当前位置:首页 >> 高考 >> 2015年高考英语真题分类汇编:专题13 人物传记、故事类

2015年高考英语真题分类汇编:专题13 人物传记、故事类


园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com

专题十三 阅读理解之人物传记、故事类
1.【2015·湖北卷】B What Theresa Loe is doing proves that a large farm isn’t prerequisite for a modern grow-your-own lifestyle. On a mere 1/10 of an acre in Los Angeles, Loe and her family grow, can (装 罐)and preserve much of the food they consume. Loe is a master food preserver, gardener and canning expert. She also operates a website, where she shares her tips and recipes, with the goal of demonstrating that every has the ability to control what’s on their plate. Loe initially went to school to become an engineer, but she quickly learned that her enthusiasm was mainly about growing and preparing her own food. “I got into cooking my own food and started growing my own herbs (香草) and foods for that fresh flavor,”she said. Engineer by day, Loe learned cooking at night school. She ultimately purchased a small piece of land with her husband and began growing their own foods. “I teach people how to live farm-fresh without a farm,” Loe said. Through her website Loe emphasizes that “anybody can do this anywhere.” Got an apartment with a balcony (阳台) ? Plant some herbs. A window? Perfect spot for growing. Start with herbs, she recommends, because “they’re very forgiving.” Just a little of the herbs “can take your regular cooking to a whole new level,” she added. “I think it’s a great place to start.” “Then? Try growing something from a seed, she said, like a tomato or some tea.” Canning is a natural extension of the planting she does. With every planted food. Loe noted, there’s a moment when it’s bursting with its absolute peak flavor. “I try and keep it in a time capsule in a canning jar,” Loe said. “Canning for me is about knowing what’s in your food, knowing where it comes from.” In addition to being more in touch with the food she’s eating, another joy comes from passing this knowledge and this desire for good food to her children: “Influencing them and telling them your opinion on not only being careful what we eat but understanding the bigger picture,” she said, “that if we don’t take care of the earth, no will.” 55.The underlined word “prerequisite” (Pare. 1) is closest in meaning to “______”. A. recipe B. substitute C. requirement D. challenge

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com 56.Why does Loe suggest starting with herbs? A. They are used daily. B. They are easy to grow. C. They can grow very tall D. They can be eaten uncooked 57.According to Loe, what is the benefit of canning her planted foods? A. It can preserve their best flavor B. It can promote her online sales C. It can better her cooking skills D. It can improve their nutrition 58.What is the“the bigger picture” (Para. 6) that Loe wishes her children to understand? A. The knowledge about good food B. The way to live a grow-our-own life C. The joy of getting in touch with foods D. The responsibility to protect our earth

【考点定位】记叙文阅读

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com 【名师点睛】记叙文体裁特点是:人不离事,事不离人。写人的文章事情是重点;记事的文章 人物是关键。考生要注意抓住故事情节,理解文章脉络,重点关注作者重墨泼就的细节描写, 领会作者的写作意图。同时还要把握人物的情绪起伏,要进入“角色”,客观做题。本文顺应 当前社会生活潮流,介绍了园艺和食品保存大师 Theresa Loe 如何利用阳台、小院在喧嚣繁 忙的大都市里过田园生活。 2.【2015·北京卷】A The Boy Made It! One Sunday, Nicholas, a teenager, went skiing at Sugarloaf Mountain in Maine. In the early afternoon, when he was planning to go home, a fierce snowstorm swept into the area. Unable to see far, he accidentally turned off the path. Before he knew it, Nicholas was lost, all alone! He didn’t have food, water, a phone, or other supplies. He was getting colder by the minute. Nicholas had no idea where he was. He tried not to panic. He thought about all the survival shows he had watched on TV. It was time to put the tips he had learned to use. He decided to stop skiing. There was a better chance of someone finding him if he stayed put. The first thing he did was to find shelter form the freezing wind and snow. If he didn’t, his body temperature would get very low, which could quickly kill him. Using his skis, Nicholas built a snow cave. He gathered a huge mass of snow and dug out a hole in the middle. Then he piled branches on top of himself, like a blanket, to stay as warm as he could. By that evening, Nicholas was really hungry. He ate snow and drank water from a nearby stream so that his body wouldn’t lose too much water. Not knowing how much longer he could last, Nicholas did the only thing he could- he huddled(蜷缩) in his cave and slept. The next day, Nicholas went out to look for help, but he couldn’t find anyone. He followed his tracks and returned to the snow cave, because without shelter, he could die that night. On Tuesday, Nicholas went out to find help. He had walked for about a mile when a volunteer searcher found him. After two days stuck in the snow, Nicholas was saved. Nicholas might not have survived this snowstorm had it not been for TV. He had often watched Grylls’ survival show. Man vs. Wild. That ’s where he learned the tips that saved his life, In each episode(一期节目)of Man vs. Wild, Grylls is abandoned in a wild area and has to find his way out. When Grylls heard about Nicholas’ amazing deeds, he was super impressed that Nicholas had made it since he knew better than anyone how hard Nicholas had to work to stay alive.

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com 56. What happened to Nicholas one Sunday afternoon? A. He got lost. C. He hurt his eyes 57. How did Nicholas keep himself warm? A. He found a shelter. C. He kept on skiing. 58. On Tuesday, Nicholas _____. A. returned to his shelter safely B. was saved by a searcher C. got stuck in the snow D. staved where he was 59. Nicholas left Grylls a very deep impression because he _____. A. did the right things in the dangerous situation B. watched Grylls’ TV program regularly C. created some tips for survival D. was very hard-working 【解析】 试题分析:本文讲的是一个小男孩在暴风雪中迷路,他不畏艰难,利用在电视中学到的野外 生存知识逃脱困境的故事。 56. A 细节理解题。 根据第一段第三行, Before he knew it, Nicholas was lost, all alone!”可知答案。 说明在 Nicholas 迷路了。故选 A。 57. D 细节理解题。 根据文章第二段根据第四段第一行, Nicholas built a snow cave。 以及 to stay as warm as he could 可知,Nicholas 保持温暖的方式是建了一个雪洞。故选 D。 58.B 细节理解题。 根据第六段第三行, He had walked for about a mile when a volunteer searcher found him。可知,星期二的时候,Nicholas 被一名志愿搜索者救了。故选 B。 59.A 推理判断题。 根据最后一段中的, He was super impressed that Nicholas had made it since he knew better than anyonehow hard Nicholas had to work to stay alive。”可知,Grylls 这个人想表达 一个小男孩能在如此困难的情况下成功逃生是难能可贵的, A 选项正好能表达此意思。 故选 A。 【考点定位】故事类阅读 【名师点睛】本文考查记叙文,讲的是“小孩在山里迷路,求生的过程”,做好一篇记叙文,要 B. He lighted some branches. D. He built a snow cave. B. He broke his skis. D. He caught a cold

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com 交代清楚人物和事件,就必须交代清楚记叙的要素,即:时间、地点、人物、事件的原因、 经过和结果。弄清记叙文中的人称代词指代的对象,有利于更好地理解文意。线索是记叙文 的纲,抓住线索,就能理顺文章内容,掌握文章结构,更好地理解文章的中心思想。记叙文 以叙事为主,但有时也运用描写、说明和议论。尤其是要注意夹叙夹议类文章,它的题目往 往设计为推理性和总结性题目。文中题目往往在文中能找到出处,把握好文中具体细节即可。 3.【2015·广东】A Peter loved to shop used articles. Almost a month ago, he bought popular word game that used little pieces of wood with different letters on them. As he was purchasing it, the salesgirl said, “Uh, look, the game box haven’t even been opened yet. That might be worth some money. ” Peter examined the box, and, sure enough, it was completely covered in factory-sealed plastic. And he saw a date of 1973 on the back of the box. “You should put that up for auction (拍卖) on the Internet, and see what happens.”the salesgirl said. “Yes, you’re right. People like something rare.” Peter agreed, “I can’t imagine there being very many unopened boxes of this game still around 40 years later.” “Don’t forget to tell me if you sell it.” the salesgirl smiled. “No problem.” Peter said. After he got home, Peter went online to several auction websites looking for his game. But he couldn’t find it. Then he typed in the name of the word game and hit Search. The search result was 543 websites containing information about the changes of the game. Over the years, the game had been produced using letters in different sizes and game boards in different colors. He also found some lists of game fans looking for various versions of the game. Peter emailed some of them, telling them what he had. Two weeks later, Peter went back to the shop. “Hello. Do you still remember the unopened word game?” The salesgirl looked at him for a second, then recognized him and said, “Oh, hi!” “I’ve got something for you,” Peter said. “I sold the game and made $1,000. Thank you for your suggestion.” He handed her three $ 100 bills. “Wow!” the salesgirl cried out. “Thank you, I never expected it.” 26. Which of the following best describes Peter’s word game?

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com A. It was made around 40 years ago. B. It had game boards in different sizes. C. It was kept in a plastic bag with a seal. D. It had little pieces of wood in different colors. 27. What did the salesgirl probably think of Peter’s word game? A. Old and handy. B. Rare and valuable. C. Classic and attractive. D. Colorful and interesting 28. Peter got the names of the game fans from _________. A. an auction B. the Internet C. a game shop D. the second-hand shop 29. What happened at the end of the story? A. Peter gave the girl $300 as a reward. B. The salesgirl became Peter’s friend. C. Peter returned the word game for $ 1,000. D. The salesgirl felt confused to see Peter again. 30. What is the main theme of the story? A. It’s important to keep a promise. B. It’s great to share in other people’s happiness. C. We should be grateful for the help from others. D. Something rare is worth a large amount of money. 【解析】 试题分析:本文叙述了 Peter 在听从了一位女销售员的建议,买了一个旧的游戏盒子,并到网 上拍卖。结果他挣了 1000 美元。为了感激这位女销售员,他给了她 300 美元做为回报。 26. A 细节理解题。根据“I can’t imagine there being very many unopened boxes of this game still around 40 years later.”可知这个游戏盒子大约在 40 年前制造的。故选 A。

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com 27. B 推理判断题。根据 the salesgirl said,“Oh, look, the game box hasn’t even been opened yet. That might be worth some money.” 可知这个女销售员认为这个游戏盒子没有打开过, 可能值钱, 有价值。故选 B。 28. B 推理判断题。根据 The search result was 543 websites containing information about the changes of the game…..He also found some lists of game fans looking for various versions of the game.可知 Peter 是从网上得知这个游戏爱好者的名字。故选 B。 29. A 细节理解题。根据 Peter said,“ I sold the game and made $1000.Thank you for your suggestion,”He handed her three $100 bills.可知 Bill 感谢这位女销售员的建议,给了她 300 美 元作为回报。故选 A。 30. C 推理判断题。全文围绕着 Peter 听了女销售员的建议,买了这个游戏盒,赚了钱,为了表 示感谢,他给了这位女销售员 300 美元作为回报。故推断这个故事的主题是我们应该感激别 人的帮助。故选 C。 【考点定位】故事类短文阅读。 【名师点睛】本文考查学生的细节理解能力和推理判断能力。考生需认真阅读短文,仔细审 题,主要的是要理解全文的中心思想,让人们懂得学会感激别人的帮助。第 30 题,需要学生 通过阅读全文,概括总结出,作者的意图。 4.【2015·陕西】B When the dog named Judy spotted the first sheep in her life, she did what comes naturally. The four-year-old dog set off racing after the sheep across several fields and, being a city animal, lost both her sheep and her sense of direction. Then she ran along the edge of cliff( 悬崖) and fell 100 feet, bouncing off a rock into the sea. Her owner Mike Holden panicked and celled the coastguard of Cornwall, who turned up in seconds . Six volunteers slid down the cliff with the help of a rope but gave up all hope of finding her alive after a 90-minute search. Three days later, a hurricane hit the coast near Cornwall. Mr. Holden returned home from his holiday upset and convinced his pet was dead. He comforted himself with the thought she had died in the most beautiful part of the country. For the next two weeks, the Holdens were heartbroken . Then, one day, the phone rang and Steve Tregear, the coastguard of Cornwall, asked Holder if he would like his dog bark. A birdwatcher, armed with a telescope, found the pet sitting desperately on a rock. While he sounded the alarm, a student from Leeds climbed down the cliff to collect Judy. The dog had initially been knocked unconscious(失去知觉的)but had survived by drinking

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com water from a fresh scream at the base of the cliff. She may have fed on the body of a sheep which had also fallen over the edge. “The dog was very thin and hungry,” Steve Tregear said , “It was a very dog. She survived because of a plentiful supply of fresh water,” he added. It was ,as Mr. Holden admitted, “a minor miracle(奇迹)”. 50. The dog Jody fell down the cliff when she was A. rescuing her owner C. blocked by a rock B. caught in a hurricane D. running after a sheep

51. Who spotted Judy after the accident? A. A birdwatcher C. Six volunteers B. A student from Leeds D. The coastguard of Cornwall

52. What can we infer from the text? A. People like to travel with their pets. B. Judy was taken to the fields for hunting. C. Luck plays a vital role in Judy's survival. D. Holden cared little where Judy was buried. 53. Which of the following can be the best title for the text? A. Miracle of the Coastguard. B. Surviving a Hurricane.

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com C. Dangers in the Wild 【解析】 试题分析:文章介绍是叫 Judy 的狗在追赶一只羊的时候,从悬崖上掉下来。主人努力寻找几 个小时无果,以为它已经死去就放弃了,结果几天后,意外得到消息,狗还活着。真是很幸 运的事情。 50.细节理解题。根据文章第一段的句子:The four-year-old dog set off racing after the sheep across several fields…,Then she ran along the edge of a cliff(悬崖) and fell 100 feet, bouncing off a rock into the sea.可知叫 Judy 的狗在追赶一只羊的时候,从悬崖上掉下来。故选 D。 51.细节理解题。根据文章第五段的句子:A birdwatcher, armed with a telescope, found the pet sitting desperately on a rock. 可知事故后是一个观鸟者看见了 Judy,故选 A。 52.细节理解题。根据文章第六段的句子:It was a very lucky dog. She survived because of a plentiful supply of fresh water.可知在 Judy 的事故中运气起着至关重要的作用。故选 C。 53.主旨大意题。 根据文章的内容可知介绍一只狗掉到悬崖下面死里逃生的经历, 所以用 Coming Back from the Dead 比较合适。故选 D。学优高考网 【考点定位】故事类阅读理解 【名师点睛】这是一篇故事类阅读理解。这种题材内容易懂而且有趣味性,是考生擅长的, 这篇文章篇幅不长,难易度适中,考查细节题为主。通读全文后,可以带着问题到文章中找 出信息句,分析信息句和题干,选项之间的关联,答案不难找出。 5.【2015·四川】B Nothing could stop Dad. After he was put on disability for a bad back, he bought a small farm in the country, just enough to grow food for the family. He planted vegetables, fruit trees and even kept bees for honey. D. Coming Back from the Dead.

And every week he cleaned Old Man McColgin's chicken house in exchange for manure(肥料). The Smell really burned the inside of your nose. When we complained about the terrible smell, Dad said the stronger the manure, the healthier the crops, and he was right. For example, just one of his cantaloupes filled the entire house with its sweet smell, and the taste was even sweeter. As the vegetables started coming in, Dad threw himself into cooking. One day, armed with a basket of vegetables, he announced he was going to make stew(炖菜).Dad pulled out a pressure cooker and filled it up with cabbages, eggplants, potatoes, corns, onions and carrots. For about half

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com an hour. the pressure built and the vegetables cooked. Finally, Dad turned off the stove, the pot began to cool and the pressure relief valve sprayed out a cloud of steam. If we thought Dad's pile of chicken manure was bad, this was 10 times worse. When Dad took off the lid, the smell nearly knocked us out. Dad carried the pot out and we opened doors and windows to air out the house. Just how bad was it? The neighbors came out of their houses to see if we had a gas leak! Determined, Dad filled our plates with steaming stew and passed them around. It didn’t look that bad, and after the first wave had shut down my ability to smell, it didn’t offend the nose so much, either. I took a taste. It would never win a prize in a cooking competition, but it was surprisingly edible and we drank up every last drop of soup. 34.Why did Dad clean Old Man Mocolgin’s chicken house regularly? A. To earn some money for the family. B. To collect manure for his crops. C. To get rid of the terrible smell. D. To set a good example to us. 35.What can we infer about Dad’s stew? A. It is popular among the neighbors. B. It contains honey and vegetables. C. It looks very wonderful. D. It tastes quite delicious. 36.What does the underlined word “offend” in the last paragraph mean? A. To attract B. To upset C. To air D. To shut

37.What can we learn about Dad form the text? A. He is an experienced cook. B. He is a troublesome father. C. He has a positive attitude to life. D. He suffers a lot from his disability.

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com

【考点定位】考查记叙文阅读 【名师点睛】本题考查记叙文阅读。在高考试卷中,每套试卷中通常都会包含记叙文。通常 情况下记叙文阅读的难度相对比较低。要求考生能够依据文章的写作顺序,弄清文章大意, 了解记叙文的 5W(what/who/when/where/why),同时关注考题中的细节,掌握文章的主题大 意。本题中细节理解题有一题(34),要求考生能关注关键词 manure,在原文中迅速定位; 推理判断题有两题(35、37 题),要求考生能够迅速找到与之相关的 stew 和父亲的做事风格 等。记叙文阅读通常都会出现词义猜测题,要求考生能通过对上下午的理解猜测出词的大概 意思。

6.【2015·天津】C
One day when I was 12, my mother gave me an order: I was to walk to the public library, and borrow at least one book for the summer. This was one more weapon for her to defeat my strange problem — inability to read. In the library, I found my way into the “Children’s Room.” I sat down on the floor and pulled a few books off the shelf at random. The cover of a book caught my eye. It presented a picture of a beagle. I had recently had a beagle, the first and only animal companion I ever had as a child. He was my secret sharer, but one morning, he was gone, given away to someone who had the space and the money to care for him. I never forgot my beagle. There on the book’s cover was a beagle which looked identical(相同的) to my dog. I ran my

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com fingers over the picture of the dog on the cover. My eyes ran across the title, Amos, the Beagle with a Plan. Unknowingly, I had read the title. Without opening the book, I borrowed it from the library for the summer. Under the shade of a bush, I started to read about Amos. I read very, very slowly with difficulty. Though pages were turned slowly, I got the main idea of the story about a dog who, like mine, had been separated from his family and who finally found his way back home. That dog was my dog, and I was the little boy in the book. At the end of the story, my mind continued the final scene of reunion, on and on, until my own lost dog and I were, in my mind, running together. My mother’s call returned me to the real world. I suddenly realized something: I had read a book, and I had loved reading that book. Everyone knew I could not read. But I had read it. Books could be incredibly wonderful and I was going to read them. I never told my mother about my “miraculous” (奇迹般地) experience that summer, but she saw a slow but remarkable improvement in my classroom performance during the next year. And years later, she was proud that her son had read thousands of books, was awarded a PhD in literature, and authored his own books, articles, poetry and fiction. The power of the words has held. 46. The author’s mother told him to borrow a book in order to_____. A. encourage him to do more walking B. let him spend a meaningful summer C. help cure him of his reading problem D. make him learn more about weapons 47. The book caught the author’s eye because_____. A. it contained pretty pictures of animals B. it reminded him of his own dog C. he found its title easy to understand D. he liked children’s stories very much 48. Why could the author manage to read the book through? A. He was forced by his mother to read it. B. He identified with the story in the book. C. The book told the story of his pet dog.

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com D. The happy ending of the story attracted him. 49. What can be inferred from the last paragraph? A. The author has become a successful writer. B. The author’s mother read the same book. C. The author’s mother rewarded him with books. D. The author has had happy summers ever since. 50. Which one could be the best title of the passage? A. The Charm of a Book C. Reunion with My Beagle 【解析】 试题分析:文章大意:文章讲述了作者从一名阅读困难的孩子到最终成为一名成功的作家的 故事,告诉我们书本的魅力。 46. C 细节理解题。根据文章第一段最后一句 This was one more weapon for her to defeat my strange problem — inability to read.可知母亲让他借书看是为了治愈他的阅读问题。故选 C。 47. B 细节理解题。 根据文章第二段 The cover of a book caught my eye. It presented a picture of a beagle. I had recently had a beagle, the first and only animal companion I ever had as a child.可知 此本书引起作者注意的原因。选 B。 48. B 推理判断题。根据第四段 That dog was my dog, and I was the little boy in the book. At the end of the story, my mind continued the final scene of reunion, on and on, until my own lost dog and I were, in my mind, running together.可知作者感同身受地把自己与书本得主人公联系在一 起。选 B。 49. A 推理判断题。根据最后一段 And years later, she was proud that her son had read thousands of books, was awarded a PhD in literature, and authored his own books, articles, poetry and fiction. 可以判断出作者最终成为一名成功的作家。故选 A。 50. A 主旨大意题。文章讲述了作者从一名阅读困难的孩子到最终成为一名成功的作家的故 事,从而展现给我们书本的魅力。故选 A。 【考点定位】记叙类短文阅读 【名师点睛】本文是一篇记叙类短文阅读,整体难度中等。考生需要从整体把握全文,全面 理解作者是怎么从阅读困难的孩子,从而演化为一名成功的作家的历程,特别注重作者将自 己融合到书本的细节方面的描写。 B. Mum’s Strict Order D. My Passion for Reading

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com 7.【2015·重庆】A At thirteen, I was diagnosed(诊所) with kind of attention disorder. It made school difficult for me. When everyone else in the class was focusing on tasks, I could not. In my first literature class, Mrs.Smith asked us to read a story and then write on it, all within 45 minutes. I raised my hand right away and said,“Mrs.Smith, you see, the doctor said I have attention problems. I might not be able to do it.” She glanced down at me through her glasses, “you are no different from your classmates, young man.” I tried, but I didn’t finish the reading when the bell rang. I had to take it home. In the quietness of my bedroom, the story suddenly all became clear to me. It was about a blind person, Louis Braille. He lived in a time when the blind couldn’t get much education. But Louis didn’t give up. Instead, he invented a reading system of raised dots(点), which opened up a whole new world of knowledge to the blind. Wasn’t I the “blind” in my class, being made to learn like the “sighted” students? My thoughts spilled out and my pen started to dance. I completed the task within 40 minutes. Indeed, I was no different from others; Ijust needed a quieter place. If Louis could find his way out of his problems, why should I ever give up? I didn’t expect anything when I handled in my paper to Mrs.Smith, so it was quite a surprise when it came back to me the next day- with an“A” on it. At the bottom of the paper were these words:“ See what you can do when you keep trying?” 36. The author didn’t finish the reading in class because. A. He was new to the class C. He had an attention disorder B. He was tried of literature D. He wanted to take the task home

37. What do we know about Louis Braille from the passage? A. He had good sight C. He gave up reading B. He made a great invention. D. He learned a lot from school

38. What was Mrs.Smith ‘s attitude to the author at the end of the story? A. Angry B. Impatient C. Sympathetic D. Encouraging

38. What is the main idea of the passage? A.The disabled should be treated with respect.

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com B.A teacher can open up a new world to students. C. One can find his way out of difficulties with efforts. D. Everyone needs a hand when faced with challenges. 【解析】 试题分析: 本文主要讲述作者有注意力紊乱,不想努力,在老师的激励下,克服困难的故事 36.C 细节理解题。根据第一段 At thirteen, I was diagnosed with a kind of attention disorder.可知 作者被诊断出注意力紊乱,故选 C 项。 37.B 推断题。 根据第五段提到 it was about a blind person,Louise Braile,和 Instead , he invented a reading systerm of raised dots, which opened up a whole new world of knowledge to the blind 可知 Louise Braile 是个盲人,创造了盲文,故选 B 项。 38.D 推断题。 根据最后一段提到 so it was a surprise when it came back to me the next day—with an “A”当我看到作业上 A 时,非常的吃惊,史密斯小姐对我的态度是令人鼓励的,故选 D 项。 39.C 主旨大意。本文主要讲述作者有注意力紊乱,不想努力,在老师的激励下,克服困难的 故事,故选 C 项。 【考点定位】日常生活类阅读 【名师点睛】本文是叙事性的文章,着重一些事实细节,认真阅读题干,找到问题的切入点, 不可以自以为的事实做为判断的依据,而要立足于文章,而 37 题属于推断题,则要根据排除 来进行选择,且注意主语是谁,不可与文章的主人公混淆;38 题是主旨大意,首先比较选项, 排除完全没有意义的 A 项,再根据文章的大意来判断哪个答案更符合。 8.【2015·安徽】B When her five daughters were young, Helene An always told them that there was strength in unity (团结). To show this, she held up one chopstick, representing oneperson. Then she easily broke it into two pieces. Next, she tied several chopsticks together, representing a family. She showed the girls it was hard to break the tied chopsticks. This lesson about family unity stayed with the daughters as they grew up. Helene An and her family own a large restaurant business in California. However, when Helene and her husband Danny left their home in Vietnam in 1975, they didn't have much money. They moved their family to San Francisco. There they joined Danny's mother, Diana, who owned a small Italian sandwich shop. Soon afterwards, Helene and Diana changed the sandwich shop into a small Vietnamese restaurant. The five daughters helped in the restaurant when they were young.

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com However, Helene did not want her daughters to always work in the family business because she thought it was too hard. Eventually the girls all graduated from college and went away to work for themselves, but one by one, the daughters returned to work in the family business. They opened new restaurants in San Francisco and Los Angeles. Even though family members sometimes disagreed with each other, they worked together to make the business successful. Daughter Elisabeth explains, "Our mother taught us that to succeed we must have unity, and to have unity we must have peace. Without the strength of the family, there is no business." Their expanding business became a large corporation in 1996, with three generations of Ans working together. Now the Ans' corporation makes more than $20 million each year. Although they began with a small restaurant, they had big dreams, and they worked together. Now they are a big success. 60. Helene tied several chopsticks together to show ______. A. the strength of family unity C. the advantage of chopsticks B. the difficulty of growing up D. the best way of giving a lesson

61. We can I earn from Paragraph 2 that the An family ______. A. started a business in 1975 C. bought a restaurant in San Francisco 62. What can we infer about the An daughters? A. They did not finish their college education. B. They could not bear to work in the family business. C. They were influenced by what Helene taught them. D. They were troubled by disagreement among family members. 63. Which of the following can be the best title for the passage? A. How to Run a Corporation C. How to Achieve a Big Dream 【答案】 60. A 61. B 62. C B. Strength Comes from Peace D. Family Unity Builds Success B. left Vietnam without much money D. opened a sandwich shop in Los Angeles

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com 63. D 【解析】 试题分析: 文章通过讲述一个家族企业的发展历程。 作者以此来强调家庭团结的重要性。 Helene 和丈夫离开越南时,他们并不富有。Helene 给她的女儿讲述了一个关于团结的故事。一双筷 子很容易被折断,但是,当几双筷子绑在一起时,它们将很难被折断,对于家庭来说亦是如 此。 60. A 细节理解题。根据第一段“she tied several chopsticks together, representing a family. This lesson about family unity...”可知,Helene 把筷子绑在一起并试着折断它们,是为了显示团 结的力量。 61. B 细节理解题。 根据 “when Helene and her husband Danny left their home in Vietnam in 1975, they didn't have much money.”可知,当离开越南时,Helene 夫妇并没有太多的钱。 62. C 推理判断题。根据倒数第二段“Eventually the girls all graduated from college”排除 A;根 据“the daughters returned to work in the family business”可知,Helene 的女儿们相继都回到了 家族企业, 但文中未提到她们无法承受家族企业里的工作, 排除 B; 根据 “they worked together to make the business successful”可知,虽然有分歧,但她们还是齐心协力地工作,排除 D。 63. D 选择最佳标题。 根据第一段 “Helene An always told them that there was strength in unity (团 结).”和第三段“to succeed we must have unity”与第四段“and they worked together. Now they are a big success.”可知,文文章主要讲的是家庭团结对取得成功的重要性。文章没有讲怎样经 营一家大型公司,也没有提到怎样实现伟大梦想。 【考点定位】故事类短文阅读 【名师点睛】细节理解题比较简单,考生可以从文中直接找到提示;推理判断题需要从文中 找到排除某一个选项的依据,而不能主观臆断。选择最佳标题,需要注意排除绝对化或片面 的选项,要放眼全文,从手段和末段寻找文章的主旨大意。

9.【2015·新课标全国 II】A
My color television has given me nothing but a headache. I was able to buy it a little over a year ago because I had my relatives give me money for my birthday instead of clothes that wouldn’t fit. I let a salesclerk fool me into buying a discontinued model. I realized this a day later, when I saw newspaper advertisements for the set at seventy-five dollars less than I had paid. The set worked so beautiful when I first got it home that I would keep it on until stations signed off for the night. Fortunately, I didn’t get any channels showing all-night movies or I would never have gotten to bed.

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com Then I started developing a problem with the set that involved static(静电) noise. For some reason, when certain shows switched into a commercial, a loud noise would sound for a few seconds. Gradually, this noise began to appear during a show, and to get rid of it, I had to change to another channel and then change it back. Sometimes this technique would not work, and I had to pick up the set and shake it to remove the sound. I actually began to build up my arm muscles(肌肉) shaking my set. When neither of these methods removed the static noise, I would sit helplessly and wait for the noise to go away. At last I ended up hitting the set with my first, and it stopped working altogether. My trip to the repair shop cost me $62, and the sit is working well now, but I keep expecting more trouble. 21. Why did the author say he was fooled into buying the TV set? A. B. C. D. He got an older model than he had expected. He couldn’t return it when it was broken. He could have bought it at a lower price. He failed to find any movie shows on it.

22. Which of the following an best replace the phrase “signed off” in paragraph 1? A. B. C. D. ended all their programs provided fewer channels changed to commercials showed all-night movies

23. How did the author finally get this TV set working again? A. B. C. D. By shaking and hitting it By turning it on and off By switching channels By having it repaired

24. How does the author sound when telling the story? A. B. C. D. Curious Anxious Cautious Humorous

【答案】 21. C 22. A

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com 23. D 24. D 【解析】 试题分析:我的彩电带给我的只有让我头疼的事。从一开始就让我很不痛快。因为我花的钱 比广告上的多,这还不算,机子还是过时的,而且质量也有问题,先是接受频道不全,接着 是噪音不断,最后只好自己花钱去修。 21. C 细节理解题。根据第一段第四行“when I saw newspaper advertisements for the set at seventy-five dollars less than I had paid.” 当我看到报纸上 75 美元比我买的价格低的时候,我感 觉我上当了。故选 C。 22.A 词义推测题。根据后一句 Fortunately, I didn’t get any channels showing all-night

movies or I would never have gotten to bed.:幸运的是,我没有可以整晚看电影的频道,
否则我就不能睡觉了,故选 A。 23.D 细节理解题。根据文章最后一段的 My trip to the repair shop cost me $62,可知作者由于 用拳头砸电视,导致电视没了噪音,也什么都不出了。最后只好自己花钱去修理店修电视机, 共花了 62 美元,故选 D。 24.D 推理判断题。根据开头 Fortunately, I didn’t get any channels showing all-night movies or I would never have gotten to bed.意思是说: 看不了电视节目就可以睡觉; 中间还说 I actually began to build up my arm muscles(肌肉) shaking my set.意思是: 晃动电视的同时还锻炼了胳膊上肌肉, 可知作者很诙谐幽默。故选 D。 【考点定位】故事类短文阅读 【名师点睛】本文以考查学生对本故事的内容是否理解为主要考点,以细节理解题为主,兼 顾对词语在语境中的意义的考查。最后一题较难,推断作者对事情的态度,考生需要在全文 中寻找有关线索, 尤其对 Fortunately, I didn’t get any channels showing all-night movies or I would never have gotten to bed.的理解很关键,or I would never have gotten to bed.是一个虚拟语气句, 看不成电视反而成了好事;I actually began to build up my arm muscles(肌肉) shaking my set,晃 电视是因为有噪音,作者竟然还提到锻炼了胳膊的肌肉,从中可以看出作者幽默的一面。 10.【2015· 福建】B Papa, as a son of a dirt-poor farmer, left school early and went to work in a factory, for education was for the rich then. So, the world became his school. With great interest, he read everything he could lay his hands on, listened to the town elders and learned about the world

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com beyond his tiny hometown. "There's so much to learn," he'd say. "Though we're born stupid, only the stupid remain that way. " He was determined that none of his children would be denied ( fll^fe) an education. Thus, Papa insisted that we learn at least one new thing each day. Though, as children, we thought this was crazy, it would never have occurred to us to deny Papa a request. And dinner time seemed perfect for sharing what we had learned. We would talk about the news of the day; no matter how insignificant, it was never taken lightly. Papa would listen carefully and was ready with some comment, always to the point. Then came the moment—the time to share the day's new learning. Papa, at the head of the table, would push back his chair and pour a glass of red wine, ready to listen. "Felice," he'd say, "tell me what you learned today. " "I learned that the population of Nepal is .... " Silence. Papa was thinking about what was said, as if the salvation of the world would depend upon it. "The population of Nepal. Hmm. Well . . . . " he'd say. "Get the map; let's see wrhere Nepal is. " And the wThole family went on a search for Nepal. This same experience was repeated until each family member had a turn. Dinner ended only after we had a clear understanding of at least half a dozen such facts. As children, we thought very little about these educational wonders. Our family, however, was growing together, sharing experiences and participating in one another's education. And by looking at us, listening to us, respecting our input, affirming our value, giving us a sense of dignity, Papa was unquestionably our most influential teacher. Later during my training as a future teacher /1 studied with some of the most famous educators. They were imparting what Papa had known all along—the value of continual learning. His technique has served me well all my life. Not a single day has been wasted, though I can never tell when knowing the population of Nepal might prove useful. 60.What do we know from the first paragraph? A. The author's father was born in a worker's family.

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com B. Those born stupid could not change their life. C. The town elders wanted to learn about the world. D. The poor could hardly afford school education. 61.The underlined word "it" in the second paragraph refers to " __ A. one new thing B. a request C. the news D. some comment

62.It can be learned from the passage that the author _ . A. enjoyed talking about news B. knew very well about Nepal C. felt regret about those wasted days D . appreciated his father's educational technique 63What is the greatest value of "dinner time" to the author? A. Continual learning. C. Family get-together. B. Showing talents. D. Winning Papa's approval.

64.The author's father can be best described as __ . A. an educator expert at training future teachers B. a parent insistent on his children's education C. a participant willing to share his knowledge D. a teacher strict about everything his students did 【解析】 试题分析:考查记叙文阅读。本文是一篇记叙文,通过对父亲的教育方式的描写,表达了作 者对于父亲的敬爱。 60.D 细节理解题。 根据第一段第一句最后半句, for education was for the rich then. So, the world became his school.因为教育是对有钱人开放的,所以世界城了爸爸的学校。可以推断出作为一 个穷人的爸爸付不起学费,故选 D 61.C 分析推断题。这里的 it 代指的是 news,代指的是前面的主语。根据该词附近的语境可以 知道我们会谈论一天的新闻,不论重要与否,都不是可以等闲视之的。故选 C 62.D 细节理解题。 根据最后一段前两句 Later during my training as a future teacher studied with some of the most famous educators. They were imparting what Papa had known all along:在我成 为未来教师的实习中,我和一些很有名的教育者一同学习,他们传授着父亲所知道的——持续 教育的意义。故选 D

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com 63.A 分析推断题。根据最后一段倒数第二句 His technique has served me well all my life. 他的教 育方式使我受用终生。而该句前一句中又提到父亲的教育方式就是持续性的教育,故选 A 学 优高考网 64.B 分析推断题。从全文来看,我们可以知道父亲的教育方针就是让我们持续性的学习,故 可以知道父亲是一个坚持着教育孩子的人。故选 B 【考点定位】记叙文阅读。 【名师点睛】记叙文的文章更相对而言是比较容易做,贴近生活,但需要的是一个细心和理 解。答案都是在文章中可以找到或者通过文中的线索分析出来,必须一个一个选项匹配排除, 最终才能够得出最佳答案。只要掌握了每一段的大意,做题就不会太难。 【2015·新课标全国 I】C Salvador Dali (1904-1989) was one of the most popular of modern artists. The Pompidou Centre in Paris is showing its respect and admiration for the artist and his powerful personality with an exhibition bringing together over 200 paintings, sculptures, drawings and more. Among the works and masterworks on exhibition the visitor will find the best pieces, most importantly The Persistence of Memory. There is also L’Enigme sans Fin from 1938, works on paper, objects, and projects for stage and screen and selected parts from television programmes reflecting the artist’s showman qualities. The visitor will enter the World of Dali through an egg and is met with the beginning, the world of birth. The exhibition follows a path of time and subject with the visitor exiting through the brain. The exhibition shows how Dali draws the viewer between two infinities (无限). “From the infinity small to the infinity large, contraction and expansion coming in and out of focus: amazing Flemish accuracy and the showy Baroque of old painting that he used in his museum-theatre in Figueras,” explains the Pompidou Centre. The fine selection of the major works was done in close collaboration (合作)with the Museo Nacional Reina Sofia in Madrid, Spain, and with contributions from other institutions like the Salvador Dali Museum in St. Petersburg, Florida. 28. Which of the following best describe Dali according to Paragraph 1? A. Optimistic. B. Productive. C. Generous. D. Traditional.

29. What is Dali’s The Persistence of Memory considered to be? A. One of his masterworks.

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com B. A successful screen adaptation. C. An artistic creation for the stage. D. One of the best TV programmes. 30. How are the exhibits arranged at the World of Dali? A. By popularity. B. By importance. C. By size and shape. D. By time and subject. 31. What does the word “contributions” in the last paragraph refer to? A. Artworks. 【答案】 28. B 29. A 30. D 31. A B. Projects. C. Donations. D. Documents.

【考点定位】说明类短文阅读

园丁网数学第一站成套数学资料免费下载 www.yszybase.com 【名师点睛】本篇文章为中等难度,难度主要体现在于艺术题材对学生来说相对陌生,且对 于艺术作品的解释比较抽象。考生容易从心理上排斥此类阅读理解,但题目本身都是可以在 原文中定位并找到答案的细节理解题,只要静心下来仔细寻找即可。最后一题的词义猜测稍 微有点难度,因为 contribution 这个词对考生来说并不陌生,但此处并非“捐献”的含义。


赞助商链接
更多相关文档:

...2015-2017年高考英语分项解析精编版专题 人物传记、...

2015--2017 年高考英语分项解析精编版 专题人物传记故事类 2017 年高考 人物传记类 [2017· 浙江卷 6 月考] A Benjamin West, the father of A ...

2015届高考英语考前专题提升训练:人物传记故事类完形填空

2015高考英语考前专题提升训练:人物传记故事类完形填空 - 1.(2014 届河南省偃师高级中学高三下学期第一次月考英语试卷) Whenever you want to make a dec...

2017年高考英语阅读理解真题汇编-人物传记类

2017年高考英语阅读理解真题汇编-人物传记类 - 2017 年普通高等学校夏季招生考试英语阅读理解 (全国Ⅰ) 第1题D Anyone who cares about what school...

...英语真题分项版解析——专题13 人物传记、故事类(解...

三年高考(2016-2018)英语真题分项版解析——专题13 人物传记故事类(解析版) - 2018 年高考题 A【2018·浙江卷】 In 1812, the year Charles Di...

专题13+人物传记、故事类-三年高考(2016-2018)英语试题...

专题13+人物传记故事类-三年高考(2016-2018)英语试题分项版解析 - 2018 年高考题 A【2018·浙江卷】 In 1812, the year Charles Dickens ...

高考英语真题汇编 阅读理解人物传记、故事类分项版解析...

高考英语真题汇编 阅读理解人物传记故事类分项版解析(原卷版)_高考_高中教育_教育专区。高考英语真题汇编 阅读理解人物传记故事类分项版解析(原卷版) ...

...2016)英语试题分项版解析 专题13人物传记、故事类原...

三年高考(2014-2016)英语试题分项版解析 专题13人物传记故事类原卷版 Word版缺答案 - 2016 年高考题 1.【2016·全国新课标 I】C I am peter Hodes ...

【英语】专题13人物传记、故事类三年高考(20162018)英...

【英语】专题13人物传记故事类三年高考(20162018)英语试题分项版解析Word版含解析 - 2018 年高考题 A【2018·浙江卷】 In 1812, the year Charles...

专题13 人物传记、故事类-三年高考(2016-2018)英语试题...

专题13 人物传记故事类-三年高考(2016-2018)英语试题分项版解析(解析版) - 2018 年高考题 A【2018·浙江卷】 In 1812, the year Charles Dic...

【备战2015】全国2015届高考英语试题8、9月分类汇编 C...

【备战2015】全国2015高考英语试题8、9月分类汇编 C单元 阅读理解 C1 人物传记类(含解析) - C1 人物传记类 【英语卷(解析) ·2015 届浙江省温州市十校联合...

更多相关标签:
网站地图

文档资料共享网 nexoncn.com copyright ©right 2010-2020。
文档资料共享网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。email:zhit325@126.com