当前位置:首页 >> 英语考试 >> 高考英语It的用法(专项总结及训练)

高考英语It的用法(专项总结及训练)


资料有 大小学习网收集 www.dxstudy.com

It 的用法(专项总结及训练)
一、人称代词 1,it 的最基本用法是作代词,主要指刚提到的事物,以避免重复: ①They watched the train until it disappeared in the distance. 2.,也可以指动物或婴儿(未知性别的婴儿或孩子): ②Is this your dog?No, it isn’t. ③They got a baby and it was a ten-pounder 3.,也可指抽象事物或指抽象环境和情景: ③I hate it when people talk with a full mouth.. 二、.非人称代词 1.it 有时并不指具体的东西而泛指天气、时间、日期、距离、价值、度量、温度、环境等: ⑴.指天气:It is a lovely day, isn’t it? ⑵.指时间: It was nearly midnight when she came back. ⑶.指日期:It is April First today. ⑷.指距离:It is some 3000 kilometers from Beijing to Guangzhou. ⑸.指价值:It is three dollars. ⑹.指温度:Today it is 30 degrees centigrade. 三、其他用法 1.在句子的主语不太明确时充当主语,表示谁在做某事: ①Who is it there? It's I (me/you/he.....). ②I thought it was Mary, but it was not she. ③Her face lighted when she saw who it was. 2.泛泛的指某件事: (有时泛指一般情况) ①It doesn’t matter. ②It is a shame, isn’t it? ③How is it going?(情况怎样) ④It says in the newspaper that...... 3.it 用在一些词组中,it 没有特别的意思 The last train's gone. Come on, we'll foot it.(来,咱们步行吧。) 四、作形式主语,替代主语从句,动词不定式,或动名词短语: 1.作形式主语替代主语从句 ⑴It is clear ( obvious, true, possible, certain....) that 从句 常译为"┅清楚的(显 然的,真的,可能的,肯定的.. .)" It is very clear that he’s round and tall like a tree. = That he’s round and tall like a tree is very clear. ⑵It is important ( necessary, right, strange, natural...) that 从句 常译为┅是重要 的(必要的,对的,奇怪的,自然的┅).that 后的从句中要用虚拟语气(should + 动词原形) , should 可以省去,建议记住该句型中的形容词。 ①It is important that we (should) learn English well.
资料有 大小学习网收集 www.dxstudy.com

资料有 大小学习网收集 www.dxstudy.com

②It is necessary that he (should) remember these words. ⑶It is said (reported/ learned/believed/thought/known/told/hoped.....) that 从句 常译 为"据说(据报道,据悉.. .)"。 ①It is said that he has come to Beijing. ②It is reported that another earth satellite has been put into orbit. ⑷It is suggested ( advised/ ordered / demanded/ insisted/ commanded... ) that 从句.that 后的从句要用虚拟语气(should + 动词原形) ,should 可以省;常译为"据建议;有命 令.. .) ①It is suggested that the meeting ( should ) be put off. ②It was ordered that we ( should ) arrive there in two hours. ⑸It is time ( about time ,high time ) that 从句(虚拟语气:动词用过去时 did) ① It is time that children went to bed. ② It is time you bought a new car. ③ It is (high ) time you made up your mind. ⑹It is the first ( second ... ) time that 从句(从句用现在完成时 have done ) It was the first ( second ... ) time that 从句(从句用过去完成时 had done ) 常译为"是第一(二). ..次.."。 . It is the first time I have been here. = This is the first time I have been here ⑺It is a pity ( a shame /an honour/a good thing/a fact,/a surprise/... ) that 从句. that 后的从句一般用虚拟语气(should + 动词原形) ,should 可省去.表示出乎意料, 常译为"竟然"。没有这种意义时,则不用虚拟语气。 ①It is a pity that such a thing ( should ) happen in your class. 这种事竟然发生在你们班 上,真是遗憾! ②It is a pity that he is ill. 他生病了,真遗憾! ⑻It happens (seems, looks, appears ) that 从句.常译为 “ 碰巧…,似乎是…,看起来…” ①It happened ( so happened ) that he met his teacher in the street. 碰巧. .. ②It seems that he will be back in a few days. 看来.. . 2.作形式主语替代不定式 . ⑴ It is kind ( of sb. ) to do sth. 不定式的逻辑主语是由 of 引起,主句中的形容词必须是 能表示逻辑主语特征的褒义或贬义形容词。 常见的词有: bad ,brave ,careless,clever ,cruel ,foolish ,good(好心的) honest ,horrible , , kind , lazy , modest , naughty , nice (有教养的) polite, rude , silly , stupid , , wise , wrong(错误的)等。 这个句型可以改写为:sb. is kind to do sth. 。 如:It is kind of you to say so. = You are kind to say so. ⑵It is necessary ( for sb. ) to do sth. .不定式的逻辑主语是由 for 引起,主句中的形容词通 常是表示重要性,紧迫性,频繁程度,难易,安全等情况的中性形容词。 常见的形容词有: important, necessary, natural easy , safe , common , normal , hard , difficult , dangerous , unusual, rare , impossible , pleasant 如:It is important for her to come to the party. = It is important that she (should ) come to the party. ⑶It takes sb. ... to do sth. 常译为"做..要花费某人.."。 . . 如:It took thousands of people many years to build the Great Wall.

资料有 大小学习网收集 www.dxstudy.com

资料有 大小学习网收集 www.dxstudy.com

3.作形式主语替代动名词短语 It is no good / no use / useless doing sth. 常译为 “┅有好处或没有用” ①It is no good learning English without speaking English. ②It's useless trying to argue with Shylock. 五、作形式宾语,代替不定式,动名词短语或宾语从句。 We think it important to learn a foreign language. 该句型中的 it 作形式宾语,该结构中常用的动词有:think, believe, make ,find consider, feel; 如: We think it our duty to clean our classroom every day. He felt it important learning English well. They found it difficult that they would finish their work in two days. The Internet makes it easier for companies to keep in touch with customers.

六、.it

的重要句型

1.强调句型: It is/was + 被强调部分 + that 从句 (被强调的主语如果是人,that 可以由 who 换用) ①It was about 600 years ago that the first clock with a face and an hour hand was made. ②It was they that (who ) cleaned the classroom yesterday. ③It was in the street that I met her father. ④It was yesterday that I met her in the street. ⑤It is you that /who are wrong. 特例:It is not until + 被强调部分 + that ... 该句型也是强调句型。主要用于强凋时间状语, 译成汉语"直到..才..",可以说是 not ... until ... 的强调形式。 . . It was not until she took off her dark glasses that I realized she was a famous film star. = Not until she took off her dark glasses did I realize she was a famous film star. = I didn’t realize she was a famous film star until she took off her dark glasses.

Choose the best answer
1.It took us over an hour _______ along the street. A.walk B.to walk C.walking D.walked 2.I think it a great honour _______to visit your country. A.to invite B.inviting C.having invited D.to be invited 3.Many people now make _______a rule to buy cards for their friends before Christmas. A.themselves B.it C.that D.this 4. _______is very clear to everyone that he's round and tall like a tree. A.This B.What C.That D.It 5.In the United States, bus travel doesn't cost much as train travel, _______? A.don't they B.does it C.do they D.doesn't it
资料有 大小学习网收集 www.dxstudy.com

资料有 大小学习网收集 www.dxstudy.com

6.Someone is at the door, who is _______? A.this B.that C.it D.he 7.—It is raining cats and dogs. — _______ . A.So it is B.So is it C.Neither it is D.Neither is it 8.—My home is in that tall building over there. —_______ ? A.Can it see B.Can see it C.Can be seen it D.Can it be seen 9. _______ raining hard for 3 hours without stopping. A.It is B.It was C.It has been D.It had been 10.—Has the boy got his bicycle now? —Yes, the police gave _______. A.him to him B.it to it C.it to him D.him to it 11.It's no use _____ over spilt milk. A.cry B.crying C.that you cry D.for you to cry 12.It is important _______ their offer. A.reject B.rejects C.to reject D.rejecting 13.Has _______been decided when we are to hold the sports-meeting? A.that B.this C.it D.what 14.—Did Li Lei call me while I was out? —Yes, it was _______ that called you. A.him B.he C.who D.whom 15.Nothing is wrong with the radio _______? A.isn't it B.is that C.is it D.isn't that 16.I don't know _______makes her afraid of having her business discussed. A.what it is about Mary that B.that is it abut Mary what C.what is it about Mary that D.that is about Mary what 17. .It was with great joy _______he received the news that his long lost son would return home A.as B.that C.so D.for 18.I don't think _____difficult for a Chinese student to master a foreign language within five years A.that B.it C.too D.very 19.It's the second time you _______late this week. A.arrive B.arrived C.have arrived D.had arrived 20.It will not be _______we meet again. A.long before B.before long C.soon after D.shortly after 21.It's demanded that we _______there on foot. A.not to go B.don't go C.not go D.won't go 22.“It” is often used to _______a baby. A.mean to B.stick to C.point to D.refer to 23.It was not until 1936 _______ basketball became a regular part of the Olympic Games. A.that B.when C.which D.then 24. _______you met the Englishman? A.Where it was that B.Who it was that C.Where was it that D.Where was that
资料有 大小学习网收集 www.dxstudy.com

资料有 大小学习网收集 www.dxstudy.com

25._______that she has gone to the United States? A.Was it true B.Is it true C.It is true D.It was true 26. _______certain that his invention will lead to the development of production. A.That's B.This is C.It's D.What's 27. _______in 1914 _______the First World War broke out? A.Was that, that B.Was that, when C.Was it. that D.Was it, when 28.It is important that she _______with Mr Williams immediately. A.speak B.spoke C.will speak D.to speak 29._______that there′s another good harvest this year. A.It says B.It is said D.It was said D.He was said 30.It is the first time _______the play. A.I've watched B.I'll watch C.I watch D.I would watch

参考答案 B 1.B 2.D 3.B 4.D 5.B 11.B 12.C 13.C 14.B15 C 21.C 22.D 23.A 24.C 25.B 6.C 7.A 8.D 9.C 10.C 16.A 17.B 18.B 19.C 20.A 26.C 27.C 28.A29.B 30.A

资料有 大小学习网收集 www.dxstudy.com


赞助商链接
更多相关文档:

高考英语It的用法(专项总结及训练)2011-12

高考英语It的用法(专项总结及训练)2011-12_高三英语_英语_高中教育_教育专区。祁县中学高三英语讲座 2011-12-15 It 的用法(专项总结及训练) 的用法(专项总结及...

高考英语It的用法

资料有 大小学习网收集 www.dxstudy.com It 的用法(专项总结及训练)一、人称代词 1,it 的最基本用法是作代词,主要指刚提到的事物,以避免重复: ①They watched...

高考重点:It的用法

高考重点:It的用法_英语_高中教育_教育专区。高考it用法归纳。包括内容:篇章一...puts D. means 综合练习 1Was it during the Second World War ___ he died...

2012年高考英语总复习讲座—— it的用法(最全面)

高考英语It的用法(专项总结... 5页 免费 2012年英语高考复习重点知... 8页...三、专项训练 1.Was it during the Second World War___ he died? A.that...

2016届高考英语 语法专项突破 第二节 代词和it的用法针...

2016届高考英语 语法专项突破 第二节 代词和it的用法针对训练 北师大版_英语_...[本节小结] 高考代词的考查角度有两个方面: 一是代词的意义和功能差异; 二...

十年高考英语it用法整理

高考英语It的用法(专项总结... 5页 免费 2012年高考英语作文100个加... 21页 免费 十年高考【2002-2011】英语... 10页 免费 轻松高考:傻瓜式英语作文......

...与练习Unit 4 Global warming语法讲解 it的用法(2)

高中英语导学案与练习Unit 4 Global warming语法讲解 it的用法(2) - 高考英语,高考英语,高中英语导学案,高中英语练习,高考英语练习,高考英语导学案...

高中英语语法:It的完整用法精讲 打印版

高中英语语法:It的完整用法精讲 打印版_高考_高中教育_教育专区。如题 高中英语语法:It 的完整用法精讲 it 可用作人称代词、指示代词、先行词及引导词等。 1....

It的用法与高考考点精讲

It的用法高考考点精讲_英语_高中教育_教育专区。嘉兴英语教学网 www.jxenglish...下面结合高考试题来对其常考点和特殊用法进行归纳。 一、it 用作代词的用法 1....

...总复习练习:语法专项突破-第二节 代词和it的用法 Wo...

2016届高考英语总复习练习:语法专项突破-第二节 代词和it的用法 Word版含答案_...[本节小结] 高考代词的考查角度有两个方面:一是代词的意义和功能差异;二是...

更多相关标签:
网站地图

文档资料共享网 nexoncn.com copyright ©right 2010-2020。
文档资料共享网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。email:zhit325@126.com