当前位置:首页 >> 英语 >> 名词性从句(1)主语从句及练习

名词性从句(1)主语从句及练习


名词性从句(1)主语从句

(一)主语从句:在复合句中充当主语的从句。
1.that 引导主语从句 that 引导主语从句时不同于其他的连词,既无词义也不作成分,只起单纯的连接作用,且 通常不可以省。为了强调 that 引导的主语从句而置之于句首时,that 不可省。 ①That the driver could not control his ca

r was obvious. ②That she was chosen made us very happy. ③That he will come is certain. ④That he would take the risk is true. ⑤That he should have married her isn't surprising. ★通常,that 引导主语从句时用 it 做形式主语,把从句置于句尾,此时 that 有时可省。例 如: ①It was obvious that the driver could not control his car. ②It made us very happy that she was chosen. ③It is certain that he will come. ④It is true that he would take the risk. ⑤It isn't surprising (that) he should have married her. ★如果以 that 从句为主语的句子是疑问句,就只能用先行词 it 结构。例如: ①Is it certain that he will come? ②Is it true that he would take the risk? ▲it 做形式主语有以下几种不同的结构: (1)It + be + 形容词+ that-从句 ①It is likely that he will come. ②It is strange that she has ever trusted him. ③It is important that he (should) attend the meeting. ④It is best that he (should) go. 此句型在表示惊讶、喜悦、遗憾等感情色彩时,that 从句中的谓语动词也常用 (should) +

v 原形。 It is strange that no one should have objected to the plan. (2)It + be +名词+ that-从句 It is common knowledge that the whale is not a fish. It's a pity that he should have catched the train. (3) It + be + -ed 分词 + that 从句 It is said that he is a famous writer. It is reported that there will be a storm this afternoon. ▲在表示建议、 要求、 命令等意义的被动结构中, that 从句中的谓语动词常用(should) do。 (参见虚拟语气部分) It is suggested that the meeting (should) be held this afternoon. It is demanded that he (should) leave at once. (4) It + seem/happen/appear 等不及物动词 + that 从句。(look 不接 that 从句,它 接 to be 结构或形容词) It seems that he is wrong. It appears that they are in urgent need of help. He looks (to be) surprised/happy/sad.

2. whether 引导主语从句,意为“是否”,只起连接作用,不充当任何成分。(置于句首 时必须用 whether 引导,置于句尾时,间或可用 if。) Whether he will win the game is not clear. Whether he will come is uncertain. Whether she comes or not doesn't concern me. It is not clear whether/if he will come. It was uncertain whether he would come.

3. 连词代词 what, who, which, whose 等引导的主语从句。这些连接代词作用相当 于代词,在从句中担当主语、宾语、表语、定语等。 What we need is more time. Who was responsible for the accident is not yet clear. Whose book it is not important. Which school you want to go matters much.

4.连接副词 when, where, why, how 引导的主语从句。这些连接副词相当于副词, 在从句中充当状语。 Why he did this is not known. When he will come is still unknown. It is not known why he did this. How he succeeded is unknown to us. Where we should hold the meeting needs to be discussed. 注意:wh-引导的主语从句也常用 it 作形式主语。

5.也可用 whatever,whoever,whomever,whenever,wherever 等词引导主语 从句,表示“无论什么”、“无论谁”、“无论何时”、“无论在(到)哪里”等。 Whoever told you to give up smoking was quite right. Whatever he gave you should be handed in. Whoever told you that was lying. Whoever comes is welcome.

专项训练:

1.______ makes mistakes must correct them. A. What B. That C. Whoever D. Whatever 2. It worried her a bit ______ her hair was turning grey. A. while B. that C. if D. for 3.When and why he came here ______ yet. A. is not known B. are not known C. has not known D. have not known 4.______ is no reason for dismissing her. A. Because she was a few minutes late B. Owing to a few minutes late C. The fact that she was a few minutes late D. Being a few minutes late 5.______Tom liked to eat was different from ______. A. That…that you had expected B. What …that you had expected C. That…what you had expected D. What…what you had expected 6.______ we go swimming every day ______ us a lot of good. A. If...do B. That...do C. If...does D. That...does 7.It ______ Bob drives badly. A. thinks that B. is thought what C. thought that D. is thought that 8.It's uncertain ______ the experiment is worth doing. A. if B. that C. whether D. how 9.______ the boy didn't take medicine made his mother angry. A. That B. What C. How D. Which 10.______ we can't get seems better than ______ we have. A.What, what B. What, that C. That, that D. That, what (后设答案,大家不要偷看(⊙o⊙)哦,(*^__^*) 嘻嘻……)

KEYS 1.C 2.B 3.A 4.C 5.D 6.D 7.D 8.C 9.A 10.A


更多相关文档:

名词性从句练习

名词性从句名词性从句相当于名词,可分别作主句的主语、表语、宾语和同位语。因此,名 词性从句 分为主语从句、表语从句、宾语从句和同位从句。 (一)引导名词性从句...

必修三名词性从句及练习题

必修三名词性从句及练习题_英语_高中教育_教育专区。名词性从句复习题一、主语从句练习: 1. (谁将去接他) is not decided. 2. (哪个班极会赢得这场足球赛)...

总名词性从句练习及答案

名词性从句练习及答案_英语_高中教育_教育专区。名词性从句练习 第 1 页共 9 页 名词性从句专项练习名词性从句基础练习主语从句 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7...

名词性从句(1)主语从句及练习

名词性从句(1)主语从句及练习 隐藏>> 名词性从句(1)主语从句 (一)主语从句:在复合句中充当主语的从句。 1.that 引导主语从句 that 引导主语从句时不同于其他...

名词性从句专项练习

That was A.when B.which C.where D.what 3/9 名词性从句专项练习1....23 答案 B 解析 分析题干结构“ is known to us all”是主语从句,从句中...

名词性从句练习及答案

英​语​专​业​四​级​语​法​专​项​练​习名词性从句练习 主语从句练习 1. ___ he made an important speech at the meeting was...

名词性从句讲解及专项练习习题及其解答

考查名词 性从句的虚拟语气问题 语法要点剖析 名词性从句 主语从句、表语从句、宾语从句、同位语从句,在整个句子中所起的作用,相当于个名词。因此,这四种...

名词性从句讲解及专项练习习题及其解答

考查名词 性从句的虚拟语气问题 语法要点剖析 名词性从句 主语从句、表语从句、宾语从句、同位语从句,在整个句子中所起的作用,相当于个名词。因此,这四种...

名词性从句翻译练习及答案

名词性从句翻译练习及答案_英语学习_外语学习_教育专区。名词性从句翻译练习及答案 主语从句: 1. 他来帮助你是确实无疑的。 2. 月球上有没有生命是个有趣的...

名词性从句讲解及专项练习习题及其解答

考查名词性从句的虚拟语气问题 语法要点剖析 名词性从句 主语从句、表语从句、宾语从句、同位语从句,在整个句子中所起的作用,相当于个名词。因此,这四种从句...
更多相关标签:
网站地图

文档资料共享网 nexoncn.com copyright ©right 2010-2020。
文档资料共享网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。email:zhit325@126.com