当前位置:首页 >> 英语 >> 广东省连州市高三英语分类复习 阅读理解推测隐含意义课件

广东省连州市高三英语分类复习 阅读理解推测隐含意义课件


要求考生根据文章的某个句子、某个 段落或者全文所提供的事实和线索进 行逻辑推理,推断出作者没有提到的 或者没有明说的事实或者可能发生的 事实。旨在考查考生透过词语的字面 意义去理解作者的言外之意或弦外之 音的能力。

提问方式 这类试题的题干中常含infer(推断), suggest(暗 示), imply(暗示), indicate(暗示), concl

ude(得出结 论), be likely to…等词语。常见的提问方式有: 1. It can be inferred/concluded from the text that . 2. We can infer/conclude from the passage that ______. 3. What can be inferred from the passage? 4. Which of the following can be inferred from the passage?

5. The writer suggests/implies that . 6. The story implies that . 7. We can see /infer /conclude from the passage that . 8. From the text we know that …is most likely . 9. When the writer talks about …, what the writer really means is . 10. After reading the passage we may conclude that ______. 11. What conclusion can be drawn from the passage?

1. 了解三个解题步骤: (1)寻读,迅速找到相关信息点,即在 文章中找到相关信息点。 (2)研读,不但要理解相关信息点的字 面意义,而且要由表及里、由浅入深地 分析。 (3)推理,以文中提供的信息为依据, 结合常识,作出符合逻辑的推断。

2. 干扰项的四个特点: (1)原文信息的简单重复,而非推断出来的结论。 (2)无关紧要或片面推出的结论。 (3)与文中内容不符或完全相反的结论等。 (4)符合考生已有常识,但文章中没有信息支持。 注意:考生易误选原文信息的简单重复的选项 或片面的结论选项。

(1) Malaria, the world’s most widespread parasitic (寄生虫) disease, kills as many as three million people every year —almost all of whom are under five, very poor, and African. …

For decades, the first-choice treatment for malaria parasites in Africa has been chloroquine, a chemical which is very cheap and easy to make. Unfortunately, in most parts of the world, malaria parasites have become resistant to it. Successful alternatives that help prevent resistance are already available, but they have been in short supply and are very expensive. If these drugs should fail, nobody knows what would come next. (2007广东C)

54. It can be inferred from the passage B that______. A. no drugs have been found to treat the disease B. the alternative treatment is not easily available to most people C. malaria has developed its ability to resist parasites D. nobody knows what will be the drug to treat the disease

(2) Scientific experiments can sometimes go wrong and when they do the results may range from the disastrous to the troubling… The story began in 1956… Then things began to go wrong…

But worse was to follow. Having taken over the countryside, the new bees, with their dangerous stings (叮) , began to attack its neighbors -- cats, dogs, horses, chickens and finally man himself. A long period of terror began that has so far killed a great number of animals and about 150 human beings.

This would have been bad enough if the bees had stayed in Brazil. But now they are on the move, heading northwards in countless millions towards Central and North America, and moving at the alarming speed of 200 miles a year. The countries that lie in their path are naturally worried because it looks as if nothing can be done to stop them. (2006年广东)

59. The last paragraph implies that B . A.the bees have been driven to Central and North America B. the bees may bring about trouble in more countries C. the bees must be stopped from moving north D. the bees prefer to live in Brazil

(3) We have two daughters: Kristen is seven years old and Kelly is four. Last Sunday evening, we invited some people home for dinner. I dressed them nicely for the party, and told them that their job was to join Mommy in answering the door when the bell rang… The guests arrived. I introduced my two daughters to each of them…Each of the guests made a particular fuss over Kelly, the younger one, admiring her dress, her hair and her smile. They said she was a remarkable girl to be carrying coats upstairs at her age.

I thought to myself that we adults usually make a big “to do” over the younger one because she’s the one who seems more easily hurt. We do it with the best of intentions. But we seldom think of how it might affect the other child. I was a little worried that Kristen would feel she was being outshined. I was about to serve dinner when I realized that she had been missing for twenty minutes. I ran upstairs and found her in the bedroom, crying. I said, “What are you doing, my dear?”

She turned to me with a sad expression and said, “Mommy, why don’t people like me the way they like my sister? Is it because I’m not pretty? Is that why they don’t say nice things about me as much?” I tried to explain to her, kissing and hugging her to make her feel better. Now, whenever I visit a friend’s home, I make it a point to speak to the elder child first. (2005年广东)

59. We can conclude from the passage that ____. D A. parents should pay more attention to the elder children B. the younger children are usually more easily hurt C. people usually like the younger children more D. adults should treat children equally

(4) …Taylor said. “Waves are one of nature’s ways of picking up energy… ” “The resource is huge,” said Janet Swain of the Worldwatch Institute. “We will never run out of wave power.”…

Traditional sources of energy like oil and gas may someday run out. "Demand for energy to power our TVs and computers, drive our cars, and heat and cool our homes is rising rapidly throughout the world," Swain said. In the future when you turn on a light, an ocean wave could be providing the electricity! (2005年广东) 67. It can be inferred that some day we might not worry about ________. C A. air pollution B. our boat traffic C. our power supply D. our supply of sea fish

(5) In 1837, the historian Carlyle made the first recorded use of the word “queue”(排队). He spoke of the French and their “habit of standing in a queue”. Forty years later Paris was the best place to wait in line. However, queuing became popular in Britain too. The Second World War was the golden age of queuing, and people joined any line in the hope that it was a queue for something to buy. This was the source of many Second World War jokes:

Shopkeeper to customer: Excuse me, miss, are you pregnant (怀孕)? Customer: Well, I wasn’t when I joined the queue. Today, according to research in America, we (in Britain) can spend up to 5 years of our lives queuing…(2005年广东)

68. The joke in Paragraph 2 implies that the young woman _______. A A. has been waiting in the queue for a long time B. doesn’t need to stand in the queue C. enjoys standing in the queue D. has stood in the wrong line

(6) Many people no longer have the patience to stand in a queue. …One way to make life easier is to introduce "queue management". Customers at supermarket cheese counters can now take a ticket with a number which appears on a screen when it is their turn. And while they wait for their number, they can do a bit of shopping…

But some people just like queuing. One man queued all night for Harrods famous January sale, and then returned home for breakfast at nine o’clock the next morning without going into the shop. (2005年广东D 71) B 71. We can infer from the passage that ________. A. queue management doesn’t work well B. there is still queuing in England C. we don’t see much queuing in Paris D. the French like queuing more than the British

(7) It was a winter morning, just a couple of weeks before Christmas 2005. While most people were warming up their cars, Trevor, my husband, had to get up early to ride his bike four kilometers away from home to work. On arrival, he parked his bike outside the back door as he usually does. After putting in 10 hours of labor, he returned to find his bike gone.

The bike, a black Kona 18 speed, was our only transport. Trevor used it to get to work, putting in 60-hour weeks to support his young family. And the bike was also used to get groceries,saving us from having to walk long distances from where we live. (全国) 57. We can infer from the text that ________. D A.the couple worked 60 hours a week. B. people were busy before Christmas C. the stranger brought over the bike D. life was hard for the young family.

(8) Many animals recognize their food because they see it. So do humans. When you see an apple or a piece of chocolate you know that these are things you can eat. You can also use other senses when you choose your food. You may like it because it smells good or because it tastes good. You may dislike some types of food because they do not look, smell or taste very nice. Different animals use different senses to find and choose their food. A few animals depend on only one of their senses, while most animals use more than one sense. (全国)

60. We can infer from the text that humans C and animals _________. A.depend on one sense in choosing food B. are not satisfied with their food C. choose food in similar ways D. eat entirely different food

(9) Imagine you’re at a party full of strangers. You’re nervous. Who are these people? How do you start a conversation? Fortunately, you’ve got a thing that sends out energy at tiny chips in everyone’s name tag (标签). The chips send back name, job, hobbies, and the time available for meeting-whatever. Making new friends becomes simple. This hasn’t quite happened in real life. But the world is already experiencing a revolution using RFID technology.

When Marconi invented radio, he thought it would be used for ship-to-shore communication. Not for pop music. Who knows how RFID and related technologies will be used in the future? Here’s a wild guess: Not for buying milk. (湖北) 80. The last paragraph implies that RFID technology B . A. will not be used for such matters as buying milk B. will be widely used, including for buying milk C. will be limited to communication uses D. will probably be used for pop music

(10) Since the beginning of the spread of AIDS in 1981, about 11.7 million people have died of it. It is roughly calculated that in 1997 alone, about 2,3 million people died of it. Nevertheless, there are fresh reasons for optimism in the battle against AIDS. During the past few years, there has been a drop in new AIDS cases in wealthy nations. In addition, promising drugs hold out hope of better health and longer life. (2007湖北 阅读B64)

64. It can be concluded from the passage that B . A. promising drugs will soon stop AIDS B. the spread of AIDS could be controlled C. it is hopeless to win the battle against AIDS D. the death rate of AIDS patients has been reduced


更多相关文档:

...高考英语考点解析复习讲义及练习题--阅读理解猜测词...

高三英语阅读猜测词义专练 9页 免费 英语:五大句型课件 28页 2财富值 2012高考...2012高考英语考点解析复习讲义及练习题--阅读理解猜测词义3 隐藏>> 高考资源网(...

高三英语复习阅读理解解题技巧教案

高三英语复习阅读理解解题技巧教案_高三英语_英语_...判断和推测 (5)理解文章的基本结构 (6)理解作者的...细节题解题技巧 二、 单词,短语句子意义理解题解题...

2013年高考英语一轮复习学案专题19: 阅读理解之词义猜...

2013年高考英语一轮复习学案专题19: 阅读理解之词义...复述猜测生词的大致―义域‖ (意义范围) 复述部分...2.【杭州师范大学附属中学 2012 届高三适应性考试题...

高考阅读理解专题复习

高考阅读理解专题复习_高三英语_英语_高中教育_教育...行文具有跳跃性,隐含信息较多 5、 词汇运用要求高,...根据上下文推测单词和短语的含义 4、 做出简单判断和...

高考英语阅读理解词义猜测题 附答案

高考英语二轮复习课件-词... 19页 免费 2013高考英语...阅读理解专项突破 III 词义猜测【命题特点】 考查...或者表转折意义的连词,词组等,抓住这些 可以帮助我们...

2013高三英语阅读理解快速提分技巧

2013高三英语阅读理解快速提分技巧_高考_高中教育_教育专区。2013年高考英语复习资料...碰到不认识的单词时,要根据各种知识大 胆地猜测生词的意义,培养猜测生词意义的...

高三英语复习教学方法

浅谈高三英语复习教学方法【摘要】高三学生经过两年多...阅读、表达的能力,总复习的任务是要将学生英语水平...学生有错误而又不 能理解的,请教同学 或教师之后...

高三二轮复习导学案

高三二轮复习导学案专题复习:阅读理解(词义猜测题) ...___ 解题技巧: 比较关系表示意义上的相似关系。表示...2015小升初英语复习备考总复习课件(共91页) 2015小...

高中英语阅读理解练习题

搜试试 7 帮助 全部 DOC PPT TXT PDF XLS 百度文库 高中英语阅读理解练习题...(2)推理判断题:此题要求我们通过表面文字信息去推测文章 隐含的意思,对文章的...

高三英语第一轮复习策略1

高三英语第一轮复习策略1_高三英语_英语_高中教育_教育专区。2011高考必备 高三英语第一轮复习策略 一轮复习称为基础复习阶段,时间从暑假开学到春节前,约占整个...
更多相关标签:
网站地图

文档资料共享网 nexoncn.com copyright ©right 2010-2020。
文档资料共享网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。email:zhit325@126.com