当前位置:首页 >> 高中教育 >> 12 阅读理解篇章技巧

12 阅读理解篇章技巧


第十二天:消灭阅读理解——文章中的“葵花宝典”
【阿姨说,给我加个标题】鹅,鹅,鹅 曲项向天歌 白毛浮绿水, 红掌拨清波。 【阿姨说,给我加个标题】离离原上草, 一岁一枯荣。 野火烧不尽, 春风吹又生。 【阿姨说,给我加个标题】白日依山尽, 黄河入海流。 欲穷千里目, 更上一层楼。 秘密 1:段落一定有主题。 秘密 2:有些段落,主题直接写出来;而有些段落,主题不会直接

写出来,但是需要被解释。 秘密 3:段落一定有结构。(TEEC)。 秘密 4:读文章=读主题,读主题=读结构, 读结构=读 TEEC。 秘密 5:被“解释”的句子是主题句。 秘密 6:代词开头的句子是“解释句”。 秘密 7:只要看懂主题句,就能知道整个段落在“谈论什么”——也就是正确选项必须“关于什么”。 (新课标 I) About twenty of us had been fortunate enough to receive invitations to a film-studio (影棚) to take part in a crowd-scene. Although our "act" would last only for a short time, we could see quite a number of interesting things. We all stood at the far end of the studio as workmen prepared the scene, setting up trees at the edge of a winding path. Very soon, bright lights were turned on and the big movie-camera was wheeled into position. The director shouted something to the camera operator and then went to speak to the two famous actors nearby. Since it was hot in the studio, it came as a surprise to us to see one of the actors put on a heavy overcoat and start walking along the path. A big fan began blowing tiny white feathers down on him, and soon the trees were covered in "snow". Two more fans were turned on, and a "strong wind" blew through the trees. The picture looked so real that it made us feel cold. The next scene was a complete contrast (对比). The way it was filmed was quite unusual. Pictures taken on an island in the Pacific were shown on a glass screen (幕). An actor and actress stood in front of the scene so that they looked as if they were at the water's edge on an island. By a simple trick like this, palm trees, sandy beaches, and blue, clear skies had been brought into the studio! Since it was our turn next, we were left wondering what scene would be prepared for us. For a full three minutes in our lives we would be experiencing the excitement of being film "stars"! 60. Who is the author? A. A cameraman. B. A film director. C. A crowd-scene actor. D. A workman for scene setting. 61. What made the author feel cold? A. The heavy snowfall. B. The man-made scene. C. The low temperature. D. The film being shown. 62. What would happen in the "three minutes" mentioned in the last paragraph? A. A new scene would be filmed. B. More stars would act in the film. C. The author would leave the studio. D. The next scene would be prepared. (北京) Does Fame Drive You Crazy? Although being famous might sound like a dream come true, today’s stars, feeling like zoo animals, face pressures that few of us can imagine. They are at the center of much of the world’s attention. Paparazzi( 狗仔 队)camp outside their homes, cameras ready. Tabloids(小报)publish thrilling stories about their personal lives. Just imagine not being able to do anything without being photographed or interrupted for a signature! According to psychologist Christina Villarreal, celebrities—famous people—worry constantly about their public appearance. Eventually, they start to lose track of who they really are, seeing themselves the way their fans imagine them, not as the people they were before everyone knew their names. “Over time, ”Villarreal says, “they feel separated and alone. ” The phenomenon of tracking celebrities has been around for ages. In the 4th century B. C. , painters followed Alexander the Great into battle, hoping to picture his victories for his admirers. When Charles Dickens visited America in the 19th century, his sold-out readings attracted thousands of fans, leading him to complain(抱怨)about his lack of privacy. Tabloids of the 1920s and 1930s ran articles about film-stars in much the same way that modern tabloids and websites do.

Being a public figure today, however, is a lot more difficult than it used to be. Superstars cannot move about without worrying about photographers with modern cameras. When they say something silly or do something ridiculous, there is always the Internet to spread the news in minutes and keep their “story” alive forever. If fame is so troublesome, why aren’t all celebrities running away from it? The answer is there are still ways to deal with it. Some stars stay calm by surrounding themselves with trusted friends and family or by escaping to remote places away from big cities. They focus not on how famous they are but on what they love to do or whatever made them famous in the first place. Sometimes a few celebrities can get a little justice. Still, even stars who enjoy full justice often complain about how hard their lives are. They are tired of being famous already. 1. It can be learned from the passage that stars today . A. are often misunderstood by the public B. can no longer have their privacy protected C. spend too much on their public appearance D. care little about how they have come into fame 2. What is the main idea of Paragraph 3? A. Great heroes of the past were generally admired. B. The problem faced by celebrities has a long history. C. Well-known actors are usually targets of tabloids. D. Works of popular writers often have a lot of readers. 3. What makes it much harder to be a celebrity today? A. Availability of modern media. B. Inadequate social recognition. C. Lack of favorable chances. D. Huge population of fans. 4. What is the author’s attitude toward modern celebrity? A. Sincere. B. Sceptical. C. Disapproving. D. Sympathetic. 秘密 8:主题句看不懂时,解释句会帮你看懂主题。 (一句一句往下读,总有一句很简单) For some people, music is no fun at all. About four percent of the population is what scientists call “amusic.” People who are amusic are born without the ability to recognize or reproduce musical notes (音调). Amusic people often cannot tell the difference between two songs. Amusics can only hear the difference between two notes if they are very far apart on the musical scale. As a result, songs sound like noise to an amusic. Many amusics compare the sound of music to pieces of metal hitting each other. Life can be hard for amusics. Their inability to enjoy music set them apart from others. It can be difficult for other people to identify with their condition. In fact, most people cannot begin to grasp what it feels like to be amusic. Just going to a restaurant or a shopping mall can be uncomfortable or even painful. That is why many amusics intentionally stay away from places where there is music. However, this can result in withdrawal and social isolation. “I used to hate parties,” says Margaret, a seventy-year-old woman who only recently discovered that she was amusic. By studying people like Margaret, scientists are finally learning how to identify this unusual condition. 65. Which of the following is true of amusics? A. Listening to music is far from enjoyable for them. B. They love places where they are likely to hear music. C. They can easily tell two different songs apart. D. Their situation is well understood by musicians. 秘密 9:例子本身不重要,只是用来解释主题。 (例子本身往往很难,往往可以不看,而要特别关注例子前后的议论性句子) 秘密 10:总结句处摆明建议、态度。 (作者真正的态度要看文章结尾处) 训练目标 1、快速抓住主题:这段话“写的是啥”? 2、快速理清结构:读出每句话是——主题句? 解释句? 举例子? 总结句? 3、学会用“主题法”做题。只有符合主题的选项,才有可能是正确选项!


更多相关文档:

12 阅读理解篇章技巧

12 阅读理解篇章技巧_高中教育_教育专区。第十二天:消灭阅读理解——文章中的“葵花宝典”【阿姨说,给我加个标题】鹅,鹅,鹅 曲项向天歌 白毛浮绿水, 红掌拨...

篇章阅读理解常见题型的特点与解题技巧

篇章阅读理解常见题型的特点与解题技巧_英语_高中教育_教育专区。篇章阅读理解常见...(12) According to the author what does the sentence suggest? (13) The ...

篇章阅读理解的解题技巧

篇章阅读理解的解题技巧篇章阅读理解的解题技巧隐藏>> 篇章阅读理解的解题技巧 发表日期:2009 年 12 月 2 日 年度:09-10 期刊:16 【编辑录入:ell】 浙江林学院...

英语高考阅读理解篇章结构分析与解题技巧(五)

英语高考阅读理解篇章结构分析与解题技巧(五)_高考_高中教育_教育专区。飞扬英语...118人阅读 12页 ¥2.00 解析高考英语阅读理解题... 87人阅读 2页 ¥1...

实例解析初中语文阅读理解答题技巧

初中语文阅读理解答题技巧在介绍答题技巧之前, 先看个图片, 了解一下一般的文章...如果中考作文有这样明晰的篇章结构,不得满分才怪。 下面来分析题目: 12.文章...

英语高考阅读理解篇章结构分析与解题技巧(六)

英语高考阅读理解篇章结构分析与解题技巧(六)_高考_高中教育_教育专区。飞扬英语...105人阅读 12页 ¥2.00 解析高考英语阅读理解题... 84人阅读 2页 ¥1...

阅读理解解题技巧

阅读理解解题技巧最终版 12页 2财富值 阅读理解解题技巧4 1页 免费 阅读理解解题...总之,解细节理解题的要求与篇章理解题 不同,要求考生逐字逐句地认真读题,用心...

英语高考阅读理解篇章结构分析与解题技巧(二)

32人阅读 12页 2.00元 解析高考英语阅读理解题型... 27人阅读 2页 1.00元...飞扬英语之阅读理解系列 分析篇章结构,点拨解题技巧 英语高考阅读理解篇章结构分析...

阅读理解答题技巧及实例分析

12页 2财富值 阅读理解答题技巧 5页 5财富值 阅读理解的答题技巧 10页 5财富...而事实上,考试中的阅读是信息性的阅读,考生必须学会从篇章整体出发,用 skimming...

2012年高考阅读理解解题技巧(篇章结构题)

二、解题思路与应试技巧 考生要学会把握文章的脉络,理解段落层次之间的关系,弄清...英语高考阅读理解篇章结... 暂无评价 12页 ¥2.00 英语高考阅读理解篇章结....
更多相关标签:
篇章阅读技巧 | 语文阅读理解解题技巧 | 阅读理解的解题技巧 | 小学阅读理解解题技巧 | 初中阅读理解解题技巧 | 英语阅读理解解题技巧 | 考研英语阅读理解技巧 | 英语阅读理解技巧 |
网站地图

文档资料共享网 nexoncn.com copyright ©right 2010-2020。
文档资料共享网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。email:zhit325@126.com