刻朴茂有力,书法刚劲沉着,诗文、画论也有独到之处。任 中国文学艺术界联合会主席团委员,美术家协会主席。1953 年中央文化部授予“人
108

民艺术家”称号。齐白石的虾,栩栩如生,情趣盎然。懂得笔墨也善于操纵笔墨的齐 白石,他在下笔画虾时,既能巧妙地利用墨色和笔痕表现虾的结构和质感,又以富有 金石味的笔法描绘虾须和长臂钳, 使纯墨色的结构里也有着丰富的意味, 有着高妙的 技巧。 ( 白石翁画虾,乃河虾与对虾二者惬意的“合象”。——李苦禅) (虾的精神 状态,虾的有弹力的透明体,虾在水中浮游的动势。把艺术造型的“形” “质” “动” 三个要素完满的表现出来,这样丰富的内容,齐白石先生用的是及简练的笔墨,不能 多一笔,也不能少一笔,一笔一笔可以数得出来。

柳牛图/齐白石 齐白石一生画牛并不多见;偶或为之,总有深意,大约总是其少年牧牛生 活的心灵记忆的回现, 或谓乡愁。 他的很多诗句其实都可以为之说明。 如 《牛》 : “星塘一带杏花风,黄犊出栏东复东。身上铃声慈母意,如今亦作听铃翁。 ” 又自注云: “余幼时尝牧牛,祖母令佩以铃。谓曰: ‘日夕未归,则吾倚门。闻 铃声则吾为炊, 知已归矣。 ’ ” 或是因对客寓生活的倦而生返乡遁居之意, 如 《耕 牛》诗云: “奔驰南北复东西,一粥经营老不饥。从此收将夸旧画,倦游归去 再扶犁。 ”甚至是对少年生活的回忆,如《忆少年》 : “百梅祠外塘头眺,十字 坡前牛背眠。往事重寻难再梦,心随鸿雁渡烟湘。 ”牛已成为一个生活烙印, 是星塘老屋、杏子坞的代名词。 此幅《柳牛图》即寓此意其中。画以水墨写万条柳丝下一大一小两条牛。 牛皆以水墨写成,又用浓淡突出其体积感、层次感。老牛正伸着脖子、弓着脊 背, 似在一面呼唤, 一面凝神细听; 仔牛则支着耳朵, 似正聆听着老牛的呼唤。 这似有齐白石怀念家乡至亲之意;而万条垂下的柳丝,则似意味着“剪不断理 还乱”的情结。 “柳”本谐音“留” ,是中国传统文学爵的典型意象,寓意挽留。 画幅集舐犊情、挽留意于一体,线条疏朗,构图简约,于平凡中足可见其
109

深情;题款亦只落“白石”二字,不欲亦不必多言。如此天趣自然,又发抒胸 臆,自为画家佳作也!

徐悲鸿先生(1895 一 1953) ,是我国现代杰出的画家和美术教育家。他热 爱艺术,热爱祖国,一生中给人民留下了几千幅优秀作品,并培养和造就了一 大批人材,不愧为中国美术史上的一代宗师。 徐悲鸿在绘画创作上,提倡“尽精微,致广大” ;他对中国画,主张“古 法之佳者守之,垂绝者继之,不佳者改之,未足者增之,西方绘画之可采者融 之” 。 他的画能融古今中外技法于一炉而又有其独特风格。 他不但擅长中国画, 素描、油画都有很高的造诣和成就。人物注重写实,传达精神;所画花鸟、山 水、走兽,简练明快,富有生气,尤以画马驰名中外。 马,是徐悲鸿先生一生中最爱描绘的题材。他画的奔马,笔墨淋漓潇洒, 带着时代的风雷驰骋在画坛上,给当时的中国画坛带来了清新、有力、刚劲的 气息。如今徐氏故乡——江苏宜兴市新建的“宜兴徐悲鸿纪念馆”里,陈列了 徐悲鸿先生在各个不同历史时期的书画作品 (包括青少年时期的习作、 成名以 后的作品、信扎等) 。他画的马,无论奔马、立马、走马、饮马、群马,都赋 予了充沛的生命力。 其中有一幅徐氏早年画的水墨奔马图, 原作纵六十八公分, 横一百一十公分(见附图) 。这匹马没有马鞍,没有缰绳,在宽广的原野上狂 奔,从神态、气势看,是一匹骏马,神骏气昂,奋发感人。画面简淡、高逸, 用笔泼辣、凝重,穷紫酣畅,间参西法,均为徐悲鸿先生独到处。这件作品不 仅从外形显出奔马的神骏和壮美, 更重要的是从内在的精神本质来表现了奔马 的驯良、坚毅、敏捷等性格特征,可谓徐氏早年的得意之作,画上无题款,有 “东海王孙” 钤记, 章真堪澄。 这是一九三一年徐悲鸿愤走粤西时的箧中遗物, 一九三七年其家人检赠宜兴渡船公周法大。 江南水乡宜兴,是徐悲鸿的出生地和成长处。据渡船公周法大回忆,当年 徐先生在宜兴中学做图画教员时, 经常乘坐他摇的航船往返于屹亭桥和宜兴城 间。徐悲鸿的画从小出名,渡船公欲求徐先生画马而又难以启口。有一次被徐 悲鸿猜透了他的心思,欣然允诺日后为其作画。后来,徐先生发迹,到南京前 中央大学教书,曾托渡船公为他找个合适的门卫。渡船公说“只有乡下人,名 叫史坤生,家住官林义壮村” 。徐先生听了连声答道: “乡下人蛮好,蛮好! ” 当即择日送到南京傅厚岗徐先生寓所。 三十年代初, 徐悲鸿先生担任前中央大 学艺术系教授时,在南京傅厚岗是有一间画室,室内经常挂着一付对联: “独 持偏见,一意孤行” 。据说这是徐悲鸿亲笔摹集泰山金刚经的几个墨底白色大 字, 很象石碑上的拓印本。 由此可见他当时在艺术教育上的主张和他的处世态
110

度。事过不久,徐先生便嘱家人检赠此画给渡船公。一九七五年夏,渡船公周 法大将此水墨奔马图献给了国家, 同时还献出一件徐氏早年画的鸡。 这件水墨 奔马图初归宜兴县文化馆收藏, 并经中国美术家协会江苏分会主席亚明鉴定为 真迹,尔后被选入“宜兴徐悲鸿纪念馆” 。早在三十年代,徐悲鸿先生所作水 墨奔马,无羁群,尚桀傲,发胸中块垒,掘民族精神,传世甚夥,蜚声海外, 然早于此者,犹未及见,至为难得。

Module 6 Films and TV Programmers
一.题材内容及学习目的 本模块话题是“电影和电视节目” ,阅读课文为影评。通过本模块的学习, 使学生能用新学词汇、句型等基础知识,围绕话题开展厅、硕、读、写活动, 能正确看待电影、电视的功能,并通过影视作品增长知识、丰富生活。 二.教学目标 1. 语音 词汇 语法 语言知识 感叹句的语音 MODULE FILE , VOCABULARY Adverbs of frequency and place Adverbs and adverbial phrases 功能 话题 Talking about how often you do things 从背景、情节、角色、演员和评论等方面讨论电影
111

2. 听 说

语言技能 能听懂广播、电视中比较简单的英语节目。 能在老师指导下参与角色扮演等活动并能正确使用语音、语 调。

读 写 3.

能连贯、流畅地朗读课文,并能根据上下文猜测生词的意思。 能够描述简单的人物或事件并表达自己的见解。 学习策略

认知 将新学过的和已经学过的有关电影、电视的词汇、短语进行归纳和整 理,类比记忆,通过观察例句,分析和总结出频度副词的使用规律, 在口语和书面语中正确运用。 调控 根据本模块阅读部分所提问题,学习整体把握文章的主旨大意,提高 阅读效率。 资源 学会通过观看好的电视节目扩大知识面,获取有效信息,促进科学文 化知识的学习。 4. 文化意识
大致了解并比较我国和西方国家在影视方面的主要情况、 特点和风格; 学会通过影视作品学习语言, 了解文化。

5.

情感态度

学会有选择地欣赏电影或电视节目,获取有效信息,促进科学文化知识的 学习。 三.教学重点和难点 1.

重点:

(1)用新学词汇、句型等基础知识,围绕话题开展听、说、读、写活动。 (2)语法:A:Adverbs of frequency and place B:Adverbs and adverbial phrases. (3) 阅读中能推断新学词汇、短语的意义。 2.

难点:用英语进行电影评论。

四.教学方法
112

运用任务性教学途径,围绕核心任务,设定小任务。围绕文章内容,设计 听、说、读、写活动,尽可能地提供训练学生技能的机会。开展促进自主性学 习的课堂活动,强调合作探究与独立思考相结合。 五.教学安排 根据本模块内容特点、目标任务,以及学生学习英语的规律和特点,本模 块整合梳理为6课时: Period 1: Introduction , Reading and vocabulary Period 2: Cultural Corner , Reading (workbook , P99) Period 3: Grammar 1,2 Period 4: Language points Period 5: Writing , Task Period 6:Exercises (test)

Period 1 Introduction , Reading and vocabulary
I . 教材内容及教学目标 1.学习与电影有关的英语词汇,如:poster, thriller, comedy , sword 等。要求学生初步熟悉这些词汇,为进一步学习本模块的内容奠定基础。 2. 阅读关于电影 Crouching Tiger, Hidden Dragon 的一则影评(film review), 学习相关词汇,如:actress, female, male, character, leap 等; 学会归纳文章的主旨大意;围绕文章内容,进行说的活动。 II. 教学过程设计

Step 1. Introduction
1. Read out the words in the box and have the students repeat them
113

after the teacher chorally and individually. Make sure that they know what they all mean. 2. Show some posters about Harry Potter to the students and ask them to discuss the following questions. (1)What’s the film called? (2)Who directs it? (3)Who stars in it? (4)When did it come out? Answers: (1)Harry Potter and the Sorcerer’s Stone. (2)Chris Columbus (3)Daniel Radcliffe , Emma Watson ,Rupert Grint (4)2001 3. Read through the words in the box while the students listen and follow .Have the students repeat them. Make sure they understand the meanings. Show some posters to the students , and ask them to tell the types( Romantic film , martial arts film , comedy , tragedy , thriller , adventure film , horror film.)

Step 2. Pre-reading
1. Read the words in the box and have the students repeat them after the teacher. Make sure they know what they all mean. Ask them to do the activity individually and then check with a partner.. Collect the answers from the whole class. 2. Have the students appreciate a moving plot of Crouching Tiger , Hidden Dragon. Show some pictures about the famous film and introduce the main plot to the students.
114

Step 3. Reading
1.Read the film review .Have the students decide which is the best summary of the film. Answer: 2 is the best. It is a martial arts film that tells the story of a stolen sword and the fight to get it back.. 2.Fast-reading. Skim the passage and find the answers to each question . (1)Who is the director of it ? (Ang Lee) (2)What’s the relationship between Li Mubai and Yu Xiulian ? (They are friends. Xiulian’s fiancé was a good friend of Mubai.) (3)Who plays the part of Yu Jiaolong ? What do you think of her performance?(Zhang Ziyi , a young woman who is not as good as she seems.) 3.Further- reading . Read the passage carefully and decide if these statements are true or false. (1)The story takes place in the 18th century. (2)Foreigner do not like seeing Wuxia films. (3)Li Mubai is Yu Xiulian’s fiancé (4)In the films , characters can leap through the air. Step 4. Exercises . Finish the exercises on Page 53 in the textbook.(part 3,4,5). Ask the students to complete the sentences individually and then check with a partner .Then collect the answers from the whole class, asking them to give the teacher complete sentences . Correct them if necessary.

115

Step 5. Homework
See a famous movie ,such as Hero .Write a film review .

Period 2 Cultural corner ,Reading
(workbook , P99)
I. 教学内容及目标 1. 通过阅读文章“Steven Spielberg -----Film Director” , 了解美 国著名导演斯皮尔伯格及其主要电影作品。 2.通过阅读课后练习中的文章(review about Hero), 培养学生泛读技 巧,学习和训练阅读微技能,如:查读、略读、把握段落大意、推断文章主旨 等。 II. 教学过程设计

Step 1 . Cultural corner
1.pre-reading discussion (1). Ask the students to discuss the following two topics. Topic 1. Name as many Chinese film directors as you can and the films they directed. Topic 2. Name as many foreign film directors as you can and the films they directed. (2). Finish the first part of the form. (things that you have known about Steven Spielberg.)
116

Things known to you about him Things new to you about him 2.Reading Read the whole text and make notes. Name:___________. Sex:___________ Age:_________________

Job:__________Nationality:_________________. Masterpieces:__________________________________________________ _________________________ Films he made at the following ages: 13:________________, 24:_______________________ , 28:________________, 36:______________________ 3. Speaking Give a simple introduction of Steven Spielberg according to the information above. 4.Discuusion: Why is Steven Spielberg so special as a film director ? List your reasons. Additional: Steven Spielberg Step 2. Reading (WB,P99). 1. Read the film review about Hero and match the topic sentences with paragraphs. Answers: 1C ,2.A , 3 E ,4D , 5B. 2. Do the Exercise 13. Read the passage quickly , find the words in the review , and guess the meanings according to the contrast ,then choose the best answer for each. After the students finish them , have them tell the answers individually. Meanwhile,
117

16:______________________,

give them the right answers if necessary. Answers : 1.a 3. Correct 2.a these 3.b 4.b 5.a 6.a All the sentences are

false

sentences.

wrong .Correct them according to the passage .First, give the students several minutes to discuss the sentences , then ask some students to read out the right sentences . Give them right sentences if they are wrong. 4. Decide which paragraphs present the following topics .Give the students 2 minutes to discuss ,then collect the answers. Characters___4___, plot ______3____, reviewer’s opinion

____5____,setting ____2____ Step 3 . Homework : Write a short passage about a famous director or a film star.

Period 3 Grammar
I. 教学内容及目标 要求学生能够识别出时间状语(表频度)和地点状语,并了解这类状 语在句子中的位置;了解通常情况下时间、地点和方式状语在同一个句子 中的位置关系。
118

II. 教学过程设计 Part 1. Grammar 1 Step 1. look at the underlined words in these sentences .Ask them to tell the types of the adverbs. Read through the following sentences with the class. 1. The children went out of the public library happily. 2. He promised that he would come here before five o’clock. 3. They haven’t yet finished the experiment. 4. I make telephone calls to my parents twice a week. 5. Luckily all of them passed the driving test . 6. The girl did fairly well in the speech contest. 7. Why was he late for the meeting ? 8. Do you remember the day when your brother joined the army? Answers: 1. 方式副词 2. 词 地点副词 3. 时间副词 4. 频度副

5.句子副词6.程度副词7. 疑问副词

8.关系副词

Step 2. Finish Activity 2,decide which words and phrases tell us how often something happens and which phrases tell us where something happens. Answers : hw often Occasionally,now and then, three times a week , seldom, from time to time, once a week ,rarely , every two days where In the west , between the houses , at the end (of the road), through the air

Part 2: Grammar 2. Adverbs and adverbial phrases
Step 1. Tell the students some rules of adverbs’ order in the sentences.
119

Give the students some example sentences and have them understand the location of adverbs. 1. I hardly ever heard him singing . 2. You must always keep this in mind . 3. He was born in Beijing in the year 1980. 4. He doesn’t quite agree with you . 5. She does everything carefully.
Step 2. Do the exercises in Activity 3.Put the words in the sentences below in the correct order.

Answers : 1. I spent a lot of money at the supermarket yesterday. 2. The man walked quickly down the street . 3. You played well yesterday. 4. The students have worked hard today. 5. Think carefully before you talk to her. 6. The boys were talking loudly in the corridor yesterday. 7. They drove to the airport early in the morning. Step3. Homework : Additional exercises referring to Grammar in the module.

Period 4 Language points
Part 1. key words from the vocabulary.
120

1. poster, n. related words: post, n, v. e.g: (1). Please send this gift by post. (2). This cad was posted in London a week ago. 2. direct, v, adj. related words: direction , director, directly. 3. marry, v e.g: (1). He married his classmate 21 years ago. (2). Alice was /got married to John last year. (3). They have been married for 40 years. (4). The landlord married his daughter to a rich businessman. 4. character. n. e.g: (1)a determined character. (2)He has a strong character. (3) The story has only a few characters. (4) Write in big characters. 5. express. e.g: (1) v. She expressed her thanks to us. (2). adj. an express highway, express train. give express orders related word: expression 6. occasionally, adv. I occasionally go to the movies with him. related word: occasion , n, e.g: (1). on the occasion of her marriage.
121

(2). I met the official on several occasions. 7. argue, v. e.g: I argued about the plan with him. I argued him out of smoking.

Part 2. Key phrases 1. come out. e.g: (1). The stars came out as soon as it was dark. (2). How did the printing come out? (3). The truth finally came out. Compare: come about , come back, come to, come up. 2. to one’s surprise = to the surprise of sb. To our surprise, he visited us suddenly. Related words: in surprise, take ?.by surprise , to one’s joy/ delight/ sorrow/ disappointment, etc.. 3. belong to e.g: This football belongs to me. 4. be in love with, fall in love with. e.g: (1). They fell in love with each other years ago. (2). Having been in love for five years , they decided to hold the wedding. other similar phrases: be asleep------ fall asleep, trouble, have a cold----catch a cold, with.
122

be in trouble------ get into

keep in touch with -----get in touch

5. play a part in e.g: (1). Farming plays an important part in this country. (2). We put on a very good comedy, in which each actor played two parts.

Part 3. Sentence patterns

1. It is agreed that??.. e.g: It is agreed that Lincoln is one of the best presidents in American history. Other similar structures: It is said that ?., It is reported that?., It is believed that?, It is hoped that?? e.g: (1). It is said that the new film directed by Ang Lee will be on soon. (2). It was reported that a serious accident happened near the cinema. 2. Good for you! Good on you! e.g: ----I won the match. -----Good for you! 3. Unusually , it is the female characters that interest us most. e.g: (1). It is Mr. Wang who will give us the lecture the day after tomorrow. (2).It was in the street that I met her. (3).It was in 1980 that he was born. (4). It was not until 5 o’clock that he got up. Some additional exercises referring to the language points in the
123

module.

Period 5. Writing and Task
Step1. Read the text on page 52, and answer the questions . 1. Read through the questions with the students and make sure they understand them all. 2. Ask them to complete the activity individually, then check with a partner. 3. Collect the answers from the whole class. Step 2. Write a review of a film you have seen. Follow these instructions. 1. Read through the instructions with the students. 2. Ask them write their review individually. 3. They can then exchange it with partner for peer correction. Step3.Task: writing a film page for a magazine. 1. Preparation Show some examples of film pages from Chinese and western magazines to make them know how they are laid out. 2. Work in small groups. Read through the instructions with the students and make sure they understand what they have to do . Put them into groups of four, and suggest that they first decide what they are going to have on
124

the page, then decide up the work between them so that they each do a different part.
3. Have the groups present their pages ----they can do this either to another groups, or to the whole class.

Period 6 Exercise
第一节 单线选择 (共 20 小题;每小题 1 分,满分 20 分) 1. It is said that his new book will come _______ next month. A. up B. out C. down D. forward 2. When Corden heard the good news, he _______ out of bed, forgetting all about his pain in the arm. A. leapt B. ran C. stood D. drew 3. I _________ go to bed later than 11 p.m., because I think going to bed too late harms my health. A. sometimes B. often C. never D. usually 4. It’s hard to say what I will do after I finish my study here because many things _________ me. A. want B. relax C. need D. interest 5. The film tells us a ________ story—something about a single mother raising four children in a rather poor family. A. exciting B. amazing C. frightening D. moving 6. We looked at him _________, wondering how he could lift such a huge stone with one hand. A. at once B. in surprise C. in total D. as well 7. — Are you sure you can come for dinner at six?
125

— _________. A. Absolutely B. All right C. Frequently D. That’s right 8. The _________ of the story in his novel was during the time between the 1980s and 1990s in the countryside of China. A. time B. setting C. part D. history 9. Can you tell me who will _________ a leading part in this film? A. act B. perform C. play D. produce 10. Being very tired, I can’t walk _________ the end of the river. A. as farther as B. as far as C. as well as D. as long as 11. If you spend much time in reading something, you should _________ look up to protect your eyes. A. seldom B. never C. now and then D. hardly 12. This apple is on the top of the cupboard, so it is out of his _________ . A. touch B. feel C. reach D. hand 13. Hearing the inspiring news, he jumped ________ joy. A. with B. at C. for D. by 14. They _________ each other the moment they met when attending the speech contest last year. A. became addictive to B. fell in love with C. were connected with D. got in touch with 15. He is that kind of person who never _________ anyone’s interest but his own. A. talks with B. believes in C. belongs to D. cares about 16. As we all know, a day is ________ its best in the morning. A. at B. in C. on D. by 17. He didn’t scold me, ________ he praised me. A. instead B. instead of C. however D. while 18. In my opinion, your task includes ________ the classroom.
126

A. clean B. to clean C. cleaning D. cleaned 19. I’m sure the Great Wall will deeply ______ you. A. hit B. beat C. impress D. knock 20. — So you’re seeing James again tomorrow? — ________ . A. It does not matter B. OK, let’s C. You’ve got it right D. All right 第二节 完形填空 (共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分) Few teachers are brave enough to allow boyfriends and girlfriends in a middle school to sit together in class. But in Zhang Lin’s classes at Nanping No. 6 High School, girls and boys, 21 close pairs, are arranged next to each other. Zhang believes that if you 22 students more like adults, they will have a grown-up 23 towards their work. ―When they know I 24 young love, they’ll show more respect for me and act well in class,‖ she explained. If the pairs really care about each other, they’ll study hard and help each other to improve. 25 , you cannot stop teenagers falling in love.‖ Young love in middle schools has 26 been a sensitive (敏感的) topic as many teachers and parents believe that it has a 27 effect on studies. Although the age at which teenagers 28 maturity (成熟) is decreasing year by year, Zhang is one of the few teachers who are not nervous about it. ―We like her way of arranging seats as it 29 an easy environment for boys and girls in class,‖ a Senior I girl in Zhang’s class said. Seating arrangement is one of the teacher’s main responsibilities (责任) at the 30 of each term. Different arrangements are often tried to make teaching as efficient as possible. However, many students 31 that teachers never take into account teenage habits when making these plans. “It’s quite 32 that teenagers hope to communicate with the opposite sex, and not just because they want to have a date,‖ said Wang Tong, a Senior I student in Beijing. Her teacher tries to 33 couples in love by making them sit far away from

更多相关文档:

外研社必修2英语优秀教案

外研社必修2英语优秀教案_高一英语_英语_高中教育_教育专区 暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档 外研社必修2英语优秀教案_高一英语_英语_高中教育_教育专区。1. ...

外研版高中英语必修2---Module4教案

外研版高中英语必修2---Module4教案_英语_高中教育_教育专区。Module Four Fine Arts-Western,Chinese and Pop Arts Period One Teaching content: Introduction; ...

外研社英语必修二module6教案

外研社英语必修二module6教案_高一英语_英语_高中教育_教育专区。学生阅读教案院...外研版必修二module6重点... 7页 免费 2011高中英语 Module5 N... 暂无评价...

外研版高中英语必修二教案:Module 3 Music Reading

外研版高中英语必修二教案:Module 3 Music Reading_英语_高中教育_教育专区。研版高中英语必修二教案:Module 3 Book 2 Module 3 Music I. Teaching Content: ...

外研版高中英语必修1 Module2教案

外研版高中英语必修1 Module2教案_英语_高中教育_教育专区。SH1 教案 Edited by Wang Qijiang Bazhong No. 5 Middle School August 2011 Module Two My New ...

外研社高一英语必修一模块2教案

外研社高一英语必修一模块2教案_高一英语_英语_高中教育_教育专区。教案,模块2Name & school Module & Topic Teaching Objectives: No.2 Middle School Module2 My...

高一英语外研版必修二module2导学案

高一英语外研版必修二module2导学案_英语_高中教育_教育专区。把规范修炼成一种习惯 将认真内化为一种性格 Book Two Module 2 No Drugs Section 1 Introduction ...

最新外研版高中2015-2016学年高一上学期英语教案13-外...

最新外研版高中2015-2016学年高一上学期英语教案13-外研版必修2_英语_高中教育_教育专区。年级 :高一 科目 :英语 必修二 2015-2016 年第一学期高一英语讲义 13 ...

外研版英语必修二第二模块学案_图文

外研版英语必修二第二模块学案_高中教育_教育专区。外研版英语必修2第二模块全部学案 2011-2012 学年第一学期高一英语导学案 编号: 使用时间:2011.__ __ 班级:...

外研社版高中英语必修一Module 2 Reading教案设计

外研社版高中英语必修一Module 2 Reading教案设计_英语_高中教育_教育专区。外研社...高中英语 Module 6 Read... 暂无评价 2页 免费 高中英语外研版必修三MO......
更多相关标签:
网站地图

文档资料共享网 nexoncn.com copyright ©right 2010-2020。
文档资料共享网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。email:zhit325@126.com